icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gebouwgebonden financiering

De gebouwgebonden financiering (GGF) is een wetsvoorstel om energiebesparende maatregelen te financieren. De GGF is een lening die hoort bij een woning, niet bij de persoon die lening afsluit.
Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 9 juni 2022

nieuwe-eerste-indruk-appartementencomplex-modern

Wat is gebouwgebonden financiering?

Het is een voorstel voor een niet-aftrekbare lening die hoort en blijft bij de woning. Ook als je de woning verkoopt. De 'aflossing en rente worden betaald uit de besparing op de energiekosten', zo staat letterlijk in het regeerakkoord van ‘Rutte III’.

Waar is het voor bedoeld?

Gebouwgebonden financiering vermindert de noodzaak om een duurzame investering snel terug te verdienen. Huiseigenaren zijn nogal eens terughoudend met investeren in duurzaamheid. Dit komt omdat de terugverdientijd vaak langer is dan de resterende woonduur. En bij verkoop van de woning is het nog maar de vraag of je de investering terugziet in de verkoopwaarde. Dit nadeel is er niet met een lening op basis van gebouwgebonden financiering.

Wat is de huidige status?

Voordat banken gebouwgebonden financiering kunnen aanbieden, moet er een wettelijke bepaling komen in het Burgerlijk Wetboek. Die wetswijziging is nog niet rond. De banken hebben aan de Minister van Binnenlandse Zaken laten weten dat de Europese regels voor kredietverlening en de verwachte hoge ontwikkelingskosten de ontwikkeling van een 'commerciële' GGF-lening in de weg staan. De minister heeft zich voorlopig laten overtuigen door de banken.

Dat is jammer. Wij denken dat gebouwgebonden financiering een belangrijke aanvullende rol kan spelen bij de verduurzaming van de Nederlandse woningmarkt. Daarom hebben wij een brief ondertekend waarin we de politiek oproepen de juridische belemmeringen weg te nemen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.