icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Norton virusscanner

Komt de Norton virusscanner als Beste uit de Test? Bekijk de testresultaten van de Norton Security Standaard, Deluxe en Premium virusscanners. Naast antivirus levert Norton ook Norton Password Manager en Norton Secure VPN.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert ElektronicaBijgewerkt op:2 november 2021

symantec-website

NortonLifeLock

Het merk Norton is van de fabrikant NortonLifeLock (daarvoor Symantec). De fabrikant is sinds eind 2020 ook eigenaar van Avira en sinds medio 2021 fuseerde het met Avast, waartoe ook AVG behoort. Momenteel delen alleen Avast en AVG een technische basis en presteren daardoor vrijwel gelijk.

NortonLifeLock biedt onder andere de Norton 360 virusscanner, Norton Password Manager en Norton Secure VPN.

Norton 360

De Norton 360 virusscanner is leverbaar in Standaard-, Deluxe- en Premium-versie. Het verschil is vooral het aantal apparaten waarop je ze kunt gebruiken. De bescherming tegen virussen en andere malware verschilt nauwelijks. Wil je weten hoe goed Norton 360 Standaard en Norton 360 Premium Windows-pc's beschermen? Bekijk dan de test van het vergelijkbare Norton 360 Deluxe.

Norton 360 Deluxe

Het belangrijkste verschil met het goedkopere 360 Standaard is dat de Deluxe versie geschikt is voor 3 of 5 apparaten/gebruikers in plaats van 1 (Windows-pc, Mac of mobiel). De variant voor 3 apparaten is niet bij Norton zelf verkrijgbaar, alleen via andere webshops.

Verder is er ouderlijk toezicht, darkweb monitoring en een back-upfunctie met 50 GB online ruimte in plaats van 10 GB bij Norton 360 Standaard. Darkweb monitoring controleert of je persoonsgegevens ongewenst op het (dark) web rondzwerven.

Norton 360 Premium

Het verschil met 360 Deluxe is dat Premium geschikt is voor 10 apparaten in plaats van 3 of 5 (Windows-pc, Mac of mobiel). De back-upfunctie heeft 75 GB online ruimte.

Norton Security versus Norton 360

Norton 360 is de opvolger van Norton Security. Norton Security is nog wel verkrijgbaar en je krijgt er ook nog steeds updates voor. In de basis is het hetzelfde programma. De bescherming tegen virussen en andere malware is hetzelfde. De extra's die je er bij krijgt (zoals online opslag) verschillen.

Of bekijk direct de beste gratis en betaalde virusscanners.

Automatische verlenging en virusvrijgarantie

Norton schakelt 'automatische verlenging' van het abonnement standaard in. Na het eerste jaar betaal je dan ineens (veel) meer. De goedkoopste optie is om de verlenging uit te schakelen en het na een jaar weer "nieuw" aan te schaffen.

Automatische verlenging ingeschakeld laten is wel een voorwaarde voor Nortons '100% virusvrij garantie'. Ofwel, je geld terug als je pc niet virusvrij kan worden gehouden, eventueel met hulp van een Norton-expert. Maar mocht bijvoorbeeld je pc toch worden getroffen worden door ransomware, dan vergoedt Norton niet het verlies aan documenten of andere virusschade. 

Norton 360 voor macOS

Norton is voor Windows een van de bekendste virusscanners, maar ook voor Apple's macOS heeft het bedrijf een antivirusprogramma. De hoofdpunten van de test die onze collega-Consumentenbonden uit het buitenland uitvoerden, lees je op de pagina de beste virusscanner.

Norton Mobile Security & Antivirus (Norton voor Android)

Via de Google Play Store biedt Norton de Android-beveiligingssoftware Mobile Security & Antivirus aan. Op hun eigen website noemen ze het Norton Mobile Security. Deze app is ook al onderdeel van de Norton 360 software. Koop je bijvoorbeeld Norton 360 Deluxe voor 5 apparaten, dan kun je daarmee bijvoorbeeld ook je Androidsmartphone beschermen. Voor Android is de Norton-app bruikbaar als virusscanner en als antidiefstalsoftware. Hoe goed de app presteert, lees je in onze test virusscanners voor Android.

Norton Mobile Security (iOS)

Net als bij Android geldt dat deze beveiligings-app ook al onderdeel is van Norton 360. Voor iOS (Apple) biedt de app alleen beperkte antidiefstalfunctionaliteit, geen antivirus. Dat laatste staat Apple niet toe. 

Norton Password Manager

Nortons wachtwoordmanager heet simpelweg Norton Password Manager (voorheen Identity Safe). Hij is gratis en naast Windows-software is er een Android- en iOS-app. In 2016 kwam deze wachtwoordmanager matig uit onze test. In onze test van 2020 hebben we hem mede daarom niet geselecteerd, maar we hebben wel andere gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest.

Norton Secure VPN - Security & Privacy VPN

Met VPN-software kun je je privacy op internet vergroten en veiliger internetten op openbare wifi. Als je echt zo anoniem mogelijk online wilt zijn, kun je je afvragen of je met een Amerikaans bedrijf als Norton in zee moet gaan. Meer over hoe VPN werkt en de beste VPN-aanbieders, met zowel betaalde als gratis VPN-diensten.

Norton Family Premier

Kinderen beginnen steeds jonger met digitale apparaten en internet. Om ze bijvoorbeeld te beschermen tegen bepaalde websites of om gebruikstijden in de stellen kun je software voor ouderlijk toezicht (parental controls) gebruiken, bij Norton 'Family Premier' genoemd. Helaas biedt Norton geen gratis versie meer, alleen een probeerversie. De software is ook onderdeel van Norton 360 Deluxe en Premium. Gratis alternatieven zijn Kaspersky Safe Kids, Microsoft Family Safety en macOS Ouderlijk Toezicht

Lees meer over je kind online, met aandacht voor onder meer sociale media, smartphones en een test kindertablets

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.