PCfix: virusmelding vermomd als pc-hulp
Ronald Kamp Expert ElektronicaBijgewerkt op:30 november 2023
Let op bij 'pc-scans'
Er kunnen tijdens het bezoeken van websites schermpjes (popups) verschijnen met valse virusmeldingen. Soms zie je zelfs eerst vensters waarbij je pc zogenaamd wordt gescand. Er volgt een melding dat er diverse virussen en andere kwaadaardige bestanden zijn gevonden. Op een nieuw scherm lees je dat je pc uit veiligheidsredenen wordt geblokkeerd en dat je contact op moet nemen met 'Windows-ondersteuning'.
Tot 2022 zagen we vooral schermpjes die uiteindelijk naar het bedrijf pxfix.net leidden. Maar je kunt bij allerlei malafide partijen terechtkomen.
Duur en onnodig abonnement
Bel je het telefoonnummer van de 'helpdesk', dan krijg je iemand aan de lijn die de 'problemen' voor je gaat oplossen. Grote kans dat je bij pcfix.net terecht komt. Die probeert je onder meer een virusscanner en abonnement voor computerhulp aan te smeren. Voor veel te veel geld.
Vaak vanaf zo’n €200 per jaar, maar dat kan oplopen tot nog honderden euro’s meer. Die hoge prijs is vooral kwalijk omdat de virus- of foutmeldingen meestal vals zijn.
Hoe werkt de misleiding
Je kunt op verschillende manieren bij dit soort helpdesk-oplichters terechtkomen. Maar altijd gebruiken ze valse meldingen voor niet bestaande problemen of virussen.
Valse virusmeldingen
De valse virusmeldingen kun je krijgen na het klikken op een onschuldig lijkende link. Dit kan een soort filmpje zijn dat beeldvullend wordt weergegeven, zodat de Windows-startknop en andere knoppen ook echt niet meer lijken te werken. Intussen is soms ook een geluidsfragment te horen, waarbij een stem je aanspoort actie te ondernemen.
Illegale Windows-versie of verdachte activiteit
Oplichters proberen je te verleiden om contact met hen op te nemen. Dit doen ze met verschillende valse meldingen. Bijvoorbeeld dat er verdachte activiteit op je pc heeft plaatsgevonden, dat je pc is gehackt of dat je illegale software gebruikt.
Valse logboekfouten
Vaak worden logboeken van Windows getoond. Daar staan op iedere pc onschuldige fouten in. Maar de oplichters laten deze logboeken zien om je te overtuigen dat er iets met je pc aan de hand is. Ze nemen dan eerst de pc over met een hulp-op-afstand-programma als Teamviewer of AnyDesk.
Twijfelachtige scansoftware
Scansoftware die bijvoorbeeld onschuldige registerfouten toont en zelfs problemen aangeeft bij een nieuwe net geïnstalleerde pc is niet nieuw. Dit heet scareware. Voor oplichting met scareware waarschuwden we al in 2018. De scareware werd vaak aangeprezen via advertenties als je googelt op pc-problemen. Gelukkig zien we dit soort advertenties nu minder.
PCfix.net en JMF technology
Meldingen van consumenten tot 2022 gingen vaak over de website en bedrijfsnaam pcfix.net en showrepair.com. Eerder gebruikte dit bedrijf onder andere de namen Safecarepc.com en 360pclife.com.
Er lijkt een Bulgaarse partij achter te zitten. Die staat onder andere bekend als JMF technology. Ze zijn actief in meerdere Europese landen. Ze hebben ook Nederlanders in dienst, die bereikbaar zijn via een Nederlands telefoonnummer.
Tips voorkomen helpdeskfraude
- Negeer pop-ups of advertenties op webpagina’s die melden dat er iets mis is met de pc. Reageer alleen op meldingen van je eigen virusscanner. Controleer of het echt je virusscanner is die de melding geeft. Dit doe je door het programma te openen via de lijst met geinstalleerde apps/software. Of op een Windows-pc via het icoontje van je virusscanner in het systeemvak rechtsonder.
- Bel niet naar de telefoonnummers in de meldingen. Wil je contact met een bedrijf, doe dit dan via de (contact)pagina op de officiële website.
- Zoek naar ervaringen door op het telefoonnummer of de websitenaam te zoeken. Bedenk wel dat ook reviews nep kunnen zijn.
- Geef niet zomaar toestemming om je pc op afstand over te nemen via hulprogramma's als Anydesk of Teamviewer. Deze programma's worden door legitieme partijen gebruikt, maar ook door oplichters.
- Download niet zomaar gratis tooltjes en pc-scanners. Download alleen gratis beveiligingssoftware die is aanbevolen door een vertrouwde partij. Download die software dan alleen van de site van de maker zelf.
- Toch betaald voor software of een pc-hulpdienst die eigenlijk niet nodig is? Probeer het bedrag terug te claimen. Lukt het niet bij het bedrijf zelf? Bij betaling met PayPal of de creditcard kun je het via die weg proberen.
- Laat je telefonisch niet overhalen een virusscanner of pc-hulpabonnement aan te schaffen. Vergelijk de beste virusscanners op je gemak en zie dat je niet honderden euro's kwijt hoeft te zijn.