icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Virusscanner kopen: waar let je op?

Je wilt natuurlijk goed beschermd zijn tegen de gevaren op internet. Een virusscanner is dan een goede stap richting veilig gebruik. Maar welke virusscanner is goed en is een betaalde versie altijd nodig? Hier moet je op letten bij de aanschaf.

Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Elektronica


1
Heb ik een virusscanner nodig?

2
Gratis of een betaalde virusscanner?

De kwaliteit van gratis virusscanners loopt flink uiteen. De ingebouwde antivirus van Windows 8 en 10, Defender, eindigt samen met een paar andere gratis scanners onderaan in onze test. De beste gratis virusscanner beschermt juist bijna net zo goed als het beste betaalde pakket. Helaas kleeft aan bijna iedere gratis scanner wel een nadeel. Het gebruiksgemak is niet altijd in orde en de meeste vallen je regelmatig lastig met advertentieschermpjes voor de betaalde virusscanner of andere software van het bedrijf. Ook je privacy lijkt niet altijd zo goed gewaarborgd als bij betaalde scanners.

Klanten van Ziggo, Xs4all en KPN kunnen gratis gebruik maken antivirus op basis van F-Secure.

Deze virusscanners zijn Beste uit de Test en Beste Koop.

anti virus free

3
Bespaar op je antivirusprogramma

Goede virusbescherming hoeft niet veel te kosten. Je kunt besparen door op de juiste plaats te kopen en door niet onnodig uitgebreide antiviruspakketten te kiezen.

Met de standaardinstellingen van een internetbeveiligingspakket (virusscanner + firewall) is je beveiliging meestal alleen gebaseerd op de virusscanner. Met een losse virusscanner die goed scoort op malwarebescherming kun je €10 tot €20 per jaar besparen. Bekijk de verschillen tussen basis-antivirus en uitgebreide internet security. Vaak zijn er betere alternatieven voor extra's van internet security software, zoals parental control, wachtwoordmanager en een back-upfunctie.

Via webwinkels liggen de prijzen soms wel 50% lager dan via de website van de fabrikant. We onderzochten waar je antivirussoftware het goedkoopst kunt kopen. Het goedkoopst zijn meestal webwinkels gespecialiseerd in software, maar soms bijvoorbeeld ook Amazon.

Soms vind je ook lagere prijzen bij de fabrikant door de website via Google te benaderen met de zoekterm [antivirusnaam] + korting. Let goed op als je een virusscanner koopt via de website van een fabrikant. Als je met creditcard betaalt, is er een kans dat je abonnement na een jaar automatisch wordt verlengd.

Koopadvies_channel3

4
Extra beveiligingssoftware: geen overbodige luxe

Een goede virusscanner houdt helaas niet alles tegen. Daarom kan beveiligingssoftware als MalwareBytes extra bescherming bieden. Dit is een soort tweedelijnsverdediging of second opinion.

Andere maatregelen zijn ook belangrijk:

  • Houd al je software up-to-date.
  • Gebruik verschillende ‘sterke’ wachtwoorden.
  • Klik niet zomaar op links in e-mails. En open of download nooit onbekende bestanden.
  • Maak regelmatig een back-up.

Lees meer over de bescherming van extra beveiligingssoftware en bekijk uitgebreidere tips voor veilig internetten.

5
Smartphones: beveiliging voor je Android-telefoon

Beveiligingssoftware op je Android-smartphone is niet per se noodzakelijk, maar zorgt wel voor extra beveiliging. Voor Apple iOS en Windows op mobiele apparaten heb je geen virusscanners nodig.

De meeste Android-antivirussoftware kijkt mee met de installatie van elke app. Ze geven een waarschuwing als de app kwaadaardig is. Sommige bevatten ook een filter tegen phishingwebsites. Beveiligingsapps zijn er in gratis en betaalde varianten. Als je een betaalde Windows-virusscanner voor meerdere apparaten hebt gekocht, kun je meestal de betaalde Android-app installeren.

Bij Android is het belangrijk om je besturingssysteem en apps up-to-date te houden. Zorg dat je alleen apps downloadt in de officiële Google Play Store en klik nooit op verdachte links en bijlagen.

Koopadvies_channel5

Test virusscanners

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Vragen over de werking van bepaalde virusscanners? Heb je zelf ervaring met een antivirusprogramma? Stel je vraag op het forum of deel zelf je kennis en ervaring.

Community-channel

Topics over Virusscanners