! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. Een gespecialiseerd bedrijf kan die ruimte opvullen met isolatiemateriaal. Dit is geen klus voor de doe-hetzelver. Onderhoud is niet nodig.
Jonne Hage

Jonne Hage , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 15 mei 2020

spouwmuurisolatie-1-1200x800px

Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie geeft veel comfort in huis. Je woning houdt de warmte beter vast en de muren geven minder kou af. De meestgebruikte isolatiematerialen voor een spouwmuur zijn glaswol, steenwol of EPS-parels (piepschuimbolletjes).

In sommige situaties, bijvoorbeeld bij een smalle spouw, is niet elk materiaal geschikt. Een isolatiebedrijf weet welke materialen wél geschikt zijn.

De isolatiewaarde van spouwmuurisolatie is vooral afhankelijk van de breedte van de spouw. Een niet-geïsoleerde spouwmuur heeft een Rc-waarde van gemiddeld 0,4. Na isolatie van een spouw van 6 centimeter stijgt de Rc-waarde van de gevel naar 1,7.

Isolatie - Spouw

Geen spouwmuur?

Heeft jouw huis geen spouwmuren? Dan kun je de gevel ook aan de buiten- of binnenkant isoleren.

Voor welke huizen is spouwmuurisolatie geschikt?

Spouwmuurisolatie is met name interessant voor woningen die tussen 1920 en 1975 zijn gebouwd. Want bij de bouw zijn die huizen niet (goed) geïsoleerd.

De spouw is een ruimte van 4 tot 6 centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Woningen van vóór 1920 hebben vaak geen spouwmuur, dus hier is deze vorm van isolatie niet mogelijk. Woningen vanaf 1975 hebben vaak al spouwmuurisolatie.

Spouwmuurisolatie ontbreekt soms ook bij huizen die tussen 1975 en 1982 zijn gebouwd met een bouwvergunning van vóór 1975.

Spouwmuurisolatie kosten en besparingen

In huizen met een spouw is spouwmuurisolatie de goedkoopste en snelste manier om muren te isoleren. Spouwmuurisolatie verdien je al binnen 3 jaar terug.

Voorbeeld kosten en besparingen voor woningen t/m 1974.

Subsidie spouwmuurisolatie

Voor spouwmuurisolatie kun je subsidie aanvragen bij de rijksoverheid. Vanaf 1 januari 2021 kun je als woningeigenaar gebruikmaken van de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing). Om deze subsidie te krijgen, moet je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen nemen. Dit kunnen twee isolerende maatregelen zijn, maar het mag ook een isolerende maatregel en een investering in een warmtepomp zijn.

Lees ook:

Nieuw & Interessant