! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inkjetprinter of laserprinter?

Inkjetprinters worden veruit het meest verkocht. Maar ook een laserprinter kan geschikt zijn voor thuis. Deze heeft onterecht een zakelijk imago. Welke printer is voor jou geschikt?
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Verschil inkjetprinter en laserprinter

Inkjetprinters en laserprinters werken allebei met cartridges. Bij inkjetprinters zijn die gevuld met vloeibare inkt. Bij laserprinters met poeder dat we ‘toner’ noemen. Bij laserprinters noemen we de cartridges dan ook wel tonercartridges.

Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters spuiten of druppelen de inkt op het papier. Met elektrische schokjes zorgen ze ervoor dat de cartridge op precies het juiste plekje een minuscuul druppeltje inkt laat vallen.

De printer maakt met automatische reinigingsbeurten de printkop met spuitmondjes regelmatig schoon. Daarvoor wordt extra inkt verbruikt. Als je weinig print, zal de printer relatief meer schoonmaken.

Hoe werkt een laserprinter?

Bij laserprinters wordt het document of de foto met een laser geprojecteerd op de 'drum'. De drum is een soort ronde koker. Op de plekken waar de drum verlicht wordt door de laser, blijft de toner plakken. Op de rest van de drum niet. Door de drum vervolgens over het papier te rollen, wordt de toner op het papier overgedragen. Door verhitting blijft de toner op het papier vastzitten.

Wat is een LEDprinter?

Een variant op de laserprinter is de LEDprinter. Deze werkt grofweg hetzelfde, maar gebruikt LED-lampjes in plaats van een laserstraal. Een LED-printer heeft in principe minder bewegende onderdelen, dus de kans op slijtage is kleiner en de printer gaat minder snel kapot.

In onze vergelijker plaatsen we de LEDprinters als laserprinters, omdat ze zo sterk op elkaar lijken. Ook zie je in de vergelijker van welke printtechnologie de printer gebruikt.

Inkjetprinter: voordelen en nadelen

Voordelen

  • Goedkoop in aanschaf
  • Kan printen in kleur
  • Kan meestal ook scannen en kopiëren

Nadelen

  • Cartridges zijn duur, waardoor de gebruikskosten hoog kunnen oplopen
  • Kleine cartridges zijn snel leeg en moet je dus vaak vervangen

Laserprinter: voordelen en nadelen

Voordelen

  • Kan uitstekend scherpe letters afdrukken
  • Kosten per pagina zijn lager dan bij inkjetprinters
  • Cartridges zijn groot en gaan lang mee

Nadelen

  • Duurder in aanschaf
  • Kan niet zo goed mooie foto’s en afbeeldingen printen

Verkijk je niet op de aanschafprijs

Vooral inkjetprinters zijn soms al voor een paar tientjes te koop. Maar door het inktverbruik kun je daarna al snel meer dan €100 uitgeven aan nieuwe inktcartridges. Wij testen daarom het inkt- of tonerverbruik en de totale verbruikskosten bij een gemiddeld gebruik. De testresultaten voor verschillende afdrukken (tekst, kleurenprint en foto) vind je in de vergelijker.

Inkttanks

Bijzonder zijn de inkjetprinters met grote inkttanks. Dat zijn de Epson EcoTank, de HP Smart Tank en de Canon PIXMA G-serie. De inkttanks zitten vol met spotgoedkope inkt, maar de aanschafprijs van de printer is juist hoog.

Bekijk hier alle printers met een inkttank.

Inktabonnement

Een bijzondere manier om inkt te kopen is het HP Instant Ink abonnement. Dat is een abonnement voor een vast bedrag per maand, zoals we dat van mobieltjes kennen. Uiteraard niet met belminuten, maar met 50, 100 of 300 afdrukken per maand. HP levert je de benodigde cartridges en recyclet de oude.

Ook Epson biedt een inkt-abonnement aan: Epson ReadyInk. Epson houdt bij hoeveel inkt je verbruikt en stuurt je een nieuwe cartridge zodra je huidige cartridge bijna leeg is. Deze dienst is duurder dan zelf cartridges bestellen, maar met Epson ReadyInk kom je nooit zonder inkt te zitten.

Kijk verder dan de techniek

Kies geen printer simpelweg op basis van de keuze tussen inkjet of laser. De prestaties van individuele printermodellen kunnen namelijk sterk uiteenlopen.

Laserprinters krijgen bijvoorbeeld vaak een onvoldoende voor de afdrukkwaliteit van foto’s. Als je daarvan uitgaat, kun je beter een kleureninkjetprinter kopen. Maar zo simpel is het niet. Er zijn genoeg inkjetprinters met een superslechte fotoafdrukkwaliteit, slechter nog dan sommige laserprinters.

Alleen de printtechnologie inkjet of laser is dus niet genoeg om je keuze op te baseren. Lees daarom ons koopadvies printers en bepaal welke eigenschappen van een printer voor jou belangrijk zijn.

Vergelijk printers en kijk welke modellen aan jouw wensen voldoen en welke het best scoren in onze printertest. Of bekijk direct de beste printers van dit moment.

Lees ook:

Nieuwste artikelen