icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Energiebesparende maatregelen

Een overzicht van de subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen.

mark drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 augustus 2022

Huizen in Nederland moeten duurzamer worden en uiteindelijk van het gas af. Maar hoe betaal je dat? Met spaargeld, een duurzame lening of hypotheek?

Handig om te weten is dat de rijksoverheid en gemeenten met subsidie(s), vaak een groen steentje bijdragen.

Subsidies voor energiebesparende maatregelen

Je kunt een huis op veel manieren energiezuiniger maken, maar alles staat of valt met goede isolatie. Dus het is verstandig om daar mee te beginnen. De overheidssubsidie kan oplopen tot €38 per m2.

Zelf betalen of lenen?

Energiebesparende maatregelen kosten geld. We geven een overzicht van de mogelijkheden voor financiering. Welke lening voordeliger is, verschilt per situatie. Het hangt af van het bedrag dat je wilt lenen en hoeveel je leent in verhouding tot de waarde van je huis. Laat je daarom altijd goed adviseren.

Wat komt er nog aan?

De overheid wil dat iedere woningbezitter zijn woning kan verduurzamen. Het uitgangspunt is dat de maandlasten omlaag gaan of gelijk blijven.

Energiebespaarhypotheek

Het Nationaal Warmtefonds verstrekt leningen van maximaal €25.000 aan woningeigenaren die geen 'gewone' duurzaamheidslening kunnen afsluiten. Bijvoorbeeld vanwege hun leeftijd, inkomen of omdat ze al aan hun maximale leenruimte zitten.

De maandelijkse aflossing en rente hangen af van wat de huizenbezitter kan betalen. De Energiebespaarhypotheek is nu nog alleen beschikbaar voor huiseigenaren waarvan de woning onderdeel is van een collectieve aanpak. Bijvoorbeeld als je huis staat in een proeftuinwijk binnen het Programma Aardgasvrije wijken. Of als je koophuis onderdeel is van een project met corporatiewoningen (gespikkeld bezit).

Gebouwgebonden financiering

De overheid denkt na over een manier om gebouwgebonden financiering (GGF) mogelijk te maken. Deze (niet aftrekbare) lening voor verduurzaming hoort en blijft bij de woning. Ook als je het huis verkoopt. Daardoor is het minder belangrijk om een investering snel terug te verdienen.

De uitwerking van deze instructie is complex. Het kan nog even duren voodat deze oplossing beschikbaar komt.

Consumptief krediet

De leennormen voor consumptief krediet worden mogelijk verruimd als je de lening gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Dit wordt onderzocht.

Bestaande hypotheek verhogen

Wij vinden dat het eenvoudiger en vooral goedkoper moet worden om je hypotheek te verhogen voor het nemen van energiebesparende voorzieningen. Meestal gaat het om een relatief klein bedrag, maar rekent de bank of adviseur alsnog de volle mep aan advieskosten.

Een aanvullende hypotheek afsluiten zonder advies is toegestaan, maar slechts enkele geldverstrekkers bieden dat aan. Bovendien is er in de vorm van kennis- en ervaringstoets nog een extra drempel. Die toets moet je verplicht afleggen als de hypotheek langer dan 5 jaar geleden is afgesloten.

Wij dringen er bij de politiek op aan om de toetsverplichting te laten vervallen. Zolang de verhoging onder een bepaald bedrag of percentage van de woningwaarde blijft.

Lees ook:

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.