icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

Cartridges inleveren

Print je veel? Dan moet je regelmatig de cartridge of toner van de printer vervangen. Maar wat doe je met de oude cartridge of toner?
Irene Joris

Expert Elektronica

printers cartridges inleveren

Inleveren

Lege cartridges kunnen goed worden gerecycled. Ze kunnen dan opnieuw gevuld worden voor gebruik. Dit kun je zelf doen of laten doen. Je kunt de cartridges ook inleveren bij een winkel of inleverpunt.

Organisaties als Eeko en Inkt Collect zamelen cartridges in tegen betaling of voor een goed doel. De vergoeding varieert sterk: van 5 cent tot enkele euro's per stuk. Dit is afhankelijk van het merk en het model van de cartridge of toner. Niet alle cartridges kun je inleveren. Op de websites van de organisaties staat welke cartridges geaccepteerd worden en tegen welke prijs. Voor lege klooncartridges krijg je meestal geen vergoeding.

Help een goed doel

Sommige elektronicawinkels hebben een inzamelpunt van een goed doel als CliniClowns of KiKa. Daar kun je de lege cartridges en toners deponeren.

Terug naar de fabrikant

Fabrikanten zamelen ook cartridges en toners in. Brother, Canon, Epson en HP hebben elk een recyclingprogramma. Op hun websites vind je meer informatie over inleverpunten.

Weggooien

Wie niet recyclet, maar de cartridges weggooit, heeft toch een alternatief voor het restafval. Milieu Centraal adviseert in dat geval om lege cartridges in te leveren bij de gemeentelijke afvaldienst en cartridges waar nog inkt in zit bij het klein chemisch afval.

Nieuwste artikelen