icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Virusscanner via internetprovider

Veel internetproviders bieden een virusscanner. Soms inbegrepen in het maandbedrag, soms moet je er apart voor betalen. Welke opties zijn er en is deze beveiliging voldoende?

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op:13 maart 2019

stappenplan windows

Internet brengt veel gemak, maar kent ook gevaren, bijvoorbeeld virussen of andere malware. Om veilig te internetten is een goede virusscanner onontbeerlijk. Er zijn gratis en betaalde scanners, die je bij (online) winkels en antivirusmakers, maar ook bij internetproviders kunt afnemen.

Prestaties virusscanner via provider

De scanner die internetproviders aanbieden is meestal van F-Secure en, afhankelijk van de provider, betaald of gratis. Uitzonderingen zijn Fiber en Solcon, die scanners van Kaspersky of Eset leveren. F-Secure presteert in onze virusscannertest beter dan sommige gratis pakketten, zoals Defender, de standaard scanner van Windows. De bescherming blijft wel achter bij de beste antiviruspakketten in onze test.

Test virusscanners

We hebben 23 (gratis en betaalde) antiviruspakketten en Windows Defender getest. De resultaten staan in het gratis artikel Gratis scanner steeds beter (pdf) uit de Consumentengids van maart 2019. Hierin staan ook hoe de antivirus-software van KPN, Ziggo en XS4ALL het doet.

Lees het originele artikel (pdf, maart 2019)

Test_virusscanners_1200x1200

Gratis antivirus (inbegrepen bij abonnement)

Sommige internetproviders bieden een virusscanner gratis aan bij alle of een deel van hun abonnementen. Een voordeel boven andere (voor iedereen) gratis virusscanners is dat ze geen reclame maken voor betaalde varianten. Je moet de scanner zelf op je pc('s) installeren. Klik op de providernaam voor meer informatie of instructies:

  • Fiber Top-abonnement (Kaspersky Total Security, 1 pc)
  • KPN Veilig (F-Secure Safe, 2 apparaten, bij Premium-abonnement 5 apparaten)
  • XS4ALL  (F-Secure Safe, 5 apparaten)
  • Ziggo Safe Online (F-Secure Safe, 1 pc)

Betaalde antivirus via provider

De meeste providers bieden betaalde antivirus, naast een eventuele gratis optie. Let op: als je toch geld uitgeeft, kun je ook kiezen voor de beste antivirus uit onze test, waarvoor je minder betaalt:

NLEx, OnsbrabantNet en T-Mobile Thuis bieden geen antivirus aan.

Lees meer