! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gebouwgebonden financiering

De gebouwgebonden financiering (GGF) is een wetsvoorstel om energiebesparende maatregelen te financieren. De GGF is een lening die hoort bij een woning, niet bij de persoon die lening afsluit.
Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 18 mei 2021

Wat is gebouwgebonden financiering?

Het is een voorstel voor een niet-aftrekbare lening die hoort en blijft bij de woning. Ook als je de woning verkoopt. De 'aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten', zo staat letterlijk in het regeerakkoord van ‘Rutte III’.

Waar is het voor bedoeld?

Gebouwgebonden financiering vermindert de noodzaak om een duurzame investering snel terug te verdienen. Huiseigenaren zijn nogal eens terughoudend met investeren in duurzaamheid. Dit komt omdat de terugverdientijd vaak langer is dan de resterende woonduur. En bij verkoop van de woning is het nog maar de vraag of je de investering terugziet in de verkoopwaarde.

Wat is de huidige status?

Voordat banken gebouwgebonden financiering kunnen aanbieden, moet er een wettelijke bepaling komen in het Burgerlijk Wetboek. Die wetswijziging is nog niet rond. De banken hebben inmiddels aan de Minister van Binnenlandse Zaken laten weten dat de Europese regels voor kredietverlening en de verwachte hoge ontwikkelingskosten de ontwikkeling van een 'commerciële' GGF-lening in de weg staan. De minister heeft zich laten overtuigen door de banken. De bal ligt nu bij het Nationaal Warmtefonds

Het is dan ook nog onzeker of dit product echt op de markt gaat komen. Op deze pagina houden we je op de hoogte.

Lees ook: