icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

VPN-aanbieders: hoe kies je de beste?

Aan de hand van een aantal aandachtspunten, zoals vestigingslanden, privacyvoorwaarden en software-aanbod selecteerden we een aantal goede VPN-aanbieders. Welke VPN-dienst is de beste keuze en waar moet je op letten bij het kiezen? We noemen betaalde en gratis VPN-aanbieders.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert ElektronicaBijgewerkt op:26 januari 2023

vpn-wifi-werken

Keuze uit ruim 100 diensten 

Lees eerst hoe VPN (virtual private network) werkt als je dat nog niet weet. Voor online veiligheid biedt VPN weinig voordelen. Voor je privacy biedt het voordelen, maar het is geen wondermiddel. Wil je een VPN-aanbieder kiezen? Dan heb je de keuze uit meer dan 100 diensten. Er zijn heel veel VPN-vergelijkers die je bepaalde VPN-aanbieders willen aansmeren. Kijk daarvoor uit. Verderop deze pagina vind je hier meer informatie over.

We hebben geen testinformatie over welke aanbieder de minste vertraging geeft of hoogste snelheid biedt. Dit verschilt namelijk per land en moment. We hebben wel een selectie gemaakt van goede VPN-diensten en noemen een aantal aanraders voor verschillende situaties.

Een VPN kiezen: let hier op

 • Ondersteunt OpenVPN
  Kies een dienst die in ieder geval OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst. IKEv2 is een aardig alternatief, vooral voor mobiele apparaten. De verschillende VPN-verbindingstechnieken zijn:
  • PPTP
  • L2TP
  • OpenVPN
  • IKEv2
 • Let op het vestigingsland
  Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten uit de VS mogelijk worden meegekeken door overheidsdiensten. Wil je dat per se niet, mijd deze diensten dan. Ook VPN-aanbieders die zijn gevestigd in landen die een samenwerkingsverband hebben met de VS verdienen dan een kritische blik. 
 • Eigen software voor verschillende apparaten
  Veel VPN-aanbieders hebben eigen software voor Windows, maar bijvoorbeeld een app voor iOS of Android niet altijd. Zonder zo'n app of eigen software moet je handmatig een verbinding instellen, bijvoorbeeld met de app van OpenVPN, wat lastiger is.
 • (Voldoende) servers in Nederland
  Voor een hogere kans op een acceptabele (download)snelheid of om je vanuit het buitenland voor te doen als Nederlandse internetter.
 • Servers in specifieke landen
  Check of de VPN servers heeft in specifieke landen waarvan je de locatie wilt nabootsen (emuleren).
 • Privacy-voorwaarden
  Mijd diensten die je gegevens opslaan of analyseren, zoals Onavo VPN van Facebook. Nagenoeg alle aanbieders zeggen dat ze geen logboeken bijhouden (‘no logging’). Toch wordt in de privacyvoorwaarden soms niet uitgesloten dat bepaalde verbindingsgegevens worden vastgelegd, zoals tijdstip van verbinding en dataverbruik. Daarmee zijn online activiteiten mogelijk soms te reconstrueren.
 • Pas op met vergelijkingssites
  Lees in de alinea's boven deze aandachtspunten waarom je moet opletten bij sites die VPN vergelijken of specifieke diensten aanraden. 
 • Pas op valse claims
  Met name dat VPN veel zou toevoegen voor je online veiligheid. Ook op privacygebied verkondigen VPN-diensten en VPN-vergelijkers veel onware of twijfelachtige uitspraken. Laat je daardoor niet misleiden bij de VPN-keuze. Voor veiligheid zijn bijvoorbeeld wachtwoordmanagers en updaten belangrijker.
 • Aantal connecties/apparaten
  Gebruik je VPN op meerdere apparaten of samen met bekenden? Zorg dan dat het maximale aantal connecties groot genoeg is. Soms is dat bijvoorbeeld maar 2.
 • Prijs en abonnementsduur
  Gratis aanbieders zijn er alleen voor beperkt gebruik. Ga bij betaalde diensten niet te snel overstag door 'tijdelijke kortingsacties'. Ze lopen nagenoeg altijd door. Soms krijg je veel korting bij meerjarige abonnementen. Dat is niet ideaal als de dienst (op termijn) minder presteert dan gehoopt.
 • Probeerversie of geld terug
  Probeerversies zijn er weinig. Wel kun je vaak een maandabonnement nemen. Soms krijg je  tot soms 30 dagen na aanschaf je geld terug als de dienst niet bevalt.

