icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService
Koopadvies

Virusscanner kopen: waar let je op?

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap richting veilig gebruik. Maar welke virusscanner is goed en is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen


1
Heb ik een virusscanner nodig?

2
Gratis of een betaalde virusscanner?

Aan elke gratis scanner kleven nadelen. Bij Windows Defender en sommige gratis scanners is de bescherming tegen malware zwak. Met de beter scorende gratis virusscanners krik je de beveiliging wel een stukje op, maar ze beschermen nog steeds minder dan de beste betaalde scanners. Ook valt gratis software je regelmatig lastig met advertenties voor de betaalversies, waardoor je deels met je privacy betaalt.

De meeste betaalde virusscanners kun je vaak enkele weken tot maanden gratis gebruiken. Vrijblijvend installeren van meerdere proefversies achter elkaar is geen goed idee. Deze pakketten laten na de-installatie vaak onderdelen achter.

Klanten van Ziggo, Xs4all en KPN kunnen gratis gebruik maken van F-Secure.

Deze virusscanners zijn Beste uit de Test en Beste Koop.

anti virus free

3
Bespaar op je antivirusprogramma

Goede virusbescherming hoeft niet veel te kosten. Als je goed zoekt zijn er online genoeg aanbiedingen te vinden.

Er zijn regelmatig acties van antivirusmakers die je niet vindt door rechtstreeks naar de website te gaan. Je komt terecht bij deze actiepagina’s door te googelen op ‘korting’ plus de scannernaam. Zo kun je soms 50% of meer besparen op de normale prijs. Check wel of het de officiële website of een betrouwbare webshop betreft.

Met de standaardinstellingen van een internetbeveiligingspakket (virusscanner + firewall) is je beveiliging meestal alleen gebaseerd op de virusscanner. Een losse virusscanner die goed scoort op malwarebescherming kopen kan je €10 tot €20 per jaar besparen.

Let goed op als je een virusscanner koopt via de website van een fabrikant. Want vaak proberen fabrikanten je iets extra's aan te smeren. En als je met creditcard betaalt, is er een kans dat je abonnement na een jaar automatisch wordt verlengd.

Als er geen acties van de fabrikant zijn, kijk dan bij andere webwinkels. Soms ligt de prijzen daar wel 50% lager dan op de officiële website. Het loont dus om prijzen te vergelijken.

Koopadvies_channel3

4
Extra beveiligingssoftware: geen overbodige luxe

Een goede virusscanner houdt helaas niet alles tegen. Daarom is extra beveiligingssoftware als MalwareBytes Anti-Malware geen overbodige luxe. Dit is een soort tweedelijnsverdediging of second opinion.

Andere maatregelen zijn ook belangrijk:

  • Houd al je software up-to-date.
  • Gebruik verschillende ‘sterke’ wachtwoorden.
  • Klik niet zomaar op links in e-mails. En open of download nooit onbekende bestanden.
  • Maak regelmatig een back-up.

Lees meer over de bescherming van extra beveiligingssoftware

5
Smartphones: beveiliging voor je Android-telefoon

Een virusscanner op je Android-smartphone is niet per se noodzakelijk, maar zorgt wel voor extra beveiliging. Voor Apple iOS en Windows op mobiele apparaten heb je geen virusscanners nodig.

Android-virusscanners kijken mee met de installatie van elke app. Ze geven een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige van de virusscanners zijn gratis, voor andere betaal je elk jaar of half jaar.

Bij Android is het belangrijk om je besturingssysteem en apps up-to-date te houden. Zorg dat je alleen apps downloadt in de officiële Google Play Store en klik nooit op verdachte links en bijlagen.

Koopadvies_channel5

Test virusscanners

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig of vragen?

Vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Heb je problemen met virussen of andere malware en kom je er niet uit? Stel je vraag op de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..