icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Robotstofzuigers met een app

Via een app op je smartphone kun je je robotstofzuiger bedienen vanaf elke plek waar je internetverbinding hebt. Maar wat je wel en niet kunt met zo’n app, kan verschillen per robotstofzuiger. Net als hoe makkelijk het is om de app veilig te gebruiken.
Irene Joris 2023

Irene Joris   Expert robotstofzuigersBijgewerkt op:19 april 2024

Robotstofzuigers met een app

Wat kun je met een app?

Bijna alle robotstofzuigers hebben een app. Alleen de allergoedkoopste en eenvoudigste robotstofzuigers hebben er geen.

Met elke app kun je:

 • Schoonmaakschema’s opstellen.
 • Routes in kaart brengen.
 • Zien waar je robot op dat moment is.
 • Instellen waar je robotstofzuiger wel en niet mag komen (een virtual wall).

Bij sommige robotstofzuigers houdt de controle over de robot hier wel mee op. Je kunt dan bijvoorbeeld alleen nog maar de taal instellen en statistieken bekijken.

Bekijk en vergelijk:
Robotstofzuigers met een app

Meer functies op een uitgebreide app

Met een uitgebreidere app kun je ook:

 • De robot ‘live’ besturen.
 • De zuigkracht regelen.
 • Speciale programma's gebruiken die alleen via app te bedienen zijn.
 • Zien welk onderhoud er nodig is aan je robotstofzuiger.
 • De robot terugsturen naar het laadstation.

Vooral dat je routes en no-go area’s kunt instellen en kunt zien of de robot al klaar is, is wel heel handig. Wil je de robotstofzuiger via de app kunnen besturen? Kijk dan of de app de functies heeft die je belangrijk vindt.

Met sommige apps kun je de robotstofzuiger besturen via een spraakassistent of een smart speaker, zoals Google Assistent, Alexa en de Apple Home Pod.

Privacy en veiligheid

Voordat je de app van je robotstofzuiger kunt gebruiken, moet je een account aanmaken. Als je al meerdere slimme apparaten van hetzelfde merk hebt, hoeft dat niet. Dan hoef je alleen je robotstofzuiger toe te voegen aan de app die je al hebt.

We beoordelen de apps van robotstofzuigers op veilig gebruik. Uit onze test blijkt dat alle apps de data die ze opslaan versleuteld versturen. Dit is een goede zaak, maar er kan nog veel beter. Zo werken maar weinig apps met tweestaps-verificatie. En ze maken niet allemaal gebruik van de nieuwste versleutelingstechnieken.

Kies bij het aanmaken van een nieuw account in elk geval een moeilijk te raden wachtwoord en gebruik een beveiligd netwerk.

Lees meer over:
Veiligheid en privacy van smart home producten

Let op:

 • Realiseer je dat je gegevens deelt met de fabrikant wanneer je de app gebruikt. 
 • Soms is de beveiliging van slimme apparaten niet in orde. Zo vonden we bij een test van 32 slimme apparaten bij meer dan de helft beveiligingsproblemen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.