icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gebouwgebonden financiering

Gebouwgebonden financiering (GGF) is een toekomstige manier om energiebesparende maatregelen te financieren. De GGF is een lening die hoort bij een woning, niet bij de persoon die de lening afsluit.
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 maart 2024

nieuwe-eerste-indruk-appartementencomplex-modern

Wat is gebouwgebonden financiering?

Het is een lening die hoort en blijft bij de woning. Ook als je de woning verkoopt. De 'aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten', zo staat letterlijk in het regeerakkoord van ‘Rutte III’. In november 2022 stuurde de Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge een brief aan de Tweede Kamer. Hij laat hierin weten door te willen gaan met de ontwikkeling van deze lening.

Huiseigenaren zijn nogal eens terughoudend met investeren in duurzaamheid. Dit komt omdat de terugverdientijd vaak langer is dan de resterende woonduur. En bij verkoop van de woning is het nog maar de vraag of je de investering terugziet in de verkoopwaarde. Dit nadeel is er niet met een lening op basis van gebouwgebonden financiering.

Hoe regel ik een gebouwgebonden financiering?

Een gebouwgebonden lening is op dit moment niet verkrijgbaar. En niet iedereen komt straks voor de lening in aanmerking. Waarschijnlijk moet je eerst proberen de financiering op een andere manier te regelen. Verder gelden de volgende uitgangspunten:

  • De maandlast mag niet hoger worden dan de verwachte besparing op de energierekening na verduurzaming van de woning.
  • Er moeten waarborgen komen, zoals een garantieregeling en een vangnet bij betalingsproblemen.
  • Bij verkoop van de woning gaat de lening over op de nieuwe eigenaar. Tenzij de koper en verkoper iets anders afspreken.

Wanneer kan ik een gebouwgebonden financiering afsluiten?

Dat duurt nog een paar jaar. Eerst moet er een wetswijziging komen. Daarna is het aan de banken om een gebouwgebonden lening aan te bieden.

Wij denken dat gebouwgebonden financiering een belangrijke aanvullende rol kan spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Daarom ondertekenden we een brief (pdf) waarin we de politiek oproepen de juridische belemmeringen weg te nemen. Dat heeft geholpen. Minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge heeft zich laten overtuigen. Hij denkt dat de benodigde wetswijziging in 2025 kan ingaan.

De banken staan vooralsnog niet te trappelen. Zij verwachten hoge ontwikkelingskosten die de ontwikkeling van een 'commerciële' GGF-lening in de weg staan. Wij zullen de banken de komende jaren wijzen op hun verantwoordelijkheid om hier toch mee aan de slag te gaan.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

  • installatie-warmtepomp

    ISDE-subsidie

    De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
  • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

    Nationaal Warmtefonds

    Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
  • financieren-hypotheek-1200x800px

    Extra hypotheek voor verduurzaming

    Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.