icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Gebouwgebonden financiering

Gebouwgebonden financiering (GGF) is een toekomstige manier om energiebesparende maatregelen te financieren. De GGF is een lening die hoort bij een woning, niet bij de persoon die lening afsluit.
mark drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 30 november 2022

nieuwe-eerste-indruk-appartementencomplex-modern

Wat is gebouwgebonden financiering?

Het is een lening die hoort en blijft bij de woning. Ook als je de woning verkoopt. De 'aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten', zo staat letterlijk in het regeerakkoord van ‘Rutte III’. In november 2022 stuurde de Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer. Hij laat hierin weten door te willen gaan met de ontwikkeling van deze lening.

Huiseigenaren zijn nogal eens terughoudend met investeren in duurzaamheid. Dit komt omdat de terugverdientijd vaak langer is dan de resterende woonduur. En bij verkoop van de woning is het nog maar de vraag of je de investering terugziet in de verkoopwaarde. Dit nadeel is er niet met een lening op basis van gebouwgebonden financiering.

Wat zijn de uitgangspunten?

  • De lening is beschikbaar voor een 'beperkt publiek'. Waarschijnlijk bedoelt de minister hiermee dat je eerst moet proberen de financiering op andere manieren te regelen.
  • De maandlast mag niet hoger worden dan de verwachte besparing op de energierekening na verduurzaming van de woning.
  • Er moeten waarborgen komen, zoals een garantieregeling en een vangnet bij betalingsproblemen.
  • Bij verkoop van de woning gaat de lening over op de nieuwe eigenaar. Tenzij de koper en verkoper iets anders afspreken.

Wat is de huidige status?

Wij denken dat gebouwgebonden financiering een belangrijke aanvullende rol kan spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Daarom ondertekenden we een brief (pdf) waarin we de politiek oproepen de juridische belemmeringen weg te nemen. Dat heeft geholpen. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft zich laten overtuigen. Hij denkt dat de benodigde wetswijziging in 2025 kan ingaan.

Hierna (of eigenlijk nu al) is de financiële sector aan zet. De banken lieten eerder weten te hoge ontwikkelingskosten te voorzien die de ontwikkeling van een 'commerciële' GGF-lening in de weg staan. Wij zullen de banken de komende jaren wijzen op hun verantwoordelijkheid om hier toch mee aan de slag te gaan.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.