icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veiligere pc's en apparaten met software-updates

Veel apparaten hebben verouderde software, waardoor ze kwetsbaar zijn voor internetcriminelen en malware. Het gaat om niet alleen om computers en smartphones, maar ook "slimme apparaten" als beveiligingscamera's en tv's. Met updates verklein je het risico.
Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 14 december 2020

Artikel pc updaten

Lekken in verouderde software

De kans is vrij groot dat je een oude versie van Java, Adobe Flash, Adobe Reader, Apple Quicktime of andere software op je Windows-pc hebt staan. Maar ook andere op internet aangesloten apparaten kunnen verouderde software bevatten. En dat maakt je kwetsbaar. In digitale apparaten worden namelijk continu veiligheidslekken ontdekt die hackers kunnen misbruiken.

Daarom is het van belang al je digitale apparaten up-to-date te houden, van pc tot (modem)router tot slimme deurbel. Soms gaat dat automatisch, maar in andere gevallen moet je zelf op (veiligheids)updates controleren en ze installeren. Updates uitstellen door schermpjes steeds weg te klikken is niet verstandig. Bekijk wel goed of het een echt updateschermpje is voordat je op 'ok' of 'uitvoeren' klikt.

Schade door niet updaten

Update je je digitale apparaten niet, dan kunnen internetcriminelen mogelijk:

 • Je apparaten besmetten met malware.
 • Met jouw en miljoenen andere besmette apparaten websites platleggen (een zogenoemde DDoS-aanval).
 • Soms zelfs je persoonlijke gegevens stelen.

Fabrikanten moeten zorgen voor updates en daarmee voorkomen dat je apparaat gehackt wordt. Lees meer over onze actie Updaten.

Ransomware (gijzelsoftware) zorgt de laatste jaren voor veel schade, vooral bij bedrijven en instellingen, maar ook bij consumenten. In veel gevallen hadden (veiligingheids)updates dit kunnen voorkomen. Als er (nog) geen updates zijn, zijn soms andere maatregelen nodig. Zo kun je een Windows 7 pc beter niet meer gebruiken en begin 2020 schakelden veel bedrijven de door een beveiligingslek getroffen thuiswerksoftware van Citrix tijdelijk uit, met "Citrix-files" op de weg tot gevolg.

Controleer je pc: handmatig of automatisch

Het updaten van je computer en programma's is, naast een goede virusscanner en goed opletten, een van de belangrijkste punten om je pc veilig te houden. Controleer dus regelmatig hoe je pc ervoor staat. Je kunt dit handmatig doen, maar er zijn voor Windows gratis hulpmiddelen, die wel elk wat nadeeltjes hebben:

 • PatchMyPC kan automatisch updaten, maar maakt wel eens een fout bij bijvoorbeeld de taalkeuze of voorkeursinstellingen.
 • ScanCircle ondersteunt een erg uitgebreide lijst aan software die het controleert. Scans kun je niet inplannen en de software oogt nogal onoverzichtelijk. Updates moet je handmatig installeren.
 • SUMo kan net als ScanCircle veel software controleren en je kunt de controles ook inplannen, maar je moet ook hier zelf de (gevonden) updates installeren. SUMo is overzichtelijker dan ScanCircle.

Naast software/programma's, kunnen ook updates voor firmware/drivers (aanstuurprogramma's) nodig zijn, maar die krijg je normaal gesproken automatisch binnen via Windows/macOS. Voorbeeld: begin 2018 werd een van de grootste lekken ooit bekend, bestaande uit 2 delen (Meltdown en Spectre genoemd). Dit lek zat in de processor, het hart van je pc en werd uiteindelijk grotendeels via Windows/macOS-updates gedicht .

Kwetsbare pc-software

Sommige pc-software is extra kwetsbaar, omdat hiervoor geen veiligheidsupdates meer komen of (vaak) lekken bevat:

 • Microsoft Office 2007 kun je het beste verwijderen. Office 2010 wordt nog tot oktober 2020 geüpdatet. Nieuwere Office-versies kun je uiteraard wel gebruiken, maar installeer wel updates omdat criminelen Office vaak op de korrel nemen.
 • Windows XP, Windows Vista en Windows 7 (voor consumenten) zijn niet meer veilig. Een Windows 7 pc kan soms nog naar Windows 10 worden geüpdatet, maar anders kun je de pc beter niet meer (op internet aangesloten) gebruiken.
 • Adobe Flash en Apple Quicktime kun je het beste verwijderen. 
 • Java Of Java Runtime Environment (JRE) is software die nodig is voor een aantal is nodig voor een (steeds kleiner) aantal spelletjes en programma’s. Verwijder het als je het niet gebruikt, omdat het vaak lekken bevat die misbruikt worden.
 • Adobe Reader bevat regelmatig veiligheidslekken die worden misbruikt door internetcriminelen. Houd deze software daarom zeker bijgewerkt, verwijder het als je het niet gebruikt of vervang het door een alternatief als Sumatra PDF.

Voor bijna ieder programma geldt dat je het regelmatig moet updaten. Ook in populaire software als 7-Zip, Skype en VLC komen soms (kritieke) veiligheidslekken voor die voor een extra veiligheidsrisico zorgen.

Smartphone/tablets updaten

Voor smartphones en tablets (met o.a. Apple iOS, Google Android) is het ook belangrijk je besturingssysteem en al je apps te updaten. Bij nieuwere modellen gaat dat gelukkig vaak automatisch. Helaas stoppen fabrikanten soms al met het uitbrengen van updates binnen 2 jaar nadat een apparaat uit is gebracht.

Een mobiel apparaat dat niet meer geüpdatet wordt is soms kwetsbaar. Zeker bij erg verouderde software is het af te raden het nog te gebruiken met gevoelige (inlog)gegevens of betalingen.

Lees meer over het updatebeleid van smartphone-fabrikanten, zodat je weet welke telefoon je beter niet kunt kopen als je er lang mee wilt doen. In onze smartphone-vergelijker geven we ook aan wat de meeste recente software-versie is voor alle geteste telefoons.

Router updaten

Je (modem)router is het kastje waarop je apparaten digitale apparaten (draadloos) zijn aangesloten. Zo kunnen ze het internet op. Bij routers worden regelmatig veiligheidslekken ontdekt. Gelukkig updaten de (modem)routers die je internetprovider levert vaak automatisch.

Heb je een los kastje gekocht, zoek dan met het merk en typenummer hoe je hem moet updaten. Dat vind je op of onder het kastje. In het instellingenmenu van de router heet dit meestal 'firmware' updaten.

Slimme apparaten updaten

Steeds meer 'slimme' apparaten hebben software en zijn met internet verbonden.Bijvoorbeeld een beveiligingscamera, tv, deurbel, thermostaat, lamp of soms zelfs een koelkast of tandenborstel. Samen vormen ze een smart home en van alle gebruikers bij elkaar het Internet of Things.

Aandachtspunten bij slimme apparaten

 • Bedenk voor aanschaf  van een apparaat of een "slimme" toevoeging wel opweegt tegen de nadelen.
 • Lang niet elk slim apparaat update zichtzelf of waarschuwt bij nieuwe updates.
 • Controleer af en toe of er updates zijn voor je slimme apparaten.
 • Wees ervan bewust dat een apparaat met een lek of kwetsbaarheid de poort kan zijn naar andere apparaten binnen je thuisnetwerk. Via een zonnepaneel met wifi en verouderde (lekke) software, komt een hacker misschien toch bij een harde schijf die op je router is aangesloten.

Als Consumentenbond vinden we dat alle fabrikanten van "slimme" apparaten hun producten gedurende de gebruiksduur moeten ondersteunen met veiligheids- en functionaliteits-updates. Fabrikanten doen hier nu te weinig aan. Bekijk onze actiepagina over het updaten van slimme apparaten.

Lees ook: