icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Extra hypotheek voor verduurzaming

Wil je je woning verduurzamen? Dat kun je financieren met een extra hypotheek. Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. En vaak kun je meer lenen als je gaat verduurzamen. Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om energiebesparende investeringen te financieren?   
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:23 april 2024

financieren-hypotheek-1200x800px

Aanbieders met gunstige voorwaarden bij verduurzamen

Extra hypotheek voor verduurzamen

Standaard mag je maximaal 100% van de marktwaarde van je woning lenen. Als je geld leent om te verduurzamen, mag je bij veel hypotheekaanbieders meer lenen. Maximaal 106% van de marktwaarde. Maar niet alle aanbieders werken hieraan mee. Zelfs niet als het een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is. Kijk in ons overzicht hierboven wat de mogelijkheden zijn per hypotheekaanbieder. 

Meer lenen bij energiezuinig huis

Je maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van je huis, maar ook van je inkomen. In 2024 mag je meer lenen bij een energiezuinige woning. Met een energiezuinige woning heb je een lagere energierekening. Je houdt dus meer geld over om de maandlasten van een hypotheek te betalen. 

Verduurzamingshypotheek met lagere rente

Je kunt je 'gewone' hypotheek verhogen om energiebesparende maatregelen te betalen. Sommige hypotheekaanbieders hebben een speciale verduurzamingshypotheek. Dit is een extra hypotheek met korting op de rente. Meestal is het maximumbedrag €25.000 tot €35.000. Je moet hem vaak bij dezelfde bank afsluiten als je ‘gewone’ hypotheek. 

Bij een 'gewone' hypotheek geldt vaak: als je 106% van de woningwaarde leent, betaal je een rente-opslag. Ook wel risico-opslag genoemd. Die opslag betaal je niet alleen over het extra geleende bedrag maar over je gehele hypotheek. Bij een aantal verduurzamingshypotheken betaal je die risico-opslag niet.

In ons overzicht vind je alle aanbieders met een verduurzamingshypotheek. Let ook op de voorwaarden. Soms is de looptijd maar 15 jaar. En moet je dus sneller aflossen dan bij een hypotheek van 30 jaar.  

Energiebespaarbudget

Bij veel geldverstrekkers kun je een energiebespaarbudget aanvragen. Je hoeft dan nog niet direct te bepalen waar je het geleende geld aan uitgeeft. Het geld gaat eerst in een bouwdepot. Handig als je bijvoorbeeld nog niet precies weet wat een bepaalde investering kost. Over het saldo in je bouwdepot ontvang je een rentevergoeding. Deze is vaak gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt voor je hypotheek. 

Je kunt een energiebespaarbudget combineren met een gewone hypotheek of met een verduurzamingshypotheek. Houd je uiteindelijk geld over? Dan gebruik je dat voor een extra aflossing op je hypotheek. Check bij welke hypotheekverstrekkers je een energiebespaarbudget kunt aanvragen.    

Geen advieskosten bij verhoging hypotheek

Wil je een aanvullende hypotheek afsluiten voor verduurzaming? Op dit moment kun je bij 11 hypotheekaanbieders zonder een adviesgesprek extra lenen om te verduurzamen. Dan bespaar je honderden euro's aan advieskosten. Kijk welke aanbieders dit aanbieden. 

Korting op je hypotheekrente

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig je huis is. Met een goed energielabel heb je bij een aantal hypotheekaanbieders recht op een lagere hypotheekrente. Bij aankoop van een energiezuinig huis. Of als je het energielabel van je huis verbetert door bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp. Soms al vanaf energielabel D en beter. 

Lees meer over je energielabel en je hypotheek. Bekijk welke banken rentekorting geven bij een goed energielabel. Dan weet je ook of je vanzelf korting krijgt of dat je erom moet vragen.   

Subsidie en andere mogelijkheden 

Een extra hypotheek is niet altijd de beste manier om het verduurzamen van je woning te financieren. Kijk eerst of je subsidie kunt aanvragen. En gebruik je spaargeld als je dat niet voor iets anders nodig hebt. Goedkoop lenen bij de overheid kan ook. We hebben alle mogelijkheden in een stappenplan gezet. Zodat je precies weet hoe je het verduurzamen van je woning het beste kunt financieren.  

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.