Nepshops

Peter Kulche , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 19 oktober 2022

De politie houdt een lijst van malafide webshops bij. De politie is bezig ze offline te krijgen, of dat is al gelukt.
Op elk moment van het jaar zijn er tientallen nepshops actief! Rond Black Friday en in de feestmaanden zijn het er nog meer. Vaak zijn dit nepshops met luxeproducten.
Twee soorten nepshops
- Je hebt nepshops met producten onder de €100. De criminelen weten dat klanten door de lage prijs de webwinkel minder goed checken. Als mensen opgelicht worden doen ze ook minder snel aangifte. Deze nepshops kunnen daardoor soms maanden opereren.
- Er zijn ook nepshops met duurdere producten die actueel en gewild zijn. Denk aan houtkachels in de winter, barbecuesets in de zomer of tickets voor een groot evenement. Deze nepshops leiden meestal tot meer aangiften zodat ze sneller door de politie worden neergehaald.
Achter veel van de nepshops zitten criminelen in het buitenland. Dat maakt vervolging lastig.
Pas op met advertenties in sociale media
Fraudehelpdesk meldt dat de meeste klanten worden geworven via advertenties op Facebook en Instagram. Je zult de nepshops niet snel vinden via gewone zoekresultaten in Google. We hebben wel eens een malafide advertentie in Google gezien.
Zo lang niet alle online reclame betrouwbaar is moet je goed opletten bij aanbiedingen via advertenties.
Zo herken je een nepshop
Weet je niet zeker of je met een betrouwbare webwinkel te maken hebt? Je kunt het webadres invullen bij de ScamCheck van Veilig Internetten. Dan krijg je direct een indicatie van de betrouwbaarheid.
Ook kun je zelf letten op de volgende kenmerken:
Ik ben opgelicht, wat nu?
- Doe aangifte. De kans dat de politie de daders pakt is klein. Maar alleen bij aangiften kan de politie de website uit de lucht laten halen om toekomstige oplichting te voorkomen.
- Heb je betaald via een overboeking naar een Nederlandse rekening? Dan kun je tegenwoordig de gegevens van de oplichter bij je bank opgevragen. Dan kun je tegen deze persoon een civiele procedure starten of daar in ieder geval mee dreigen.
- Een andere creatieve oplossing om je geld terug te vragen is elke dag 1 cent overmaken met de mededeling ’Je bent een oplichter. Stort mij die € .. terug die je hebt gestolen.’ Doe dit in de taal van de fraudeur als het om een buitenlands banknummer gaat. Sommige gedupeerden melden dat dit effectief was.
- Heb je betaald met een creditcard of met Paypal? Vraag je geld dan terug te storten en doe melding van de fraude bij het betaalsysteem. Download het juiste formulier bij je creditcardmaatschapij en vul dit in.
- Houd ook je creditcardafschriften in de gaten. Soms worden de creditcardgegevens misbruikt om te webwinkelen op jouw kosten.
- Meld je ervaring met de nepshop op klachtenkompas.nl.
Nieuwste artikelen
- Nieuws | Verdubbeling schade door nepshops