! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Virusscanners

Laatste update van de test: 27 augustus 2021

Iedereen wil zijn apparaten beveiligen. Maar welke virusscanner is voor jou geschikt? Wij adviseren je over de aanschaf en het gebruik van virusscanners.

Virusscanner kopen: waar let je op?

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap richting veilig gebruik. Maar welke virusscanner is goed en is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Ronald Kamp Expert Elektronica
 1. 1

  Heb ik een virusscanner nodig?

  Ook al helpt een goede virusscanner de risico's te verkleinen, je moet ook andere maatregelen treffen. Het is belangrijk dat je het besturingssysteem, programma's, de internetbrowser en aanvullingen up-to-date houdt.

  Zorg dat je regelmatig een back-up maakt. Als het dan toch misgaat, ben je bestanden niet direct kwijt.

  Windows

  Windows 8 en 10 hebben standaard een antivirusprogramma: Windows Defender. Defender is de laatste jaren steeds beter geworden, blijkt uit onze test, maar het is niet de beste virusscanner. Voor de beste bescherming kom je bij andere betaalde en gratis scanners uit.

  Apple

  Voor Apple-apparaten is een virusscanner minder noodzakelijk, al nemen de bedreigingen de laatste jaren wel toe. En phishing is net zo goed een bedreiging op macbooks en andere apparaten met macOS. Een (gratis) virusscanner kan dus geen kwaad.

  Vergelijk alle geteste virusscanners

  Video: kooptips virusscanners

  Inklappen
 2. 2

  Gratis virusscanner

  De kwaliteit van gratis virusscanners loopt flink uiteen. De ingebouwde antivirus van Windows 8 en 10, Defender, doet het op sommige onderdelen goed, maar mist bijvoorbeeld bescherming tegen phishing.

  De beste gratis virusscanner beschermt op een vergelijkbaar niveau als de beste betaalde scanners. Helaas kleeft aan bijna iedere gratis virusscanner wel een nadeel. De meeste vallen je met enige regelmaat lastig met advertentieschermpjes voor de betaalde virusscanner of betaalde extra's, zoals pc-optimalisatie. Ook je privacy lijkt minder goed gewaarborgd dan bij de meeste betaalde scanners.

  Klanten van KPN, XS4all en Ziggo kunnen gratis gebruik maken van antivirus op basis van F-Secure.

  Deze virusscanners zijn Beste uit de Test en Beste Koop.

  anti virus free
  Inklappen
 3. 3

  Antivirus voor je smartphone

  Apple staat voor de eigen mobiele apparaten geen echte virusscanners toe. Behalve nepwebsites en andere phishing zijn er voor iPhones gelukkig relatief weinig bedreigingen.

  Bij Android-telefoons is de standaardbeveiliging tegen phishing erg slecht, blijkt uit onze test van virusscanners voor Android. Bovendien zijn er malafide apps in omloop. Voornamelijk buiten de Google Play Store, maar soms ook er in. Ook hier werkt de ingebouwde beveiliging minder goed dan veel losse beveiligingsapps.

  Al met al kun je om deze 2 redenen een virusscannerapp voor Android overwegen. Er zijn gratis en betaalde antivirus beveiligingsapps. Als je een betaalde Windows-virusscanner voor meerdere apparaten hebt gekocht, kun je meestal de betaalde Android-app installeren.

  Ook bij Android is het belangrijk om je besturingssysteem en apps up-to-date te houden. Zorg dat je alleen apps downloadt in de officiële Google Play Store en klik nooit op verdachte links en bijlagen.

  Video - virusscanners voor je smartphone

  Video: virusscanners voor je telefoon

  Inklappen
 4. 4

  Meer maatregelen en beveiligingssoftware

  Behalve een goede virusscanner zijn ook deze maatregelen net zo belangrijk.

  • Houd al je software up-to-date. Malware kan anders langs de virusscanner glippen via veiligheidslekken of achterdeurtjes in verouderde programma's.
  • Gebruik verschillende ‘sterke’ wachtwoorden.
  • Klik niet zomaar op links in e-mails. Controleer goed waar het naartoe verwijst. En open of download nooit onbekende bestanden.
  • Maak regelmatig een back-up om je gegevens niet kwijt te raken als er toch iets fout gaat.

  Naast virusscanners is ook nog andere beveiligingssoftware, zoals MalwareBytes, die kan helpen bij opsporen en verwijderen van hardnekkige virussen.

  Lees meer over de bescherming van extra beveiligingssoftware en bekijk uitgebreidere tips voor veilig internetten.

  Inklappen
 5. 5

  Bespaar op je antivirusprogramma

  Goede virusbescherming hoeft niet veel te kosten. We onderzochten waar je antivirussoftware het goedkoopst kunt kopen. Bij webwinkels betaal je soms wel 50% minder dan bij de website van de fabrikant. Soms vind je daar ook lagere prijzen via Google met de naam van de virusscanner + ‘korting’.
  Let op: koop je een virusscanner via de website van de fabrikant en betaal je met je creditcard? Dan is er een kans dat je abonnement na een jaar automatisch wordt verlengd.

  Met de standaardinstellingen van een internetbeveiligingspakket (virusscanner + firewall) is je beveiliging meestal alleen gebaseerd op de virusscanner. Met een losse virusscanner die goed scoort op malwarebescherming kun je €10 tot €20 per jaar besparen. Bekijk de verschillen tussen basis-antivirus en uitgebreide internet security.

  Vaak zijn er betere alternatieven voor extra's van internet security software, zoals parental control, wachtwoordmanager en een back-upfunctie.

  Koopadvies_channel3
  Inklappen

Nieuw & interessant

 • stappenplan windows
  9 sep.

  Virusscanner via internetprovider

  Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inclusief, soms moet je extra betalen. Welke opties zijn er en is deze beveiliging voldoende?
 • privacy op het internet man cafe
  24 feb.

  Goedkope virusscanner en Office-pakket

  Waar kun je goedkope antivirus en Office-software kopen? Door slim te shoppen, bijvoorbeeld in het buitenland, bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar.
 • Combi virusscanner
  30 jan.

  Hoe wij virusscanners testen

  Lees hoe wij de verschillende virusscanners vergelijken en tot onze testresultaten komen.

Hulp nodig of vragen?

Vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Heb je zelf ervaring met een antivirusprogramma? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum