icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is een inkttankprinter?

Een inkttankprinter werkt niet met cartridges, maar met ingebouwde inkttanks die je vult met inkt uit flesjes. Met zo'n 'Ecotank' of 'Smarttank' print je verschillende jaren zonder steeds nieuwe cartridges te kopen. Duur in aanschaf, maar aan inkt geef je bijna niks meer uit. Zo verdien je hem binnen een paar jaar terug.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersBijgewerkt op:9 augustus 2023

Inkttank printer

Wat is een inkttankprinter?

Inkttankprinters zijn inkjetprinters met ingebouwde tanks die je vult met inkt uit flesjes. Daarin zit vaak ruim 10 keer zoveel inkt als in een cartridge voor een normale inkjetprinter. Daarmee kunnen de meeste mensen een paar jaar vooruit. 

Ze zijn duurder in aanschaf, maar dit verdien je binnen een paar jaar terug, omdat je niet steeds cartridges hoeft te kopen.

Er zijn verschillende soorten inkttankprinters: van basis zwart-witprinters tot zeer uitgebreide all-in-one-printers die ook kunnen scannen en kopiëren.

In 2014 bracht Epson de eerste Ecotank op de markt, HP en Canon volgden.

Wanneer kies je voor een inkttankprinter?

Kijk als je een printer kiest verder dan de koopprijs. Bij sommige 'gewone' inkjetprinters lopen de inktkosten later namelijk enorm op. Dat hangt af van het aantal afdrukken dat je maakt. Een inkttankprinter kan al interessant zijn bij het printen van meer dan 10 pagina's per maand. 

In onze vergelijker kun je jouw printgedrag invullen. En je kunt aangeven wat je belangrijk vindt aan een printer. Zoals bijvoorbeeld wifi, scannen of dubbelzijdig printen. Zo kun je zien of een inkttankprinter voor jou interessant is.

Merken en series

Wij hebben inkttankprinters van Canon, HP en Epson getest.

Brother heeft ook een soort inkttankprinter, maar zijn hier niet verkrijgbaar. 

Wat kost een inkttankprinter?

Een goedkope inkttankprinter heb je vanaf €150 voor een basis zwart-witprinter. De duurste modellen kosten meer dan €500. Je krijgt daar een uitgebreide all-in-one-kleurenprinter voor. Naast afdrukken kan een all-in- one printer ook scannen en kopiëren.

Inkttankprinters zijn duurder in aanschaf dan gewone inkjetprinters. Een gewone inkjetprinter koop je al voor een paar tientjes. Maar, verkijk je niet op de kosten voor cartridges bij zo'n printer. Soms is een set originele cartridges duurder dan de inkjetprinter zelf. 

In onze printertest wegen we de kosten voor inkt mee. Inkttankprinters scoren hier goed op. 

Navulbare inkttanks: gedoe?

ic09010-1280-02_17Bij een inkttankprinter hoef je niet steeds de cartridge te vervangen wanneer deze leeg is. Deelnemers aan ons merktevredenheidsonderzoek vinden dit een groot voordeel. Van een inkttankprinter heb je dus minder gedoe.

Lees over ons merktevredenheidsonderzoek: Printers: goede merken

De inkttank is vaak pas na een paar jaar printen leeg. Als 1 van de tanks leeg is, dan vul je die bij met inktflesjes. Volgens onze testers is dit niet ingewikkeld. De speciale flesjes zijn zo gevormd dat ze precies aansluiten op de vulopening van de inkttank. Niet alle inktflesjes passen op alle inkttankprinters.

Een navulset van 4x70ml kost zo'n €60. Daarin zit al snel 10 keer zoveel inkt als in XL-cartridges voor inkjetprinters van ongeveer dezelfde prijs.

Andere merken inkt

De originele inktflesjes zijn al heel goedkoop in vergelijking met inktcartridges. Inmiddels zijn er vooral voor Epson nog goedkopere inktflesjes van andere merken verkrijgbaar. 

Bekijk en vergelijk:
Inkttankprinters waarvoor andere merken inktflesjes te koop zijn

Ook lasertankprinters

Inmiddels zien we ook de eerste laserprinters die werken met hetzelfde principe. Wel alleen nog in zwart. 

Bekijk en vergelijk:
Lasertankprinters

Epson Unlimited Printing Card onnodig

Online zien we soms nog de Epson Unlimited Printing Card te koop bij een EcoTank printer. Daarmee kun je 2 jaar lang zoveel printen als je wilt. Epson lijkt inmiddels gestopt met dit product. Het kostte €35, nu minstens €45. Het is voor de meeste mensen niet interessant. Met de standaard meegeleverde inktflesjes kun je met een EcoTank-printer namelijk al heel veel printen. Zo’n 6000 zwart-wittekstpagina’s of 1000 foto’s op A4-formaat.

Je moet je binnen 14 dagen na aankoop van de printer registreren. Als Epson misbruik vermoedt, vragen ze om het 'statusblad' af te drukken. Daar staat op hoeveel er is geprint.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.