icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Maak je pc veiliger met software-updates

Windows-pc’s zijn kwetsbaar voor internetcriminelen. Je daartegen wapenen doe je onder meer door je software up-to-date te houden of de instellingen van je computer te wijzigen. Wij geven je een aantal tips voor het veiliger maken van je pc.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

Artikel pc updaten

Lekken in oude software

De kans is vrij groot dat je een oude versie van Java, Adobe Flash, Adobe Reader, Apple Quicktime of andere software op je Windows-pc hebt staan. En dat maakt je kwetsbaar. Verouderde programma's bevatten namelijk bekende foutjes die hackers vaak misbruiken. Criminelen kunnen via gaten in de beveiliging (lekken) jouw computer infecteren met een kwaadaardig programma. Denk aan ransomware die je bestanden gijzelt of een virus dat wachtwoorden afvangt. De wereldwijde uitbraak van WannaCry-gijzelsoftware in mei 2017 - die veel bedrijven platlegde - bereikte deze omvang door niet geüpdatete computers.

Het opsporen van verouderde software en andere risico’s is vrij eenvoudig te doen met de gratis analysetool van ScanCircle en kan zelfs automatisch met Kaspersky Software Updater. Heb je oude versies van Java, Quicktime, Flash of Reader op je computer? Hoog tijd om deze bij te werken, of te verwijderen.

Een instructie hoe je de updatesoftware van Kaspersky en Scancircle gebruikt lees je in het artikel Hou je software up-to-date (pdf, alleen voor abonnees van de Digitaalgids) uit de Digitaalgids van mei 2017 .

Java en Quicktime verwijderen (of updaten)

Java Runtime Environment (JRE) is software die nodig is voor een aantal spelletjes en programma’s. Maar er zijn steeds minder toepassingen die het nodig hebben. Quicktime is een programma van Apple om bepaalde videobestanden af te spelen. Het wordt niet meer bijgewerkt en bevat lekken, waardoor verwijderen nodig is.

Beveiligingslekken in Java zijn populair bij internetcriminelen. Verwijder Java daarom van je pc, als je toch geen Java-toepassingen meer gebruikt. Soms zijn er zelfs 2 versies van Java op je pc actief: een heel oude en een (wat) nieuwere versie. Kijk in de lijst met softwareprogramma's in het Windows-configuratiescherm en de-installeer bij een dubbele vermelding van Java in ieder geval de oudste versie.

Wil je Apple Quicktime en alle versies van Java verwijderen? Doe dit via dezelfde lijst met softwareprogramma's in het Windows-configuratiescherm. Heb je Java later toch weer nodig? Download dan de nieuwste versie via java.com. Heb je later Java toch nodig, dan download je de nieuwste versie van Java.com.

Wil je Java wel (blijven) gebruiken? Klik dan het update-venster van de Java-software niet steeds weg, als deze updates aanbiedt. Je kunt Java bovendien zo instellen dat het alleen lokaal gebruikt wordt en niet op internet.

Adobe Flash updaten en veiliger instellen

Adobe Flash Player is een software-uitbreiding voor de webbrowser om beeldmateriaal, bijvoorbeeld banners of internetspelletjes, in Flash-formaat af te spelen.

Updaten

Check bij Adobe of er een Flash Player op de pc staat en of het de nieuwste versie is. Hier vind je ook links naar de nieuwste versies van Adobe Flash.

Flash instellen: afspelen na klikken

Door Flash in te stellen op afspelen na klikken, voorkom je dat het onnodig wordt gebruikt. Het is veiliger, vertraagt je pc minder en je kunt Flash toch afspelen als je het echt nodig hebt.

Flash van je pc verwijderen

Steeds meer websites gebruiken een alternatief voor de Flash Player. Uitschakelen of verwijderen van Flash is daarom een optie. Sites als NPO Uitzending Gemist en RTL XL gemist gebruiken Flash (nog) wel.

Adobe Flash Player verwijder je via de lijst met softwareprogramma's in het Windowsconfiguratiescherm. De ingebouwde Flash-speler van Chrome schakel je uit door chrome://plugins in de browser te typen en dan te kiezen voor uitschakelen bij 'Adobe Flash Player'.

Adobe Reader updaten

Adobe Reader is een programma dat documenten in pdf-formaat (zoals handleidingen) op het scherm weergeeft. In Adobe Reader worden regelmatig lekken ontdekt die misbruikt worden om een pc te besmetten.

Updaten

Je kunt de versie van Adobe Reader als volgt checken. Start Reader via de programmavermelding in Windows via het startmenu of tegel. Kies in het Help-menu voor Controleren op updates en installeer ze zo nodig.

Of van de pc verwijderen

Misschien kun je ook wel zonder Adobe Reader? Webbrowser Google Chrome heeft een ingebouwde eenvoudige pdf-lezer. Deze werkt voor de meeste pc-gebruikers goed genoeg. Ook zijn er talloze andere alternatieve gratis pdf-lezers zoals Sumatra PDF Reader.

Verwijderen van Adobe Reader kan ook weer via de lijst met softwareprogramma's in het Windows-configuratiescherm.

Meer doen

Dit zijn de belangrijkste software-updates voor meer veiligheid. Ook belangrijk zijn het gebruik van een actuele, zichzelf bijwerkende, virusscanner.

Controleer of Windows automatisch update en of het nieuwe programma's alleen na je expliciete toestemming laat installeren, of wanneer je andere belangrijke wijzigingen doorvoert. Producent Microsoft noemt dit 'Gebruikersaccountbeheer'.

Gebruikersaccountbeheer in Windows Vista

 • Kies Start
 • Configuratiescherm
 • Gebruikersaccounts en Ouderlijk toezicht
 • Gebruikersaccounts
 • Gebruikersaccountbeheer in- of uitschakelen

Gebruikersaccountbeheer in Windows 7

 • Kies Start
 • Configuratiescherm
 • Typ 'gebruikersaccountbeheer' in het zoekveld
 • Klik vervolgens op Instellingen voor Gebruikersaccountbeheer wijzigen, kies Inschakelen

Gebruikersaccountbeheer in Windows 8.1

 • Ga naar de rechter bovenhoek
 • Kies Zoeken
 • Typ vervolgens UAC
 • Klik op Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen
 • Kies de standaardinstelling

Gebruikersaccountbeheer in Windows 10

 • Klik linksonder op het vergrootglas om te zoeken
 • Typ vervolgens UAC
 • Klik op Instellingen voor gebruikersaccountbeheer wijzigen
 • Kies de standaardinstelling

Nieuw & interessant

 • wifi-lek
  19 okt.

  WPA2-wifilek: hoe gevaarlijk is het en wat moet je doen?

  Draadloze apparaten zijn kwetsbaar door een lek in de WPA2-beveiliging, die bijna alle wifi-apparaten en wifinetwerken gebruiken. Welke actie moet je ondernemen?
 • Koopkracht
  Nieuws  |  2 okt.

  Nieuwe tv-serie KoopKracht van start

  Regionale omroep NH produceert samen met de Consumentenbond een nieuwe serie KoopKracht. In de eerste aflevering staat de privacy van consumenten centraal.
 • proton-vpn-eerste-indruk
  Eerste indruk  |  21 sep.

  ProtonVPN: VPN-dienst met gratis optie

  ProtonVPN biedt betaalde en gratis VPN-diensten, waarmee je veiliger en anoniemer kunt internetten. De gratis variant steekt vooral qua privacyvoorwaarden en datalimiet positief af tegen de gratis concurrenten.
 • Mediapool MG-Veilig Online 1200x800
  3 jul.

  Bestel gratis de Minigids Veilig online

  Oplichters op Marktplaats, criminelen die op je bankgegevens azen of naar je wachtwoord vissen: zomaar een greep uit de dagelijkse praktijk. Voorkom een hoop ellende met de do’s en don’ts uit de Minigids Veilig online.