! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waar kan ik cartridges inleveren?

Cartridges kun je inleveren bij jou in de buurt of via de post. Dit zijn de mogelijkheden.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 7 juni 2021

Eeko inzamelboxen

Lege cartridges zijn geld waard. Door het hele land zijn inzamelpunten, vaak voor goede doelen. Op de site van inzamelbedrijf Eeko vind je locaties van al hun inzamelpunten.

Bij Eeko kun je alle merken en typen inkt- en tonercartridges inleveren.

Je kunt je postcode invullen en eventueel kiezen voor een specifieke organisatie die je wil steunen, zoals bijvoorbeeld goede doelen als CliniClowns of KiKa. Die zitten vaak in een specifieke regio.

Wecycle-inleverbak

Bij alle supermarkten, tuincentra en bouwmarkten waar een Wecycle-inleverbak staat, kun je inktcartridges met printkop inleveren voor recycling. Wecycle verzamelt apparaten, en dit is een heel kleintje. Cartridges zonder printkop zijn simpelweg inkttankjes.

Op de website van Wecycle vind je een E-waste -inleverpunt bij jou in de buurt:

  • Vul je plaats of postcode in.
  • Vink aan dat je een 'Klein apparaat' wilt inleveren. 

Zelf inzamelen

Wil je zelf wat verdienen aan lege cartridges? Als je er minimaal 25 bij elkaar hebt, kun je ze op laten halen door een bedrijf als Inkt Collect. De vergoeding varieert sterk. Van geen vergoeding tot enkele euro's per stuk. Dit is afhankelijk van het merk en het model van de cartridge of toner.

Terug naar de fabrikant

Fabrikanten zamelen ook cartridges en toners in. Brother, Canon, Epson en HP hebben recyclingprogramma's. Op hun websites vind je meer informatie over hoe het werkt. Meestal krijg je een envelop waarin je de cartridges kunt retourneren. Soms zijn er ook inleverpunten.

Waarom inzamelen?Cartridges 2

In cartridges met een printerkop zit elektronica. Dit maakt een cartridge e-waste (elektronisch afval). Het is belangrijk dat je dit goed recyclet, zodat de componenten opnieuw gebruikt kunnen worden en het niet in de natuur terechtkomen. 

Inkt tanks

Inkttankjes of inktflesjes zonder printkop en zonder chip zijn geen elektronische apparaatjes en hoeven dus niet ingezameld te worden.

 

In onze vergelijker

Nieuwste artikelen