icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Energiebesparende maatregelen betalen met je hypotheek

Je woning verduurzamen is vaak een flinke investering. Als je niet genoeg spaargeld hebt, kun je een bestaande hypotheek verhogen. Maar wat is er mogelijk? Wij zochten uit welke hypotheekaanbieders energiebesparende investeringen stimuleren. 
Ellen Kloor

Ellen Kloor , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 26 augustus 2022

financieren-hypotheek-1200x800px

Meer lenen dan de woningwaarde

Bij een ‘gewone’ hypotheek kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Als je in energiebesparende voorzieningen investeert, mag je meer lenen. Maximaal 106% van de vrije verkoopwaarde van je woning. De rente die je betaalt is fiscaal aftrekbaar.

Voor een woning van €300.000 kun je dan een hypotheek afsluiten van €318.000. Het extra hypotheekbedrag staat in een depot en de bank controleert of je het besteedt aan energiebesparende maatregelen. Bewaar je aankoopnota’s dus goed.

Niet alle hypotheekverstrekkers werken aan de 106% regeling mee. Zelfs niet als het een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is. Benieuwd welke aanbieders maximaal 106% verstrekken? Bekijk welke banken duurzame investeringen stimuleren.  

Inkomensafhankelijke lening

Je maximale hypotheek hangt niet alleen af van de waarde van je huis, maar ook van je inkomen. Als je een  bruto gezinsinkomen van minimaal €33.000 hebt, kun je een extra bedrag lenen voor:

De totale hypotheek mag niet meer zijn dan 106% van de woningwaarde. 

De meeste hypotheekaanbieders werken hier aan mee, maar er zijn een paar uitzonderingen. Bekijk welke aanbieders een ruimere leennorm hanteren.  

Energiebespaarbudget

Als je nog niet precies weet hoe je wilt verduurzamen, kun je bij veel geldverstrekkers een energiebespaarbudget aanvragen. Je hoeft dan nog niet direct te bepalen waar je het geleende geld aan uitgeeft. Het geld gaat eerst in een bouwdepot. Handig als je bijvoorbeeld lang moet wachten op een aannemer. Of als je nog niet precies weet wat een bepaalde investering kost. Houd je uiteindelijk geld over? Dan gebruik je dat voor een extra aflossing op je hypotheek.

Onderaan de pagina vind je een overzicht bij welke hypotheekverstrekkers je een energiebespaarbudget kunt aanvragen.    

Korting op je hypotheekrente

Gelukkig zijn er ook hypotheekverstrekkers die ‘groene’ klanten belonen met een lagere hypotheekrente.

Triodos Bank

Bij Triodos Bank geldt: hoe hoger het energielabel van de woning, hoe lager de hypotheekrente. En gaat je huis door de maatregelen van energielabel C of D naar label A? Dan krijg je een rentekorting van 0,1% over het hele hypotheekbedrag.

ABN AMRO

Bij ABN AMRO krijg je een korting van maximaal 0,15% op je hypotheekrente als je een woning koopt met energielabel B of hoger. Je hebt recht op de korting gedurende de gehele rentevaste periode. Bij het begin van een nieuwe rentevaste periode bepaalt de bank of de duurzaamheidskorting opnieuw van toepassing is.

ING 

Koop of heb je een energiezuinige woning met minimaal een energielabel A? Dan kun je bij de ING een duurzaamheidskorting krijgen van maximaal 0,15%. Je hebt recht op de korting tijdens de gehele rentevaste periode. Bij het begin van een nieuwe rentevaste periode bepaalt de bank of je gebruik kunt maken van de duurzaamheidskorting. 

Rabobank en Obvion

De Rabobank en dochter Obvion kennen een duurzaamheidskorting van 0,15% op alle rentevaste periodes. Maar alleen als je woning voldoet aan de voorwaarden van een energiezuinige woning. 

Rabobank heeft daarnaast de GroenHypotheek voor zeer energiezuinige nieuwbouwwoningen. De rente is 0,5% lager dan het normale 10-jaars tarief van de Rabobank. Het maximale hypotheekbedrag is €150.000 voor een woonhuis en €100.000 voor een appartement. De meeste kopers zullen er dus nog een 'normale' hypotheek bij moeten afsluiten. 

Aparte duurzaamheidsleningen

Bij hypotheekaanbieders

Er zijn hypotheekverstrekkers met speciale duurzaamheidsleningen. Een deel van de lening wordt dan afgesplitst van de hoofdsom. Meestal is dat maximaal €25.000. Over dat deel betaal je een lagere hypotheekrente. 

Deze leningen moet je meestal bij dezelfde bank afsluiten als de ‘gewone’ hypotheek. Dit kan bij:

  • ABN AMRO (Duurzaam Wonen Hypotheek)
  • ASN Bank (leningdeel Duurzaam Wonen)
  • ASR (Verduurzamingshypotheek)
  • Attens Hypotheken (Groene Annuiteit)
  • Florius (Verduurzaam Hypotheek)
  • Lot Hypotheken (Lot Duurzaamheidshypotheek)
  • Triodos Bank (Energiebespaarlening)
  • Van Lanschot Groenhypotheek

Bij Triodos betaal je de eerste 10 jaar 0% rente. Daarna kies je een nieuwe rentevast periode en betaal je de rente die dan geldt.   

Wil je een aanvullende hypotheek afsluiten voor verduurzaming? Helaas zijn er maar weinig aanbieders waar je dat zonder advies kunt afsluiten. Een positieve uitzondering is ASR. Een extra hypotheek tussen de €5000 en de €9000 kun je daar zonder adviseur zelf online aanvragen. En dan betaal je geen advieskosten

Persoonlijke lening

Het voordeel van een persoonlijke (consumptieve) lening is dat je geen notaris- en advieskosten betaalt. Dit kan bij een relatief laag leenbedrag opwegen tegen de hogere rente. Een persoonlijke lening vraag je bijvoorbeeld aan bij Freo (onderdeel Rabobank).

ABN AMRO-dochter Defam heeft de GreenLoans lening specifiek voor verduurzaming. Het rentarief is aantrekkelijk voor relatief lagere leenbedragen tot €10.000.

Wat moet ik doen?

Wat is voordeliger: een hypotheek met rentekorting, een duurzaamheidslening of een hogere hypotheek bij een voordelige bank? Dit verschilt per situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van het bedrag dat je extra leent bovenop je gewone hypotheek en hoeveel je leent in verhouding tot de waarde van je huis. Laat je goed adviseren.

Welke aanbieders stimuleren energiebesparende investeringen?

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.