icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

VPN-aanbieder kiezen: waar let je op?

Aan de hand van een aantal aandachtspunten, zoals vestigingslanden, privacyvoorwaarden en software-aanbod selecteerden we een aantal goede VPN-aanbieders. Welke VPN-dienst is de beste keuze en waar moet je op letten bij het kiezen? We noemen betaalde en gratis VPN-aanbieders.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 augustus 2020

vpn-wifi-werken

Keuze uit ruim 100 diensten 

Lees eerst hoe VPN werkt. Voor online veiligheid biedt VPN weinig voordelen. En het geen wondermiddel is voor je privacy. Wil je een aanbieder kiezen? Dan heb je de keuze uit meer dan 100 diensten.

We hebben geen testinformatie over welke aanbieder de minste vertraging geeft of hoogste snelheid biedt. Dit verschilt namelijk per land en moment. We hebben wel een selectie gemaakt van goede VPN-diensten en noemen een aantal aanraders.

Onze selectie VPN-aanbieders

Alle door ons geselecteerde aanbieders:

 • Hebben servers in Nederland.
 • Hebben een hoofdkantoor in een land waar de kans op meekijken door de overheid klein is (dus geen VPN-diensten afkomstig uit Amerika, China, Rusland etcetera).
 • Hebben geen ongunstige privacy-voorwaarden.
 • Ondersteunen in ieder geval OpenVPN.
 • Beschikken over eigen software voor Windows.
 • Behalve BlackVPN USA/UK en de gratis variant van ProtonVPN ondersteunen ze ook downloaden via p2p (bittorrent) - overigens niet altijd via alle servers.

Onderaan deze pagina staat de complete lijst met aandachtspunten en uitleg. Let op deze punten als je een VPN-aanbieder kiest.

VPN-aanbieders: prijzen en servers

Als je op het serveraantal klikt, zie je een lijst met servers en landen waar deze servers staan.

VPN-aanbieder Kosten  jaar vanaf

Kosten maand
vanaf

Aantal servers (+/-)
AirVPN €49 €7 200+
BlackVPN Privacy €49 €5 15+
BlackVPN TV (USA/ UK) €75 €7,50 1-4
Cryptostorm €52 €6 25+
ExpressVPN €100 €13 3000+
hide.me Gratis Gratis Gratis 5
hide.me Premium €100 €13 1800+
IVPN €60 €6 45+
Mullvad €60 €5 650+
NordVPN €74,70 €10,60 5000+
OVPN €60 €11 89
ProtonVPN Basic €48 €5 950+
ProtonVPN Free Gratis Gratis 15
Surfshark €60 €10 1700+
Trust.Zone €36 €8 180+
WindScribe €49 €9 500+
WindScribe Free Gratis Gratis 10

Prijzen: augustus 2020

VPN-aanbieders: wetgeving, betaling en software

VPN-aanbieder Wetgeving Betalen Software
AirVPN Italïe b,c,i,p a,l,m,w
BlackVPN  Hong Kong b,c,i,p a,m,w
Cryptostorm IJsland b,c,p w
ExpressVPN

Britse Maagden eilanden

b,c,i,p a,i,l,m,w
hide.me Maleisië b,c,p a,i,m,w
IVPN Gibraltar b,c,p a,i,l,m,w
Mullvad Zweden b,c,p a,i,l,m,w
NordVPN Panama b,c,i,p a,i,l,m,w
OVPN Zweden b,c,p l,m,w
ProtonVPN Zwitserland b,c,p a,i,l,m,w
Surfshark Britse Maagden eilanden b,c,i,p a,i,l,m,w
Trust.Zone Seychellen b,c,i,p w
WindScribe Canada b,c,i,p a,i,l,m,w

Toelichting tabel

Betalen: welke betaalmogelijkheden kent de dienst?

 • b = bitcoin
 • c = creditcard
 • i = iDeal
 • p = PayPal

Software: welke eigen software biedt de dienst aan?

 • a = Android
 • i = iOS
 • l = Linux
 • m = macOS
 • w = Windows

Beperkingen gratis aanbieders

Gratis VPN-aanbieders hebben ook beperkingen. Kijk je weinig video's en download je niet zo veel, dan is zo'n gratis dienst genoeg. 

 • hide.me gratis: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen OpenVPN, maximaal 10GB/maand.
 • ProtonVPN free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen p2p (bittorrent)-ondersteuning.
 • WindScribe free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, maximaal 10GB/maand.

Let bij gratis diensten extra op de privacyvoorwaarden. Om die voorwaarden raden we de gratis Onavo-app van Facebook af. 

Beste VPN voor privacy

In bovenstaande lijst staan aanbieders waar de privacy in orde is. Het onderscheid is relatief klein. Als we er toch eentje moeten aanwijzen die een streepje voor heeft op privacygebied, dan is dat Mullvad.

Dit valt op bij Mullvad:

 • Geen e-mailadres nodig voor een account.
 • Geeft duidelijkheid over bij welke hostingpartij ze eigen servers onderbrengen of servers leasen.
 • Geeft duidelijkheid over het bedrijf erachter.
 • Implementeert eigen oplossingen om WireGuard - het nog in ontwikkeling zijnde alternatief voor veelgebruikte OpenVPN-protocol - privacyvriendelijker te maken.

Tot slot is Mullvad no-nonsense. Het betaalt geen 'influencers' of vergelijkingssites om klanten te lokken. We komen dat, samen met loze kreten of zelfs valse claims, wel tegen bij enkele andere VPN-diensten. Ook probeert Mullvad niet te verleiden met langjarige abonnementen maar kost het altijd €5 per maand.

Beste VPN voor omzeilen regioblokkade (onder andere Netflix)

Wil je regiobeperkingen van streamingsdiensten omzeilen? Dan is de privacy-geörienteerd Mullvad niet de beste keuze. Bedenk verder dat dit een grijs gebied is. Streamingdiensten kunnen bijvoorbeeld de rechten niet hebben om bepaalde video's aan je te tonen.

Ga niet blindelings op (gebruikers)reviews af. Dat een VPN-dienst een paar maanden geleden werkte bij het aanbod van buitenlandse Netflix, zegt weinig over of het nu of in de toekomst werkt. VPN-diensten zullen steeds nieuwe IP-adressen inkopen en streamingsdiensten zullen ze vroeg of laat weer blokkeren.

Grotere aanbieders hebben waarschijnlijk meer budget om constant IP-adressen te vernieuwen. Daardoor is de kans groter dat het gewenste streamingaanbod (blijvend) functioneert. Bijvoorbeeld: ExpressVPN, NordVPN en Surfshark. Die laatste heeft doorgaans het goedkoopste aanbod.

Deze aanbieders maken zich wel schuldig aan twijfelachtige claims rondom de voordelen van VPN.
Bijvoorbeeld: "Jouw gegevens vallen nooit in verkeerde handen". Of: "Blijf veilig online", "Win je digitale veiligheid terug met een VPN", "Vermijd malware en phishing" en vergelijkbare uitspraken. Maar VPN draagt weinig bij aan je online veiligheid.

Alternatieve aanbieders

Een alternatief voor VPN-diensten is de gratis internetbrowser Opera. Voor de laptop is het echter geen volwaardige VPN. Het versleutelt alleen internetverkeer via webbrowsers, dus bijvoorbeeld niet de mails die je verstuurt vanuit een e-mailprogramma.

Vind je het niet erg dat (in theorie) Amerikaanse overheidsdiensten kunnen meekijken, dan kun je nog een aantal populaire diensten van grote aanbieders overwegen:

Pas op met vergelijkingssites

Bijna geen andere productgroep kent zo veel vergelijkingssites als VPN. Deze sites krijgen nagenoeg allemaal commissies voor doorkliks naar de VPN-aanbieders. Daardoor ligt op de loer dat de meestbetalende aanbieders de meeste promotie krijgen.

De VPN-vergelijkingen zijn soms kort door de bocht. Zo worden de VPN-diensten vaak aanbevolen op basis van prijs en snelheid – wat heel locatie- en tijdsafhankelijk is – en privacy wordt regelmatig vergeten.

Als je deze vergelijkingssites gebruikt, bekijk ze dan met een korreltje zout. Afhankelijk van je gebruik is er is niet altijd een duidelijke beste VPN-dienst aan te wijzen. Wel gunstig: via een vergelijkingssite vind je soms een betere deal dan direct via de VPN-dienst zelf.

