icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Hoe wij printers testen

We testen elke maand printers van Brother, Canon, Epson, HP en Samsung. We beoordelen de printkwaliteit, snelheid en gebruiksgemak en meten hoeveel inkt de printers gebruiken.

Hoe wordt printen getest?

In de printertest drukken we 4 testdocumenten af en meten we de printsnelheid per type document. Een testpanel beoordeelt vervolgens de kwaliteit van de afdrukken. De 4 verschillende testdocumenten zijn:

  • Brief; afgedrukt op normaal papier en bevat meerdere lettertypen en -grootten. De afdruk wordt met twee printerinstellingen gemaakt: in de normale standaardmodus en in grijstinten.
  • Spreadsheet; afgedrukt op normaal papier en bestaat uit tabellen in zwart-wit en kleur, opgevulde cellen in diverse patroonstijlen en een kleurengrafiek. De afdruk wordt met twee printerinstellingen gemaakt: in de normale standaardmodus en in grijstinten.
  • Drukwerk; afgedrukt op premium papier en is te vergelijken met een tijdschriftpagina of brochure. Daarop staan tekst, foto's, kaders en meerdere vlakken met een kleurverloop. De afdruk wordt met twee printerinstellingen gemaakt: met hoge/beste/foto-kwaliteit en in grijstinten met maximale resolutie.
  • Foto's; afgedrukt op glanzend fotopapier in 20 x 25 centimeter-formaat (8 x 10 inch) in kleur. Het is telkens dezelfde foto, gemaakt met een professionele 7 megapixel camera en opgeslagen als .jpg-bestand. Deze foto bevat de primaire kleuren, huidtinten, lucht, lichte en donkere plekken en fijne details. De afdruk wordt met hoge/beste/foto-kwaliteit printerinstellingen gemaakt.

Ook beoordelen we de veegvastheid en de waterbestendigheid van foto's en tekstdocumenten. De brief en de foto worden blootgesteld aan een druppel water, die met een absorberend doekje lichtjes drooggeveegd wordt.

Daarnaast beoordelen we het gebruiksgemak van een aantal standaardtaken, zoals het installeren en onderhouden van de printer en het maken van een afdruk. We onderzoeken ook enkele mogelijke problemen. Drukt de printer bijvoorbeeld geen zwart-witpagina's meer af als alleen de kleureninkt op is, dan worden er punten afgetrokken. Ook de geluidsproductie van de printer wordt meegewogen in het oordeel.

Bij printers die niet kunnen scannen en kopiëren weegt het oordeel voor printen zwaarder mee.

Bekijk welke printers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle printers.

Hoeveel kost inkt of toner die de printer verbruikt?

We berekenen de minimale inktkosten per pagina door een cartridge in één keer helemaal leeg te printen en te kijken hoeveel pagina's er geprint zijn. Daarnaast doen we bij alle inkjetprinters een extra test waarin we slechts 30 afdrukken maken in een periode van 3 weken en berekenen we hoeveel inkt de printer in dit geval meer nodig heeft dan wanneer alle afdrukken na elkaar worden gemaakt. Deze extra inkt wordt gebruikt voor het schoonmaken van de prinktkop. Hoeveel inkt er wordt gebruikt voor het schoonmaken verschilt sterk per type printer en cartridgeserie. Naast de kosten weegt het inktverbruik mee, onder meer vanwege de impact op het milieu. 

Hoe wordt scannen getest?

Als de printer ook kan scannen, beoordelen we de scankwaliteit, snelheid en het gebruiksgemak. Daarnaast bepalen we de diepte die de scanner nog scherp kan verwerken. Als deze waarde heel laag is, worden ingescande boeken die een beetje ongemakkelijk op de scanplaat liggen bijvoorbeeld onscherp.

Hoe wordt kopiëren getest?

We kijken naar de kopieerkwaliteit, de snelheid en het kopieergeheugen als de printer ook kan kopiëren. Sommige all-in-one-printers kunnen zelf geen scan onthouden. Dat betekent dat als je meerdere kopieën wilt maken van hetzelfde document, het apparaat bij elke aparte kopie ook apart moet scannen. Ook beoordelen we hoe eenvoudig het is om een kopie te maken.

Hoe worden netwerkcapaciteiten getest?

Dit oordeel is opgebouwd uit een score voor de netwerkmogelijkheden en een score voor het gebruiksgemak van de netwerkvoorzieningen. We bekijken onder andere de wifi-functie en kijken of het mogelijk is om te printen bijvoorbeeld via Apple AirPrint, Google Cloudprinter, e-mail en NFC. Bijna alle printers zijn tegenwoordig uitgerust met wi-fi.

Hoe wordt de Beste Koop bepaald?

De Beste Koop wordt berekend aan de hand van de rapportcijfers en de jaarkosten van de printers. De jaarkosten bestaan uit de kosten van inkt en de aanschafprijs, er vanuit gaande dat een printer 5 jaar meegaat.

Als een printer niet in kleur kan afdrukken, zijn de inktkosten alleen gebaseerd op de tekstpagina's en de pagina's met tekst en afbeeldingen in zwart.

Lees meer over onze predicaten Beste Koop en Beste uit de Test.

Waarom zit mijn product niet in de test?

Als je als consument op zoek bent naar testinformatie, kan het vervelend zijn dat uitgerekend het product waarop jij je oog hebt laten vallen niet in onze test zit. Lees waarom we helaas niet alles kunnen testen wat verkrijgbaar is.

Testresultaten 

Benieuwd naar de testresultaten van de printertest? Vergelijk alle geteste printers of bekijk direct wat de beste printer is.

Bekijk de beste printer Vergelijk alle printers

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg