icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Subsidie zonnepanelen

Voor zonnepanelen is er geen landelijke aankoopsubsidie. Wel zijn er gemeenten met subsidieregelingen en speciale gunstige leningen. Ook de btw over je investering kun je terugvragen. Dat levert al honderden euro’s op.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 6 mei 2022

Artikel subsidies en btw

Landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er al sinds 2013 niet meer. Maar sommige gemeentes hebben wel eigen regelingen. Daarnaast is het voor iedereen mogelijk de betaalde btw over aanschaf en installatie van zonnepanelen terug te krijgen van de Belastingdienst. En natuurlijk is er de salderingsregeling, waarmee de overheid bijdraagt aan de opbrengst van je panelen.

Lokale subsidies

Elke provincie, regio, gemeente of waterschap bepaalt zelf welke maatregelen zij subsidieert en wat de voorwaarden zijn. Ook de maximale subsidiebedragen lopen erg uiteen. Vaak geldt 'op is op'. Hoe eerder je subsidie aanvraagt, hoe meer kans je maakt.

Gemeenten hebben soms ook regelingen die niet als subsidie op de Energiesubsidiewijzer staan. Maar beschikbaar zijn voor inwoners die samen iets willen organiseren voor zonnepanelen, zoals een gezamenlijke inkoop. Soms geldt de subsidie dan niet voor de zonnepanelen, maar wel voor het organiseren van de gezamenlijke actie. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.

Voor zonneboilers voor warm water geldt wél een landelijke subsidieregeling

Teruggave btw op aanschaf zonnepanelen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst.

Gunstige leningen

Energiebespaarlening

Er zijn nog enkele andere regelingen die je helpen bij energiebesparende investeringen, zoals de Energiebespaarlening. Deze is landelijk beschikbaar, ook voor VvE's.

Duurzaamheidslening

In sommige gemeenten zijn er nog aantrekkelijkere alternatieven. Deze gemeenten bieden de SVn Duurzaamheidslening aan. Daarbij kun je tegen erg lage rente (januari 2022: 1,6%) €2.500 tot €25.000 lenen voor isolatie, zonnepanelen of zonneboilers. De looptijd is 10 of 15 jaar, afhankelijk van het bedrag. Boetevrij eerder aflossen kan. Ook hier kan de gemeente aanvullende eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je maximaal 75% van het leenbedrag aan zonnepanelen besteedt.

Amsterdammers hebben nog meer geluk. Hun stad biedt de Energielening Amsterdam aan. Met een vaste looptijd van 10 of 15 jaar en een rente van 1,13% voor particulieren woningeigenaren of huurders (tarieven januari 2022, voor 10 jaar) is dit een heel aantrekkelijke vorm van financiering. De rentekosten vallen in het niet bij het voordeel van direct besparen op de energierekening. Het maximumleenbedrag is hier €15.000 (of €25.000 als je ook isoleert). Amsterdam rekent particulieren geen afsluitkosten. Voor VvE's is de Amsterdamse energielening zelfs renteloos beschikbaar!

Toch kan het nog beter: sinds januari 2022 kun je in Den Haag renteloos de Energiebespaarlening afsluiten. Deze is ook te gebruiken voor isolatie en zonnepanelen. De rentevrije regeling is in Den Haag niet beschikbaar voor VvE's.

Ook zonder subsidie financieel interessant

Ook zonder subsidie verdien je de aanschaf van zonnepanelen terug door het jaarlijkse voordeel op je energierekening. Na de terugverdientijd van rond 6 jaar (uitgaande van de huidige situatie met salderingsregeling) heb je gratis stroom.

De levensduur van zonnepanelen is erg lang. Over de eerste 25 jaar krijg je meestal garantie op het vermogen van de panelen. De omvormer gaat minder lang mee. Hier zit meestal 5 of 10 jaar garantie op. Vervanging van de omvormer is al meegenomen in onze inschatting van de terugverdientijd. Reserveer wel geld om na een jaar of 10 de omvormer te vervangen. Of kies voor een (betaalde) langere garantietermijn op de omvormer.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.