icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test wachtwoordmanagers

Test | Maar liefst 22 wachtwoorden moeten we gemiddeld onthouden voor verschillende websites. En die moeten allemaal sterk én uniek zijn. We testten 16 gratis en betaalde wachtwoordmanagers die daarbij kunnen helpen en geven tips voor het gebruik ervan.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  12 juni 2014

Bijgewerkt op:  6 mei 2016

Wachtwoordmanagers veilig internet

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk testresultaten

Top 10 wachtwoordmanagers

1. Beste uit de Test: Dashlane (Premium), gratis / €36 per jaar, Testoordeel 8,7
Gebruiksvriendelijk, Engelstalig, met veel mogelijkheden en uitwisseling tussen alle soorten apparaten. Wel flink duurder dan veel andere managers. De gratis versie is minder bruikbaar dan die van LastPass: naast synchronisatie ontbreekt namelijk ook toegang via de Dashlane-website. 

Op het internet liggen allerlei gevaren op de loer. Als wachtwoorden in verkeerde handen vallen kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude of oplichting. Lange of ingewikkelde wachtwoorden zijn daarom nodig, maar lastig te onthouden. Ook moet je wachtwoord voor elke dienst verschillend zijn. Valt een wachtwoord in verkeerde handen, bijvoorbeeld door een websitehack, dan blijft de schade nog enigszins beperkt. Er zijn een aantal strategieën om hier mee om te gaan.

Wachtwoordstrategieën

3 manieren om meerdere, complexe wachtwoorden te gebruiken:

 • Wachtwoorden met een vast deel en een variabel deel voor iedere site. Tips voor sterke, maar toch te onthouden wachtwoorden.
 • De ingebouwde functie om wachtwoorden te onthouden van de internetbrowser. Dit is alleen bij Safari (Apple) en FireFox echt veilig, maar alleen als je een hoofdwachtwoord gebruikt.
 • Een losse wachtwoordmanager. Een veilige digitale kluis, waarvoor je nog maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. De meeste betaalde, en sommige gratis varianten, bieden synchronisatie: daarmee wissel je inloggegevens tussen al je apparaten uit. We hebben 16 wachtwoordmanagers getest. Bekijk de testresultaten.

Veiligheid en privacy van wachtwoordmanagers

In onze Digitaalgids van mei-juni 2016 ontbreekt een kader over de veiligheid en privacy van wachtwoordmanagers. Het betreft de volgende tekst:

Manager te vertrouwen? Geen smetteloos blazoen…
Bij wachtwoordmanagers draait het niet alleen om gemak, ook om vertrouwen. Het is een veilige oplossing, veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-bestand of browser. Je gegevens zijn goed beschermd. De datakluis is zwaar versleuteld en alleen jij weet het hoofdwachtwoord. Kwaadwillenden, overheden en de (vaak Amerikaanse) bedrijven achter de datakluizen, kunnen er niet bij. Er zijn in het verleden wel - nadien opgeloste - zwakheden aangetoond, bijvoorbeeld bij het (laten) invullen van de inloggegevens in de browser, maar grote ongelukken zijn uitgebleven.

Door de Amerikaanse wetgeving is een 'achterdeur' (waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst toegang heeft) echter niet uit te sluiten. En sommige bedrijven houden ook geanonimiseerd je surfgedrag bij, wat bijvoorbeeld voor gerichte reclame kan worden gebruikt. Wil je alle risico's uitsluiten, kies dan een wachtwoordmanager die de kluis alleen op de eigen computer opslaat, zoals 1Password of KeePass.

Tips gebruik wachtwoordmanager

 • Kies een zeer sterk hoofdwachtwoord. Het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden! Zet desnoods (tijdelijk) een geheugensteuntje op papier, waaruit alleen jij het hoofdwachtwoord kunt afleiden.
 • Laat de wachtwoordmanager zwakke wachtwoorden veranderen in sterke, bij voorkeur met minstens 12 willekeurige tekens. Dashlane en LastPass kunnen bij sommige sites zelfs automatisch, zonder websitebezoek, wachtwoorden vernieuwen.
 • Gebruik tweetrapsauthenticatie, met naast het hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager een extra inlogmiddel, bijvoorbeeld via een app.
 • Voor je e-mail- en bankaccounts raden we aan om het wachtwoord niet automatisch in te laten vullen. Bij onder meer Dashlane en LastPass is dit per site in- of uit te schakelen.

Test 16 betaalde en gratis wachtwoordmanagers

Wat is de beste wachtwoordmanager? Bekijk de testresultaten en zie meteen welk programma Beste uit de Test en Beste Koop is. We hebben onder meer 1Password, DashLane, KeePass, LastPass, Roboform en de managers van F-Secure, Intel, Kaspersky en Norton bekeken.

Digitaalgids: dossier wachtwoorden

Digitaalgids mei 2016In de Digitaalgids van mei-juni 2016 staat het dossier wachtwoorden (pdf, alleen voor leden). Met daarin onder meer:

2 maanden gratis

Maak 2 maanden gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.

Nieuw & interessant

 • computer-lekken
  18 jan.

  Processorlek treft bijna alle computers

  Beveiligingsonderzoekers hebben een groot lek ontdekt in processor-chips van AMD, ARM en Intel in computers en smartphones. Hierdoor kunnen kwaadwillenden bij persoonlijke informatie op deze apparaten.
 • circle-with-disney
  Eerste indruk  |  9 jan.

  Circle with Disney

  Bang dat de kinderen verkeerde dingen zien op internet of te veel uren online zijn? Installeer de Circle with Disney in je thuisnetwerk. Hij blokkeert content voor volwassenen op de toestellen van je kinderen en beperkt wifigebruik tot een bepaalde tijd.
 • stappenplan windows
  3 jan.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er extra voor betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.