icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printer uitproberen en ruilen

Na het maken van een paar printjes kom je erachter dat de afdrukkwaliteit van je nieuwe printer niet zo goed is als verwacht. Je besluit je printer daarom binnen de retourtermijn om te ruilen. Bij de ene winkel mag dit wel, bij andere niet. We zochten het voor je uit.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersBijgewerkt op:7 augustus 2023

printers koopadvies

Ruilen mag soms, maar niet altijd

Als je iets in een fysieke (stenen) winkel koopt, heb je wettelijk gezien geen recht om het product te ruilen. Veel winkels bieden dit wel aan als service. Kijk daarvoor in de algemene voorwaarden.

Wettelijke zichttermijn

Wanneer je een printer online koopt, geldt een wettelijke zichttermijn van 14 dagen. Daarin mag je de printer uitproberen, maar niet gebruiken.

En daar zit het belangrijkste probleem: de ene verkoper ziet de printer met cartridges installeren als uitproberen. De ander als gebruik, omdat de printer dan vol zit met inkt en niet meer als nieuw te verkopen is. Informeer daarom voor aankoop goed naar de mogelijkheden.

Waar mag je wel testen?

Wij hebben aan verschillende webwinkels gevraagd of je een printer mag retourneren na het (thuis) testen.

Let op: Vraag altijd of je thuis mag testen want de voorwaarden kunnen wijzigen. Voor de fysieke winkels van onderstaande ketens kunnen andere voorwaarden gelden.

Printer thuis uitproberen en omruilen binnen zichttermijn?

Bovenstaande informatie hebben we gekregen via de klantenservice van de bedrijven in juni 2023. Heb je het idee dat je onterecht een printer niet mag ruilen? Bekijk ons stappenplan met al je rechten bij aankoop.

Vraag of je de printer mag uitproberen

Vraag duidelijk aan de verkoper of je de printer thuis mag testen. Mag dit niet? Vraag dan of er een testmodel in de winkel staat om de afdrukkwaliteit en afdruksnelheid te beoordelen. Of kies voor een winkel waar dit wel mag.

Mag je wel testen en ruilen? Vraag dan of er voorwaarden zijn verbonden aan het uitproberen en lees de algemene voorwaarden van de verkoper.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.