icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printers

Wij testen printers op afdrukkwaliteit, snelheid en gebruiksgemak. We berekenen het inktverbruik en wat je daarvoor betaalt. Bekijk de testresultaten van printers.

283 printers getest

Kies de beste printer voor jou

Bekijk de beste
predicaatjes-nieuwe header dossierhomepages

We hebben .... printers getest

Resultaten worden opgehaald...

Keuzehulp printers

Karen Reijneveld
Kies in een paar stappen de printer die het best bij je past.

Ben je lid?

Dan krijg je premium advies met testresultaten uit laboratorium-onderzoek. Inloggen

Karen Reijneveld, Expert Elektronica

Nieuw & interessant

 • printers koopadvies
  21 mei.

  Goedkope printer of goedkoop printen

  Zoek je een goedkope printer? Kijk dan verder dan de koopprijs, want bij sommige printers lopen de inktkosten flink hoog op. En dat hangt samen met het aantal afdrukken dat je maakt. Wat is jouw Beste Koop?
 • Canon Pixma TS705a printer
  Eerste indruk | 14 jun.

  Canon Pixma TS705a

  De Canon Pixma TS705a kleurenprinter is de opvolger van de TS705. Wat is er nieuw?
 • laser-printer
  Test | 17 mei.

  Beste laserprinter

  Wij testen bijna maandelijks de nieuwste laserprinters en ledprinters. Dit zijn de beste.
 • De beste inkttank printer
  Test | 17 mei.

  Beste ecotank printer

  Wij testen bijna maandelijks de nieuwste ecotank printers. Ook wel bekend als inkttankprinter of smart tank printer. Dit zijn de beste.
 • Kooptips printer thumbnail
  24 jan.

  Kooptips printer

  Welke printer je kiest is afhankelijk van wat je ermee wilt doen. Er zijn inkjetprinters en laserprinters. En welke extra opties zijn voor jou van belang? Bekijk de video voor tips en meer informatie.

 • Video_Test_Printers video
  25 mei.

  Hoe wij printers testen

  Bijna elke maand testen we de nieuwste printers. Ontdek hoe wij printers testen.

Printer kopen: waar let je op?

Bij de aankoop van een printer kies je tussen printen in zwart of kleur. Je kiest voor alles-in-1 of niet. Je kunt letten op mogelijkheden als draadloos en dubbelzijdig printen. Wij helpen je kiezen, met oog voor de kwaliteit en de snelheid. En we letten op het belangrijkste: hoeveel inkt er doorheen gaat en wat dat kost.

Karen Reijneveld Expert Elektronica
 1. 1

  Belangrijkste types: kleur, scannen en kopiëren

  Printer Allesin1 Kleur - Columns

  Alles-in-1-kleur

  De meeste mensen zoeken een kleurenprinter die ook kan scannen en kopiëren. Daar zijn er dan ook heel veel van. Elke printer die kan scannen en kopiëren heet 'alles-in-1'. De meeste alles-in-1 printers maken gebruik van de inkjettechniek. 

  Vergelijk alles-in-1 kleurenprinters

  Printer ZwartWit - Columns

  Zwart-wit: meestal laser

  Als je alleen in zwart wilt printen, kom je vaak uit bij een laserprinter. Hoewel er nu ook zwart-wit inkttankprinters zijn. Een laserprinter maakt haarscherpe teksten en je hebt geen last van uitdrogende inkt. Er zijn ook alles-in-1 zwartprinters, maar die zijn wel iets duurder.

  Vergelijk zwart-witprinters

  Printer Fotos - Columns

  Foto's printen

  Wil je echt mooie foto's op glanzend papier printen? Sommige printers hebben naast de standaardkleuren (cyaan, magenta en geel) 1 of 2 extra kleuren voor nog mooiere foto's. In onze testresultaten zie je of dat ook echt lukt. Kijk in de vergelijker naar de score voor fotokwaliteit: 'kleur op glanzend papier'.

  Vergelijk printers met fotocartridges

  Inklappen
 2. 2

  Bekijk de video met koopadvies

  De beste printer is niet voor iedereen dezelfde. Dat komt natuurlijk omdat er veel factoren meespelen die uiteindelijk bepalen wat voor een type printer je nodig hebt. Denk daarbij aan de hoeveelheid printjes die je moet maken, voor welk doel en uiteraard wat de kosten zijn.

  In deze video met koopadvies leggen we je uit waar je op moet letten in jouw persoonlijke situatie. Ook helpen we je om te bepalen wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een printer.

