icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Inkjetprinter of laserprinter?

Inkjetprinters worden veruit het meest verkocht in ons land. Maar ook de laserprinter kan geschikt zijn voor consumenten. Deze heeft onterecht een zakelijk imago. Wat zijn de voor- en nadelen en welke printer is voor jou geschikt?
Irene Joris
Irene Joris

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  12 november 2014

Artikel_laserjetofinktjet

Hoe werkt een inkjetprinter?

Inkjetprinters gebruiken vloeibare inkt voor hun afdrukken. Ze spuiten inkt onder hoge druk in minuscule druppeltjes op het papier. Dit gebeurt met de precisie die nodig is om vanaf een flatgebouw een tennisbal in een emmer te laten vallen.

Daarom is het belangrijk dat de spuitmondjes in de printkop, waarmee de druppels inkt op het papier worden gespoten, niet verstopt raken door opgedroogde inkt. Als je een inkjetprinter een tijdje niet gebruikt, reinigt hij zelf de printkop. Daarvoor gebruikt de printer inkt en kunnen de kosten per pagina flink oplopen.

Voor- en nadelen van een inkjetprinter

Door de vloeibare inkt zijn inkjetprinters heel goed in het printen van mooie, kleurrijke foto's. Vooral als je fotopapier gebruikt. Ook zijn ze vaak goedkoop in aanschaf en kunnen ze vrijwel altijd scannen en kopiëren. Ze zijn bijna allemaal uitgerust met wifi, alleen de allergoedkoopste modellen niet.

Voordelen

 • goedkoop in aanschaf;
 • mooie kleurenafdrukken;
 • kunnen bijna altijd scannen en kopiëren;
 • andere papierformaten mogelijk.

Nadelen

 • duur in gebruik;
 • vaak cartridges wisselen;
 • inktverlies door schoonhouden printkop als je weinig print.

Hoe werkt een laserprinter?

Laserprinters werken niet met vloeibare inkt, maar met toner. Dit is droog inktpoeder. Het belangrijkste onderdeel van een laserprinter is de drum, een draaiende rol die statisch geladen is. Met een laserstraal wordt de afdruk van je printje als het ware op de rol getekend. De toner blijft door de lading plakken op de afdruk. Door verhitting kleeft de toner vervolgens op het papier. Omdat de laser zo precies is, zijn de afdrukken van laserprinters heel erg scherp. Dat maakt ze erg geschikt voor het printen van tekst.

Een variant op de laserprinter is de led-printer. Deze werkt grofweg hetzelfde, maar maakt gebruik van een rij knipperende led-lampjes in plaats van een laserstraal.

Voor- en nadelen van een laserprinter

Een laserprinter is allang geen log en duur apparaat meer. Het is een prima alternatief voor een inkjetprinter. Ook als je een laserprinter weinig gebruikt, want ze gebruiken geen extra inkt om de printer te reinigen. Laserprinters zijn ook sneller, al moeten ze wel even opwarmen voor ze kunnen printen.

Een nadeel is dat kleurenlaserprinters een stuk duurder zijn dan inkjetprinters. Ook zien foto's er lang niet zo mooi uit als bij een inkjetprinter, ze ogen meestal dof en vaal door de matte toner. Er zijn ook laserprinters die kunnen scannen en kopiëren.

Voordelen

 • goedkoop in gebruik;
 • scherpe letters;
 • toner hoef je niet vaak te verwisselen.

Nadelen

 • lelijke fotoafdrukken;
 • scannen, kopiëren en in kleur afdrukken alleen mogelijk met duurdere modellen.

Wat kies ik: inkjet of laser?

De keuze voor een inkjet- of laserprinter hangt af van wat je afdrukt. Print je nooit in kleur? Neem dan een laserprinter, ook al zijn ze iets duurder in aanschaf. Je verdient dit terug omdat ze veel zuiniger zijn.

Print je wel in kleur? Dan is een inkjetprinter de beste optie. Zeker als je ook foto's wilt printen, want daarvoor zijn laserprinters nog niet geschikt. Met een kleurenlaserprinter kun je wel goede grafieken of routekaartjes in kleur afdrukken. Maar door de hoge aanschafprijs is een inkjetprinter ook dan de betere optie.

Vergelijk de testresultaten en ontdek welke printers het beste zijn.

Nieuwste artikelen