icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Malware, fraude en meer

Ransomware, WhatsAppfraude, phishing, cryptojacking en Tikkiefraude. Criminelen proberen je op allerlei manieren geld afhandig te maken via internet of je digitale apparaten. Soms rechtstreeks, maar ook indirect via je persoonlijke informatie, bestanden of inloggegevens. Wat zijn de belangrijkste gevaren en wat kun je ertegen doen?
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Gepubliceerd op: 5 maart 2019

veilig internetten

Algemene tips en maatregelen

Er zijn een aantal basismaatregelen die je kunt treffen om je te weren tegen de digitale gevaren: 

  • Controleer webadressen en linkjes in e-mails. Bij een link zweef je er met de muiscursor boven, dan zie je in een venster of linksonder waar de link echt naartoe leidt. Op de mobiel houd je de link eventjes ingedrukt. Bij twijfel: ga zelf naar de website van het bedrijf, in plaats van op een link te klikken.
  • Gebruik een goede virusscanner.
  • Houd je software up-to-date: denk aan je besturingssysteem zoals Windows, maar ook losse programma’s en apps. Hiermee voorkom je achterdeurtjes in je apparaten die criminelen misbruiken.
  • Maak regelmatig back-ups voor als het toch misgaat. Maak het liefst 2 back-ups, waarvan je er een op een andere locatie (of online) bewaart.

De grootste digitale gevaren op een rij

 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.