icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wat is een inkttankprinter?

Een inkttankprinter werkt niet met cartridges, maar met ingebouwde inkttanks die je vult met inkt uit flesjes. Met zo'n 'Ecotank' of 'Smarttank' print je verschillende jaren zonder steeds nieuwe cartridges te kopen. Duur in aanschaf, maar aan inkt geef je bijna niks meer uit. Zo verdien je hem binnen een paar jaar terug.
machteld velema

Machteld Velema , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 1 juli 2022

Inkttank printer

Wat is een inkttankprinter?

Inkttankprinters zijn inktjetprinters met ingebouwde tanks die je vult met inkt uit flesjes. Daarin zit vaak ruim 10 keer zoveel inkt als in een cartridge voor een normale inktjetprinter. Daarmee kunnen de meeste mensen een paar jaar vooruit. 

Ze zijn duurder in aanschaf, maar dit verdien je binnen een paar jaar terug, omdat je niet steeds cartridges hoeft te kopen.

Er zijn verschillende soorten inkttankprinters: van basis zwart-witprinters tot zeer uitgebreide all-in-one-printers die ook kunnen scannen en kopiëren.

In 2014 bracht Epson de eerste inktankprinter op de markt, HP en Canon volgden.

Wanneer kies je voor een inkttankprinter?

Kijk bij het kiezen van een printer verder dan de koopprijs. Bij sommige 'gewone' inkjetprinters lopen de inktkosten namelijk enorm op. Dat hangt af van het aantal afdrukken dat je maakt. Een inkttankprinter kan al interessant zijn bij het printen van meer dan 10 pagina's per maand. 

Kwaliteit

De kwaliteit van afdrukken was bij de eerste inkttankprinters minder goed , vergeleken met een inkjetprinter. Dat is veranderd: er zijn nu inkttankprinters die zeer scherp foto’s printen.

In onze vergelijker kun je jouw printgedrag invullen. En je kunt aangeven wat je belangrijk vindt aan een printer. Zoals bijvoorbeeld wifi, scannen of dubbelzijdig printen. Zo kun je zien of een inkttankprinter voor jou interessant is.

Merken en series

Wij hebben inkttankprinters van Canon, HP en Epson getest.

Brother inkttankprinters bestaan ook, maar zijn hier nog niet verkrijgbaar. 

Wat kost een inkttankprinter?

Een goedkope inttankprinter heb je vanaf €150 voor een basis zwart-witprinter. De duurste modellen kosten meer dan €500. Je krijgt daar een uitgebreide all-in-one-kleurenprinter voor. Naast afdrukken kan een all-in- one printer ook scannen en kopiëren.

Inkttankprinters zijn duurder in aanschaf dan inkjetprinters. Een inktjetprinter koop je al voor een paar tientjes. Maar, verkijk je niet op de kosten voor cartridges bij zo'n printer. Soms is een set originele XL-cartridges duurder dan de inkjetprinter zelf. 

In onze printertest wegen we de kosten voor inktcartridges mee. Inkttankprinters scoren hier goed op. 

Navulbare inkttanks: gedoe?

ic09010-1280-02_17Bij een inkttankprinter hoef je niet steeds de cartridge te vervangen wanneer deze leeg is. Deelnemers aan ons merktevredenheidsonderzoek vinden dit een groot voordeel. Van een inkttankprinter heb je dus minder ‘gedoe’.

De inkttank is vaak pas na een paar jaar printen leeg. En als deze leeg is, dan vul je de inkttank bij met inktflesjes. Volgens onze testers is dit niet ingewikkeld. Een navulset van zo’n 260 ml kost rond de €50. Daarin zit al snel 10 keer zoveel inkt  als in XL-cartridges voor inktjetprinters van ongeveer dezelfde prijs.

Epson Unlimited Printing Card onnodig

Zoveel printen als je wilt en dat 2 jaar lang voor €35. Dat is wat Epson biedt met de Unlimited Printing Card bij aankoop van een EcoTank-printer. Dat klinkt aantrekkelijk, maar dat is het voor de meeste mensen niet. Met de standaard meegeleverde inktflesjes kun je met een EcoTank-printer namelijk al heel veel printen. Zo’n 6000 zwart-wittekstpagina’s of 1100 foto’s op A4-formaat.

Verplicht registreren

Alleen als je zeker weet dat je in 2 jaar veel meer zult printen, kun je Unlimited Printing overwegen. Je moet je hiervoor binnen 14 dagen na aankoop van de printer registreren. Kijk ook goed naar de prijs van de losse inktflesjes. Soms zijn die maar €10. Dat is maar een kleine uitgave waar je weer heel lang plezier van hebt. Zeker als er maar 1 kleur op is. 

Denk niet dat je hiermee goedkoop inkt kunt bestellen voor anderen. Als Epson misbruik vermoedt, vragen ze om het 'statusblad' af te drukken. Daar staat op hoeveel er is geprint.

Lees meer:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.