icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inkjetprinter of laserprinter?

Inkjetprinters worden het meest verkocht. Maar ook een laserprinter kan geschikt zijn voor thuis. Dat zakelijke imago is niet terecht. Welke printer is voor jou geschikt?
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Artikel_laserjetofinktjet

Verschil inkjetprinter en laserprinter

Inkjetprinters en laserprinters werken allebei met cartridges. Bij inkjetprinters zijn die gevuld met vloeibare inkt. Bij laserprinters met poeder dat we ‘toner’ noemen. Bij laserprinters noemen we de cartridges dan ook wel tonercartridges.

Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters spuiten of druppelen de inkt op het papier. Met elektrische schokjes zorgen ze ervoor dat de cartridge op precies het juiste plekje een heel klein druppeltje inkt laat vallen.

De printer maakt met automatische reinigingsbeuren de printkop met spuitmondjes regelmatig schoon. Daarvoor wordt extra inkt verbruikt. De printer zal in verhouding vaker schoonmaken als je weinig print.  

Hoe werkt een laserprinter?

Bij laserprinters wordt het document of de foto met een laser geprojecteerd op de 'drum'. De drum is een soort ronde koker. De toner blijft plakken op de plekken waar de drum wordt verlicht door de laser en plakt niet op de rest van de drum. Daarna wordt de toner op het papier overgedragen door de drum over het papier te rollen. En door verhitting blijft de toner op het papier vastzitten.  

Wat is een LEDprinter?

Een variant op de laserprinter is de LEDprinter. Deze werkt grofweg hetzelfde, maar gebruikt LED-lampjes in plaats van een laserstraal. Een LEDprinter heeft meestal minder bewegende onderdelen. De kans op slijtage is daardoor kleiner en de printer gaat minder snel kapot.

In onze vergelijker vallen de LEDprinters onder de laserprinters, omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Je kunt in de vergelijker zien welke printtechniek de printer heeft.

Inkjetprinter: voor- en nadelen

Voordelen

  • Goedkoop in aanschaf.
  • Kan in kleur printen.
  • Kan meestal ook scannen en kopiëren.

Nadelen

  • Cartridges zijn duur, waardoor de gebruikskosten kunnen oplopen.
  • Kleine cartridges zijn snel leeg. Je moet ze dus vaak vervangen.

Laserprinter: voor- en nadelen

Voordelen

  • Kan uitstekend scherpe letters afdrukken.
  • Kosten per pagina zijn lager dan bij inkjetprinters.
  • Cartridges zijn groot en gaan lang mee.

Nadelen

  • Duurder in aanschaf.
  • Kan niet zo goed mooie foto’s en afbeeldingen printen.

Verkijk je niet op de aanschafprijs

Vooral inkjetprinters koop je soms al voor een paar tientjes. Maar door het inktverbruik kun je daarna al snel meer dan €100 uitgeven aan nieuwe inktcartridges. Wij testen daarom het inkt- of tonerverbruik en de totale verbruikskosten bij gemiddeld gebruik. De testresultaten voor afdrukken van tekst, kleurenprint en foto vind je in de vergelijker.

Inkttanks

Bijzonder zijn de inkjetprinters met grote inkttanks. Dat zijn de Epson EcoTank, de HP Smart Tank en de Canon PIXMA G-serie. De inkttanks zitten vol met hele goedkope inkt, maar de koopprijs van de printer is juist hoog.

Bekijk hier alle printers met een inkttank.

Inktabonnement

Een bijzondere manier om inkt te kopen is het HP Instant Ink-abonnement. Dat is een abonnement voor een vast bedrag per maand, zoals we dat van mobieltjes kennen. Met 50, 100 of 300 afdrukken per maand. HP levert je de benodigde cartridges en recyclet de oude.

Ook Epson biedt een inkt-abonnement aan: Epson ReadyInk. Epson houdt bij hoeveel inkt je verbruikt en stuurt je een nieuwe cartridge zodra je huidige cartridge bijna leeg is. Deze dienst is duurder dan het zelf bestellen van cartridges. Maar met Epson ReadyInk kom je nooit zonder inkt te zitten.

Kijk verder dan de techniek

Kies geen printer op basis van de techniek: inkjet of laser. Er is namelijk een groot verschil tussen de prestaties van individuele printers. 

Laserprinters krijgen bijvoorbeeld vaak een onvoldoende voor de afdrukkwaliteit van foto’s. Als je daarvan uitgaat, kun je beter een kleureninkjetprinter kopen. Maar zo simpel is het niet. Er zijn genoeg inkjetprinters waarbij de afdrukkwaliteit van foto's heel slecht is. Nog slechter dan van sommige laserprinters.

Koopadvies en Vergelijker

Laat je keuze dus niet alleen laten afhangen van de printtechniek inkjet of laser. Lees hiervoor ons koopadvies printers en bepaal welke eigenschappen van een printer voor jou belangrijk zijn.

Vergelijk printers en kijk welke modellen voldoen aan jouw wensen en welke het best scoren in onze printertest. Of bekijk direct de beste printers van dit moment.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken