! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Virusscanner kopen: waar let je op?

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap. Maar welke virusscanner beschermt het beste? En, is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica


1
Heb ik een virusscanner nodig?

2
Gratis virusscanner

De kwaliteit van gratis virusscanners loopt flink uiteen. Defender is de ingebouwde antivirus bij Windows 8, 10 en 11. Hij doet het op sommige onderdelen goed, maar mist bijvoorbeeld bescherming tegen phishing.

De beste gratis virusscanner beschermt op een vergelijkbaar niveau als de beste betaalde scanners. Helaas kleeft aan bijna iedere gratis virusscanner wel een nadeel. De meeste vallen je met enige regelmaat lastig met advertentieschermpjes voor de betaalde virusscanner of betaalde extra's die niet altijd nuttig of goed zijn, zoals pc-optimalisatie of VPN. Ook je privacy lijkt minder goed gewaarborgd dan bij de meeste betaalde scanners.

Klanten van Freedom Internet, KPN, XS4All en Ziggo kunnen gratis antivirus op basis van F-Secure gebruiken.

Deze virusscanners zijn Beste uit de Test en Beste Koop.

anti virus free

3
Antivirus voor je smartphone

4
Meer maatregelen en beveiligingssoftware

Behalve een goede virusscanner zijn ook deze maatregelen net zo belangrijk.

  • Houd al je software up-to-date. Malware kan anders langs de virusscanner glippen via veiligheidslekken of achterdeurtjes in verouderde programma's.
  • Gebruik verschillende ‘sterke’ wachtwoorden. Dat gaat eenvoudig met een wachtwoordmanager.
  • Activieer tweefactorauthenticatie.
  • Klik niet zomaar op links in berichten. Controleer goed waar het naartoe verwijst. Open of download nooit onbekende bestanden.
  • Maak regelmatig een back-up om je gegevens niet kwijt te raken als er toch iets fout gaat.

Naast een virusscanner is er nog andere software die kan helpen bij het opsporen en verwijderen van hardnekkige virussen, zoals MalwareBytes.

Lees meer over de bescherming van extra beveiligingssoftware en bekijk uitgebreidere tips voor veilig internetten.

5
Bespaar op je antivirusprogramma

Goede virusbescherming hoeft niet veel te kosten. We onderzochten waar je antivirussoftware het goedkoopst kunt kopen. Bij webwinkels als licentie2go.com en nandusoftware.eu betaal je vaak wel 50% minder dan op de fabrikantwebsite. 

Let op: bij de meeste betaalde virusscanners staat automatisch verlengen standaard ingeschakeld. De prijs gaat na het 1e jaar soms wel met 100% of meer omhoog. Het is goedkoper om niet te verlengen en dezelfde of een andere virusscanner te kopen.

Duurdere pakketten beschermen vaak niet beter dan goedkopere van dezelfde fabrikant. Bekijk de verschillen tussen basis-antivirus en uitgebreide internet security. Vaak zijn er ook betere of gratis  alternatieven voor de extra's van de uitgebreide pakketten, zoals een VPN, wachtwoordmanager of back-upfunctie.

Koopadvies_channel3

Test virusscanners

Hulp nodig of vragen?

Vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Heb je zelf ervaring met een antivirusprogramma? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

 

Bekijk het forum