icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Goedkope printers

Zoek je een goedkope printer? Kijk dan verder dan de aanschafprijs. Want sommige printers gebruiken veel - dure - inkt. Daarom testen wij printers ook op inkt- en energieverbruik. En je nieuwe printer moet naast goedkoop ook goed zijn. Lees onze tips voor het uitzoeken van een goedkope printer.

Gepubliceerd op:11 februari 2015

Artikel_goedkopenprinter

Aanschafkosten

De goedkoopste inkjetprinter koop je al voor zo'n €35. Dat is een all-in-one kleurenprinter. Er zijn ook inkjetprinters te koop die honderden euro's kosten. Een duurdere printer heeft vaak meer functies, zoals wifi, dubbelzijdig printen en een automatische documentinvoer op de scanner. Verder is de kwaliteit van een kleurenfoto op fotopapier vaak beter bij duurdere printers.

Laserprinters zijn duurder. Een gewone zwart-wit printer is er vanaf zo’n €60 en een all-in-one-laserprinter kost al snel meer dan €100. Voor een kleurenlaserprinter betaal je net zoveel. Maar de goedkoopste all-in-one kleurenlaserprinter kost ruim €200.

De printer met de laagste aanschafprijs is niet per se de goedkoopste printer. De aanschafprijs kan laag zijn, maar de totale kosten zijn na 3 jaar mogelijk hoger dan bij een andere printer.

Inktkosten

Het verbruik van inkt of toner is de belangrijkste kostenpost bij een printer. De prijzen van cartridges en toners lopen sterk uiteen. Daarnaast gebruiken printers andere hoeveelheden inkt voor dezelfde pagina. Inkjetprinters verbruiken ook nog eens extra inkt met het schoonmaken van de printkoppen.

Wij testen precies hoeveel inkt de printer gebruikt om een afdruk te maken. Ook kijken wij hoeveel extra inkt de printer verbruikt als je weinig afdrukt. Verder zoeken wij gangbare prijzen voor cartridges op en rekenen uit hoeveel je gemiddeld per jaar betaalt. Printers die veel inkt verbruiken met schoonmaken straffen we af. Zo stimuleren we fabrikanten om efficiëntere printers te maken. 

Bespaar gemiddeld 57% met klooncartridges.

Extra kosten

Bij een nieuwe printer moet je papier (zie onze papiertest) en een printerkabel vaak los kopen. Deze kabel heb je meestal nodig om de printer te installeren. Ook als je de printer via wifi gebruikt.

Het energieverbruik van printers verschilt ook. Op enkele printers na zijn ze in stand-by-stand redelijk zuinig. In ruststand - 5 minuten na het printen - zijn er grotere verschillen. De beste printers verbruiken dan nauwelijks energie, terwijl andere printers soms meer dan 10 watt verbruiken. Bekijk de rapportcijfers voor energieverbruik in onze vergelijker.

Levensduur

Een goedkope printer lijkt misschien voordelig, maar kan vroegtijdig kapot gaan of onprettig werken. In 2015 vroegen we onze leden naar hun ervaringen met printermerken. Zij bleken het meest tevreden over printers van Brother. Printers van Epson raden onze leden niet aan.

Beste koop

Welke printer kun jij het beste kopen? Wij wegen de testresultaten van printers zorgvuldig af en wijzen de printer met het hoogste rapportcijfer aan als Beste uit de Test. De printer met de beste verhouding tussen kwaliteit en prijs is Beste Koop. Bekijk nu de beste printers.

In onze vergelijker filter je gemakkelijk op eigenschappen als wifi en inktverbruik.