icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inkjetprinter of laserprinter?

Inkjetprinters worden het meest verkocht. Maar ook een laserprinter kan geschikt zijn voor thuis. Welke printer is voor jou geschikt?
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersBijgewerkt op:9 augustus 2023

Artikel_laserjetofinktjet

Verschil inkjetprinter en laserprinter

Inkjetprinters werken met vloeibare inkt. Laserprinters werken met poeder dat we ‘toner’ noemen. Beide typen kunnen alle kleuren van de regenboog maken door 4 kleuren te combineren: cyaan, magenta, geel en zwart. 

Verschillen in het kort:

 • Inkjetprinters zijn goed in foto's op glanzend papier.
 • Laserprinters zijn goed in scherpe teksten en afbeeldingen met scherpe overgangen. 
 • Inkt op papier is minder vochtbestendig dan toner.
 • Uitdrogen van inkt kan verstoppingen in de inkjetprinter veroorzaken.
 • Een laserprinter doet het vrijwel altijd en heeft gemiddeld een langere levensduur. Lees ook: Printers: goede merken

Natuurlijk zien we in onze test uitzonderingen hierop. Zo is bijvoorbeeld de fotokwaliteit van sommige inkjetprinters heel slecht. 

Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters spuiten of druppelen de inkt op het papier. De printkop plaatst met elektrische schokjes minuscule druppeltjes op precies het juiste plekje op het papier. 

Inkt kan uitdrogen. De openingen van de printkop kunnen daardoor verstopt raken. Als je heel weinig print, zorgt de inkjetprinter zelf voor automatische 'reinigingsbeurten'. Hij spoelt dan wat inkt door de openingen. Die inkt kan niet meer gebruikt worden om te printen.

Inkt in flesjes of cartridges?

Extra inkt koop je in flesjes of cartridges, afhankelijk van het type inkjetprinter:

 • Goedkope inkjetprinters

Goedkope inkjetprinters werken meestal met 2 duurdere cartridges: 1 zwarte en 1 met 3 kleuren erin. De printkop zit in de cartridges. Reinigen bij weinig printen kost gemiddeld 50% extra inkt.

 • Duurdere inkjetprinters

Iets duurdere inkjetprinters werken meestal met goedkopere, losse cartridges per kleur. De printkop zit in de printer. Reinigen bij weinig printen kost gemiddeld 200% extra inkt. 

 • Dure inkttankprinters of ecotankprinters

De dure inkttankprinters ofwel ecotankprinters hebben ingebouwde inkttanks die je vult vanuit flesjes met goedkope inkt.

Hoe werkt een laserprinter?

Bij laserprinters wordt het document met een laser geprojecteerd op de 'drum'. De drum is een soort ronde koker. De toner blijft plakken op de plekken waar de drum wordt verlicht door de laser en plakt niet op de rest van de drum. Daarna wordt de toner op het papier overgedragen door de drum over het papier te rollen. En door verhitting blijft de toner op het papier vastzitten.

Extra toner koop je meestal in cartridges, elke kleur heeft zijn eigen cartridge. Er zijn ook enkele zwart-wit 'lasertankprinters'. Bij aanschaf zit er al zwart tonerpoeder in de tank in de printer. Als de toner op is, vul je ‘m bij vanuit een soort fles. Die is veel goedkoper dan een tonercartridge. 

Wat is een LEDprinter?

Een variant op de laserprinter is de LEDprinter. Deze werkt grofweg hetzelfde, maar gebruikt LED-lampjes in plaats van een laserstraal. Een LEDprinter heeft meestal minder bewegende onderdelen. De kans op slijtage is daardoor kleiner en de printer gaat minder snel kapot.

In onze vergelijker vallen de LEDprinters onder de laserprinters, omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Je kunt in de vergelijker zien welke printtechniek de printer heeft.

Welke printer is goedkoper?

De goedkoopste printers zijn inkjetprinters, kleurenlasers zijn het duurst. Maar kijk vooral ook naar de kosten voor inkt of toner.

Bij aanschaf wordt inkt of toner meegeleverd. In de meegeleverde inktflesjes zit dezelfde hoeveelheid inkt als in de flesjes die je later koopt. In de meegeleverde (starter)cartridges zit meestal minder inkt of toner dan in de cartridges die je later koopt. 

In onderstaande tabel zie je van de diverse typen inkjet- en laserprinters:

 • De gemiddelde aanschafprijs.
 • De gemiddelde prijs van een set standaard cartridges of flesjes.
 • Het gemiddeld aantal pagina's dat wij in onze test afdrukten.

 

    Set  standaard  navullingen
  Aanschafprijs Prijs Aantal pagina's  uit 1 set*
      tekst kleur* A4-foto
Kleureninkjet met combinatiecartridge    €100  €40 160 80 30
Kleureninkjet met losse cartridges €200  €83 650 280 80
Zwart-wit inkttankprinter €200  €18 4960 1860 nvt
Zwart-wit laserprinter €250  €60 1760 780 nvt
Kleureninkttankprinter €300  €60 5660 3070 950
Kleurenlaserprinter €350  €250 1730 640 250

* met 3 sets standaard navullingen: 1 voor tekstpagina's, 1 voor kleurenpagina's, 1 voor A4-foto's. 

** kleur: bij een zwart-witprinter printen we een kleurenpagina in grijswaarden. 

Een paar voorbeelden op basis van de tabel:

 • Stel dat je zo'n 15 kleurenpagina's per maand print. Met het goedkoopste soort inkjetprinter moet je dan grofweg na 80/15= ruim 5 maanden alweer een nieuwe cartridge kopen. Of eerder, als 1 kleur eerder op is. 
 • Als je met een zwart-wit laserprinter 15 tekstpagina's per maand print, hoef je pas na 10 jaar een nieuwe cartridge te kopen (1760/15= 117 maanden). 

Veel goedkoper: een toner- of inktabonnement

Met een toner- of inktabonnement kun je flink goedkoper uit zijn. Lees er alles over op de pagina Inktabonnementen

Koopadvies en Vergelijker

Laat je keuze dus niet alleen afhangen van de printtechniek inkjet of laser. Lees hiervoor ons koopadvies printers en bepaal welke eigenschappen van een printer voor jou belangrijk zijn.

Vergelijk printers en kijk welke modellen voldoen aan jouw wensen en welke het best scoren in onze printertest. Of bekijk direct de beste printers van dit moment.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.