icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij printers testen

Bijna elke maand testen we de nieuwste printers. We onderzoeken onder meer de afdrukprestaties, stellen het inkt- of tonerverbruik vast en beoordelen de netwerkmogelijkheden. Natuurlijk testen we ook het scannen en kopiëren.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 mei 2021

Hoe worden printers getest?

Wij vergelijken printers met elkaar, zodat jij de printer kunt vinden die het best aansluit op jouw wensen. Daarom testen we ieder model op precies dezelfde manier.

Onze vergelijking wordt uitgevoerd door een laboratorium, dat ons testprogramma uitvoert. Dit hebben we hiervoor samen opgesteld met onze partners. Dit alles gebeurt onder de vlag van International Consumer Research & Testing. En we houden ons hierbij aan de gedragsregels voor vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond.

Met de printermerken delen we resultaten die zij kunnen controleren. Als wij of zij vermoeden dat er iets niet klopt, kunnen we dat nog eens testen.

Met de gegevens uit het laboratorium berekenen we onze rapportcijfers.

Afdrukprestaties

Je zou misschien denken dat iedere printer prima kan afdrukken. Maar als je gaat vergelijken, zie je het verschil.

We printen:

 • Een brief en een spreadsheet met kleurige grafieken op gewoon papier. 
 • Drukwerk op mat inkjetpapier.
 • Een foto op glanzend papier.

We meten hoe snel dat gaat en beoordelen hoe mooi het wordt. Het valt op dat sommige printers moeite hebben met het printen van mooie foto's en met het printen van leesbare tekst.

De afdrukprestaties bepalen voor 40% het totale testoordeel.

Afdrukgemak

Naast de kwaliteit en snelheid, beoordelen we ook het afdrukgemak. We kijken dan onder meer naar:

 • Het installeren.
 • Een document en een foto afdrukken.
 • Het onderhouden van de printer. 

We controleren kritische punten, zoals de juiste afdrukvolgorde en automatisch dubbelzijdig afdrukken. Ook meten we hoeveel lawaai de printer maakt en hoe lang het duurt om hem aan te zetten.

Bij dit testonderdeel beoordelen we ook "cartridgegemak". Daarbij kijken we of je nog verder kunt printen als een cartridge leeg raakt en hoe vaak je de cartridges moet vervangen.

Het afdrukgemak bepaalt voor 13% het totale testoordeel.

Scannen

Als de printer ook kan scannen, dan scannen we 3 dingen, een: 

 • Brief
 • Tijdschriftpagina
 • Foto

We beoordelen de kwaliteit van de scans, de tijd die het kost om te scannen en hoe makkelijk dat gaat. We geven punten voor allerlei mogelijkheden, zoals het aanpassen van de scangrootte en een voorvertoning van de scanopdracht. Ook belonen we een automatische documentdoorvoer en automatisch dubbelzijdig scannen.

Het oordeel voor scannen bepaalt voor 11% het totale testoordeel. Bij printers die niet kunnen scannen, wegen de andere onderdelen zwaarder mee.

Kopiëren

Als een printer ook kan kopiëren, dan maken we een:

 • Zwart-witkopie
 • Kleurenkopie

We beoordelen de kwaliteit van beide afdrukken, de tijd die het kopiëren kost en hoe gemakkelijk het gaat.

Het is irritant als je van 1 document meer kopieën wilt maken en deze steeds opnieuw moet scannen.  Dat zorgt voor minpunten. We geven punten voor allerlei opties. Zoals het vergroten of verkleinen van de scan voordat hij wordt afgedrukt. Ook belonen we een automatische documentdoorvoer en automatisch dubbelzijdig scannen.

Het oordeel voor kopiëren bepaalt voor 11% het totale testoordeel. Bij een printer die niet kan kopiëren wegen andere onderdelen zwaarder mee.

Verbruik en verbruikskosten

Een grote frustratie bij printers is het inkt- of tonerverbruik. De kosten kunnen snel oplopen. Ook kost het extra tijd om nieuwe cartridges te kopen en te verwisselen.

We beoordelen printers daarom niet alleen op de hoeveelheid inkt of toner die ze verbruiken, maar ook op de kosten in euro’s. Daarom verzamelen we regelmatig de actuele cartridgeprijzen.

Onze oordelen voor verbruik en kosten bepalen allebei 10% van het totale testoordeel.

Verbindingsmogelijkheden

Het is enorm handig als je vanaf elk apparaat kunt printen. Of dat nou je eigen laptop, tablet of smartphone is, of die van je gezinsleden.

Daarom kijken we: 

 • Naar het toevoegen van de printer aan het thuisnetwerk, met een ethernetkabel of draadloze wifi-verbinding. Kan dit of niet. 
 • Hoe makkelijk dat gaat.
 • Naar afdrukken via bijvoorbeeld Apple AirPlay en een Google-account. Kan dit of niet. 

Het oordeel voor netwerkcapaciteiten maakt 5% uit van het totale testoordeel.

Zo print je vanuit Android of iOS.

Merktevredenheid en levensduur

De levensduur van een printer kunnen we helaas niet voorspellen. Onze test duurt weken, geen maanden. Langer willen we ook niet wachten met het publiceren van onze tests.

We verzamelen ook informatie over printers via consumenten. Zo’n 3700 consumenten gaven in 2020 in een online enquête hun oordeel over hun printermerk. Dat algemene oordeel laten we bij elke printer zien. Maar het merktevredenheidscijfer heeft geen invloed op het totale testoordeel.

Uit dit online consumentenonderzoek bleek dat de gemiddelde levensduur van een printer 5 jaar is. 

Lees meer over Printers: goede merken

Hoe volledig is de test?

Wij testen zoveel mogelijk printers. Van alle 100 printertypes die in Nederland goed te koop zijn, proberen wij er minimaal 90 in de test op te nemen. Toch kunnen we helaas niet alles testen wat te koop is.

Hoe wordt de test betaald?

Het onafhankelijk testen van printers kost veel geld. We vertellen graag waarmee we dat betalen. Het grootste deel wordt betaald door consumenten die bij ons een abonnement afsluiten. Ook krijgen we een vergoeding als je bijvoorbeeld een webwinkel aanklikt in het prijzenoverzicht bij een printer.

Lees verder over onze inkomsten.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten van de printers. Of lees meer over de Beste Koop en Beste uit de Test.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes