icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wifi netwerk controleren

Weet je niet of je draadloze netwerk beveiligd is met een goede versleuteling zoals WPA(2)? Volg dit stappenplan om de beveiliging van je draadloze netwerk te controleren en zo nodig aan te passen.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert veilig internettenBijgewerkt op:29 november 2023

Artikle last-ápass handmatig synchroniseren

Versleutel je router

Met een onbeveiligd of slecht beveiligd draadloos netwerk is het voor hackers eenvoudig je persoonlijke gegevens in te zien. Of de internetverbinding te misbruiken voor kwalijke zaken (versturen spam, kinderporno).

Een beveiligd draadloos netwerk draait om het versleutelen van het signaal van je router, het apparaat dat computers draadloos met elkaar en met internet verbindt. De router kan een los kastje zijn of geïntegreerd zijn met een modem. Het volgende stappenplan is in beide gevallen bruikbaar.

Veilige en onveilige versleuteling

Om de beveiliging van je draadloze netwerk te controleren, is het goed om te weten welke beveiligingsinstellingen er eigenlijk zijn. Ruwweg heb je 5 versleuteltechnieken voor draadloze netwerken.

 • 'Open', oftewel helemaal geen versleuteling (zeer risicovol).
 • WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol).
 • WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig).
 • WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
 • WPA3, de nieuwste encryptietechniek (zeer veilig). Wordt nog maar door een beperkt aantal apparaten ondersteund.

Check de beveiliging van je wifi

Onderstaande methode om je beveiliging van een draadloos netwerk te controleren, werkt als er je de standaard applicatie voor draadloze netwerken van het besturingssysteem gebruikt. Sommige leveranciers van netwerkadapters bieden echter eigen stuursoftware om de draadloze netwerkadapter te beheren. Dan kun je de verbinding niet controleren via het standaard draadloze-netwerksymbooltje van Windows in de Taakbalk. Je kunt dan de verbinding checken via een ander (merk-gebonden) draadloos netwerkmenu. Deze is vaak ook te openen via een knipperend oogje of antennesymbooltje in de taakbalk.

Windows 10/11:

 • Zoek in het Windows-zoekvenster op 'wifi'.
 • Klik bij de zoekresultaten op 'Wi-Fi-instellingen wijzigen'.
 • Scroll naar beneden.
 • Klik onderaan de lijst met alle draadloze netwerken op 'geavanceerde opties'.
 • Achter 'beveiligingstype' moet WPA2 of WPA3 staan, eventueel met een toevoeging, zoals -Personal.

macOS:

 • Klik op het icoontje voor draadloze netwerken (rechtsboven, soort antenne).
 • Er verschijnt een lijst van draadloze netwerken in de buurt, inclusief een slotje als er een vorm van dataversleuteling van toepassing is.
 • Klik op een draadloos netwerk. Je computer vraagt vervolgens om een wachtwoord.
 • Hier zie je hoe het draadloze netwerk is beveiligd doordat er wordt gevraagd om een WEP of WPA wachtwoord. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen WPA of WPA2.

Wat kun je doen bij een onveilig draadloos netwerk?

Als je erachter komt dat je een open draadloos netwerk hebt of nog werkt met een achterhaalde WEP-versleuteling is het verstandig om dit aan te passen. Schakel bij een open verbinding alsnog een adequate encryptie in. En kies bij WEP een betere versleutelmethodiek. Beide zaken regel je normaal gesproken via het instellingenmenu van de router. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.