icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. Een gespecialiseerd bedrijf kan die ruimte opvullen met isolatiemateriaal. Dit is geen klus voor de doe-hetzelver. Onderhoud is niet nodig.
Christiaan Doolaard

Christiaan Doolaard   Expert isolatieBijgewerkt op:22 januari 2024

spouwmuurisolatie-1-1200x800px

Hoe werkt spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. De meestgebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (piepschuimbolletjes).

In sommige situaties is niet elk materiaal geschikt. Bijvoorbeeld bij een smalle spouw. Een isolatiebedrijf weet welke materialen wél geschikt zijn.

De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft een Rc-waarde van gemiddeld 0,4. Na isolatie van een spouw van 6 centimeter stijgt de Rc-waarde van de gevel naar 1,7.

Isolatie - Spouw

Geen spouwmuur?

Heeft jouw huis geen spouwmuren? Dan kun je de gevel ook aan de buiten- of binnenkant isoleren.

Is mijn huis geschikt voor spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is vooral interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Want bij de bouw zijn die huizen niet (goed) geïsoleerd.

De spouw is een ruimte van 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Woningen van vóór 1920 hebben vaak geen spouwmuur, dus hier is deze vorm van isolatie niet mogelijk. Woningen vanaf 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.

Wat kost spouwmuurisolatie?

In huizen met een spouw is spouwmuurisolatie de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. Spouwmuurisolatie verdien je al binnen 3 á 4 jaar terug.

Voorbeeld kosten en besparingen voor woningen t/m 1974

Vleermuizen in je spouwmuur?

In spouwmuren kunnen vleermuizen zitten. Het is verboden om vleermuizen te doden of hun verblijfplek te ontnemen. Daarom moet je laten onderzoeken of er vleermuizen in de spouw wonen. Maar zo'n onderzoek is duur. Gemeenten moeten daarom op grote schaal ecologisch gebiedsonderzoek doen. Dan hoeven woningeigenaren zelf geen onderzoek meer te doen. Maar het duurt nog even voor dat onderzoek overal is gedaan. Check daarom bij je gemeente of dit al is gebeurd.

Tot die tijd moet er een tussenoplossing komen, waarbij natuurvriendelijk isoleren wel mag. Dat houdt onder andere in dat het isolatiebedrijf zorgt dat vleermuizen de spouw kunnen verlaten. 

Kan ik subsidie krijgen voor spouwmuurisolatie?

Voor spouwmuurisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Andere soorten isolatie:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.