icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je robotstofzuiger

Een robotstofzuiger lijkt het toppunt van gebruiksgemak. Maar is dat wel zo? Ook voor robotstofzuigers geldt dat je ze goed moet onderhouden. En let op als je de robot bedient via een app op je smartphone. 

Snel naar:

1

Robotstofzuiger bedienen

Bijna alle robots kun je vooraf programmeren. Zo gaan ze bijvoorbeeld elke dag op hetzelfde tijdstip aan op een gekozen programma. Sommige robotstofzuigers kun je ook op afstand bedienen.

Programma’s

Je kiest het programma dat het meest geschikt is voor de situatie en de robot past zijn bewegingen daarop aan. Mogelijke programma's zijn:

 • Auto/normaal
 • Spot-reiniging
 • Zigzag/willekeurig
 • Cel voor cel
 • Turbo
 • Langs randen

Afstandsbediening 

Veel robots hebben een afstandsbediening. Daarmee bepaal je waar de robot heengaat en welk programma hij uitvoert. Maar je moet ervoor in dezelfde ruimte zijn als de robotstofzuiger. Dus heel veel extra mogelijkheden biedt hij je niet. 

App

Steeds meer robotstofzuigers zijn 'slimme robotstofzuigers': je kunt ze vanaf elke gewenste plek bedienen via een app.

Met zo'n app kun je bijvoorbeeld:

 • Schoonmaakschema's opstellen
 • Schoonmaakroutes opstellen en volgen
 • De robot aan en uit zetten
 • Zien waar de robot wel en niet gezogen heeft
 • Delen van de kamer afschermen met een virtuele muur
 • De zuigkracht regelen

Bekijk alle robotstofzuigers met een app.

 

Bedienen robotstofzuiger

2

Veilig een slimme robotstofzuiger gebruiken

Gemak slimme robotstofzuiger

Slimme robotstofzuigers kun je op afstand bedienen en in de gaten houden via je smartphone. Je kunt ze dan vaak ook bedienen via je smart hub, zoals Alexa en Google Assistant.

Sommige merken kun je ook met andere soorten slimme apparaten van hetzelfde merk aansluiten op één centrale plaats. Je kunt ze dan allemaal met één app bedienen.

Heel handig, maar er zijn ook veiligheidsrisico's. 

Let op privacy en veiligheid

Veilig gebruiken

3

Onderhoud van een robotstofzuiger

Stofreservoir 

De inhoud van het stofreservoir van een robotstofzuiger varieert van nog geen 0,2 liter groot (ongeveer een drinkglas) tot ongeveer 1 liter. Hoe kleiner het stofreservoir, des te vaker je het moet legen. Houd er rekening mee dat je het stofreservoir na elke grote zuigbeurt leeg moet maken. Voor mensen met een stofallergie kan dat een vervelend klusje zijn.

Borstels en wieltjes

In draaiende onderdelen zoals borstels en wieltjes kan vuil zich makkelijk ophopen. Controleer ze daar regelmatig op, liefst na elke grote zuigbeurt. Vooral lange haren kunnen borstels en wieltjes blokkeren. Als losknippen niet lukt, schroef dan het onderdeel los. 

Vaak kun je nieuwe borstels los kopen. In elk geval via de fabrikant van de robotstofzuiger, vaak ook via de webshop waar de robot te koop is. Voor veel merken koop je dit soort onderdelen ook bij bijvoorbeeld de Handyman. 

Filters

Fabrikanten raden aan om bij dagelijks gebruik van de robotstofzuiger het filter 1 keer per week schoon te maken. In de handleiding staat hoe dit moet.

Daarnaast raden fabrikanten aan om het filter bij dagelijks gebruik regelmatig te vervangen. Nieuwe filters zijn online te koop bij de fabrikant van de robot, en vaak bij online verkopers van de robotstofzuiger. Voor veel merken zijn nieuwe filters ook te koop bij onderdelenwinkels zoals Handyman.

Sensoren

Haal ook regelmatig een doekje over de sensoren van de robot. Als die vuil zijn, kan de robot minder goed navigeren of zelfs helemaal niets meer zien. 

Onderhoud

4

Tevreden over je robotstofzuiger?

Help anderen met een review over jouw robotstofzuiger.

Je hoeft geen lid te zijn van de Consumentenbond om een review te schrijven over een product dat wij hebben getest. Wel vragen we je e-mailadres. Die gebruiken we alleen om je een link te sturen waarmee je jouw review bevestigt.

 • Ga naar het reviewformulier van robotstofzuigers.
 • Selecteer het merk en type van de robotstofzuiger waar je een review over wilt schrijven.
 • Geef sterren voor onderdelen waar wij op testen.
 • Beantwoord alle overige vragen over het product.
 • Vul je e-mailadres in.
 • Klik op de knop 'Verstuur review'.
review-robotstofzuiger_1200x800px

Test robotstofzuigers

Hulp nodig of vragen?

Stofzuigt een robotstofzuiger mijn huis wel helemaal schoon? Is een steelstofzuiger handiger dan een gewone? En wat kan ik doen als mijn stofzuiger niet meer goed werkt? Stel je vraag op het forum of deel je eigen ervaringen.

 

Bekijk het forum