icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud
koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

Een nieuwe printer kopen: je kiest tussen printen in zwart of kleur, voor alles-in-1 of niet. Je kunt letten op mogelijkheden als draadloos en dubbelzijdig printen. Wij helpen je een printer zoeken en kiezen, met oog voor de kwaliteit en de snelheid. En we letten op het belangrijkste: welke printer is het goedkoopst met inkt. 

1

Belangrijkste types: kleur, scannen en kopiëren

Printer Allesin1 Kleur - Columns

Alles-in-1-kleur

De meeste mensen zoeken een kleurenprinter die ook kan scannen en kopiëren. Daar zijn er dan ook heel veel van. Elke printer die kan scannen en kopiëren heet 'alles-in-1'. De meeste alles-in-1 printers maken gebruik van de inkjettechniek

Vergelijk alles-in-1 kleurenprinters

Printer ZwartWit - Columns

Zwart-wit: meestal laser

Als je alleen in zwart wilt printen, kom je vaak uit bij een laserprinter. Hoewel er nu ook zwart-wit inkttankprinters zijn. Een laserprinter maakt haarscherpe teksten en je hebt geen last van uitdrogende inkt. Er zijn ook alles-in-1 zwartprinters, maar die zijn wel iets duurder.

Vergelijk zwart-witprinters

Printer Fotos - Columns

Foto's printen

Wil je echt mooie foto's op glanzend papier printen? Sommige printers hebben naast de standaardkleuren (cyaan, magenta en geel) 1 of 2 extra kleuren voor nog mooiere foto's. In onze testresultaten zie je of dat ook echt lukt. Kijk in de vergelijker naar de score voor fotokwaliteit: 'kleur op glanzend papier'.

Vergelijk printers met fotocartridges

2

Bekijk de video met koopadvies

De beste printer is niet voor iedereen dezelfde. Dat komt natuurlijk omdat er veel factoren meespelen die uiteindelijk bepalen wat voor een type printer je nodig hebt. Denk daarbij aan de hoeveelheid printjes die je moet maken, voor welk doel en uiteraard wat de kosten zijn.

In deze video met koopadvies leggen we je uit waar je op moet letten in jouw persoonlijke situatie. Ook helpen we je om te bepalen wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een printer.

3

Hoeveel print je? Kies tussen inkjet, inkttank of laser

Minder dan 15 pagina's per maand

Als je weinig print, kies je een andere printer dan als je veel print. De meeste mensen printen weinig. We berekenen onze Beste Koop dan ook op basis van 15 pagina's per maand. Als je zo weinig print is een goedkope inkjetprinter de populairste keuze. Alternatief is een simpele zwart-wit laserprinter: daarmee print je met 1 tonercartridge probleemloos 6 jaar lang 15 pagina's per maand. 

Print je meer?
Er zijn ook duurdere printers zónder cartridges, maar met ingebouwde inkttanks en spotgoedkope inktflesjes: de Epson EcoTanks, de Canon PIXMA G-serie en de HP SmartTanks

Print je nog meer?
Vanaf ongeveer 100 pagina's per maand is het interessant om te investeren in een kleurenlaser. Het voordeel van een laserprinter is dat het kleurenpoeder in de (toner)cartridge niet kan uitdrogen en dus heel lang mee gaat.

Lees meer over:
Inkjetprinter of laserprinter
Wat is een inkttankprinter? 

 

Kosten voor inkt

De kosten van een printer zitten hem vaak niet in de aanschafprijs. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Zeker als de printer veel inkt verbruikt om verstoppingen te voorkomen. Als je heel weinig print, gaat er meer inkt op aan schoonmaken dan aan het printen zelf.

Wij testen de printers niet alleen door de cartridges achter elkaar leeg te printen. Ook meten we gedurende een aantal weken hoeveel extra inkt er op gaat als je weinig print.

  • Inkjetprinters van Brother en Epson zijn zuiniger dan die van HP en Canon, als het gaat om printers met voor elke kleur een losse cartridge.
  • Printers met 1 zwarte en 1 gecombineerde driekleurencartridge zijn zuiniger, maar als 1 kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

Bij inkttankprinters meten we dit niet omdat de inkt zo goedkoop is.

Lees meer over:
Goedkope printer of goedkoop printen

4

Welke cartridges gebruik je?

Cartridge startertotxl - Columns

Starter tot XL cartridge

Als je een printer koopt, zitten er 'starter' cartridges bij. Die zijn even groot als gewone, maar er zit minder inkt of toner in. Die zijn dus snel leeg.

Als je nieuwe gaat kopen, kun je kiezen uit gewone of XL-cartridges. Ook die zijn even groot. De laatste worden ook wel high-capacity-cartridges genoemd. Daar zit dus meer inkt of toner in dan in de gewone cartridges: dat is per printje goedkoper.

In onze vergelijker vind je per printer de prijzen van de cartridges: je kunt er zelfs op filteren.

Bij een inkttankprinter zitten flesjes met grofweg 10 keer zoveel als in XL-cartridges.

Cartridge Lossekleuren - Columns

Losse kleuren

Een printer werkt meestal met 4 kleuren: zwart, cyaan, geel en magenta. De meeste printers werken met losse kleuren: voor elke kleur 1 cartridge. Voordeel: je kunt elke kleur apart vervangen.

Sommige werken met 1 zwarte en 1 kleurencartridge waar de 3 kleuren in zitten: een kleurencombinatiecartridge met ingebouwde printkop. Voordeel: bij elke vervanging wordt ook de printkop vernieuwd. Nadeel: de kunt de kleuren niet apart vervangen.

Bekijk printers met losse kleuren of met een kleurencombinatie in onze vergelijker.

Cartridge Merk - Columns

Origineel merk of namaak

Wie probleemloos wil printen, is het best af met originele cartridges (die van het printermerk). Maar met alternatieve inkt ben je veel goedkoper uit en zijn de meeste afdrukken qua kwaliteit in orde, zeker die in zwart-wit. Dat weten we uit meerdere tests in het verleden. Wel verkleurt alternatieve inkt sneller en zijn er vaker problemen, zoals foutmeldingen.

Zelf navullen kan ook, maar geeft het meeste gedoe. Je kunt het ook laten doen: veel klanten van navulwinkels vinden dat een aanrader.

Bekijk onze laatste test van inktcartridges uit 2016.

5

Waar koop je nieuwe cartridges?

Online inktspecialisten
De inktcartridges van de printerfabrikant kun je het goedkoopste online kopen, bijvoorbeeld bij webwinkels gespecialiseerd in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Onze prijspeiling van februari 2022 vertelt je welke webwinkel meestal het voordeligst is. 

Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 50% ten opzichte van originele inktcartridges. Ook met een laserprinter kun je besparen door alternatieve toners te kopen.

Inktabonnement
Als je met originele cartridges wilt printen, overweeg dan of een EpsonReadyPrint of een HP Instant Ink-abonnement iets voor je is. Dat zijn abonnementen gebaseerd op een aantal afdrukken per maand. Ze zijn beschikbaar voor heel veel HP-printers en voor een beperkt aantal Epson-printers.

Navulwinkel
Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Zelf doen is best een gedoe en geknoei.

Koopadvies_channel3

6

Handige functies

HandigeFunctie - Columns

Dubbelzijdig afdrukken

Er zijn nog steeds printers waarbij je zelf het half bedrukte stapeltje papier moet omkeren als je dubbelzijdig wilt printen. Als dat je te veel moeite lijkt, kies je voor automatisch 'dubbelzijdig afdrukken': makkelijk en milieuvriendelijk!

Bekijk printers met dubbelzijdig afdrukken

AutoDocumentdoorvoer - Columns

Automatische documentdoorvoer

Als je 1 of meerdere pagina's in de automatische documentdoorvoer (ADF) doet, gaan ze 1 voor 1 door het apparaat om te scannen of kopiëren. Om beide zijden te scannen, moet je bij de meeste ADFs de stapel op z'n kop nog een keer invoeren. 

