icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

De keuze voor kleur of alleen zwart lukt nog wel. Iets lastiger: alles-in-1 of niet. En dan moet je ook letten op mogelijkheden als draadloos en dubbelzijdig printen. Wij helpen je kiezen, ook met oog op de kwaliteit en de snelheid van de printjes. En met het belangrijkste: hoeveel inkt er doorheen gaat en wat dat kost.


1
Kies de printer die bij je past

Wil je weten welke printer het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste printer.

Help mij kiezen

KeuzeHulp-printers

2
Belangrijkste types: kleur, scannen en kopiëren

 • Kies je printerfuncties Scannen en kopieren

  Alles-in-1- kleur

  De meeste mensen zoeken een kleurenprinter die ook kan scannen kopiëren. Daar zijn er dan ook heel veel van. Elke printer die kan scannen en kopiëren heet 'alles-in-1'. Maar als het dan ook nog een kleurenprinter is, is het pas echt alles-in-1!

  Vergelijk alles-in-1 kleurenprinters

 • Kies je printerfuncties Zwart Wit

  Zwart-wit: laser

  Als je alleen in zwart wilt printen, kom je al snel uit op een laserprinter. Daarmee print je haarscherpe teksten en je hebt geen last van uitdrogende inkt. Ook hier heb je de keuze voor scannen en kopiëren. Zo'n alles-in-1 zwartprinter is wel iets duurder.

  Vergelijk zwart-witprinters

 • Kies je printerfuncties Kleur

  Foto's printen

  Wil je echt mooie foto's op glanzend papier printen? Sommige printers hebben 1 of 2 extra kleuren voor nog mooiere foto's. In onze testresultaten zie je of dat ook echt lukt. Kijk naar de score voor fotokwaliteit, ofwel 'kleur op glanzend papier'.

  Vergelijk printers met fotocartridges

3
Bekijk de video met koopadvies

De beste printer is niet voor iedereen dezelfde. Dat komt natuurlijk omdat er veel factoren meespelen die uiteindelijk bepalen wat voor een type printer je nodig hebt. Denk daarbij aan de hoeveelheid printjes die je moet maken, voor welk doel en uiteraard wat de kosten zijn. In deze video met koopadvies leggen we je uit waar je op moet letten in jouw persoonlijke situatie en helpen we je op weg te bepalen wat voor jou belangrijk is bij de aanschaf van een printer.

4
Hoeveel print je? Kies tussen inkjet, inkttank of laser

 • Minder dan 15 pagina's per maand

  Als je weinig print, kies je een andere printer dan als je veel print. De meeste mensen printen weinig. Onze Beste Koop is  daarom een printer die geschikt is voor deze doelgroep. We gaan hierbij uit van 15 pagina’s per maand. Als je zo weinig print is een doorsnee-inkjetprinter met cartridges een goede keus.

  Print je meer?
  Er zijn ook wat duurdere printers zonder cartridges, maar met ingebouwde inkttanks en spotgoedkope inktflesjes, zoals de Epson EcoTank-serie en de Canon PIXMA G-serie. Zo'n inkttankprinter verdien je terug als je gemiddeld per maand grofweg 25 pagina's of meer print.

  Print je nog meer?
  Vanaf ongeveer 50 pagina's per maand is het interessant om te investeren in een kleurenlaser. Het voordeel van een laserprinter is dat het kleurenpoeder in de (toner)cartridge niet kan uitdrogen en dus heel lang mee gaat.

  Lees meer:
  Goedkope printer of goedkoop printen

 • Kosten voor inkt

  De kosten van een printer zit hem vaak niet in de aanschafprijs. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Zeker als de printer veel inkt verbruikt om verstoppingen te voorkomen. Als je heel weinig print, zou het kunnen dat er meer inkt opgaat aan schoonmaken dan aan het printen zelf.

  Wij testen de printers niet alleen door ze achter elkaar leeg te  printen, maar ook meten we gedurende een aantal weken hoeveel extra inkt er op gaat als je weinig print.

  • Inkjetprinters van Brother en Epson zijn zuiniger dan die van HP en Canon, als het gaat om printers met voor elke kleur een losse cartridge.
  • Printers met 1 zwarte en 1 driekleurencartridge zijn zuiniger, maar als 1 kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

5
Welke cartridges gebruik je?

 • inktcartridges-starter-gewoon-XL

  Starter tot XL cartridge

  Als je een inkjetprinter koopt, zitten er 'starter' cartridges bij. Die zijn even groot als gewone, maar er zit minder inkt in. Die zijn dus snel leeg.

  Als je nieuwe gaat kopen, kun je kiezen uit gewone of XL-cartridges. Ook allebei even groot. De laatste worden ook wel high-capacity-cartridges genoemd. Daar zit dus meer inkt in dan in de gewone cartridges: dat is per printje goedkoper.

  In onze vergelijker vind je per printer de prijzen van deze XL-cartridges: je kunt er zelfs op filteren.

 • Vier-printers

  Losse kleuren

  Een printer werkt meestal met 4 kleuren: zwart, cyaan, geel en magenta. De meeste printers werken met losse kleuren: voor elke kleur 1 cartridge. Voordeel: je kunt elke kleur apart vervangen.

  Sommige werken met 1 zwarte en 1 kleurencartridge waar de 3 kleuren in zitten: een kleurencombinatiecartridge met ingebouwde printkop. Voordeel: bij elke vervanging wordt ook de printkop vernieuwd. Nadeel: de kunt de kleuren niet apart vervangen.

  Bekijk printers met losse kleuren of met een kleurencombinatie in onze vergelijker.

 • Printer-en-cartridge

  Origineel merk of namaak

  Wie probleemloos wil printen, is het best af met originele cartridges (die van het printermerk). Maar met alternatieve inkt ben je echter veel goedkoper uit en zijn de meeste afdrukken in orde, zeker die in zwart-wit. Dat weten we uit meerdere tests in het verleden. Wel verkleurt alternatieve inkt sneller en zijn er vaker problemen, zoals foutmeldingen.

  Zelf navullen kan ook, maar geeft het meeste gedoe. Je kunt het ook laten doen: Veel klanten van navulwinkels vinden dat een aanrader.

  Bekijk onze laatste Test inktcartridges 2016.

  Praat mee: problemen voor Epson- en HP-klanten.

6
Waar koop je nieuwe cartridges?

Online inktspecialisten
De inktcartridges van de printerfabrikant kun je het goedkoopste online kopen bij webwinkels gespecialiseerd in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Verkopers 123inkt, Sneltoner en PrintAbout waren tijdens onze prijspeiling van juli 2019 het goedkoopst.

Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 50% ten opzichte van originele inktcartridges. Ook met een laserprinter kun je besparen door alternatieve toners te kopen.

Inktabonnement
Als je met originele HP-cartridges wilt printen, overweeg dan of een HP Instant Ink-abonnement iets voor je is. Dat is een abonnement, niet met belminuten, maar met een aantal afdrukken per maand. Het Epson ReadyInk-abonnement werkt anders. Daar betaal je simpelweg voor nieuwe cartridges.

Navulwinkel
Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Zelf doen is best een gedoe en geknoei.

Koopadvies_channel3

7
Handige functies

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-dubbelsided

  Dubbelzijdig afdrukken

  Het zijn er nog maar weinig, maar er zijn nog steeds printers waarbij je zelf het papier moet omkeren. Dat is natuurlijk een no-go, dus kies voor 'dubbelzijdig afdrukken': makkelijk en milieuvriendelijk!

  Bekijk printers met dubbelzijdig afdrukken

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-autofeed

  Automatische documentdoorvoer

  Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer heel handig. Dan scant of kopieert de printer automatisch 1 of meerdere documenten.

  Bekijk printers met automatische doorvoer

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-touchscreen

  Scherm

  Op een (aanraak)scherm kun je foutmeldingen, resterende inkt en printvoortgang zien. Of je kunt er instellingen op aanpassen: dan hoeft dat niet op de computer.

  Bekijk printers met aanraakscherm

8
Welke verbinding wil je gebruiken?

 • Kabel of draadloos?

  Wil je draadloos een printje kunnen maken vanaf je smartphone, tablet of laptop? Vrijwel alle printers zijn geschikt voor wifi (inclusief Apple Airprint) en printen via internet met bijvoorbeeld Google Cloudprinter.

  Kanttekening: koppel je printer alleen aan internet als dat echt nodig is.

  Is draadloos niet nodig? Er zijn ook nog steeds printers die je aan je thuisnetwerk koppelt met een ethernetkabel, of die je rechtstreeks met je computer kunt verbinden.

   

  Artikel_draadloosprinten

 • Printen via je eigen wifi netwerk

  Als je de printer via wifi aansluit op je wifinetwerk thuis, kunnen alle apparaten in dat thuisnetwerk iets afdrukken op je printer, bijvoorbeeld via:

  De printer-app
  Een printer met wifi heeft een bijbehorende app van de fabrikant, waarmee je de printer kunt bedienen

  Apple Airprint
  Op je Apple iPhone, iPad of Mac hoef je niets in te stellen

  Een andere mogelijkheid is printen via Wi-Fi Direct. Daarmee maak je 1-op-1-verbinding met de printer. Een wifinetwerk is niet nodig.

  Printen vanuit een online account

  Het is ook mogelijk om via internet iets naar de printer te sturen. Je moet daarvoor een account aanmaken en ‘webservices’ inschakelen. Dan kun je de printer benaderen via internet. Dat kan via de app van de fabrikant, maar ook zo:

  • Veel printers kun je een eigen e-mailadres geven. Het bestand dat je mailt, wordt geprint. Je kunt instellen van welke mailadressen dat mag.
  • Als je de Google Cloudprinter installeert, kun je overal vandaan printen vanuit Google-apps, Chrome en een aantal andere applicaties.
    

  Lees meer:
  Zo print je vanuit Android of Apple iOS

9
Printer uitproberen, ruilen én recyclen

 • cartridge HP printer

  Printer thuis uitproberen

  Je mag een printer niet bij alle (web)winkels thuis uitproberen en ruilen als je niet tevreden bent. Informeer voor aankoop altijd naar de mogelijkheden.

  Wanneer je een printer online koopt geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken.

  En daar zit de crux: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De ander als gebruik, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is.

  Lees meer: printer uitproberen en ruilen

 • Gebruikstips_waarmoetjeoudeprinterheen

  Oude printer inleveren

  De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor webshops. Daarom betaal je bij de aankoop van elk elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage. Werkt je oude printer nog? Geef hem weg, of verkoop de printer.

  Lees meer over het recyclen, repareren en inleveren van printers.

Hulp nodig of vragen?

Hoeveel inkt verbruikt jouw printer? Kun je beter originele of alternatieve cartridges gebruiken? Praat mee op het forum of deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum