icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je robotstofzuiger

Een robotstofzuiger lijkt het toppunt van gebruiksgemak. Maar is dat wel zo? De ene robotstofzuiger is een stuk zelfstandiger dan de andere. En in het onderhoud zijn er ook nogal wat verschillen.

1

Robotstofzuiger bedienen

App

Veruit de meeste robotstofzuigers werken met een app. Daarmee kun je op afstand je robot bedienen en kun je schema's instellen wanneer je huis schoongemaakt moet worden.

Afstandsbediening 

Sommige robotstofzuigers werken zonder app, maar met een afstandsbediening. Daarmee bepaal je waar de robot heengaat en welk programma hij uitvoert. Maar je moet ervoor in dezelfde ruimte zijn als de robotstofzuiger. 

Op de robotstofzuiger

Je kunt de robotstofzuiger ook bedienen met de knoppen op de robot zelf.

Bedienen robotstofzuiger

2

Let op privacy en veiligheid

Bij elke robotstofzuiger moet je een account aanmaken om de app te kunnen gebruiken. Als je al meerdere slimme apparaten van hetzelfde merk hebt, is dat niet nodig. Dan hoef je de robotstofzuiger alleen toe te voegen aan de app die je al hebt.

Uit onze test blijkt dat alle apps de data die ze opslaan versleuteld versturen. Dit is een goede zaak, maar er kan nog veel beter. Zo werken maar weinig apps met tweestaps-verificatie en maken ze niet allemaal gebruik van de nieuwste versleutelingstechnieken.

In de meeste apps krijg je weinig of geen tips over hoe je je account afschermt van de buitenwereld en hoe je de app veilig gebruikt. Kies bij het aanmaken van een nieuw account in elk geval een moeilijk te raden wachtwoord en gebruik een beveiligd netwerk.

Lees meer over:
Je robotstofzuiger bedienen via een app

Veilig gebruiken

3

Een robotstofzuiger onderhouden

Een robotstofzuiger zuigt de kamer zelfstandig, maar dat betekent niet dat je er helemaal geen omkijken meer naar hebt. Veelvoorkomende klusjes zijn: 

  • Stofreservoir legen.
  • Borstels en wieltjes schoonmaken.
  • Filters schoonmaken of vernieuwen.
  • Sensoren schoonmaken.

Het stofbakje moet je na elke grote stofzuigbeurt legen. Bij robotstofzuigers die hun eigen stofbakje legen is dit niet nodig. Het verschilt per robotstofzuiger wanneer je het leegstation zelf moet legen: sommige kunnen wel 30 volle stofbakjes kwijt, andere nog geen 10. 

Met een vol stofreservoir en vieze filters zuigt je robotstofzuiger minder goed. Met een vieze sensor kan hij de weg slechter of zelfs niet meer vinden. En vuil dat blijft zitten in de borstel of aan de wieltjes kunnen ervoor zorgen dat de stofzuiger vastloopt en zelfs kapot gaat. 

In de test beoordelen we hoe makkelijk je deze onderhoudsklusjes aan je robotstofzuiger kunt uitvoeren.  

Onderhoud

Test robotstofzuigers