Bekijk printers met automatische doorvoer

Scherm - Columns

Scherm

Printers met een (aanraak)scherm geven je snel toegang tot informatie over foutmeldingen, resterende inkt en printvoortgang. En je kunt er instellingen op aanpassen: dan hoeft dat niet op computer of telefoon.

Bekijk printers met aanraakscherm

7

Welke verbinding wil je gebruiken?

Kabel of draadloos?

Wil je een wireless printer kopen en daarmee draadloos een printje maken vanaf je smartphone, tablet of laptop? Vrijwel alle printers zijn geschikt voor wifi (inclusief Apple Airprint) en printen via internet met een Google-account via de browser Chrome.

Koppel je printer alleen aan internet als dat echt nodig is. Want criminelen maken ongevraagd gebruik van wifi-netwerken via printers. Lees hoe je je daar tegen beveiligt. 

Is draadloos niet nodig? Er zijn ook nog steeds printers die je aan je thuisnetwerk koppelt met een ethernetkabel, of die je rechtstreeks met je computer kunt verbinden.

Artikel_draadloosprinten

Printen via je eigen wifi netwerk

Als je de printer via wifi aansluit op je wifinetwerk thuis, kunnen alle apparaten in dat thuisnetwerk iets afdrukken op je printer, bijvoorbeeld via:

De printer-app
Een printer met wifi heeft een bijbehorende app van de fabrikant, waarmee je de printer kunt bedienen.

Apple Airprint
Op je Apple iPhone, iPad of Mac hoef je niets in te stellen als je Airprint gebruikt. Bekijk printers met Apple Airprint.

Een andere mogelijkheid is printen via Wi-Fi Direct. Daarmee maak je 1-op-1-verbinding met de printer. Een wifinetwerk is niet nodig.

Printen vanuit een online account

Het is ook mogelijk om via internet iets naar de printer te sturen. Je moet daarvoor een account aanmaken en ‘webservices’ inschakelen. Dan kun je de printer benaderen via internet. Dat kan via de app van de fabrikant, maar ook zo:

  • Veel printers kun je een eigen e-mailadres geven. Het bestand dat je mailt, wordt geprint. Je kunt instellen van welke mailadressen dat mag.
  • Met een Google Account kun je via de browser Chrome een printopdracht sturen naar een printer binnen je eigen (wifi-)netwerk. 

8

Printer uitproberen, ruilen én recyclen

cartridge HP printer

Printer thuis uitproberen

Je mag een printer niet bij alle (web)winkels thuis uitproberen en ruilen als je niet tevreden bent. Informeer voor aankoop altijd naar de mogelijkheden.

Wanneer je een printer online koopt geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken.

En daar zit de crux: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De ander als gebruik, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is.

Lees meer: Printer uitproberen en ruilen

Gebruikstips_waarmoetjeoudeprinterheen

Oude printer inleveren

De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor webshops. Daarom betaal je bij de aankoop van elk elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage.

  • Werkt je oude printer nog? Geef hem weg, of verkoop de printer.
  • Werkt hij niet meer (goed)? Misschien is repareren nog mogelijk.

Lees meer over het recyclen, repareren en inleveren van printers.

9

Kies de printer die bij je past

Wil je weten welke printer het beste bij je past? Wil je een goedkope printer met wifi? Of een compacte printer voor af en toe gebruik? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste printer.

Help mij kiezen

 

Printers - Keuzehulp -illustratie

Kopen met korting

De zoektocht naar een goed product kan tijdrovend zijn. En natuurlijk wil je waar voor je geld. We maken het je makkelijk met onze Ledendeals. Als lid krijg je een mooie korting op producten die door ons zijn getest. En je hebt direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. Zo maak je gemakkelijk de juiste keuze.

*Je hebt het lidmaatschap Kies & Koop of Volledig & Vertrouwd nodig voor de Ledendeals.

ledendeal 1200x800px-2