icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Bespaar gemiddeld €350 op je energierekening.|

Doe mee met ons Energiecollectief.

Energiecollectief icon

VPN: extra veilig internetten

Met een VPN (Virtual Private Network) internet je veiliger en anoniemer. Bijvoorbeeld via een openbaar wifinetwerk of hotspot. Hoe werkt het?
Ronald Kamp

Expert Elektronica

Artikel VPNverbinding

Veilig en anoniem internetten

VPN-software legt een beveiligde tunnel aan tussen je het digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Gebruik een VPN bijvoorbeeld om:

 • Veilig te internetten op openbare wifi-netwerken. Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het, ondanks een beveiligde (https/SSL) website, toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
 • Anoniem te internetten. Derde partijen kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet.
 • Regionale blokkades te omzeilen. Nederlandse uitzending gemist diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanaf het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken.

VPN neem je af bij een VPN-aanbieder. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid. Veel VPN-providers geven aan geen data op te slaan over de gebruiker (no-log policy). Of dit echt zo is, kun je moeilijk controleren. Als de dienst in de Verenigde Staten is ondergebracht is er mogelijk wel een achterdeur aanwezig voor overheidsdiensten. Een lijst met betaalde VPN-aanbieders die privacy hoog in het vaandel hebben staan vind je op www.privacytools.io.

Aandachtspunten VPN-keuze

We hebben geen testinformatie beschikbaar over welke dienst de gebruiksvriendelijkste VPN-software levert of welke de minste vertraging biedt tijdens het surfen en downloaden. Enkele aandachtspunten waar je – naast de prijs - wel naar kunt kijken bij het maken van je keuze.

 • Er zijn 3 verschillende VPN-verbindingstechnieken, PPTP, L2TP en OpenVPN. Kies een dienst die OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst.
 • Vestigingsland. Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten die daar gevestigd zijn worden meegekeken door overheidsdiensten. Vertrouw je dat niet, mijd deze diensten dan.
 • Kill switch. Een techniek die je identiteit beschermt als de VPN-verbinding wegvalt of als je VPN vergeet in te schakelen. Veel aanbieders die worden genoemd op www.privacytools.io ondersteunen dit, maar niet allemaal.


Nieuw & interessant

 • in-actie-foto
  10 jul.

  Medische sites slordig met je privacy

  Op websites kijken voor informatie over ziekten of verslavingen? Dat pakt niet goed uit voor je privacy. Alle websites in onze steekproef laten advertentie- of marketingbedrijven meekijken, zonder de vereiste toestemming van de bezoeker.
 • Artikel_maakeenbackup
  7 jul.

  Sms-abonnement via frauduleuze Android-apps

  Last van dure sms-diensten door foute apps in de Google Play Store? Bekijk ook onze tips voor veilig smartphone-gebruik
 • man surfen internet
  7 mrt.

  Wereldconsumentendag 2017: tips digitale veiligheid

  Om je apparaten en je gegevens te beschermen ben je deels afhankelijk van bedrijven en overheden. In het kader van Wereldconsumentendag 2017 zetten we de belangrijkste tips voor je op een rijtje.
   1 reactie
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.