  Inklappen
 3. 3

  Hoeveel print je? Kies tussen inkjet, inkttank of laser

  Minder dan 15 pagina's per maand

  Als je weinig print, kies je een andere printer dan als je veel print. De meeste mensen printen weinig. We berekenen onze Beste Koop dan ook op basis van 15 pagina's per maand. Als je zo weinig print is een doorsnee-inkjetprinter met cartridges een goede keus.

  Print je meer?
  Er zijn ook wat duurdere printers zonder cartridges, maar met ingebouwde inkttanks en spotgoedkope inktflesjes: de Epson EcoTanks, de Canon PIXMA G-serie en de HP SmartTanks. Brother verkoopt 'All in Box' printers met extra grote cartridges. Deze zijn goed voor zo'n 3 jaar printen. Deze printers verdien je terug als je gemiddeld per maand 25 pagina's of meer print.

  Print je nog meer?
  Vanaf ongeveer 50 pagina's per maand is het interessant om te investeren in een kleurenlaser. Het voordeel van een laserprinter is dat het kleurenpoeder in de (toner)cartridge niet kan uitdrogen en dus heel lang mee gaat.

  Lees meer:
  Goedkope printer of goedkoop printen

  Kosten voor inkt

  De kosten van een printer zitten hem vaak niet in de aanschafprijs. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Zeker als de printer veel inkt verbruikt om verstoppingen te voorkomen. Als je heel weinig print, gaat er meer inkt op aan schoonmaken dan aan het printen zelf.

  Wij testen de printers niet alleen door de cartridges achter elkaar leeg te printen. Ook meten we gedurende een aantal weken hoeveel extra inkt er op gaat als je weinig print.

  • Inkjetprinters van Brother en Epson zijn zuiniger dan die van HP en Canon, als het gaat om printers met voor elke kleur een losse cartridge.
  • Printers met 1 zwarte en 1 gecombineerde driekleurencartridge zijn zuiniger, maar als 1 kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

  Bij inkttankprinters meten we dit niet omdat de inkt zo goedkoop is.

  Inklappen
 4. 4

  Welke cartridges gebruik je?

  Cartridge startertotxl - Columns

  Starter tot XL cartridge

  Als je een inkjetprinter koopt, zitten er 'starter' cartridges bij. Die zijn even groot als gewone, maar er zit minder inkt in. Die zijn dus snel leeg.

  Als je nieuwe gaat kopen, kun je kiezen uit gewone of XL-cartridges. Ook die zijn even groot. De laatste worden ook wel high-capacity-cartridges genoemd. Daar zit dus meer inkt in dan in de gewone cartridges: dat is per printje goedkoper.

  In onze vergelijker vind je per printer de prijzen van deze XL-cartridges: je kunt er zelfs op filteren.

  Bij een inkttankprinter zitten flesjes met grofweg 10 keer zoveel als in XL-cartridges.

  Cartridge Lossekleuren - Columns

  Losse kleuren

  Een printer werkt meestal met 4 kleuren: zwart, cyaan, geel en magenta. De meeste printers werken met losse kleuren: voor elke kleur 1 cartridge. Voordeel: je kunt elke kleur apart vervangen.

  Sommige werken met 1 zwarte en 1 kleurencartridge waar de 3 kleuren in zitten: een kleurencombinatiecartridge met ingebouwde printkop. Voordeel: bij elke vervanging wordt ook de printkop vernieuwd. Nadeel: de kunt de kleuren niet apart vervangen.

  Bekijk printers met losse kleuren of met een kleurencombinatie in onze vergelijker.

  Cartridge Merk - Columns

  Origineel merk of namaak

  Wie probleemloos wil printen, is het best af met originele cartridges (die van het printermerk). Maar met alternatieve inkt ben je veel goedkoper uit en zijn de meeste afdrukken qua kwaliteit in orde, zeker die in zwart-wit. Dat weten we uit meerdere tests in het verleden. Wel verkleurt alternatieve inkt sneller en zijn er vaker problemen, zoals foutmeldingen.

  Zelf navullen kan ook, maar geeft het meeste gedoe. Je kunt het ook laten doen: veel klanten van navulwinkels vinden dat een aanrader.

  Bekijk onze laatste test van inktcartridges uit 2016.

  Inklappen
 5. 5

  Waar koop je nieuwe cartridges?

  Online inktspecialisten
  De inktcartridges van de printerfabrikant kun je het goedkoopste online kopen bij webwinkels gespecialiseerd in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Verkopers 123inkt.nl, Amazon.nl en PrintAbout.nl waren tijdens onze prijspeiling van januari 2021 het goedkoopst.

  Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 50% ten opzichte van originele inktcartridges. Ook met een laserprinter kun je besparen door alternatieve toners te kopen.

  Inktabonnement
  Als je met originele cartridges wilt printen, overweeg dan of een EpsonReadyPrint of een HP Instant Ink-abonnement iets voor je is. Dat zijn abonnementen gebaseerd op een aantal afdrukken per maand. Ze zijn beschikbaar voor heel veel HP-printers en voor een beperkt aantal Epson-printers.

  Navulwinkel
  Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Zelf doen is best een gedoe en geknoei.

  Koopadvies_channel3
  Inklappen
 6. 6

  Handige functies

  HandigeFunctie - Columns

  Dubbelzijdig afdrukken

  Er zijn nog steeds printers waarbij je zelf het papier moet omkeren als je dubbelzijdig wilt printen. Dat is natuurlijk een no-go, dus kies voor automatisch 'dubbelzijdig afdrukken': makkelijk en milieuvriendelijk!

  Bekijk printers met dubbelzijdig afdrukken

  AutoDocumentdoorvoer - Columns

  Automatische documentdoorvoer

  Bij het scannen van meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer heel handig. Dan scant of kopieert de printer automatisch 1 of meerdere documenten zonder dat je er omkijken naar hebt.

  Bekijk printers met automatische doorvoer

  Scherm - Columns

  Scherm

  Printers met een (aanraak)scherm geven je snel toegang tot informatie over foutmeldingen, resterende inkt en printvoortgang. En je kunt er instellingen op aanpassen: dan hoeft dat niet op computer of telefoon.

  Bekijk printers met aanraakscherm

  Inklappen
 7. 7

  Welke verbinding wil je gebruiken?

  Kabel of draadloos?

  Wil je draadloos een printje kunnen maken vanaf je smartphone, tablet of laptop? Vrijwel alle printers zijn geschikt voor wifi (inclusief Apple Airprint) en printen via internet met een Google-account via de browser Chrome.

  Koppel je printer alleen aan internet als dat echt nodig is. Want criminelen maken ongevraagd gebruik van wifi-netwerken via printers. Lees hoe je je daar tegen beveiligd. 

  Is draadloos niet nodig? Er zijn ook nog steeds printers die je aan je thuisnetwerk koppelt met een ethernetkabel, of die je rechtstreeks met je computer kunt verbinden.

   

  Artikel_draadloosprinten

  Printen via je eigen wifi netwerk

  Als je de printer via wifi aansluit op je wifinetwerk thuis, kunnen alle apparaten in dat thuisnetwerk iets afdrukken op je printer, bijvoorbeeld via:

  De printer-app
  Een printer met wifi heeft een bijbehorende app van de fabrikant, waarmee je de printer kunt bedienen.

  Apple Airprint
  Op je Apple iPhone, iPad of Mac hoef je niets in te stellen als je Airprint gebruikt. Bekijk printers met Apple Airprint.

  Een andere mogelijkheid is printen via Wi-Fi Direct. Daarmee maak je 1-op-1-verbinding met de printer. Een wifinetwerk is niet nodig.

  Printen vanuit een online account

  Het is ook mogelijk om via internet iets naar de printer te sturen. Je moet daarvoor een account aanmaken en ‘webservices’ inschakelen. Dan kun je de printer benaderen via internet. Dat kan via de app van de fabrikant, maar ook zo:

  • Veel printers kun je een eigen e-mailadres geven. Het bestand dat je mailt, wordt geprint. Je kunt instellen van welke mailadressen dat mag.
  • Met een Google Account kun je via de browser Chrome een printopdracht sturen naar een printer binnen je eigen (wifi-)netwerk. 

  Lees meer:
  Zo print je vanuit Android of Apple iOS

  Inklappen
 8. 8

  Printer uitproberen, ruilen én recyclen

  cartridge HP printer

  Printer thuis uitproberen

  Je mag een printer niet bij alle (web)winkels thuis uitproberen en ruilen als je niet tevreden bent. Informeer voor aankoop altijd naar de mogelijkheden.

  Wanneer je een printer online koopt geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken.

  En daar zit de crux: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De ander als gebruik, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is.

  Lees meer: printer uitproberen en ruilen

  Gebruikstips_waarmoetjeoudeprinterheen

  Oude printer inleveren

  De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor webshops. Daarom betaal je bij de aankoop van elk elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage.

  Werkt je oude printer nog? Geef hem weg, of verkoop de printer.

  Lees meer over het recyclen, repareren en inleveren van printers.

  Inklappen
 9. 9

  Kies de printer die bij je past

  Wil je weten welke printer het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste printer.

  Help mij kiezen

  Printers - Keuzehulp -illustratie
  Inklappen

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel inkt verbruikt jouw printer? Kun je beter originele of alternatieve cartridges gebruiken? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum