! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Virusscanner kopen: waar let je op?

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap richting veilig gebruik. Maar welke virusscanner is goed en is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica


1
Heb ik een virusscanner nodig?

2
Gratis virusscanner

De kwaliteit van gratis virusscanners loopt flink uiteen. De ingebouwde antivirus van Windows 8 en 10, Defender, doet het op sommige onderdelen goed, maar mist bijvoorbeeld bescherming tegen phishing.

De beste gratis virusscanner beschermt op een vergelijkbaar niveau als de beste betaalde scanners. Helaas kleeft aan bijna iedere gratis virusscanner wel een nadeel. De meeste vallen je met enige regelmaat lastig met advertentieschermpjes voor de betaalde virusscanner of betaalde extra's, zoals pc-optimalisatie. Ook je privacy lijkt minder goed gewaarborgd dan bij de meeste betaalde scanners.

Klanten van KPN, XS4all en Ziggo kunnen gratis gebruik maken van antivirus op basis van F-Secure.

Deze virusscanners zijn Beste uit de Test en Beste Koop.

anti virus free

3
Antivirus voor je smartphone

4
Meer maatregelen en beveiligingssoftware

Behalve een goede virusscanner zijn ook deze maatregelen net zo belangrijk.

  • Houd al je software up-to-date. Malware kan anders langs de virusscanner glippen via veiligheidslekken of achterdeurtjes in verouderde programma's.
  • Gebruik verschillende ‘sterke’ wachtwoorden.
  • Klik niet zomaar op links in e-mails. Controleer goed waar het naartoe verwijst. En open of download nooit onbekende bestanden.
  • Maak regelmatig een back-up om je gegevens niet kwijt te raken als er toch iets fout gaat.

Naast virusscanners is ook nog andere beveiligingssoftware, zoals MalwareBytes, die kan helpen bij opsporen en verwijderen van hardnekkige virussen.

Lees meer over de bescherming van extra beveiligingssoftware en bekijk uitgebreidere tips voor veilig internetten.

5
Bespaar op je antivirusprogramma

Goede virusbescherming hoeft niet veel te kosten. We onderzochten waar je antivirussoftware het goedkoopst kunt kopen. Bij webwinkels betaal je soms wel 50% minder dan bij de website van de fabrikant. Soms vind je daar ook lagere prijzen via Google met de naam van de virusscanner + ‘korting’.
Let op: koop je een virusscanner via de website van de fabrikant en betaal je met je creditcard? Dan is er een kans dat je abonnement na een jaar automatisch wordt verlengd.

Met de standaardinstellingen van een internetbeveiligingspakket (virusscanner + firewall) is je beveiliging meestal alleen gebaseerd op de virusscanner. Met een losse virusscanner die goed scoort op malwarebescherming kun je €10 tot €20 per jaar besparen. Bekijk de verschillen tussen basis-antivirus en uitgebreide internet security.

Vaak zijn er betere alternatieven voor extra's van internet security software, zoals parental control, wachtwoordmanager en een back-upfunctie.

Koopadvies_channel3

Test virusscanners

Hulp nodig of vragen?

Vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Heb je zelf ervaring met een antivirusprogramma? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum