! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

VPN-aanbieder kiezen: waar let je op?

Aan de hand van een aantal aandachtspunten, zoals vestigingslanden, privacyvoorwaarden en software-aanbod selecteerden we een aantal goede VPN-aanbieders. Welke VPN-dienst is de beste keuze en waar moet je op letten bij het kiezen? We noemen betaalde en gratis VPN-aanbieders.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:25 augustus 2020

vpn-wifi-werken

Keuze uit ruim 100 diensten 

Weet je hoe VPN werkt en wil je een aanbieder kiezen? Dan heb je de keuze uit meer dan 100 diensten.

We hebben geen testinformatie over welke aanbieder de minste vertraging heeft of hoogste snelheid biedt, omdat dit per land en moment verschilt. We hebben wel een selectie gemaakt van goede VPN-diensten en noemen een aantal aanraders.

Let op: VPN is geen wondermiddel voor veiligheid en privacy.

  Onze selectie VPN-aanbieders

  Alle door ons geselecteerde aanbieders:

  • Hebben servers in Nederland.
  • Hebben een hoofdkantoor in een land waar de kans op meekijken door de overheid klein is (dus geen VPN-diensten afkomstig uit Amerika, China, Rusland etcetera).
  • Hebben geen ongunstige privacy-voorwaarden.
  • Ondersteunen in ieder geval OpenVPN.
  • Beschikken over eigen software voor Windows.
  • Behalve BlackVPN USA/UK en de gratis variant van ProtonVPN ondersteunen ze ook downloaden via p2p (bittorrent) - overigens niet altijd via alle servers.

  Onderaan deze pagina staat de complete lijst met aandachtspunten en uitleg. Let op deze punten als je een VPN-aanbieder kiest.

  VPN-aanbieders: prijzen en servers

  Als je op het serveraantal klikt, zie je een lijst met servers en landen waar deze servers staan.

  VPN-aanbiederKosten  jaar vanaf

  Kosten maand
  vanaf

  Aantal servers (+/-)
  AirVPN€49€7200+
  BlackVPN Privacy€49€515+
  BlackVPN TV (USA/ UK)€75€7,501-4
  Cryptostorm€52€625+
  ExpressVPN€100€133000+
  Goose VPN€60€13100+
  hide.me GratisGratisGratis5
  hide.me Premium€100€131800+
  IVPN€60€645+
  Mullvad€60€5650+
  NordVPN€74,70€10,605000+
  OVPN€60€1189
  ProtonVPN Basic€48€5950+
  ProtonVPN FreeGratisGratis15
  Surfshark€60€101700+
  Trust.Zone€36€8180+
  WindScribe€49€9500+
  WindScribe FreeGratisGratis10

  Prijzen: augustus 2020

  VPN-aanbieders: wetgeving, betaling en software

   VPN-aanbiederWetgevingBetalenSoftware
   AirVPNItalïeb,c,i,pa,l,m,w
   BlackVPN Hong Kongb,c,i,pa,m,w
   CryptostormIJslandb,c,pw
   ExpressVPN

   Britse Maagden eilanden

   b,c,i,pa,i,l,m,w
   Goose VPNNederlandc,i,pa,i,m,w
   hide.meMaleisiëb,c,pa,i,m,w
   IVPNGibraltarb,c,pa,i,l,m,w
   MullvadZwedenb,c,pa,i,l,m,w
   NordVPNPanamab,c,i,pa,i,l,m,w
   OVPNZwedenb,c,pl,m,w
   ProtonVPNZwitserlandb,c,pa,i,l,m,w
   SurfsharkBritse Maagden eilandenb,c,i,pa,i,l,m,w
   Trust.ZoneSeychellenb,c,i,pw
   WindScribeCanadab,c,i,pa,i,l,m,w

   Toelichting tabel

   Betalen: welke betaalmogelijkheden kent de dienst?

   • b = bitcoin
   • c = creditcard
   • i = iDeal
   • p = PayPal

   Software: welke eigen software biedt de dienst aan?

   • a = Android
   • i = iOS
   • l = Linux
   • m = macOS
   • w = Windows

   Beperkingen gratis aanbieders

   Gratis VPN-aanbieders hebben ook beperkingen. Kijk je weinig video's en download je niet zo veel, dan is zo'n gratis dienst genoeg. 

