! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printer afdanken? Dit kun je doen

Moet je afscheid nemen van je printer? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe hebt gekocht? Als hij nog werkt, kun je er iemand anders blij mee maken. Is hij kapot? Laat hem dan repareren of lever hem in bij de milieustraat of in de winkel.

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 mei 2021

Artikel_printerafdanken

Werkt je oude printer nog?

Een printer die nog werkt, kun je weggeven of verkopen. Dat bespaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien kun je er iemand anders blij mee maken. Misschien kun je er zelfs nog iets aan verdienen.

Denk aan:

  • Weggeven of verkopen aan familie, vrienden en kennissen.
  • Wegbrengen naar een kringloopwinkel.
  • Aanbieden op online platforms als Marktplaats of Facebook Marketplace.

Is je oude printer kapot?

Een kapotte printer laat je repareren of recyclen. Voor recycling breng je de printer naar de milieustraat of afvalscheidingsstation. Ook inleveren bij de (web)winkel waar je de nieuwe printer hebt gekocht, is toegestaan en gratis. Heb je online een nieuwe printer gekocht, dan kun je bij ontvangst de oude meegeven aan de bezorger.

Zoek een E-waste inleverpunt op Wecycle.nl

Hoe laat je een printer repareren?

Een kapot elektronisch apparaat repareren is over het algemeen milieuvriendelijker dan een nieuwe kopen. Het spaart grondstoffen en energie en voorkomt afval als je het apparaat langer kunt gebruiken.

  • Check je garantie. Mogelijk heb je recht op gratis reparatie, omdat je mag verwachten dat je printer goed werkt. De meeste printers gaan zo’n 5 jaar mee.
  • Een andere mogelijkheid is zelf repareren. Onderdelen van apparaten zijn vaak te koop bij de fabrikant, speciale onderdelenwinkels of via online winkels.
  • Bij een Repair Café kun je hulp krijgen bij het repareren. Dit zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten waar je (samen) spullen repareert. Er zijn reparatiedeskundigen, gereedschap en materiaal aanwezig.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke printers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste printer

Beste-Printers-General

Mag je printer naar de milieustraat?

Je kunt je kapotte printer ook naar de gemeentelijke milieustraat brengen. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs thuis ophalen.

Mag je een printer in de winkel inleveren?

De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor de bezorger van online aankopen. Daarom betaal je bij de aankoop van ieder elektrisch apparaat een recyclingsbijdrage.

Mag je een printer weggooien?

Gooi je printer niet bij het restafval. Elektronische apparaten bevatten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Als je ze op de juiste manier afdankt, worden ze milieuvriendelijk verwerkt en kunnen grondstoffen worden hergebruikt.

Lees ook: