icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Waar kan ik cartridges en toners inleveren?

Cartridges en toners kun je inleveren bij jou in de buurt of via de post. Dit zijn de mogelijkheden.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 1 december 2021

printers cartridges inleveren

Oude cartridges en toners kun je in principe inleveren bij de winkel waar je nieuwe koopt. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. 

Eeko inzamelboxen

Lege cartridges en toners zijn geld waard. Door het hele land vind je inzamelpunten, vaak voor goede doelen. Op de site van inzamelbedrijf Eeko vind je de locaties van al hun inzamelpunten.

Bij Eeko kun je alle (huis)merken en typen inkt- en tonercartridges inleveren.

Je kunt je postcode invullen en kiezen voor een speciale organisatie die je wil steunen. Bijvoorbeeld goede doelen als CliniClowns of KiKa. Die zitten vaak in een speciale regio.

Wecycle-inleverbak

Bij alle supermarkten, tuincentrums en bouwmarkten waar een Wecycle-inleverbak staat, kun je inktcartridges met printkop inleveren voor recycling. Wecycle verzamelt apparaten en een inktcartridge met printkop is een (heel) klein apparaat. Een cartridge zonder printkop is een inkttankje. Deze kun je niet bij Wecycle inleveren en is klein chemisch afval.

Op de website van Wecycle vind je een e-waste-inleverpunt bij jou in de buurt:

  • Vul je plaats of postcode in.
  • Vink aan dat je een 'Klein apparaat' wilt inleveren. 

Gratis opsturen, vergoeding krijgen

Wil je zelf wat verdienen aan lege cartridges of toners? Of toch een goed doel steunen? Canon en HP cartridges kun je gratis opsturen naar Recycleclub.com. Op hun website geef je aan hoeveel van welke cartridge je wilt opsturen. Je ziet meteen hoeveel dat waard is. Vervolgens:

  • Vul je je naam, adres en telefoonnummer in.
  • Kies je met welk vervoersbedrijf je de cartridges wilt versturen.
  • Kies je of het geld naar jouw bankrekening moet, of naar 1 (of meer) van de aangegeven goede doelen.
  • Krijg je een mailtje met een pakketlabel om uit te printen.
  • Breng je je pakketje naar een lokaal pakketpunt van de vervoerder.

Cartridges van huismerken kun je niet opsturen voor een vergoeding. Deze zijn vaak al gerecycled en kunnen daardoor niet opnieuw gebruikt worden.

Laten ophalen, vergoeding krijgen

Heb je een zak vol cartridges of meerdere toners? Dan kun je ze laten ophalen door een bedrijf als Inkt Collect. De vergoeding verschilt nogal. Van geen beloning tot enkele euro's per stuk. Dit hangt af van het merk en het model van cartridge of toner.

Terug naar de fabrikant

Fabrikanten zamelen ook cartridges en toners in. Brother, Canon, Epson en HP hebben recyclingprogramma's. Op hun websites vind je meer informatie over hoe het werkt. Meestal krijg je een envelop waarmee je de cartridges kunt aanleveren. Soms zijn er ook inleverpunten.

Waarom inzamelen?Cartridges 2

In cartridges met een printerkop zit elektronica. Dit maakt een cartridge tot e-waste (elektronisch afval). Het is belangrijk dat je dit goed recyclet. De onderdelen kunnen opnieuw gebruikt worden en komen niet terecht in de natuur. 

Inkt tanks

Toners en inkttankjes of -flesjes zonder printkop en zonder chip, zijn geen elektronische apparaten. Je kunt ze daarom niet inleveren bij apparaat-inzamelpunten.

De inkt en tonerpoeder die in deze flesjes en toners achterblijft, is schadelijk voor je gezondheid en het milieu. Doe ze niet in een gewone afvalbak, want het is klein chemisch afval. Lever ze in bij een inzamelpunt voor klein chemisch afval bij een milieustraat.

In onze vergelijker

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.