icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Isolatie

Je huis isoleren zorgt voor lagere energiekosten, de waarde van je huis stijgt en je draagt bij aan een beter milieu.

Header Isolatie-1200x675px
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:25 januari 2024

Isoleren: comfortabel en zuinig

Een goed geïsoleerd huis is comfortabel en energiezuinig. Dat bespaart uiteindelijk veel geld. Investeren in verbeterde isolatie levert een veel hoger rendement dan geld op een spaarrekening.

Isolatie zonder ingrijpende verbouwing

De meeste huizen kun je goed isoleren zonder al te veel gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is ongeveer in een dag klaar. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd.

Nieuwe ruiten van HR++-glas en triple-glas worden ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, gebeurt het meeste werk aan de buitenkant van het huis.

Isoleren van een (schuin) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dat betekent dat je de zolder moet opruimen en na afloop schoonmaken.

Hoe kun je een huis isoleren?

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten opvullen met isolatiemateriaal.

Lees meer over spouwmuurisolatie

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Zo bespaar je flink wat geld en heb je warme voeten.

Lees meer over vloerisolatie

Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. En de meeste Nederlandse daken zijn matig geïsoleerd.

Lees meer over dakisolatie

Gevelisolatie

Ook de muren van een woning zonder spouw kun je isoleren. Kies dan voor gevelisolatie.

Lees meer over gevelisolatie

Isolatieglas

Enkelglas en gewoon dubbelglas kun je het beste vervangen door HR++-glas of triple-glas. Daarmee bespaar je geld en woon je comfortabeler.

Lees meer over isolatieglas

Subsidie voor isolatie

Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & Interessant

 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 3 jun.

  Consumentenbond blij met plannen verduurzaming kabinet

  De Consumentenbond is positief over de verduurzamingsplannen die minister De Jonge op 2 juni 2022 presenteerde. Het kabinet maakt serieus werk van slecht geïsoleerde woningen. Maar er is nog ruimte voor verbetering.
 • Isolatie huis
  Nieuws | 5 apr.

  Consumentenbond pleit opnieuw voor isolatievoucher

  ​​​​​​​De Consumentenbond roept het kabinet op om een isolatievoucher in te voeren. De isolatietegoedbon past goed in het isolatieprogramma dat minister Hugo de Jonge op 2 april presenteerde.
 • Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning
  Nieuws | 14 mrt.

  Consumentenbond helpt bij verduurzamen woning

  Met de Zorgeloos Duurzaam Wonen Huisscan helpt de Consumentenbond huizenbezitters bij het verduurzamen van hun woning. Op 1 plek: advies, offertes en installatie en inschrijven voor een Isolatiecollectief.