icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

ISDE-subsidie om te verduurzamen

De overheid geeft subsidie voor bijvoorbeeld een warmtepomp, een zonneboiler of isolatiemaatregelen. Check of je voldoet aan de voorwaarden van de ISDE-subsidie. En let op dat je het op de goede manier aanvraagt. Anders betaal je onnodig kosten. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:8 juli 2024

installatie-warmtepomp

Hoe werkt de ISDE-subsidie in 2024?

De overheid geeft subsidie om je huis te verduurzamen: de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE). Bijvoorbeeld voor zonneboilers, warmtepompen, elektrische kookplaten en isolatiemaatregelen. Je moet de kosten eerst zelf betalen. Daarna vraag je subsidie aan. Je krijgt dan een deel van de kosten vergoed als je aan de voorwaarden voldoet. 

Is de subsidie niet genoeg en wil je ook geld lenen om te verduurzamen? Soms kun je bij het Warmtefonds een renteloze lening afsluiten. Of kijk of je bij je gemeente de goedkope Duurzaamheidslening kunt afsluiten.  

Nieuw: de gemeente kan je helpen met de aanvraag

Sinds begin maart kan de gemeente je helpen met het aanvragen van de subsidie als je er zelf niet helemaal uitkomt. Maak dan een afspraak met het energieloket van de gemeente waar je woont. 

De overheid heeft ook een oplossing voor het probleem dat je de aankoopkosten eerst zelf moet voorschieten. Nu kan soms de gemeente de kosten van het verduurzamen betalen. De subsidie die achteraf wordt uitbetaald, gaat dan rechtstreeks naar de gemeente. Informeer bij je eigen gemeente naar de mogelijkheden. 

ISDE-subsidie aanvragen

Check de mogelijkheden voor subsidie eenvoudig op energiesubsidiewijzer.nl. Als je aan alle voorwaarden voldoet, kun je de subsidie aanvragen op de website van de RVO. Daarvoor heb je een DigiD nodig. Samen met de aanvraag stuur je de volgende bijlagen mee, als digitale foto, scan of schermprint (printscreen):

 • Bewijs van aanschaf
 • Betaalbewijs
 • Bewijs van de installatie door een deskundige installateur. Je kunt geen subsidie aanvragen als je de installatie zelf doet. 

Aanvragen binnen 24 maanden

Vraag de subsidie uiterlijk 24 maanden na de installatie aan. Voer je meerdere maatregelen uit op verschillende momenten? Probeer dan alles te laten uitvoeren binnen 24 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel. Je ontvangt dan dubbele subsidie.

Waarschuwing aanvragen subsidie

Deze websites zijn niet van de RVO: 

 • Subsidie-loket.nl
 • Mijnsubsidieportaal.nl

Vraag je via een van deze bovenstaande websites je subsidie aan, dan krijg je een rekening van een commercieel bedrijf. Je moet dan onnodig betalen voor de aanvraag. Het gaat om bijna €80. Er zijn ook andere websites die vergelijkbaar handelen. Je kunt beter zelf rechtstreeks bij de RVO je subsidie aanvragen. 

Voorwaarden ISDE-subsidie 

Vraag je als particulier de ISDE aan? Dan moet je huis, het apparaat of materiaal en jijzelf aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent de eigenaar én de bewoner van de woning. 
 • Je hebt een geldig burgerservicenummer (BSN).
 • Het nieuwe apparaat of de energiebesparende maatregel is al betaald en geïnstalleerd.
 • Je kunt een bewijs van aanschaf en betaling overleggen.
 • Je kunt aantonen dat een deskundige installateur het apparaat heeft geïnstalleerd.
 • Je mag het apparaat niet binnen een jaar na de beslissing over de subsidie verwijderen.

Maak foto's vóór je begint

Vergeet niet om foto's te maken van je huis voordat de energiebesparende maatregel wordt uitgevoerd. Voor een subsidie-aanvraag moet je vaak de situatie vóór en ná de aanpassing laten zien. Heb je foto's gemaakt? Dan gaat het uitbetalen van de subsidie sneller en makkelijker. 

ISDE-subsidie elektrische kookplaat

Bij subsidie voor de aanschaf van een elektrische kookplaat geldt dat de woning eerst aangesloten moet zijn op een warmtenet. Het subsidiebedrag is €400. 

Hulp nodig bij de aanschaf? Gebruik onze keuzehulp Inductiekookplaten.

ISDE-subsidie warmtepompen

Je moet de warmtepomp gebruiken voor ruimteverwarming of tapwaterverwarming. Je krijgt geen subsidie voor een warmtepompdroger. Om in aanmerking te komen voor subsidie moet de warmtepomp minimaal energielabel A++ hebben.

Apparatenlijst en bedragen

Alle warmtepompen op de speciale Apparatenlijst Warmtepompen komen in aanmerking voor ISDE subsidie. Op de apparatenlijst (meldcodelijst) staat ook het ‘indicatieve subsidiebedrag’ per apparaat. Voor warmtepompen ligt dat bedrag tussen de €500 en bijna €13.000.

ISDE-subsidie zonneboilers

Voor een zonneboiler kun je ISDE krijgen als deze bestaat uit collectoren, een boilervat en een circulatiepomp. Je moet ook een productkaart en technische documentatie hebben.

Apparatenlijst en bedragen

Alle zonneboilers op de Apparatenlijst Zonneboilers komen in aanmerking voor ISDE-subsidie. Op deze lijst staat ook het ‘indicatieve subsidiebedrag’. Voor zonneboilers is dat vanaf €350 per apparaat tot maximaal €3200.

ISDE-subsidie aansluiting op warmtenet

Een warmtenet heet ook wel stadsverwarming of blokverwarming. Voor alle soorten warmtenet-aansluitingen geldt een vast subsidiebedrag van €3775 per aansluiting. Dat is ongeveer 50% van de gemiddelde kosten die horen bij het aansluiten op het warmtenet. Bij individuele aansluitingen horen de kosten van het afsluiten van aardgas en het overgaan op elektrisch koken daar ook bij.

De ISDE verstrekt subsidie voor het aansluiten op een warmtenet van: 

 • Individuele koopwoningen of -appartementen in een door een VvE beheerd gebouw via een individuele aansluiting.
 • Een door een VvE beheerd appartementencomplex via een centrale aansluiting.

ISDE-subsidie isolatiemaatregelen

Voor alle soorten isolatiemaatregelen zijn er vaste subsidiebedragen per vierkante meter. De subsidie dekt ongeveer 30% van de gemiddelde kosten. Je kunt per maatregel maar 1 keer subsidie krijgen. Per maatregel gelden er nog aanvullende voorwaarden

Een combinatie van 1 isolatiemaatregel met een investering in een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet mag ook. 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • installatie-warmtepomp

  ISDE-subsidie

  De overheid geeft subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp, zonneboiler en elektrische kookvoorziening. En voor het nemen van isolatiemaatregelen en de aansluiting op een warmtenet. Hoe werkt dit?
 • Afbeelding van twee mensen die gearmd naar een huis kijken op een zonnige dag. De afbeelding ondersteunt een kader dat linkt naar een topic over subsidies en leningen voor energiebesparende maatregelen op de homepage van het dossier energie vergelijken.

  Nationaal Warmtefonds

  Bij het Nationaal Warmtefonds kun je tegen een lage rente of zelfs renteloos geld lenen voor energiebesparende maatregelen.
 • financieren-hypotheek-1200x800px

  Extra hypotheek voor verduurzaming

  Welke hypotheekaanbieders bieden gunstige voorwaarden om verduurzamen te financieren? Bijvoorbeeld een verduurzamingshypotheek met een lagere rente. Of een energiebespaarbudget.