icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Printer kopen: waar let je op?

Kies je voor een zwart-witprinter of een multifunctionele kleurenprinter? Deze kan ook scannen en kopiëren, soms zelfs faxen. We geven tips en hebben printers getest op kwaliteit, snelheid en gemak. Printers die veel en/of dure cartridges verbruiken, krijgen strafpunten.

Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica


1
Zwart- of kleurenprinter? Alles-in-één-printer?

 • Kies je printerfuncties Zwart Wit

  Zwart-wit

  Een zwart-witprinter is prima voor tekstdocumenten. Kleurenprinters kunnen ook in zwart-wit afdrukken. Misschien zelfs beter en goedkoper. Maar als een van de kleurencartridges leeg is, moet je die vroeg of laat vervangen om in zwart af te drukken.

  Vergelijk zwart-witprinters.

 • Kies je printerfuncties Kleur

  Kleur

  Foto's zijn het mooist uit een kleurenprinter. Met mono- en multifunctionele printers kun je printen in kleur. Een multifunctionele printer print soms beter en goedkoper dan een monofunctioneel model. Dan is het niet erg als je de extra functies niet gebruikt.

  Vergelijk kleurenprinters.

 • Kies je printerfuncties Scannen en kopieren

  Scannen en kopiëren

  Met een multifunctionele printer kun je ook scannen en kopiëren. Dit noemen we ook wel een all-in-one printer. Sommige monofunctionele printers kunnen niet in kleur afdrukken.

  Vergelijk multifunctionele printers.

2
Beste printer voor elk soort afdrukken

3
De netwerkmogelijkheden van printers

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Wifi

  Wifi

  Via wifi verbind je een printer draadloos met andere apparaten en internet. Geen wifi? Sommige printers kun je ook aansluiten met een ethernetkabel. Is dat geen optie? Dan verbind je de printer rechtstreeks met een computer. Je kunt dan niet printen vanaf mobiele apparaten.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Apple

  Apple AirPrint

  Is je printer geschikt voor Apple AirPrint? Dan kun je gemakkelijk afdrukken vanaf een iPhone, iPad en Mac. Je hoeft hiervoor niets in te stellen. De apparaten moeten wel dan verbonden zijn met hetzelfde wifinetwerk. 

  Zo print je vanuit Apple iOS.

 • Printers Koopadvies netwerkmogelijkheden Google

  Google Cloudprinter

  Met Google Cloudprinter kun je via het internet printen vanaf smartphones, tablets en computers. Ook als je niet thuis bent. Het werkt vanuit Android, Google-apps, Chrome en een aantal andere applicaties.

  Lees meer over printen via Google Cloudprinter.

4
Welke handige functies heeft de printer?

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-dubbelsided

  Dubbelzijdig afdrukken

  Om dubbelzijdig af te drukken, moet je bij sommige printers zelf het papier omkeren. Terwijl andere printers automatisch dubbelzijdig afdrukken.

  Bekijk alle geteste printers die dubbelzijdig kunnen afdrukken.

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-autofeed

  Automatische documentdoorvoer

  Bij meerdere gewone vellen papier is automatische documentdoorvoer heel handig. Dan scant of kopieert de printer automatisch 1 of meerdere documenten.

 • Printers-Koopadvies-4-Extrahandigheidjes-touchscreen

  Scherm

  Een scherm biedt bedieningsmogelijkheden en informatie waarvoor je anders knoppen of een computer nodig hebt. Afhankelijk van de printer kun je op het scherm instellingen aanpassen. Het scherm kan ook foutmeldingen, de resterende inkt en printvoortgang tonen.

  Met een aanraakscherm kun je vaak taken vanaf de printer te starten. Zoals scannen naar onlineopslagdiensten als Dropbox en Evernote.

5
Welke cartridges passen in de printer?

 • Origineel

  Originele cartridges, gemaakt door de printerfabrikant, komen als beste uit onze test inktcartridges. Met die cartridges is de afdrukkwaliteit meestal het hoogst en zijn de afdrukken meestal het best bestand tegen vocht en vegen.

  De inktcartridges van de printerfabrikant kun je het goedkoopste online kopen bij webwinkels gespecialiseerd in inkt. Daar zijn ze een stuk goedkoper dan in de winkel. Verkopers 123inkt, Sneltoner en PrintAbout waren tijdens onze prijspeiling van februari 2017 het goedkoopst.

 • Niet origineel

  Er zijn altijd acceptabele alternatieven voor cartridges van de printerfabrikant. Met cartridges van andere merken bespaar je gemiddeld 57% ten opzichte van originele inktcartridges.

  Ook met een laserprinter kun je besparen door alternatieve toners te kopen.

  Niet-originele cartridges leveren soms problemen op. Dat meldden Epson-gebruikers in onze community en HP-klanten waarbij de cartridges geweigerd werden na een update.

 • Andere opties

  Bijzonder is het HP Instant Ink-abonnement. Dat is een abonnement, niet met belminuten, maar met 50, 100 of 300 afdrukken per maand. Het Epson ReadyInk-abonnement werkt anders. Daar betaal je simpelweg voor nieuwe cartridges.

  Er zijn ook printers zonder cartridges, maar met spotgoedkope inkttanks, zoals de Epson EcoTank-serie en de Canon PIXMA G-serie.

  Je kunt cartridges ook laten navullen in een navulwinkel. Zelf doen is best een gedoe en geknoei.

6
Kies een zuinige printer

Verkijk je niet op de aanschafprijs van een printer. De inkt of toner die er in de jaren doorheen gaat, kost vaak nog meer. Kijk dus ook naar het verbruik. Dat vermelden we bij iedere geteste printer.

Een printer kan heel zuinig zijn, maar de cartridges kunnen peperduur zijn. Daarom kijken we iedere maand wat een cartridge kost. Zodat je het verbruik óók in euro’s kunt zien.

Vergelijk printers op verbruik en cartridgekosten.

Inkjetprinters verbruiken ook inkt voor automatische reinigingscycli. Dat voorkomt verstopte spuitmonden. Alle inkjetprinters hebben zo’n schoonmaakcyclus, maar de hoogte van het inktverbruik verschilt nogal. Sommige printers verbruiken zelfs meer inkt voor het reinigen dan voor het printen.

Van de inkjetprinters met losse cartridges zijn die van Brother en Epson het zuinigst, de inkttoeslag is doorgaans lager dan met Canon- en HP-printers. Printers met een gecombineerde kleurencartridge hebben een bescheiden extra inktverbruik, maar als een kleur op is, heb je niets meer aan de inktvoorraad van de andere kleuren.

Koopadvies_channel3

7
Printer uitproberen en ruilen

Je mag een printer niet bij alle (web)winkels thuis uitproberen en ruilen als je niet tevreden bent. Informeer voor aankoop altijd naar de mogelijkheden.

Wanneer je een printer online koopt geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken.

En daar zit de crux: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De ander als gebruik, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is.

Lees meer: printer uitproberen en ruilen

cartridge HP printer

8
Lever je oude printer in

De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor webshops. Daarom betaal je bij de aankoop van elk elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage. Werkt je oude printer nog? Geef hem weg, of verkoop de printer.

Lees meer over het recyclen, repareren en inleveren van printers.

Gebruikstips_waarmoetjeoudeprinterheen

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Hoeveel inkt verbruikt jouw printer? Kun je beter originele of alternatieve cartridges gebruiken? Vraag het op het forum of deel zelf je kennis en ervaringen.

Community-channel

Topics over printers