icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
gebruikstips

Gebruikstips voor je robotstofzuiger

Een robotstofzuiger lijkt het toppunt van gebruiksgemak. Maar is dat wel zo? De ene robotstofzuiger is een stuk zelfstandiger dan de andere. En in het onderhoud zijn er ook nogal wat verschillen. En, is een app op je smartphone wel zo handig? 

1

Robotstofzuiger bedienen

Een van de grootste verschillen tussen robotstofzuigers is de manier waarop je ze bedient.

Op de robotstofzuiger

Op de meest eenvoudige robotstofzuigers zit alleen een aan- en uitknop. En meestal een knop om de robot terug te sturen naar het laadstation. De uitgebreidere hebben een display met bijvoorbeeld de zuigtijd en hoeveel acculading er nog is. Soms zitten er knoppen op voor een speciale handeling, zoals extra goed zuigen bij hardnekkig vuil.  

Afstandsbediening 

Veel robotstofzuigers hebben een afstandsbediening. Daarmee bepaal je waar de robot heengaat en welk programma hij uitvoert. Maar je moet ervoor in dezelfde ruimte zijn als de robotstofzuiger. Dus heel veel extra mogelijkheden biedt hij je niet. 

App

Wil je vanaf elke gewenste plek je robot kunnen bedienen, kies dan voor een robotstofzuiger met een app, die je bedient via je smartphone. 

Bedienen robotstofzuiger

2

Slimme robotstofzuiger gebruiken

Gemak slimme robotstofzuiger

Slimme robots bedien je op afstand met je smartphone. Of met je smart hub, zoals Alexa en Google Assistant.

Sommige robots kun je samen met andere slimme apparaten van hetzelfde merk aansluiten op één centrale plaats. Je bedient ze dan allemaal met één app.

Wat je wel en niet kunt met de app verschilt nogal per robotstofzuiger. In de regel hebben de nieuwste en duurste robots ook de uitgebreidste app. Maar controleer voor de zekerheid van tevoren of alle functies die je wil ook echt op de app zitten. 

Let op privacy en veiligheid

Bij elke robotstofzuiger moet je een account aanmaken om de app te kunnen gebruiken. In de meeste apps krijg je weinig of geen tips over hoe je je account afschermt van de buitenwereld en hoe je de app veilig gebruikt. Zo houd je jouw smart home veilig.

Lees meer over je robotstofzuiger bedienen via een app.

Veilig gebruiken

3

Een robotstofzuiger onderhouden

Een robotstofzuiger zuigt de kamer zelfstandig, maar dat betekent niet dat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt. Veelvoorkomende klusjes zijn: 

  • Stofreservoir legen.
  • Borstels en wieltjes schoonmaken.
  • Filters schoonmaken of vernieuwen.
  • Sensoren schoonmaken.

Sommige klusjes, zoals het legen van het stofbakje, moeten na elke grote stofzuigbeurt. Alleen bij robotstofzuigers die hun eigen stofbakje legen kun je langer wachten. Het verschilt per robotstofzuiger hoe lang: sommige kunnen wel 20 volle stofbakjes kwijt in het schoonmaakstation, andere nog geen 10. Nieuwe stofzakken zijn duur. 

Met een vol stofreservoir en vieze filters zuigt je robotstofzuiger minder goed. Met een vieze sensor kan hij de weg slechter of zelfs niet meer vinden. En vuil dat blijft zitten in de borstel of aan de wieltjes kunnen ervoor zorgen dat de stofzuiger vastloopt en zelfs kapot gaat. 

In de test robotstofzuigers beoordelen we hoe makkelijk je deze onderhoudsklusjes aan je robotstofzuiger kunt uitvoeren.  

Onderhoud

4

Tevreden over je robotstofzuiger?

Help anderen met een review over jouw robotstofzuiger.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Die gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

  • Ga naar het reviewformulier van robotstofzuigers.
  • Selecteer het merk en type van de robotstofzuiger waar je een review over wilt schrijven.
  • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
  • Beantwoord alle overige vragen over het product.
  • Vul je e-mailadres in.
  • Klik op de knop 'Verstuur review'.
review-robotstofzuiger_1200x800px

Test robotstofzuigers