icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij printers testen

Bijna elke maand testen we de nieuwste printers. We onderzoeken onder meer de afdrukkwaliteit, printsnelheid en het gebruiksgemak. En wat de prijs per afdruk is: zo weten we wat de goedkoopste printers in gebruik zijn. Verder testen we niet alleen het scannen en kopiëren, maar ook het stroomverbruik en de aandacht voor digitale veiligheid. 
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersBijgewerkt op:9 augustus 2023

Hoe bepalen we de Beste koop printer?

De meeste mensen zoeken een alles-in-1-printer. Dat zien we aan het bezoek op onze website, in verkoopcijfers en in de enquêtes die we doen onder ons Consumentenbond Panel. Daarom geven we de Beste uit de Test en Beste Koop alleen aan alles-in-1-printers.

In 2 groepen bepalen we welk product de beste prijs-kwaliteit verhouding heeft:

 • Alles-in- 1 kleurenprinters.
 • Alles-in-1 zwart-witprinters.

We kijken hierbij naar producten die getest zijn na 1 januari 2021. 

Zo bepalen we de prijs-kwaliteitverhouding:

 • Jaarkosten met standaard, losgekochte cartridges, inclusief aanschafprijs printer, bij 3 jaar gebruik.
 • Weinig printen: 15 pagina's per maand.
 • Kleurenprinter: 70% zwarte tekst en 30% kleurenprints.
 • Zwart-witprinter: 78% zwarte tekst, 22% prints in grijswaarden.

Hoe worden printers getest?

We vergelijken printers met elkaar, zodat jij de printer kunt vinden die het beste aansluit op jouw wensen. Daarom testen we ieder model op precies dezelfde manier, voor zover mogelijk. 

Een laboratorium verzorgt ons testprogramma en vergelijkt de printers. Het testprogramma is samen met onze partners gemaakt 'onder de vlag' van International Consumer Research & Testing. We houden ons aan de gedragsregels voor vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond.

Met de printermerken delen we resultaten die zij kunnen controleren. Als wij of zij vermoeden dat er iets niet klopt, kunnen we dat nog eens testen.

Met de gegevens uit het laboratorium berekenen we onze rapportcijfers.

Afdrukkwaliteit & printsnelheid

Je denkt misschien dat iedere printer prima kan afdrukken. Maar als je gaat vergelijken, zie je het verschil.

We printen op A4 formaat:

 • Een brief en een spreadsheet met kleurige grafieken op gewoon papier. 
 • Drukwerk op mat inkjetpapier.
 • Een beeldvullende foto op glanzend papier.

We meten hoe snel dat gaat en beoordelen hoe mooi het wordt. Ook testen we of het goed gaat als je een markeerstift over de tekst haalt. 

De afdrukkwaliteit en printsnelheid bepalen voor 37% en 8% het totale testoordeel.

Scannen & kopiëren

Als de printer ook kan scannen & kopiëren, dan scannen we een:

 • Brief
 • Tijdschriftpagina
 • Foto

En maken we een:

 • Zwart-witkopie
 • Kleurenkopie

We beoordelen de kwaliteit van elke scan en elk kopietje en noteren hoeveel tijd elke actie kost.

Wij gebruiken in de test (nog) niet de automatische documentinvoer (ADF). De ADF kan voor (deels) vervormd beeld zorgen als het papiertransport niet goed werkt.

Het oordelen voor scannen en kopiëren bepalen elk voor 10% het totale testoordeel. Bij printers die niet kunnen scannen & kopiëren, wegen de andere onderdelen zwaarder mee.

Gebruiksgemak

Naast de kwaliteit en snelheid, beoordelen we ook het gebruiksgemak van printen, scannen en kopiëren. Het afdrukgemak bepaalt voor 24% het totale testoordeel.

Het is enorm handig als je vanaf elk apparaat kunt printen. Of dat nou je eigen Windows- of Apple laptop, tablet of smartphone is, of die van je gezinsleden.

Daarom kijken we: 

 • Naar het toevoegen van de printer aan het thuisnetwerk, met een ethernetkabel of draadloze wifi-verbinding: of dit kan en hoe makkelijk het gaat.
 • Naar afdrukken via bijvoorbeeld Apple AirPlay en een Google-account: kan dit of niet? 

We kijken of je nog kunt printen als 1 kleur op is, hoe vaak je standaard cartridges moet vervangen en of je elke kleur apart kunt vervangen.

Kritische punten

We controleren kritische punten, zoals de juiste afdrukvolgorde en automatisch dubbelzijdig afdrukken. En hoe ingewikkeld het is om de printer te onderhouden. Ook meten we hoeveel lawaai de printer maakt en hoe lang het duurt om hem aan te zetten. 

Handige functies

Handige functies zijn nog automatisch dubbelzijdig afdrukken en de mogelijkheid om direct te printen vanaf een usb-stick of geheugenkaart. Zeker als je op het schermpje een preview kunt zien van wat je gaat printen. 

Scannen en kopiëren

Voor het gebruiksgemak van scannen en kopiëren tellen andere opties mee. Zoals het aanpassen van de scangrootte en een voorvertoning van de scanopdracht. Ook belonen we het gemak van een automatische documentdoorvoer (ADF) en automatisch dubbelzijdig scannen.

Bij kopiëren is het fijn als je daarbij de kopie groter of kleiner kunt afdrukken dan het origineel. Aan de andere kant is het irritant als je van 1 document steeds opnieuw moet scannen om er meerdere kopieën van te maken.

Inkt- of tonerkosten

Een grote frustratie bij veel printers is het inkt- of tonerverbruik. De kosten kunnen snel oplopen. Ook kost het extra tijd om nieuwe cartridges te kopen en te verwisselen.

Maandelijks is er een prijspeiling van de bijbehorende cartridges. In combinatie met onze verbruikstest berekenen we een oordeel over de kosten bij gebruik van originele, standaard cartridges.

Ons oordeel voor inkt- of tonerkosten bepaalt 8% van het totale testoordeel.

Aandacht voor digitale veiligheid

100% veiligheid is nooit te garanderen. In onze test kijken we of de veiligheid minder goed is als je tijdens installatie de makkelijkste weg kiest. Dan negeer je dus eventuele veiligheidsadviezen. Verder doen we een securitycheck van de bijbehorende app. En kijken we of: 

 • Het wachtwoordbeleid goed is.
 • Er kwetsbaarheden bekend zijn.
 • De fabrikant duidelijk is over updates.
 • Je de printer goed kunt resetten. 

Merktevredenheid en levensduur

De levensduur van een printer kunnen we helaas niet voorspellen. Onze test duurt weken, geen maanden. Langer willen we ook niet wachten met het publiceren van onze tests.

We verzamelen ook informatie over printers via consumenten. Zo’n 3900 consumenten gaven in 2022 in een online enquête hun oordeel over hun printermerk. Dat algemene oordeel laten we bij elke printer zien. Maar het merktevredenheidscijfer heeft geen invloed op het totale testoordeel.

Uit dit online consumentenonderzoek bleek dat de gemiddelde levensduur van een printer 6 jaar is. 

Lees meer over Printers: goede merken

Hoe volledig is de test?

Wij testen zoveel mogelijk printers. Van alle 100 printertypes die in Nederland goed te koop zijn, proberen wij er minimaal 90 te testen. Toch kunnen we helaas niet alles testen wat te koop is. All-in-one-kleurenlasers testen we steeds minder, omdat die (in combinatie met de cartridges) erg duur zijn. 

Hoe wordt de test betaald?

Onafhankelijk testen van printers kost veel geld. We vertellen graag waarmee we dat betalen. Het grootste deel wordt betaald door consumenten die bij ons een abonnement afsluiten. Ook krijgen we een vergoeding als je bijvoorbeeld een webwinkel aanklikt in het prijzenoverzicht bij een printer.

Lees verder over onze inkomsten.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten van de printers. Of lees meer over de Beste Koop en Beste uit de Test.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten 900x300