icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

Een printer kopen betekent keuzes maken: tussen een zwart-wit- en kleurenprinter en tussen een mono- en multifunctionele printer (die ook kan scannen en kopiëren, soms zelfs faxen). Onze kooptips helpen om een goede keuze te maken. Bovendien hebben we printers getest op hun kwaliteit, snelheid en gemak. Printers die veel en/of dure cartridges verbruiken, worden afgestraft.

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Zwart- of kleurenprinter? Alles-in-één-printer?

 • Kies je printerfuncties Zwart Wit

  Zwart-wit

  Wie alleen zwart-witafdrukken wilt maken, kan kiezen uit zo’n beetje alle printers. Schuif in dat geval kleurenprinters niet direct aan de kant, want ook kleurenprinters kunnen zwart-witpagina’s afdrukken en doen dat misschien wel beter en goedkoper.

  Bekijk alle geteste printers.

 • Kies je printerfuncties Kleur

  Kleur

  In kleur printen kan met mono- en multifunctionele printers. Ook als de scan- en kopieerfunctie nooit gebruikt wordt, kan het zijn dat een multifunctionele printer toch betere en goedkopere afdrukken maakt.

  Bekijk alle geteste kleurenprinters.

 • Kies je printerfuncties Scannen en kopieren

  Scannen en kopiëren

  Om te scannen en kopiëren, heb je een multifunctionele printer nodig. Sommige daarvan printen alleen in zwart-wit. Dat zijn voornamelijk laserprinters.

  Bekijk alle geteste multifunctionele printers of lees verder over all-in-one printers.

2
Beste printer voor elk soort afdrukken

3
Bekijk de netwerkmogelijkheden van je printer

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Wifi

  Wifi

  Via wifi kun je een printer draadloos verbinden met het thuisnetwerk. Hierdoor kan de printer op elke plek in het huis staan en niet alleen daar waar je een internetkabel of een bekabelde verbinding naar de computer hebt.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Apple

  Apple AirPrint

  Met AirPrint is het mogelijk om op een wifi-netwerk direct te printen vanaf een Apple iPhone, iPod touch, iPad en Mac. Hiervoor hoef je geen besturingsbestanden te installeren.

  Zo werkt afdrukken met Apple AirPrint.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Google

  Google Cloudprinter

  Met Google Cloudprinter kun je via het internet printen vanaf smartphones, tablets en computers. Het werkt vanuit Android, Google-apps, de Chromebrowser en een aantal andere applicaties. De printer wordt gekoppeld aan je Google-account, maar je kunt deze ook delen met accounts van bijvoorbeeld je gezinsleden.

  Zo werkt afdrukken met Google Cloudprinter.

4
Welke handige functies heeft de printer?

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-dubbelsided

  Dubbelzijdig afdrukken

  Duurdere printers zijn uitgebreid met handige functies, zoals automatisch dubbelzijdig afdrukken, automatische documentdoorvoer en een scherm.

  Om dubbelzijdig af te drukken, moet je bij sommige printers zelf het papier omkeren, terwijl andere printers dat automatisch voor je doen. 

  Bekijk alle geteste printers die dubbelzijdig kunnen afdrukken.

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-autofeed

  Automatische documentdoorvoer

  Scannen en kopiëren op een glasplaat kent iedereen wel: document op de juiste plek leggen, klep sluiten en op de knop drukken. Dat blijft de handigste werkwijze bij verkreukelde bonnetjes en dikke vellen karton.

  Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer handiger. Daarbij leg je 1 of meerdere documenten neer, waarna ze door het apparaat 1 voor 1 worden doorgevoerd. Ideaal bij het scannen en kopiëren van meerdere documenten.

  Sommige scannen dubbelzijdig: documenten omdraaien en de paginavolgorde sorteren, is dan ook niet meer nodig.

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-touchscreen

  Scherm

  Een scherm op de printer biedt allerlei bedieningsmogelijkheden en informatie, waarvoor anders knoppen of een aangesloten computer nodig zijn. Afhankelijk van de printer kun je op het scherm bijvoorbeeld de installatieprocedure doorlopen en instellingen aanpassen. Ook kan het scherm foutmeldingen, de resterende inkt en printvoortgang tonen.

  Het meest geavanceerd is een aanraakscherm. Daarmee is het vaak mogelijk om taken vanaf de printer te starten, zoals scannen en opslaan van documenten bij online opslagdiensten als Dropbox, OneDrive en Evernote.

5
Wat zijn de voordelen van een zuinige printer?

Verkijk je niet op de aanschafprijs van een printer. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Let dus goed op het verbruik. Uit onze test blijkt hoeveel inkt een printer verbruikt en wat de kosten daarvan zijn. Beide lopen sterk uiteen.

Inkjetprinters gebruiken daarnaast ook inkt voor automatische reinigingscycli, om verstopte spuitmonden te voorkomen. Alle inkjetprinters hebben zo’n schoonmaakcyclus, maar de hoogte van het inktverbruik verschilt nogal. Sommige printers verbruiken zelfs meer inkt voor het reinigen dan voor het printen.

Printers van Brother en Epson verbruiken gemiddeld minder inkt dan HP-, Canon- en Samsungprinters. Maar doordat de prijzen van inkt uiteen lopen, hebben de Epsonprinters gemiddeld toch hoge cartridgekosten, terwijl printers van Samsung juist lage cartridgekosten hebben. Ook de Brotherprinters hebben gemiddeld lage cartridgekosten.

Kleurenprinters die gebruik maken van 1 cartridge waar alle kleuren inzitten, zullen duurder uitvallen. Je moet de cartridge namelijke vervangen als er 1 kleur op is. Daarmee gooi je de inktvoorraad van de andere kleuren ook weg.

Een bijzondere manier om inkt te kopen is het HP Instant Ink abonnement. Dat is een abonnement voor een vast bedrag per maand, zoals we dat van mobieltjes kennen. Niet met belminuten, maar met 50, 100 of 300 afdrukken per maand. HP levert je de benodigde cartridges en recyclet de oude. Bij het Epson ReadyInk abonnement werkt het anders: daar betaal je simpelweg voor nieuwe cartridges.

Vergelijk de inktkosten en het inktverbruik per printer.

Koopadvies_channel3

6
Welke cartridges passen er in de printer?

 • Origineel

  Originele cartridges, gemaakt door de printerfabrikant, kun je het goedkoopste online kopen bij webwinkels die gespecialiseerd zijn in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Verkopers 123inkt, Sneltoner en PrintAbout zijn voor originele cartridges het goedkoopst en hebben een groot assortiment. Dat blijkt uit onze prijspeiling van februari 2017.

 • Niet origineel

  Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 57% ten opzichte van originele inktcartridges. Er zijn ook steeds meer alternatieve toners voor laserprinters te koop.

  We vergeleken originele en niet originele cartridges voor een Brother-, Canon-, Epson- en HP-printer. De inktcartridges van de printerfabrikant kwamen als beste uit deze test inktcartridges, maar voor iedere printer waren er acceptabele alternatieven. Er is niet 1 alternatief merk als beste aan te wijzen: bij de ene printer valt het ene huismerk positief op, bij de andere printer het andere.

  Niet-originele cartridges leveren soms problemen op, zo ervoeren Epson-gebruikers in onze community en HP-klanten waarbij de cartridges geweigerd werden na een update.

 • Cartridges navullen

  Het is ook mogelijk om cartridges opnieuw te vullen met een navulpakket, met een inktspuit en een naald. Maar zelf vullen is best een gedoe en wat geknoei.

  Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Die vind je door heel Nederland. Uit onderzoek blijkt dat consumenten heel tevreden zijn over de prijs en de kwaliteit van navulwinkels.

  Printers met navulbare inkttanks hebben een heel bijzondere vorm van navullen. Lees onze eerste indruk van de Epson EcoTank en bekijk ook eens de vergelijkbare Canon PIXMA G-serie, zoals de Canon PIXMA G3500.

illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag

Moet ik een inkjet- of laserprinter kopen? En is het nodig om voor een printer met wifi te kiezen? Vraag het aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...