   • hide.me gratis: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen OpenVPN, maximaal 10GB/maand.
   • ProtonVPN free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, geen p2p (bittorrent)-ondersteuning.
   • WindScribe free: beperkt aantal servers en daardoor vaak trager, maximaal 10GB/maand.

   Let bij gratis diensten extra op de privacyvoorwaarden. Om die voorwaarden raden we de gratis Onavo-app van Facebook af. 

   Beste VPN voor privacy

   In bovenstaande lijst staan aanbieders waar de privacy in orde is. Het onderscheid is relatief klein. Als we er toch eentje moeten aanwijzen die een streepje voor heeft op privacygebied, dan is dat Mullvad.

   Dit valt op bij Mullvad:

   • Geen e-mailadres nodig voor een account.
   • Geeft duidelijkheid over bij welke hostingpartij ze eigen servers onderbrengen of servers leasen.
   • Geeft duidelijkheid over het bedrijf erachter.
   • Implementeert eigen oplossingen om WireGuard - het nog in ontwikkeling zijnde alternatief voor veelgebruikte OpenVPN-protocol - privacyvriendelijker te maken.

   Tot slot is Mullvad no-nonsense. Het betaalt geen 'influencers' of vergelijkingssites om klanten te lokken. We komen dat, samen met loze kreten of zelfs valse claims, wel tegen bij enkele abdere VPN-diensten. Ook probeert Mullvad niet te verleiden met langjarige abonnementen maar kost het altijd €5 per maand.

   Beste VPN voor omzeilen regioblokkade (onder andere Netflix)

   Is het omzeilen van regiobeperkingen van streamingdiensten een reden voor je VPN-keuze, dan de privacy-geörienteerde Mullvad niet de beste keuze. Bedenk verder dat dit een grijs gebied is. Streamingdiensten kunnen bijvoorbeeld de rechten niet hebben om bepaalde video's aan je te tonen.

   Ga niet blindelings op (gebruikers)reviews af. Dat een VPN-dienst een paar maanden geleden werkte bij het aanbod van buitenlandse Netflix, zegt weinig over of het nu of in de toekomst werkt. VPN-diensten zullen steeds nieuwe IP-adressen inkopen en streamingsdiensten zullen ze vroeg of laat weer blokkeren.

   Grotere aanbieders hebben waarschijnlijk meer budget om constant IP-adressen te vernieuwen, waardoor de kans groter is dat het gewenste streamingaanbod (blijvend) functioneert. Bijvoorbeeld: ExpressVPN, NordVPN en Surfshark, waarbij de laatste doorgaans het goedkoopste aanbod heeft.

   Alternatieve aanbieders

   Een alternatief voor VPN-diensten is de gratis internetbrowser Opera. Voor de laptop is het echter geen volwaardige VPN. Het versleutelt alleen internetverkeer via webbrowsers, dus bijvoorbeeld niet de mails die je verstuurt vanuit een e-mailprogramma.

   Vind je het niet erg dat (in theorie) Amerikaanse overheidsdiensten kunnen meekijken, dan kun je nog een aantal populaire diensten van grote aanbieders overwegen:

   Pas op met vergelijkingssites

   Bijna geen andere productgroep kent zo veel vergelijkingssites als VPN. Deze sites krijgen nagenoeg allemaal commissies voor doorkliks naar de VPN-aanbieders. Daardoor ligt op de loer dat de meestbetalende aanbieders de meeste promotie krijgen.

   De VPN-vergelijkingen zijn soms kort door de bocht. Zo worden de VPN-diensten vaak aanbevolen op basis van prijs en snelheid – wat heel locatie- en tijdsafhankelijk is – en privacy wordt regelmatig vergeten.

   Als je deze vergelijkingssites gebruikt, bekijk ze dan met een korreltje zout. Afhankelijk van je gebruik is er is niet altijd een duidelijke beste VPN-dienst aan te wijzen. Wel gunstig: via een vergelijkingssite vind je soms een betere deal dan direct via de VPN-dienst zelf.

   Een VPN kiezen: de aandachtspunten

   • Ondersteunt OpenVPN
    Kies een dienst die in ieder geval OpenVPN ondersteunt, dat is het veiligst. IKEv2 is een aardig alternatief, vooral voor mobiele apparaten. De verschillende VPN-verbindingstechnieken zijn:
    • PPTP
    • L2TP
    • OpenVPN
    • IKEv2
   • Let op het vestigingsland
    Door de Amerikaanse wetgeving kan er bij VPN-diensten uit de VS mogelijk worden meegekeken door overheidsdiensten. Wil je dat per se niet, mijd deze diensten dan. Ook VPN-aanbieders die zijn gevestigd in landen die een samenwerkingsverband hebben met de VS verdienen dan een kritische blik. 
   • Eigen software voor verschillende apparaten
    Veel VPN-aanbieders hebben eigen software voor Windows, maar bijvoorbeeld een app voor iOS of Android niet altijd. Zonder zo'n app of eigen software moet je handmatig een verbinding instellen, bijvoorbeeld met de app van OpenVPN, wat lastiger is.
   • (Voldoende) servers in Nederland
    Voor een hogere kans op een acceptabele (download)snelheid of om je vanuit het buitenland voor te doen als Nederlandse internetter.
   • Servers in specifieke landen
    Check of de VPN servers heeft in specifieke landen waarvan je de locatie wilt nabootsen (emuleren).
   • Privacy-voorwaarden
    Mijd diensten die je gegevens opslaan of analyseren, zoals Onavo VPN van Facebook. Nagenoeg alle aanbieders zeggen dat ze geen logboeken bijhouden (‘no logging’). Toch wordt in de privacyvoorwaarden soms niet uitgesloten dat bepaalde verbindingsgegevens worden vastgelegd, zoals tijdstip van verbinding en dataverbruik. Daarmee zijn online activiteiten mogelijk soms te reconstrueren.
   • Pas op met vergelijkingssites
    Lees in de alinea's boven deze aandachtspunten waarom je moet opletten bij sites die VPN vergelijken of specifieke diensten aanraden. 
   • Aantal connecties/apparaten
    Gebruik je VPN op meerdere apparaten of samen met bekenden, zorg dan dat het maximale aantal connecties groot genoeg is. Soms is dat bijvoorbeeld maar twee.
   • Prijs
    Gratis aanbieders zijn er alleen voor beperkt gebruik. Veel betaalde diensten zijn met korting te krijgen. Ga niet te snel overstag door 'tijdelijke acties'. De acties lopen nagenoeg altijd door. Soms krijg je veel korting als je een meerjarig abonnement afsluit; niet ideaal als hij (op termijn) minder presteert dan je had gehoopt.
   • Probeerversie of geld terug
    Wil je voor een langere termijn VPN gebruiken, neem dan eerst een gratis probeerversie (trial), al zien we die helaas steeds minder. Wel kun je vaak een maandabonnement nemen of kun je je geld terugkrijgen tot soms 30 dagen na aanschaf, als de dienst niet bevalt.

   VS en samenwerkingen

   Afhankelijk van hoe kritisch je bent en waarop, kun je bepalen uit welke landen je geen VPN-dienst wilt.

   • Als je overheden of overheidsdiensten niet vertrouwt, kun je beter niet kiezen voor een VPN-dienst die in de Verenigde Staten, China en Rusland zijn gevestigd. Als je erg kritisch bent, kun je ook beter niet kiezen voor een land dat aan de VS gelieerd is.
   • De VS vormen samen met Groot-Brittannië, Australië, Canada en Nieuw-Zeeland de zogenoemde '5 eyes'. Deze landen delen bijna alle door de inlichtingendiensten vergaarde informatie. Heb je privacy hoog in het vaandel staan? Vermijd dan diensten uit deze landen.
   • Ben je extreem kritisch op privacyzaken, dan ontwijk je ook VPN-diensten uit de '9 eyes': een minder intensieve samenwerking tussen de '5 eyes' plus Nederland, Denemarken, Frankrijk en Noorwegen.
   • Een nog minder verregaande samenwerking is de ’14 eyes’, met ook België, Duitsland, Italië, Spanje en Zweden. Hiervan is niet zo veel bekend en het is de vraag is of het een extra privacyrisico vormt.

   Lees ook: