icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printer afdanken? Dit kun je doen

Moet je afscheid nemen van je printer? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe hebt gekocht? Als hij nog werkt kun je er iemand anders blij mee maken. Is hij kapot? Laat hem dan repareren of lever hem in bij de milieustraat of in de winkel.
Wouter Rensink
Wouter Rensink

Expert Elektronica

Artikel_printerafdanken

Wat kun je doen met je oude printer?

Een printer die nog werkt, kun je weggeven of verkopen. Dat bespaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien kun je er iemand anders blij mee maken. Misschien kun je er zelfs nog iets aan verdienen.

Denk aan:

  • Weggeven of verkopen aan familie, vrienden en kennissen.
  • Wegbrengen naar een kringloopwinkel.
  • Aanbieden op een marktplaats (gratis of betaald).

Wat moet ik doen met een kapotte printer?

Een kapotte printer laat je repareren of recyclen. Voor recycling breng je de printer naar de milieustraat of naar de winkel.

Hoe laat ik een printer repareren?

Een kapot elektronisch apparaat repareren is over het algemeen milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Het spaart grondstoffen en energie en voorkomt afval als je het apparaat langer kunt gebruiken.

  • Haal je recht. Mogelijk heb je recht op gratis reparatie, omdat je mag verwachten dat je printer goed werkt. De meeste printers gaan zo’n 5 jaar mee. Dat bleek uit onze enquête levensduur uit 2016.
  • Een andere mogelijkheid is zelf repareren. Onderdelen van apparaten zijn vaak te koop bij de fabrikant, speciale onderdelenwinkels of via online winkels.
  • Bij een Repair Café kun je hulp krijgen bij het repareren. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je (samen) spullen repareert. Er zijn reparatiedeskundigen, gereedschap en materiaal aanwezig.

Mag mijn printer naar de milieustraat?

Je kunt je kapotte printer ook naar de gemeentelijke milieustraat brengen. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs thuis ophalen.

Kan ik een printer in de winkel inleveren?

De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor u af te voeren. Dat geldt ook voor de bezorger van online aankopen. Daarom betaal je bij de aankoop van ieder elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage.

Mag ik een printer weggooien?

Gooi je printer niet bij het restafval. Elektronische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Als je ze op de juiste manier afdankt worden ze milieuvriendelijk verwerkt en kunnen grondstoffen worden hergebruikt.

Nieuwste artikelen