icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Aanbetaling zonnepanelen

Bij grote aankopen is een aanbetaling heel gebruikelijk. Ook bij zonnepanelen komt dit dus veel voor. Wat is redelijk en hoe kun je de risico's beperken?
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:10 november 2022

aanbetaling zonnepaneel

Actueel: let op btw-teruggaaf zonnepanelen

De btw-teruggaafregeling eindigt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen gaat dan naar 0%. Koop je begin volgend jaar zonnepanelen? Als je dit jaar (2022) een aanbetaling doet, dan betaal je hierover wel btw. Dat bedrag kun je terugvragen, maar om administratieve rompslomp te voorkomen kun je de aanbetaling beter doen na 1 januari 2023. 

Wat is redelijk

Een aanbetaling is niet wettelijk verplicht, maar in sommige gevallen stelt een leverancier dit als voorwaarde om tot levering over te gaan. Dit kan in de algemene voorwaarden van de leverancier staan. De hoogte van de aanbetaling volgens de algemene voorwaarden mag nooit meer dan 50% van het totaalbedrag zijn.

Op de website van Consuwijzer staat een voorbeeldbrief waarmee je een hogere aanbetaling kunt weigeren.

50% aanbetalen is nog steeds heel veel geld. Met zo'n grote aanbetaling loop je meer risico als de leverancier failliet gaat voordat hij je zonnepanelen geïnstalleerd heeft. Kies daarom liever voor een partij met een lagere aanbetaling. Of vraag in ieder geval of de leverancier het risico heeft laten afdekken door bankgaranties.

Uitsluiten risico aanbetaling

Om helemaal zonder risico aan te betalen, kun je een tussenstation inschakelen. Bijvoorbeeld een van de volgende. 
 

 • Garantiefonds: Stichting Garantiefonds ZonZeker is een collectief van kleine installateurs die risico’s rond je aanbetaling wegneemt. Een certificaat van ZonZeker is niet kosteloos, maar het biedt ook zekerheden in geval van een faillissement van de leverancier gedurende of zelfs na de garantieperiode.

  De basisvariant kun je zelfs nog krijgen als je zonne-energiesysteem al eerder – tot 3 jaar terug – geplaatst is en aan bepaalde voorwaarden voldoet. Een uitgebreidere variant biedt 15 jaar zekerheid, een check van je systeem na een aantal jaar en reiniging van de zonnepanelen. Dit ZonZeker extra-pakket kost minimaal €27,50 per jaar.

  De prijs is afhankelijk van hoeveel en welke zonnepanelen en omvormer(s) je hebt gekozen.
   
 • Wel kosteloos is de eveneens commerciële dienst van Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE). De stichting stelt eisen aan de deelnemende bedrijven. Uit de afdracht van de leden moet, in geval van calamiteiten zoals een faillisement, zowel aanbetaling als fabrieksgarantie gedekt kunnen worden.

  De Consumentenbond heeft geen onderzoek gedaan naar de garantiefondsen ZonZeker en SGZE, en kan dus niet beoordelen of je werkelijk geen risico meer loopt. Maar de ontwikkeling naar collectieve fondsen om risico's voor consumenten te verkleinen, zien wij als positief.
   
 • Het kwaliteitskeurmerk Zonnekeur van landelijke brancheverenigingen Holland Solar en Techniek Nederland (het voormalige Uneto-VNI) biedt een indicatie van installatiekwaliteit. Het biedt geen financiële waarborg. 
  De onafhankelijke stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) ziet toe op de kwaliteit van de installatiebedrijven met het keurmerk. InstallQ-erkende installatiebedrijven houden rekening met alle recente kwaliteits- en veiligheidsinzichten. De erkende of gecertificeerde bedrijven vind je gemakkelijk via echteinstallateur.nl.

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.