! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij printers testen

Vrijwel elke maand testen we de nieuwste printers. We onderzoeken onder meer de afdrukprestaties, stellen het inktverbruik of tonerverbruik vast en beoordelen de netwerkmogelijkheden. Natuurlijk testen we ook het scannen en kopiëren.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 mei 2021

Hoe worden printers getest?

Wij vergelijken printers met elkaar, zodat jij de printer kunt vinden die het beste aansluit op jouw wensen. Daarom testen we ieder model op exact dezelfde manier.

Ons vergelijkend warenonderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium. Dat voert namens ons het testprogramma uit dat we samen met onze partners hebben opgesteld. Dit gebeurt onder de vlag van International Consumer Research & Testing. We houden ons daarbij aan de gedragsregels voor vergelijkend onderzoek van de Consumentenbond.

Met de printermerken delen we resultaten die zij kunnen controleren. Als wij of zij vermoeden dat er iets niet klopt, kunnen we dat nog eens testen.

Met de data uit het lab berekenen we onze rapportcijfers.

Afdrukprestaties

Je zou misschien denken dat iedere printer prima kan afdrukken, maar als je gaat vergelijken, zie je het verschil. We printen een brief en spreadsheet met kleurige grafieken op gewoon papier, drukwerk op mat inkjetpapier en een foto op glanzend papier. We meten hoe snel dat gaat en beoordelen hoe mooi het wordt. Het valt op dat sommige printers niet alleen moeite hebben met het printen van mooie foto's. Maar ook met het printen van leesbare tekst.

De afdrukprestaties bepalen voor 40% het totale testoordeel.

Afdrukgemak

Naast de kwaliteit en snelheid, beoordelen we ook het afdrukgemak. We doen dat met verschillende scenario’s, waaronder: installeren, een document en een foto afdrukken en de printer onderhouden. We controleren kritische punten, zoals de juiste afdrukvolgorde en automatisch dubbelzijdig afdrukken. Ook meten we hoeveel lawaai de printer maakt en hoe lang het duurt om hem aan te zetten.

Bij dit testonderdeel beoordelen we ook "cartridgegemak". Daarbij kijken we of je nog verder kunt printen als er een cartridge leeg raakt en hoe vaak je de cartridges moet vervangen.

Het afdrukgemak bepaalt voor 13% het totale testoordeel.

Scannen

Als de printer ook kan scannen, dan scannen we een brief, een tijdschriftpagina en een foto. We beoordelen de kwaliteit van de scans, de tijd die het kost om te scannen en hoe makkelijk dat gaat. We geven punten voor allerlei mogelijkheden, zoals het aanpassen van de scangrootte en een voorvertoning van de scanopdracht. Ook belonen we een automatische documentdoorvoer en automatisch dubbelzijdig scannen.

Het oordeel voor scannen bepaalt voor 11% het totale testoordeel. Bij printers die niet kunnen scannen, wegen de andere onderdelen zwaarder mee.

Kopiëren

Als een printer ook kan kopiëren, dan maken we een zwart-wit- en een kleurenkopie. We beoordelen de kwaliteit van beide afdrukken, de tijd die het kopiëren in beslag neemt en hoe gemakkelijk het is. Het is irritant als je van 1 document meerdere kopieën wilt maken en dan voor elke kopie opnieuw moeten scannen. Dat zorgt voor minpunten. We geven punten voor allerlei mogelijkheden, zoals het vergroten of verkleinen van de scan voordat hij wordt afgedrukt. Ook belonen we een automatische documentdoorvoer en automatisch dubbelzijdig scannen.

Het oordeel voor kopiëren bepaalt voor 11% het totale testoordeel. Bij printers die niet kunnen kopiëren, wegen de andere onderdelen zwaarder mee.

Verbruik en verbruikskosten

Een grote frustratie bij het gebruik van printers is het inkt- of tonerverbruik. De kosten kunnen snel oplopen. Ook het kost het extra tijd om nieuwe cartridges te kopen en te verwisselen. We beoordelen printers daarom niet alleen op de hoeveelheid inkt of toner die ze verbruiken, maar ook op hoeveel dat in euro’s kost. Daarom verzamelen we regelmatig de actuele cartridgeprijzen.

Onze oordelen voor verbruik en kosten bepalen allebei 10% van het totale testoordeel.

Verbindingsmogelijkheden

Het is enorm handig als je kunt printen vanaf ieder apparaat. Of dat nou je eigen laptop, tablet of smartphone is, of die van je gezinsleden. Daarom kijken we of je de printer met een ethernetkabel of draadloze wifi-verbinding kunt toevoegen aan het thuisnetwerk, hoe makkelijk dat gaat en of je kunt afdrukken via bijvoorbeeld Apple AirPlay en met een Google-account.

Het oordeel voor netwerkcapaciteiten maakt 5% uit van het totale testoordeel.

Zo print je vanuit Android of iOS.

Merktevredenheid en levensduur

Helaas kunnen wij met onze test de levensduur van een printer niet voorspellen. Onze test duurt weken, geen maanden. Langer willen we ook niet wachten met het publiceren van onze tests.

We verzamelen ook informatie over printers via consumenten. Zo’n 3700 consumenten gaven in 2020 in een online enquête hun oordeel over hun printermerk. We tonen dat algemene oordeel bij iedere printer, maar dat merktevredenheidscijfer is niet van invloed op het totale testoordeel.

Uit dit onderzoek bleek ook dat de gemiddelde levensduur van een printer 5 jaar is. 

Lees meer over Printers: goede merken

Hoe volledig is de test printers?

Wij testen zoveel mogelijk printers. Voor iedere 100 printertypes die in Nederland goed verkrijgbaar zijn, proberen wij er minimaal 90 in onze test op te nemen. Toch kunnen we helaas niet alles testen wat verkrijgbaar is.

Hoe wordt de test bekostigd?

Het onafhankelijk testen van printers kost veel geld. We vertellen graag waarmee we dat betalen. Het grootste deel wordt betaald door consumenten die bij ons een abonnement afsluiten. Ook krijgen we bijvoorbeeld een vergoeding als je een webwinkel aanklikt in het prijzenoverzicht bij een printer.

Lees verder over onze inkomsten.

Testresultaten

Bekijk de testresultaten van de printers. Of lees meer over de Beste Koop en Beste uit de Test.

Nieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten

Predicaten autostoeltjes