Onze selectie VPN-aanbieders

Alle door ons geselecteerde aanbieders:

 • Hebben servers in Nederland.
 • Hebben een hoofdkantoor in een land waar de kans op meekijken door de overheid klein is (dus geen VPN-diensten afkomstig uit Amerika, China, Rusland etcetera).
 • Hebben geen ongunstige privacy-voorwaarden.
 • Ondersteunen in ieder geval OpenVPN.
 • Beschikken over eigen software voor Windows.
 • Behalve de gratis variant van ProtonVPN ondersteunen ze ook downloaden via p2p (bittorrent) - overigens niet altijd via alle servers.

Onderaan deze pagina staat de complete lijst met aandachtspunten en uitleg. Let op deze punten als je een VPN-aanbieder kiest.

VPN-aanbieders: prijzen en servers

Als je op het serveraantal klikt, zie je een lijst met servers en landen waar deze servers staan.

VPN
aanbieder
Jaar
abonnement
indicatie

Maand
abonnement
indicatie

Aantal
servers
(+/-)
AirVPN €49 €7 200+
Cryptostorm €49 €6 60+
hide.me Gratis Gratis Gratis 5
hide.me Premium €45 €9 1800+
IVPN €56 €5,50 65+
Mullvad €60 €5 900
NordVPN €82* €14,50 5000+
OVPN €60 €11 100+
ProtonVPN Plus €72 €10 1850+
ProtonVPN Free Gratis Gratis 15
Surfshark €58 €15,50 3200+
Trust.Zone €40 €9 180+
WindScribe €65 €8,50 500+
WindScribe Free Gratis Gratis 10

Prijzen: dec 2022, *Prijs varieert enorm door verschillende "acties".

VPN-aanbieders: wetgeving, betaling en software

VPN
aanbieder
Wetgeving Betalen Software
AirVPN Italïe b,c,i,p a,l,m,w
Cryptostorm IJsland b,c,p w
hide.me Maleisië b,c,p a,i,m,w
IVPN Gibraltar b,c,p a,i,l,m,w
Mullvad Zweden b,c,p a,i,l,m,w
NordVPN Panama b,c,i,p a,i,l,m,w
OVPN Zweden b,c,p l,m,w
ProtonVPN Zwitserland b,c,p a,i,l,m,w
Surfshark Britse Maagden eilanden b,c,i,p a,i,l,m,w
Trust.Zone Seychellen b,c,i,p w
WindScribe Canada b,c,i,p a,i,l,m,w

Toelichting tabel

Betalen: welke betaalmogelijkheden kent de dienst?

 • b = bitcoin
 • c = creditcard
 • i = iDeal
 • p = PayPal

Software: welke eigen software biedt de dienst aan?

 • a = Android
 • i = iOS
 • l = Linux
 • m = macOS
 • w = Windows

Beperkingen gratis aanbieders

Gratis VPN-aanbieders hebben ook beperkingen. Kijk je weinig video's en download je niet zo veel? Dan is zo'n gratis dienst genoeg. 

 • hide.me gratis: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen OpenVPN, maximaal 10GB/maand.
 • ProtonVPN free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen p2p (bittorrent)-ondersteuning.
 • WindScribe free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, maximaal 10GB/maand.

Let bij gratis diensten extra op de privacyvoorwaarden. Om die voorwaarden raden we de gratis Onavo-app van Facebook af. 

Een alternatief voor VPN-diensten is de gratis internetbrowser Opera. Voor de pc/laptop is het echter geen volwaardige VPN. Het versleutelt alleen internetverkeer via webbrowsers, dus bijvoorbeeld niet de mails die je verstuurt vanuit een e-mailprogramma.

Beste VPN voor privacy

In bovenstaande lijst staan aanbieders waar de privacy in orde is. Het onderscheid is relatief klein. Als we er toch eentje moeten aanwijzen die een streepje voor heeft op privacygebied, dan is dat Mullvad.

Dit valt op bij Mullvad:

 • Je hebt geen e-mailadres nodig voor een account.
 • Mullvad geeft duidelijkheid over bij welke hostingpartij ze eigen servers onderbrengen of servers leasen.
 • Mullvad geeft duidelijkheid over het bedrijf erachter.
 • Mullvad regelt eigen oplossingen om WireGuard privacyvriendelijker te maken. WireGuard is nog in ontwikkeling en is een alternatief voor veelgebruikte OpenVPN-protocol.

Tot slot is Mullvad no-nonsense. Het betaalt geen 'influencers' of vergelijkingssites om klanten te lokken. Dat komen we wel tegen bij enkele ander VPN-diensten. Samen met  loze kreten of zelfs valse claims. Ook probeert Mullvad niet te verleiden met langjarige abonnementen, maar kost het altijd €5 per maand.

Beste VPN voor omzeilen regioblokkade (onder andere Netflix)

Wil je regiobeperkingen van streamingsdiensten omzeilen? Dan is de privacy-geörienteerd Mullvad niet de beste keuze. Bedenk verder dat dit een grijs gebied is. Streamingdiensten kunnen bijvoorbeeld de rechten niet hebben om bepaalde video's aan je te tonen.

Ga niet blindelings op (gebruikers)reviews af. Dat een VPN-dienst een paar maanden geleden werkte bij het aanbod van buitenlandse Netflix, zegt weinig over of het nu of in de toekomst werkt. VPN-diensten zullen steeds nieuwe IP-adressen inkopen en streamingsdiensten zullen ze vroeg of laat weer blokkeren.

Grotere aanbieders hebben waarschijnlijk meer budget om constant IP-adressen te vernieuwen. Daardoor is de kans groter dat het gewenste streamingaanbod (blijvend) functioneert. Bijvoorbeeld: NordVPN en Surfshark.

Deze aanbieders maken zich wel schuldig aan twijfelachtige claims rondom de voordelen van VPN.
Bijvoorbeeld: 'Jouw gegevens vallen nooit in verkeerde handen.' Of: 'Blijf veilig online', 'Win je digitale veiligheid terug met een VPN', 'Vermijd malware en phishing' en vergelijkbare uitspraken. Maar VPN draagt weinig bij aan je online veiligheid.

Populaire aanbieders met aandachtspunt

Er zijn ook een aantaal (populaire) aanbieders met een twijfelachtige achtergrond. Of waarbij (in theorie) Amerikaanse overheidsdiensten kunnen meekijken.

Bijvoorbeeld:

 • ExpressVPN
  ExpressVPN is in 2021 overgenomen door Kape Technologies, dat ook VPN-diensten Cyberghost en Private Internet Access bezit. Kape voerde eerder onder de naam Crossrider schimmige activiteiten uit. Zoals het verspreiden van ongewenste toolbars voor browsers. Ook is Kape de eigenaar van verschillende VPN vergelijkingssites, zoals vpnmentor.com. Die site raadt 'toevalligerwijs' de diensten die Kape zelf aanbiedt aan.
 • Private Internet Access (Amerikaans)
  Kost €40/jaar, €7/maand. Heeft 3000+ servers in 30+ landen. Zie commentaar hierboven bij ExpressVPN.
 • IPVanish (Amerikaans)
  Kost €69/jaar, €9/maand. Heeft 1000+ servers in 60+ landen.

De achtergrond en/of Amerikaanse basis van deze VPN-diensten maakt ze niet per se onveilig. Vraag je toch af of je er op vooruit gaat als je je internetverkeer via zo'n partij laat lopen.

Pas op met vergelijkingssites met VPN-aanbieders

Bijna geen andere productgroep kent zo veel vergelijkingssites als VPN. Deze sites krijgen nagenoeg allemaal commissies voor doorkliks naar de VPN-aanbieders. De getoonde rangorde is vaak gebaseerd op hoeveel er door de vergelijkingsite aan verdiend wordt. Daarnaast vallen sommige VPN-diensten en VPN-vergelijkssites zelfs onder dezelfde eigenaar.

Veel VPN-vergelijkingen zijn te kort door de bocht. Zo worden de VPN-diensten vaak aanbevolen op basis van prijs en snelheid. Dat is heel afhankelijk van je locatie en de tijd. Ook wordt privacy regelmatig vergeten. Soms worden ook gewoonweg VPN-diensten van het eigen bedrijf gepromoot. Dat doet Kape Technologies via VPNmentor.com en safetydetectives.com met de eigen vpn-diensten Cyberghost, ExpressVPN en Private Internet Access.

Als je de meeste van deze VPN-vergelijkingssites gebruikt, bekijk ze dan met een flinke korrel zout. Afhankelijk van je gebruik is er is niet altijd een duidelijke beste VPN-dienst aan te wijzen. Wel gunstig: via een vergelijkingssite vind je soms een betere deal dan direct via de VPN-dienst zelf.

VS en samenwerkingen

Afhankelijk van hoe kritisch je bent en waarop, kun je bepalen uit welke landen je geen VPN-dienst wilt.

 • Als je overheden of overheidsdiensten niet vertrouwt, kun je beter niet kiezen voor een VPN-dienst die in de Verenigde Staten, China en Rusland zijn gevestigd. Als je erg kritisch bent op privacygebied, kun je ook beter niet kiezen voor een land dat aan de VS gelieerd is.
 • De VS vormen samen met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de zogenoemde '5 eyes'. Deze landen delen bijna alle door de inlichtingendiensten vergaarde informatie. Heb je privacy hoog in het vaandel staan? Vermijd dan diensten uit deze landen.
 • Ben je extreem kritisch op privacyzaken, dan ontwijk je ook VPN-diensten uit de '9 eyes': een minder intensieve samenwerking tussen de '5 eyes' plus Nederland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.
 • Een nog minder verregaande samenwerking is de ’14 eyes’, met ook België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden. Hiervan is niet zo veel bekend en het is de vraag is of het een extra privacyrisico vormt.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.