icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

VPN: extra veilig internetten

Met een VPN (Virtual Private Network) internet je veiliger en anoniemer. Waar moet je op letten bij het kiezen van een VPN-dienst?
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Artikel VPNverbinding

Veilig en anoniem internetten

Met VPN (Virtual Private Network) leg je een beveiligde 'tunnel' aan tussen je digitale apparaat (pc, telefoon, etc.) en internet. Zo internet je veiliger en anoniemer. Waarvoor gebruik je VPN?

 • Veilig internetten op openbare wifi-netwerken.
  Bijvoorbeeld om te e-mailen of om rekeningen te betalen. Zonder VPN is het - ondanks een beveiligde (https/SSL) website - toch mogelijk dat een slimme hacker meekijkt.
 • Meer privacy of anoniemer internetten.
  Derde partijen zoals internetproviders, overheid(sdiensten) en advertentiebedrijven kunnen je minder goed volgen. VPN zorgt ook bij elke verbinding voor een ander IP-adres, het identificatienummer van je apparaat op internet. 
 • Regionale blokkades omzeilen.
  Nederlandse uitzending gemist-diensten kunnen bijvoorbeeld niet bereikbaar zijn vanuit het buitenland. Of door censuur kun je bepaalde websites in het buitenland niet bereiken. Dit speelt bijvoorbeeld in China, Rusland en Turkije.

VPN neem je meestal af bij een VPN-aanbieder. Gratis diensten hebben vaak beperkingen op de hoeveelheid data of in maximumsnelheid. Veel VPN-providers geven aan geen data op te slaan over de gebruiker (no-log policy). Of dit echt zo is, kun je moeilijk controleren. 

Als de dienst in de Verenigde Staten is ondergebracht is er mogelijk wel een achterdeur aanwezig voor overheidsdiensten. Een lijst met betaalde VPN-aanbieders die privacy hoog in het vaandel hebben staan vind je op www.privacytools.io.

Aandachtspunten VPN-keuze

We hebben geen testinformatie beschikbaar over welke VPN-aanbieder dienst de gebruiksvriendelijkste software levert of welke de minste vertraging biedt tijdens het surfen en downloaden. Enkele aandachtspunten waar je – naast de prijs - wel naar kunt kijken bij het maken van je keuze.

 • Er zijn 3 verschillende VPN-verbindingstechnieken:
  • PPTP
  • L2TP
  • OpenVPN.
   Kies een dienst die OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst.
 • Vestigingsland.
  Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten die daar gevestigd zijn worden meegekeken door overheidsdiensten. Vertrouw je dat niet, mijd deze diensten dan.
  Ook VPN-aanbieders die zijn gevestigd in landen die een samenwerkingsverband hebben met de VS verdienen dan een kritische blik. Zie hieronder bij 'VS en samenwerkingen: de 5, 9 en 14 eyes.
 • Kill switch.
  Een techniek die je identiteit beschermt als de VPN-verbinding wegvalt of als je VPN vergeet in te schakelen. Veel aanbieders die worden genoemd op www.privacytools.io ondersteunen dit, maar niet allemaal.
 • Beschikbaarheid van eigen software voor verschillende apparaten.
  Veel VPN-aanbieders hebben eigen software voor Windows, maar bijvoorbeeld een app voor iOS of Android niet altijd. Zonder zo'n app of eigen software moet je handmatig een verbinding instellen, wat lastiger is.

VS en samenwerkingen: de 5, 9 en 14 eyes

Vertrouw je overheden of overheidsdiensten niet, kies dan liever niet een VPN-dienst die in de Verenigde Staten of een daaraan gelieerde land is gevestigd. De VS vormen samen met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de zogenoemde '5 eyes'. Deze landen delen bijna alle door de inlichtingendiensten vergaarde informatie. Heb je privacy hoog in het vaandel staan, vermijd dan diensten uit deze landen.

Ben je extreem kritisch op privacyzaken dan moet je ook VPN-diensten uit de '9 eyes' links laten liggen. Dat is een minder intensieve samenwerking tussen de '5 eyes' plus Nederland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.

Een nog minder verregaande samenwerking is de ’14 eyes’, met ook België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden. Hiervan is niet zo veel bekend en het is de vraag is of het een extra privacyrisico vormt.

Betaald of gratis

Gratis VPN-diensten zonder nadelen of beperkingen bestaan niet. Meestal heb je bij de gratis opties te maken met een beperkt datalimiet, snelheid of hoeveelheid servers/landen waarmee je kunt verbinden. De lage snelheid kan een gevolg zijn vanwege de drukte op het kleine aantal gratis servers waarmee je kunt verbinden. 

Gratis VPN-diensten worden aangeboden door onder meer ProtonVPN, Tunnelbear en Windscribe. Uit onze eerste indruk van ProtonVPN Free blijkt dat de beperkingen van deze gratis VPN-aanbieder meevallen.

Tip: Digitaalgids met korting

Met de Digitaalgids weet je precies waar je op moet letten bij het kopen van je nieuwe computer, printer en smartphone, los je zelf je e-mail- en pc-problemen op en heb je controle over je online privacy. Lees 'm met 35% korting.

Meer informatie

digitaalgids-5-2017

VPN-router

Naast VPN-aanbieders kun je ook een VPN-router gebruiken. Slechts een beperkt aantal (dure) routers ondersteunt dit. Je verbindt dan niet met een VPN-aanbieder, maar je maakt een beveiligde tunnel naar je eigen vaste internetverbinding. Je kunt daarmee veiliger op een openbaar wifinetwerk internetten en vanuit het buitenland Nederlandse online tv/video kijken.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • stappenplan windows
  1 feb.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er extra voor betalen. Welke opties zijn er en is het een verstandige keuze?
 • Artikel_maakeenbackup
  18 jan.

  Sms-abonnement via frauduleuze Android-apps

  Last van dure sms-diensten door foute apps in de Google Play Store? Bekijk ook onze tips voor veilig smartphone-gebruik
 • Vraag 1 - 1 wachtwoord meer sites
  18 jan.

  Doe de wachtwoordquiz

  Doe onze wachtwoordquiz. Beantwoord 12 vragen over wachtwoorden en je krijgt een persoonlijke score.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.