Nepklantenservice

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 17 mei 2022
Hulp nodig bij Gmail? Wil je je Amazon-bestelling annuleren? Problemen met je virusscanner? Even het telefoonnummer googelen. Daar spelen oplichters handig op in door te doen alsof zij de officiële klantenservice zijn.
Deze vorm van oplichting is vergelijkbaar met de nep (microsoft)helpdesk, die jou opbelt om te zeggen dat je een computerprobleem hebt. Maar omdat het initiatief bij de nepklantenservice bij jezelf ligt, ben je vaak minder op je hoede.
Bekijk de video bovenaan hoe de oplichters bij deze variant te werk gaan.
Via zoekresultaten en advertenties
De nepklantenservice-telefoonnummers komen naar voren in de zoekresultaten van zoekmachines en in advertenties ertussen. Als je ze belt, kijken ze ‘voor de probleemoplossing’ op afstand mee op je pc en proberen ze je zo veel mogelijk geld afhandig te maken. Vaak zogenaamd met een kleine betaling voor onkosten. Veel slachtoffers zijn echter honderden euro's kwijt en in sommige gevallen loopt de schade op tot een paar duizend euro.
Google heeft aangegeven dit soort nepklantenservices te gaan weren. Dat lijkt al effect te hebben. Bij een flink aantal zoektermen verschijnen de foute telefoonnummers niet meer. Met bepaalde zoektermen of via andere zoekmachines zie je ze nog wel.
Nieuw: nephelpdesk in WhatsApp
Het blijft opletten, want de helpdeskfrauders dringen zich op wisselende plekken aan je op. Sinds kort zelfs binnen WhatsApp.
WhatsApp heeft al jaren een legitieme klantenservice waar je mee kunt appen. Die is te bereiken via Instellingen > Help > Neem contact op. Typ je vraag (dit moet in het Engels) en je krijgt direct antwoord in de vorm van een 'appje'. Iemand signaleerde dat hij spontaan een appje kreeg van een nephelpdesk.
Bij de contactinfo van deze nephelpdesk stond een groen vinkje zodat het leek of het om een geverifeerd, betrouwbaar account gaat. Alleen stond het vinkje niet naast de naam (waar het hoort) maar was het als plaatje in de profielfoto geplakt. Een nepperd dus.
Een nephelpdesk zou via WhatsApp kunnen vragen om allerlei inlog- en creditcardgegevens. Het is ons niet bekend of deze vorm van helpdeskfraude al slachtoffers heeft gemaakt.
Door te letten op onderstaande kenmerken en de tips op te volgen kun je nepklantenservices vermijden.
Kenmerken nepklantenservice
- De 'medewerker' spreekt Engels, soms met Indiaas accent.
- Hij vraagt of hij de pc mag overnemen, om je te kunnen ‘helpen’.
- Hij laat ‘foutmeldingen’ op je pc zien.
- Hij vraagt je te betalen voor de ‘hulp’ via je online bankieromgeving. Vaak probeert hij betalingen te manipuleren of zo op je in te praten dat je denkt dat het om een kleine betaling van maximaal enkele euro's gaat.
- Hij vraagt je tegoedkaarten te kopen.
- De betalingen ‘mislukken’ keer op keer.
Tips
- Zoek het telefoonnummer van de klantenservice op de site van het bedrijf zelf, NIET via Google.
- Vind je op de eigen website van een bedrijf geen telefoonnummer, dan is dat er vaak ook niet. Bijvoorbeeld Google/Gmail heeft geen telefonische helpdesk.
- Gebruik een goede virusscanner voor Windows of virusscanner voor Android. Die blokkeren de websites van oplichters eerder.
- Maak je geld over naar iemand? Kijk altijd goed of het bedrag klopt.
- Ben je toch slachtoffer geworden? Doe aangifte. Anders kan de politie de criminelen ook niet aanpakken.
Websites van nephelpdesks
Er zijn er waarschijnlijk meer maar onderstaande website zijn van nephelpdesks:
- helpdesktelefoonnederland.nl
- klantenservicetelefoonnummernl.com
- klantenservicetelefoonnummernl.nl
- klantennummernederland.nl
- klantenservicenummernederland.nl
- klantenservicenederland.nl
- klantenservicenederlands.nl
- klantenservicetelefoonnederland.com
- klantenservicenummer.com
- Varianten op met onder meer Amazon (zoals amazonklantenservicenederland.com), Gmail, Norton en andere virusscanners.
Lees ook:
- Meer over veilig internetten
- De grootste internetgevaren op een rij
- De beste password managers