icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je printer

Hoe bespaar je op je cartridgekosten? Wat moet je doen met je oude printer? En hoe werkt printen vanaf een smartphone of tablet precies? We geven je een aantal handige tips.

1

Bespaar op cartridgekosten

Originele cartridges leveren de beste kwaliteit en de minste problemen, maar ook de hoogste prijs. Drie tips om te zorgen dat je niet te veel betaalt:

 1. Kies een cartridge met meer inhoud (XL) en voor een multipack in plaats van losse kleuren. Per printje is dat goedkoper.
 2. Koop online bij websites die gespecialiseerd zijn in inkt.
 3. Overweeg een abonnement waarbij je betaalt voor het aantal pagina's dat je print. Let wel goed op de kleine lettertjes!

Bij inkjetprinters ben je gemiddeld 50% goedkoper uit als je cartridges van een ander merk koopt.

 • De meeste afdrukken zien er prima uit, zeker in zwart-wit.
 • Kleurenprints zijn mogelijk minder goed en worden eerder flets.
 • Je hebt meer kans op problemen, zoals vervelende foutmeldingen.
 • Voor vrijwel elke printer zijn alternatieven beschikbaar, ook voor laserprinters.

Enorme prijsverschillen tussen originele inkt en klooninkt

2

Afdrukken vanaf smartphone en tablet

Afdrukken vanaf een smartphone of tablet is met de meeste printers erg gemakkelijk. Het maakt niet uit of je Google Android of Apple iOS gebruikt.

Op een smartphone of tablet met Android kun je op 3 manieren printen:

 1. Met de standaardafdrukservice van je smartphone of tablet (zonder een speciale app).
 2. Met een Print Service plugin geschikt voor het merk van je printer. Die download je vanuit de Google Play Store.
 3. Via de browser Chrome.

Met elke iPhone, iPad of iPod kun je via Apple Airprint eenvoudig afdrukken zonder iets in te stellen.

Zo print je vanuit Android of Apple iOS.

Gebruikstips_printenvanjetablet

3

Gebruik eens ander papier

Wie altijd doorsnee papier uit een pak van 500 vel gebruikt, ziet nooit hoe mooi zijn printer kan afdrukken. Het loont de moeite om een stapeltje goed papier te hebben. Bijvoorbeeld voor zelfgemaakte uitnodigingen en tegoedbonnen, een cv of voor foto’s. Voor praktische afdrukken, zoals e-tickets en routekaartjes is geen hoge afdrukkwaliteit nodig.

Mat of glanzend 'fotopapier'

Zwart is echt zwart, de kleinste details zijn messcherp en de kleuren lopen mooi in elkaar over. Je maakt opvallend mooiere afdrukken op ogenschijnlijk gewoon, dun, mat papier. Zelfs met standaardinstellingen. Het verschil met ‘gewoon’ papier is dat dit matte papier een inktabsorptielaag en een coating heeft. Daarom heet het fotopapier en is het wat duurder dan 'gewoon' mat papier. 

Bij gewoon papier trekt de inkt in het papier. Het vloeit als het ware uit en de afdrukken worden nooit zo scherp als op fotopapier.

Bij fotopapier is er een voor- en achterkant. Bij glanzend papier is dat meteen duidelijk. Bij mat papier is de witste, gladdere, te bedrukken kant soms moeilijk te herkennen. Bewaar het papier dus op een manier waarop duidelijk blijft wat de voorkant is.

Gebruikstips_kieshetjuistepapier

4

Update je printer

Het is belangrijk dat je software-updates op je printer installeert. Ze zijn nodig voor de volgende zaken:

 • Veiligheidsproblemen verhelpen.
 • Fouten oplossen in het systeem.
 • Nieuwe apps, functies of designelementen toevoegen.
 • De prestaties van printen vanaf je smartphone verbeteren.

Bij sommige printers met een aanraakscherm en een internetverbinding, kun je op het apparaat zelf controleren of er updates zijn. Anders vind je op de website van de printerfabrikant of er voor jouw printer updates zijn. Daar staat ook hoe je die updates kunt uitvoeren. Dat verschilt per printer.

Behalve updates voor de printer kan er ook een nieuwe versie van het printerstuurprogramma op je computer zijn. Installeer deze dan ook.

Printer updaten

5

Cartridges inleveren of navullen

Lege cartridges zijn prima te recyclen. Je kunt de cartridges inleveren bij een winkel of inleverpunt. Soms krijg je hiervoor geld.

Printerfabrikanten hebben ook recyclingprogramma’s. Meestal sturen ze je een portovrije enveloppe waarmee je cartridges kunt opsturen.

Je kunt met lege cartridges ook een goed doel steunen. Gooi je een cartridge liever weg, dan kan dat bij de gemeentelijke afvaldienst of bij het klein chemisch afval.

Waar kan ik cartridges inleveren?

printers cartridges inleveren

6

Gooi je (oude) printer niet weg

Je gaat afscheid nemen van je printer, bijvoorbeeld omdat je een nieuwe hebt gekocht. Als hij nog werkt, maak je er iemand anders blij mee. Is hij kapot, laat hem dan repareren of lever hem in bij de milieustraat of in de winkel.

Printer afdanken? Dit kun je doen.

Gebruikstips_waarmoetjeoudeprinterheen

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel inkt verbruikt jouw printer? Kun je beter originele of alternatieve cartridges gebruiken? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum