icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiebesparende maatregelen

Een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

Header_Energiebesparende maatregelen_1200x800
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 maart 2024

Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? Met spaargeld, een duurzame lening of hypotheek?

Handig om te weten is dat de rijksoverheid en gemeenten met subsidie(s), vaak een groen steentje bijdragen aan energiebesparing.

Subsidie voor energiebesparende maatregelen

Je kunt een huis op veel manieren energiezuiniger maken, maar alles staat of valt met goede isolatie. Dus het is verstandig om daar mee te beginnen. De overheidssubsidie kan oplopen tot €38 per m2.

Zelf betalen of lenen?

Energiebesparende maatregelen kosten geld. We geven een overzicht van de mogelijkheden voor financiering. Welke lening voordeliger is, verschilt per situatie. Het hangt af van het bedrag dat je wilt lenen. En hoeveel je leent in verhouding tot de waarde van je huis. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Wat komt er nog aan?

De overheid wil dat iedere woningbezitter zijn woning kan verduurzamen. Het uitgangspunt bij energiebesparing is dat de maandlasten omlaag gaan of gelijk blijven.

Bestaande hypotheek verhogen

Wij vinden dat het eenvoudiger en vooral goedkoper moet worden om je hypotheek te verhogen voor het nemen van energiebesparende voorzieningen. Meestal gaat het om een relatief klein bedrag, maar rekent de bank of adviseur alsnog de volle mep aan advieskosten. Een aanvullende hypotheek afsluiten zonder advies is toegestaan, maar slechts enkele geldverstrekkers bieden dat aan.

Bovendien is er in de vorm van kennis- en ervaringstoets nog een extra drempel. Die toets moet je verplicht afleggen als de hypotheek langer dan 5 jaar geleden is afgesloten. Wij dringen er bij de politiek op aan om de toetsverplichting te laten vervallen. Zolang de verhoging onder een bepaald bedrag of percentage van de woningwaarde blijft.

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.