icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test wachtwoordmanagers

Test | Maar liefst 22 wachtwoorden moeten we gemiddeld onthouden voor verschillende websites. En die moeten allemaal sterk én uniek zijn. We testten 16 gratis en betaalde wachtwoordmanagers die daarbij kunnen helpen en geven tips voor het gebruik ervan.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  15 januari 2018

Wachtwoordmanagers veilig internet

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk testresultaten

Top 10 wachtwoordmanagers

1. Beste uit de Test: Dashlane (Premium), gratis / $40 (+/- €35) per jaar, Testoordeel 8,7
Gebruiksvriendelijk, met veel mogelijkheden en uitwisseling tussen alle soorten apparaten. Wel flink duurder dan veel andere managers. De gratis versie is minder bruikbaar dan die van LastPass: naast synchronisatie ontbreekt namelijk ook toegang via de Dashlane-website. Sinds november 2017 is er ook een Nederlandse versie.

Op het internet liggen allerlei gevaren op de loer. Als wachtwoorden in verkeerde handen vallen kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude of oplichting. Lange of ingewikkelde wachtwoorden zijn daarom nodig, maar lastig te onthouden. Ook moet je wachtwoord voor elke dienst verschillend zijn. Valt een wachtwoord in verkeerde handen, bijvoorbeeld door een websitehack, dan blijft de schade nog enigszins beperkt. Er zijn een aantal strategieën om hier mee om te gaan.

Wachtwoordstrategieën

3 manieren om meerdere, complexe wachtwoorden te gebruiken:

 • Wachtwoorden met een vast deel en een variabel deel voor iedere site. Tips voor sterke, maar toch te onthouden wachtwoorden.
 • De ingebouwde functie om wachtwoorden te onthouden van de internetbrowser. Dit is alleen bij Safari (Apple) en FireFox echt veilig, maar alleen als je een hoofdwachtwoord gebruikt.
 • Een losse wachtwoordmanager. Een veilige digitale kluis, waarvoor je nog maar één sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. De meeste betaalde, en sommige gratis varianten, bieden synchronisatie: daarmee wissel je inloggegevens tussen al je apparaten uit. We hebben 16 wachtwoordmanagers getest. Bekijk de testresultaten.

Gratis cursus Veilige wachtwoorden

In 5 korte video's leer je hoe je sterke wachtwoorden maakt en welke extra beveiligingsmogelijkheden je hebt.

Na elke les krijg je vragen om je kennis te toetsen. Volg deze cursus gemakkelijk en snel op pc, laptop of tablet, en in je eigen tempo!

Naar de cursus

cursus-veilige-wachtwoorden

Veiligheid en privacy van wachtwoordmanagers

Bij wachtwoordmanagers draait het niet alleen om gemak, ook om vertrouwen. Het is een veilige oplossing, veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-bestand of browser. Je gegevens zijn goed beschermd. De datakluis is zwaar versleuteld en alleen jij weet het hoofdwachtwoord. Kwaadwillenden, overheden en de (vaak Amerikaanse) bedrijven achter de datakluizen, kunnen er niet bij. Er zijn in het verleden wel - nadien opgeloste - zwakheden aangetoond, bijvoorbeeld bij het (laten) invullen van de inloggegevens in de browser, maar grote ongelukken zijn uitgebleven.

Door de Amerikaanse wetgeving is een 'achterdeur' (waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst toegang heeft) echter niet uit te sluiten. En sommige bedrijven houden ook geanonimiseerd je surfgedrag bij, wat bijvoorbeeld voor gerichte reclame kan worden gebruikt. Wil je alle risico's uitsluiten, kies dan een wachtwoordmanager die de kluis alleen op de eigen computer opslaat, zoals 1Password of KeePass.

Tips gebruik wachtwoordmanager

 • Kies een zeer sterk hoofdwachtwoord. Het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden! Zet desnoods (tijdelijk) een geheugensteuntje op papier, waaruit alleen jij het hoofdwachtwoord kunt afleiden.
 • Laat de wachtwoordmanager zwakke wachtwoorden veranderen in sterke, bij voorkeur met minstens 12 willekeurige tekens. Dashlane en LastPass kunnen bij sommige sites zelfs automatisch, zonder websitebezoek, wachtwoorden vernieuwen.
 • Gebruik tweetrapsauthenticatie, met naast het hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager een extra inlogmiddel, bijvoorbeeld via een app.
 • Voor je e-mail- en bankaccounts raden we aan om het wachtwoord niet automatisch in te laten vullen. Bij onder meer Dashlane en LastPass is dit per site in- of uit te schakelen.

Test 16 betaalde en gratis wachtwoordmanagers

Wat is de beste wachtwoordmanager? Bekijk de testresultaten en zie meteen welk programma Beste uit de Test en Beste Koop is. We hebben onder meer 1Password, DashLane, KeePass, LastPass, Roboform en de managers van F-Secure, Intel, Kaspersky en Norton bekeken.

Digitaalgids: dossier wachtwoorden

In de Digitaalgids van mei-juni 2016 staat het dossier wachtwoorden (pdf, alleen voor Digitaalgids-abonnees). Met daarin onder meer:

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

2 maanden gratis

Maak 2 maanden gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.

Nieuw & interessant

 • veilig-internetten-lek
  7 mrt.

  Draadloos netwerk beveiligen

  Als je draadloze netwerk nog zonder adequate versleuteling werkt, moet je dat beslist even corrigeren. Aan de slag!
 • reimage-tech
  2 mrt.

  Reimage/AnyTech365: twijfelachtige pc-hulp

  De 'gratis' software van Reimage scant je pc en vindt bijna altijd ‘problemen’. Via het getoonde telefoonnummer kom je terecht bij het bedrijf AnyTech365, dat probeert pc-hulpabonnementen van honderden euro’s te verkopen, terwijl er misschien niets met je pc aan de hand is.
 • oplichting-marktplaats
  28 feb.

  Marktplaats: herken de oplichter

  Marktplaats is laagdrempelig voor adverteren en daarmee ook voor oplichting. De nieuwste trucs: afgelegen wonen, Whatsapp, valse bankapps en Tikkie-fraude. We geven je tips om je te wapenen tegen mogelijke oplichters.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.