icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Printer afdanken? Dit kun je doen

Moet je afscheid nemen van je printer? Bijvoorbeeld omdat je een nieuwe hebt gekocht? Als hij nog werkt, kun je er iemand anders blij mee maken. Is hij kapot? Laat hem dan repareren of lever hem in bij de milieustraat of in de winkel.
Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 30 juni 2022

Artikel_printerafdanken

Werkt je oude printer nog?

Een printer die nog werkt, kun je weggeven of verkopen. Dat bespaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuw apparaat en voorkomt afval. Bovendien kun je er iemand anders blij mee maken. Misschien kun je er zelfs nog iets aan verdienen.

Denk aan:

  • Weggeven of verkopen aan familie, vrienden en kennissen.
  • Wegbrengen naar een kringloopwinkel.
  • Aanbieden op online platforms als Marktplaats of Facebook Marketplace.

Is je oude printer kapot?

Een kapotte printer laat je repareren of recyclen. Voor recycling breng je de printer naar de milieustraat of afvalscheidingsstation. Ook kun je de oude kapotte printer gratis inleveren bij de (web)winkel waar je de nieuwe printer hebt gekocht. Heb je online een nieuwe printer gekocht, dan kun je bij ontvangst de oude meegeven aan de bezorger.

Zoek een e-waste inleverpunt op Wecycle.nl

Hoe laat je een printer repareren?

Een kapot elektronisch apparaat repareren is over het algemeen beter voor het milieu dan het kopen van een nieuwe. Het langer gebruiken van je apparaat bespaart grondstoffen en energie. En het voorkomt afval.  

  • Check je garantie. Misschien heb je recht op een gratis reparatie omdat je mag verwachten dat je printer goed werkt. De meeste printers gaan zo’n 5 jaar mee.
  • Een andere mogelijkheid is zelf repareren. Onderdelen van apparaten zijn vaak te koop bij de fabrikant, speciale winkels voor onderdelen of via online winkels.
  • Bij een Repair Café kun je hulp krijgen bij het repareren. Dit zijn bijeenkomsten waar je gratis naartoe kunt gaan en waar je (samen) spullen repareert. Er zijn reparatiedeskundigen aanwezig. En gereedschap en materiaal.

Mag je printer naar de milieustraat?

Je kunt je kapotte printer ook naar de gemeentelijke milieustraat brengen. Sommige gemeenten komen afgedankte apparaten zelfs thuis ophalen.

Mag je een printer in de winkel inleveren?

De verkoper van een nieuwe printer is wettelijk verplicht het oude apparaat voor je af te voeren. Dat geldt ook voor de bezorger van online aankopen. Daarom betaal je bij de aankoop van elk elektrisch apparaat een recyclingbijdrage.

Mag je een printer weggooien?

Gooi je printer niet bij het restafval. In elektronische apparaten zitten vaak schadelijke stoffen, zoals zware metalen. Door ze op de juiste manier af te danken, worden ze milieuvriendelijk verwerkt. En kunnen grondstoffen opnieuw worden gebruikt.

Lees ook:

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.