Een VPN kiezen: de aandachtspunten

 • Ondersteunt OpenVPN
  Kies een dienst die in ieder geval OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst. IKEv2 is een aardig alternatief, vooral voor mobiele apparaten. De verschillende VPN-verbindingstechnieken zijn:
  • PPTP
  • L2TP
  • OpenVPN
  • IKEv2
 • Let op het vestigingsland
  Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten uit de VS mogelijk worden meegekeken door overheidsdiensten. Wil je dat per se niet, mijd deze diensten dan. Ook VPN-aanbieders die zijn gevestigd in landen die een samenwerkingsverband hebben met de VS verdienen dan een kritische blik. 
 • Eigen software voor verschillende apparaten
  Veel VPN-aanbieders hebben eigen software voor Windows, maar bijvoorbeeld een app voor iOS of Android niet altijd. Zonder zo'n app of eigen software moet je handmatig een verbinding instellen, bijvoorbeeld met de app van OpenVPN, wat lastiger is.
 • (Voldoende) servers in Nederland
  Voor een hogere kans op een acceptabele (download)snelheid of om je vanuit het buitenland voor te doen als Nederlandse internetter.
 • Servers in specifieke landen
  Check of de VPN servers heeft in specifieke landen waarvan je de locatie wilt nabootsen (emuleren).
 • Privacy-voorwaarden
  Mijd diensten die je gegevens opslaan of analyseren, zoals Onavo VPN van Facebook. Nagenoeg alle aanbieders zeggen dat ze geen logboeken bijhouden (‘no logging’). Toch wordt in de privacyvoorwaarden soms niet uitgesloten dat bepaalde verbindingsgegevens worden vastgelegd, zoals tijdstip van verbinding en dataverbruik. Daarmee zijn online activiteiten mogelijk soms te reconstrueren.
 • Pas op met vergelijkingssites
  Lees in de alinea's boven deze aandachtspunten waarom je moet opletten bij sites die VPN vergelijken of specifieke diensten aanraden. 
 • Pas op valse claims
  Met name dat VPN veel zou toevoegen voor je online veiligheid. Ook op privacygebied verkondigen VPN-diensten en VPN-vergelijkers veel onware of twijfelachtige uitspraken. Laat je daardoor niet misleiden bij de VPN-keuze. Voor veiligheid zijn bijvoorbeeld wachtwoordmanagers en updaten belangrijker.
 • Aantal connecties/apparaten
  Gebruik je VPN op meerdere apparaten of samen met bekenden? Zorg dan dat het maximale aantal connecties groot genoeg is. Soms is dat bijvoorbeeld maar 2.
 • Prijs en abonnementsduur
  Gratis aanbieders zijn er alleen voor beperkt gebruik. Ga bij betaalde diensten niet te snel overstag door 'tijdelijke kortingsacties'. Ze lopen nagenoeg altijd door. Soms krijg je veel korting bij meerjarige abonnementen. Dat is niet ideaal als de dienst (op termijn) minder presteert dan gehoopt.
 • Probeerversie of geld terug
  Probeerversies zijn er weinig. Wel kun je vaak een maandabonnement nemen. Soms krijg je  tot soms 30 dagen na aanschaf je geld terug als de dienst niet bevalt.

VS en samenwerkingen

Afhankelijk van hoe kritisch je bent en waarop, kun je bepalen uit welke landen je geen VPN-dienst wilt.

 • Als je overheden of overheidsdiensten niet vertrouwt, kun je beter niet kiezen voor een VPN-dienst die in de Verenigde Staten, China en Rusland zijn gevestigd. Als je erg kritisch bent, kun je ook beter niet kiezen voor een land dat aan de VS gelieerd is.
 • De VS vormen samen met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de zogenoemde '5 eyes'. Deze landen delen bijna alle door de inlichtingendiensten vergaarde informatie. Heb je privacy hoog in het vaandel staan? Vermijd dan diensten uit deze landen.
 • Ben je extreem kritisch op privacyzaken, dan ontwijk je ook VPN-diensten uit de '9 eyes': een minder intensieve samenwerking tussen de '5 eyes' plus Nederland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.
 • Een nog minder verregaande samenwerking is de ’14 eyes’, met ook België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden. Hiervan is niet zo veel bekend en het is de vraag is of het een extra privacyrisico vormt.

Lees ook: