icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

VPN: je internetverbinding versleutelen

Een VPN (Virtual Private Network) lijkt volgens sommige claims onmisbaar voor je privacy en digitale veiligheid. VPN is in sommige situaties inderdaad nuttig, maar geen wondermiddel. Hoe werkt het, wanneer en hoe gebruik je het en waar moet je op letten?
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 december 2020

Met VPN (Virtual Private Network) leg je een versleutelde 'tunnel' aan tussen je digitale apparaat (pc, smartphone, etc.) en een VPN-server. Al je internetverkeer gaat via die computer(server) van een gratis of betaalde VPN-aanbieder ergens op internet. Kies daarom een vertrouwde aanbieder met onze VPN-aandachtspunten.

De VPN-aanbieder koppelt je aan een nieuw IP-adres dat je deelt met anderen en dat regelmatig wisselt. Je internetactiviteiten zijn zo moeilijker naar jou te herleiden. Je kunt iedere keer dat je VPN inschakelt, kiezen uit een land, waar je je voor anderen dan lijkt te bevinden.

Méér nodig voor privacy

Belangrijk is om te beseffen dat VPN geen wondermiddel is dat je volledig anoniem en veilig houdt. Een IP-adres is niet de enige manier waarop je online te volgen bent. Zo zijn er tracking cookies en gevanceerde technieken als cansvas fingerprinting, waartegen een goede adblocker kan helpen. En als je ergens inlogt, doorbreek je de anonimiteit ook.

Beperkt veiligheidsvoordeel

Een versleutelde VPN-tunnel levert weliswaar enige veiligheidsvoordelen, maar het beschermt je niet tegen de meeste internetgevaren. Ook al claimen sommige VPN-diensten anders, soms zelfs tegen het misleidende aan; je bent met VPN nog altijd kwetsbaar voor malware, fraude en de meeste hackpogingen.

Kortom, een VPN gebruiken is niet altijd noodzakelijk of nuttig. Voor wie en wanneer helpt VPN dan wel?

Praktische toepassingen VPN 

  • Veilig internetten op openbare wifi-netwerken
    Op een publiek wifinetwerk kan de (wifi)netwerkbeheerder of een hacker je gegevens onderscheppen. Met VPN is je complete verbinding versleuteld zodat je veiliger kunt e-mailen, internetten of internetbankieren via wifi. Het nut is hiervan wel beperkt, omdat de meeste apps en websites tegenwoordig zelf al versleuteld communiceren. Een alternatief is je mobiele 3G/4G/5G-internet te gebruiken, wat binnen Europa altijd kan zonder meerkosten.
  • Meer privacy of anoniemer internetten
    Derde partijen zoals internetproviders, overheid(sdiensten) en advertentiebedrijven kunnen je minder goed volgen als je VPN gebruikt. Besef dat je voor meer privacy ook andere maatregelen moet treffen, zoals een goede adblocker. VPN wordt ook vaak gebruikt om anoniemer te downloaden uit illegale bronnen, zoals films van (bit)torrentsites.
  • Regionale blokkades omzeilen
    Diensten en websites voor streaming video of online-tv schermen hun content vaak af voor het buitenland. Met VPN kun je doen alsof je uit het betreffende land kijkt. Bijvoorbeeld op vakantie buiten Europa de NPO bekijken. Maar ook in Nederland Amerikaanse Netflix kijken, die een ander aanbod kent. Weet wel dat streamingdiensten dit proberen te blokkeren en het daarom niet altijd werkt. Met VPN kun je ook censuur omzeilen, bijvoorbeeld in China, Rusland en Turkije.

Nadelen VPN

VPN kan voor trager internet zorgen, omdat je surft via een omweg: via de server van de VPN-aanbieder. Webpagina’s bezoeken zal meestal vlot verlopen, maar grotere bestanden downloaden of video streamen kan merkbaar langzamer gaan of haperen.

Het opzetten van de VPN-verbinding kost ook even tijd. Kies je een willekeurige VPN-aanbieder zonder dat je weet of je die kunt vertrouwen, dan is het maar de vraag of je privacy er op vooruit gaat.

VPN instellen

VPN-aanbieders hebben vaak eigen software/apps, maar niet altijd voor alle besturingssystemen. Met deze eigen software hoef je vaak niets anders te doen dan installeren, een server/land uitkiezen en op de verbind-knop te drukken. Is er geen eigen software van de VPN-aanbieder, dan kun je die van OpenVPN gebruiken. Daarin moet je dan de (server)instellingen van jouw VPN-aanbieder laden.

VPN-aanbieder kiezen: betaald of gratis

VPN neem je meestal af bij een VPN-aanbieder. Je kunt hierbij kiezen tussen gratis en betaalde diensten. Gratis VPN-diensten zonder nadelen of beperkingen bestaan niet. Meestal heb je te maken met een beperkt datalimiet, snelheid of hoeveelheid servers/landen waarmee je kunt verbinden. De lage snelheid kan een gevolg zijn vanwege de drukte op het kleine aantal gratis servers waarmee je kunt verbinden. Uit onze eerste indruk van ProtonVPN Free blijkt dat de beperkingen van deze gratis VPN-aanbieder meevallen.

Betaalde diensten zijn ook niet altijd even goed. Er zijn flinke verschillen in de hoeveelheid servers, de prijzen en voorwaarden. We maakten een selectie van goede VPN-aanbieders onder andere op basis van vestigingsland, privacyvoorwaarden en die over eigen Windows-software beschikken.

Zorgt VPN voor 100% anonimiteit?

Waarschijnlijk niet, maar je privacy gaat er wel flink op vooruit. Als je een VPN-aanbieder kiest uit de Verenigde Staten of een land dat daar innig mee samenwerkt, is de kans groter dat er een achterdeurtje is voor de overheid(sdiensten). Wil je vooral uit beeld blijven bij advertentiebedrijven, dan hoef je minder op het vestigingsland te letten. Let op: je doorbreekt de onzichtbaarheid voor een dienst of website wanneer je er inlogt.

VPN via router

In plaats van een VPN-aanbieder kun je ook een VPN-router gebruiken, maar slechts een beperkt aantal (dure) routers ondersteunt dat. Als je buitenshuis bent maak je er een beveiligde tunnel mee naar je eigen vaste internetverbinding. Je kunt zo veiliger op een openbaar wifinetwerk internetten en vanuit het buitenland Nederlandse online tv/video kijken. Deze vorm van VPN is niet geschikt om (thuis) anoniemer te internetten.

 

Lees ook: