icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Test password managers

Test|We gebruiken steeds meer wachtwoorden. Om je gegevens te beschermen moeten die allemaal sterk én uniek zijn. Met een password manager is het maken, onthouden en gebruiken van wachtwoorden eenvoudig. We testten 19 gratis en betaalde password managers.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:4 juli 2018

Wachtwoordmanagers veilig internet

Op het internet liggen allerlei gevaren op de loer. Als wachtwoorden in verkeerde handen vallen kun je slachtoffer worden van identiteitsfraude of oplichting. Lange of ingewikkelde wachtwoorden zijn daarom nodig, maar lastig te onthouden. Ook moet je wachtwoord voor elke dienst verschillend zijn, zodat een crimineel bij een hack niet meteen overal bij kan. Er zijn een aantal strategieën om hier mee om te gaan.

Wachtwoordstrategieën

Drie manieren om meerdere, complexe wachtwoorden te gebruiken:

  • Wachtwoorden met een vast deel en een variabel deel voor iedere site. Tips voor sterke, maar toch te onthouden wachtwoorden.
  • De ingebouwde functie om wachtwoorden te onthouden van de internetbrowser. Dit is alleen bij Safari (Apple) en FireFox echt veilig, maar alleen als je een hoofdwachtwoord gebruikt.
  • Een losse wachtwoord- of password manager. Een veilige digitale kluis, waarvoor je nog maar 1 sterk hoofdwachtwoord hoeft te onthouden. De meeste betaalde en sommige gratis varianten, bieden synchronisatie: daarmee wissel je inloggegevens tussen al je apparaten uit. We hebben 19 password managers getest.

Gratis cursus Veilige wachtwoorden

In 5 korte video's leer je hoe je sterke wachtwoorden maakt en welke extra beveiligingsmogelijkheden je hebt.

Na elke les krijg je vragen om je kennis te toetsen. Volg deze cursus gemakkelijk en snel op pc, laptop of tablet, en in je eigen tempo!

Naar de cursus

cursus-veilige-wachtwoorden

Veiligheid en privacy van password managers

Bij password managers draait het niet alleen om gemak, ook om vertrouwen. Password managers, behalve Enpass en Keepass, bewaren de wachtwoordenkluis standaard in de cloud, waardoor sommigen vraagtekens bij de veiligheid en privacy plaatsen.

Toch is een password manager een veilige oplossing. Veiliger dan je wachtwoorden opslaan in een Excel-bestand of browser en ook veiliger dan zelf onthouden. De datakluis van de managers is zwaar versleuteld en alleen jij weet het hoofdwachtwoord. Kwaadwillenden, overheden en de (vaak Amerikaanse) bedrijven achter de datakluizen, kunnen er niet bij.

Er zijn in het verleden door onderzoekers wel - nadien opgeloste - zwakheden aangetoond, bijvoorbeeld bij het (laten) invullen van de inloggegevens in de browser. Een grote hack is er voor zover bekend niet geweest.

KeePass Door de Amerikaanse wetgeving is een 'achterdeurtje' (waardoor de Amerikaanse inlichtingendienst toegang heeft) niet 100% uit te sluiten. En sommige bedrijven houden ook geanonimiseerd je surfgedrag bij, wat bijvoorbeeld voor gerichte reclame kan worden gebruikt. Wil je alle risico's uitsluiten, kies dan een password manager die de kluis alleen op de eigen computer opslaat, zoals Enpass of KeePass.

Tips: password manager gebruiken

  • Kies een zeer sterk hoofdwachtwoord. Het is de sleutel tot al je andere wachtwoorden! Zet desnoods (tijdelijk) een geheugensteuntje op papier, waaruit alleen jij het hoofdwachtwoord kunt afleiden.
  • Laat de wachtwoordmanager zwakke wachtwoorden veranderen in sterke, bij voorkeur met minstens 12 willekeurige tekens. Dashlane en LastPass kunnen bij sommige sites zelfs automatisch, zonder websitebezoek, wachtwoorden vernieuwen.
  • Gebruik tweetrapsauthenticatie, met naast het hoofdwachtwoord voor de wachtwoordmanager een extra inlogmiddel, bijvoorbeeld via een app.

19 betaalde en gratis password managers getest

We hebben password managers getest op:

  • Veiligheid: o.a. hoe goed zijn de wachtwoorden die ze maken, zorgen ze ervoor dat je een sterk hoofdwachtwoord kiest, houden ze datalekken bij, etc.
  • Gebruiksgemak: hoe handig werken de programma's/diensten in de dagelijkse praktijk.
  • Veelzijdigheid: wat ondersteunen ze allemaal en kun je er al je inloggevens en andere gevoelige informatie/documenten goed mee beheren.

Wat is de beste wachtwoordmanager? Bekijk de testresultaten en zie welk programma Beste uit de Test en Beste Koop is. We hebben onder meer 1Password, DashLane, Enpass, KeePass, LastPass, Roboform en de managers van F-Secure,  Kaspersky en Norton bekeken.

Digitaalgids: dossier wachtwoorden

In de Digitaalgids besteden we ook regelmatig aandacht aan wachtwoorden. Met daarin onder meer:

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Top 5 password managers

We testten bekende password managers op veiligheid, gebruiksgemak en veelzijdigheid. Zowel gratis en betaalde managers van onder meer Dashlane, Lastpass, Kaspersky en Enpass hebben we beoordeeld. Daarbij zijn 2 managers Beste uit de Test en is er 1 Beste koop.

1. Beste uit de Test: Dashlane Premium (€40/jaar) en Lastpass Premium (€25/jaar)

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Word lid

Log in

Arrow_Blue

7 dagen gratis

Maak 7 dagen gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.

Nieuw & interessant