! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je robotstofzuiger

Een robotstofzuiger lijkt het toppunt van gebruiksgemak. Maar is dat wel zo? Ook voor robotstofzuigers geldt dat je ze goed moet onderhouden. En let op als je de robot bedient via een app op je smartphone. 

Noëlle van der Weel
Noëlle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Robotstofzuiger bedienen

Bijna alle robots kun je vooraf programmeren. Zo gaan ze bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip aan op een gekozen programma. Sommige robotstofzuigers kun je ook op afstand bedienen.

Programma’s

Je kiest het programma dat het meest geschikt is voor de situatie en de robot past zijn bewegingen daarop aan. Mogelijke programma's zijn:

  • Auto/normaal
  • Spot-reiniging
  • Zigzag/willekeurig
  • Cel voor cel
  • Turbo
  • Langs randen

Afstandsbediening en app

Veel robots hebben een afstandsbediening. Daarmee bepaal je waar de robot heengaat en welk programma hij uitvoert. De meeste robotstofzuigers kun je updaten door hem te verbinden met een computer, soms via wifi, soms via (mini-)usb. 

Ook zijn er robotstofzuigers die je bedient met een app. DIt zijn 'slimme robotstofzuigers'.

Bedienen robotstofzuiger

2
Veilig een slimme robotstofzuiger gebruiken

Gemak slimme robotstofzuiger

Steeds meer robotstofzuigers, vooral de nieuwere en duurdere, zijn te bedienen via een app op je smartphone. Daarmee kun je op afstand de robot aan- en uitzetten, in de gaten houden waar hij wel en niet heeft gezogen en soms kun je zelfs via een camera met de stofzuiger meekijken.

Sommige merken kun je zelfs met andere soorten slimme apparaten van hetzelfde merk aansluiten op één centrale plaats. Je kunt ze dan allemaal met één app bedienen.

Let op privacy en veiligheid

Veilig gebruiken

3
Onderhoud van een robotstofzuiger

Stofreservoir 

De inhoud van het stofreservoir van een robotstofzuiger varieert van nog geen 0,2 liter groot (ongeveer een drinkglas) tot ongeveer 1 liter. Hoe kleiner het stofreservoir, des te vaker je het moet legen. Houd er rekening mee dat je het stofreservoir na elke grote zuigbeurt leeg moet maken. Voor mensen met een stofallergie kan dat een vervelend klusje zijn.

Borstels en wieltjes

In draaiende onderdelen zoals borstels en wieltjes kan vuil zich makkelijk ophopen. Controleer ze daar regelmatig op, liefst na elke grote zuigbeurt. Vooral lange haren kunnen borstels en wieltjes blokkeren. Als losknippen niet lukt, schroef dan het onderdeel los. 

Vaak kun je nieuwe borstels los kopen. In elk geval via de fabrikant van de robotstofzuiger, vaak ook via de webshop waar de robot te koop is. Voor iRobot, AEG, Miele, Samsung, LG koop je dit soort onderdelen ook bij bijvoorbeeld de Handyman. 

Filters

Fabrikanten raden aan om bij dagelijks gebruik van de robotstofzuiger het filter 1 keer per week schoon te maken. In de handleiding staat hoe dit moet.

Daarnaast raden fabrikanten aan om het filter bij dagelijks gebruik regelmatig te vervangen. Nieuwe filters zijn online te koop bij de fabrikant van de robot, en vaak bij online verkopers van de robotstofzuiger. Voor iRobot, AEG, Miele, Samsung zijn nieuwe filters ook te koop bij bijvoorbeeld Handyman.

Sensoren

Haal ook regelmatig een doekje over de sensoren van de robot. Als die vuil zijn, kan de robot minder goed navigeren of zelfs helemaal niets meer zien. 

Onderhoud