icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
koopadvies

Isoleren: bespaar direct op je energierekening

Slim isoleren zorgt voor lagere energiekosten, de waarde van je huis stijgt en je draagt bij aan een beter milieu. Welke soorten isolatie zijn er? En hoe pak je het isoleren van je huis aan? Wij geven tips.

1

Isolatie zonder ingrijpende verbouwing

De meeste huizen kun je goed isoleren zonder al te veel gedoe. Spouwmuurisolatie wordt bijvoorbeeld vanaf de buitenkant in je muur gespoten en is ongeveer in een dag klaar. De meeste vloeren kunnen vanuit de kruipruimte worden geïsoleerd.

Nieuwe ruiten van HR++-glas en triple-glas worden ook van buitenaf geplaatst. Zelfs als je de kozijnen laat vervangen, gebeurt het meeste werk aan de buitenkant van het huis.

Isoleren van een (schuin) dak of zolder gebeurt meestal wel aan de binnenkant. Dat betekent dat je de zolder moet opruimen en na afloop schoonmaken.

De de gratis Isolatie Scan

raamisolatie-3-1200x800px

2

Hoe kun je een huis isoleren?

spouwmuurisolatie-3-1200x800px

Spouwmuurisolatie

De spouw is de ruimte tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je door een gespecialiseerd bedrijf laten opvullen met isolatiemateriaal.

Lees meer over:
Spouwmuurisolatie

Vloerisolatie_1

Vloerisolatie

Met goede vloerisolatie verbruik je op jaarbasis gemiddeld 320 m3 minder gas. Zo bespaar je flink wat geld en heb je warme voeten.

Lees meer over:
Vloerisolatie

Afbeelding van twee mannen die een isolatieplaat op maat snijden. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over isoleren van woningen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

Dakisolatie

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. En de meeste Nederlandse daken zijn matig geïsoleerd.

Lees meer over:
Dakisolatie

gevelisolatie-1200x800px

Gevelisolatie

Ook de muren van een woning zonder spouw kun je isoleren. Kies dan voor gevelisolatie.

Lees meer over:
Gevelisolatie

raamisolatie-1-1200x800px

Isolatieglas

Enkelglas en gewoon dubbelglas kun je het beste vervangen door HR++-glas of triple-glas. Daarmee bespaar je geld en woon je comfortabeler.

Lees meer over:
Isolatieglas

3

Subsidie voor isolatie

Ben je eigenaar van een woning? Dan kun je de ISDE (Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing) gebruiken. Voor alle soorten isolatiemaatregelen is er een vast subsidiebedrag per m2. De subsidie dekt tot en met 2024 ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren. Het bedrag per m2 is dan 2 keer zo hoog.

Lees meer over:
Subsidies voor energiebesparende maatregelen

subsidie-seeh-1200x800px