icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Aanbetaling zonnepanelen

Bij grote aankopen - waarvoor de verkopende partij materialen moet inkopen - is het gebruikelijk dat consumenten een aanbetaling doen. Ook bij zonnepanelen komt dit dus veel voor. Wat is redelijk en hoe kun je de risico's beperken?
aanbetaling zonnepaneel

Wat is redelijk

Een aanbetaling is niet wettelijk verplicht, maar in sommige gevallen stelt een leverancier dit als voorwaarde om tot levering over te gaan. Dit kan in de algemene voorwaarden van de leverancier staan. De hoogte van de aanbetaling volgens de algemene voorwaarden mag nooit meer dan 50% van het totaalbedrag zijn. Op de website van Consuwijzer staat een voorbeeldbrief waarmee je een hogere aanbetaling kunt weigeren.

50% aanbetalen is nog steeds heel veel geld, en met een grote aanbetaling loop je meer risico als de leverancier failliet gaat voordat hij je zonnepanelen geïnstalleerd heeft. Kies daarom liever voor een partij met een lagere aanbetaling.

Ook binnen ons Zonnecollectief vragen de leveranciers een aanbetaling, maar we hebben ze het risico daarvan laten afdekken door bankgaranties.

Uitsluiten risico aanbetaling

Om ook buiten ons Zonnecollectief helemaal zonder risico aan te betalen, kun je een tussenstation inschakelen.

Als je gebruik maakt van BuyRely gaat je aanbetaling naar een speciale rekening. Pas als de leverancier gezorgd heeft voor een goede installatie, en jij daar als klant voor getekend hebt, geeft BuyRely de aanbetaling door aan de leverancier. Als de installateur niet levert of zijn afspraken niet nakomt, krijg je het geld weer terug. BuyRely is een initiatief van de ING, maar je hoeft geen ING-rekening te hebben. Voor consumenten is de dienst kosteloos. Dus als je beoogde leverancier akkoord gaat met een aanbetaling via BuyRely - zonder je er extra voor te laten betalen - zouden wij dat zeker overwegen.

Een andere optie biedt de Stichting Garantiefonds ZonZeker, een collectief van kleine installateurs. Ook ZonZeker neemt de risico’s rond je aanbetaling weg. Een certificaat van ZonZeker is niet kosteloos, maar het biedt ook zekerheden in geval van een faillissement van de leverancier gedurende of zelfs na de garantieperiode. Er is een basisvariant die je zelfs nog kunt krijgen als je zonne-energiesysteem al eerder – tot 3 jaar terug – geplaatst is en aan bepaalde voorwaarden voldoet. En een uitgebreidere variant die 15 jaar zekerheid biedt, plus een check van je systeem na een aantal jaar, en reiniging van de zonnepanelen. Dit ZonZeker extra-pakket kost minimaal €19,50 per jaar. De prijs is afhankelijk van hoeveel en welke zonnepanelen en omvormer(s) je hebt gekozen.

Lees meer:

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME