icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Zonnepanelen voor huurders

Huurders met een eigen dak kunnen zonnepanelen laten plaatsen. Maar een flinke zonnestroominstallatie op het gezamenlijke dak van een appartementengebouw was voorheen weinig rendabel. Dat wordt het wel met 'Herman de zonnestroomverdeler'.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:9 december 2016

zonnepanelen 2

Zonnepanelen nu ook interessant voor huurders van woningcorporatie

Bij veel (gestapelde) woningen met een gezamenlijk dak is dat dak in principe heel geschikt voor zonnepanelen. Denk bijvoorbeeld aan een flatgebouw met een groot plat dak. Panelen tegen de gevel kan trouwens ook. Maar binnen de Nederlandse belastingwetgeving zijn zonnepanelen voor kleinverbruikers vooral rendabel als je opgewekte stroom via de eigen energiemeter met je verbruik kunt salderen. Bij een groot systeem op een gezamenlijk dak, met bijvoorbeeld slechts 1 of enkele centrale omvormer(s), is dit lastig. Maar ‘Herman de zonnestroomverdeler’ biedt uitkomst!

Hoe werkt Herman de zonnestroomverdeler?

De stroom van zonnepanelen op een gedeeld dak komt binnen op de collectieve energiemeter. Dat levert maar zo’n €0,10 per kWh op, terwijl consumenten met zonnepanelen op hun eigen dak er zo'n €0,20 per kWh voor krijgen. Maar voor zo'n financieel gunstige verrekening moet de zonnestroom direct op de energiemeter van de consument binnenkomen, niet op een collectieve meter. Dat maakt het zonder stroomverdeler nodig om de grote installatie te splitsen in meerdere relatief dure kleine installaties met eigen omvormers. Onhandig en kostbaar.

'Herman de zonnestroomverdeler' verdeelt de stroom van 1 grote zonne-installatie op een gedeeld dak over de elektriciteitsmeters van deelnemende huishoudens. De woningcorporatie kan 'Herman' tussen de omvormer(s) van het grote systeem en de aansluitingen van de bewoners plaatsen. Volgens verdeelt 'Herman' de opgewekte stroom dan over de aansluitingen, eventueel met behulp van een verdeelsleutel als bewoners mee hebben geïnvesteerd in de zonnepanelen.

Kosten en opbrengsten

Met 'Herman' verdubbelt de jaarlijkse opbrengst in euro’s van de opgewekte stroom. Huurders met zonnepanelen op hun gezamenlijke dak krijgen zo een lagere energierekening. Vaak zal de woningcorporatie eigenaar van de panelen zijn, en betalen voor de diensten van LENS, het bedrijf achter 'Herman'. Een deel van die kosten zal aan de huurders worden doorberekend, maar per saldo zul je veel beter af zijn dan zonder zonnepanelen. Met het computerprogramma ‘Mijn Herman’ kunnen huurders zelf de opbrengsten van hun deel van de zonnepanelen volgen.

Niet meer voor VvE’s

In het verleden bood 'Herman' ook uitkomst voor bewoners in een VvE (Vereniging van Eigenaren). Vanwege de intensieve begeleiding die daarbij nodig is heeft LENS echter besloten dat de stroomverdeler voorlopig niet voor VvE’s beschikbaar is. Vereniging Eigen Huis biedt een stappenplan voor VvE's die zonnepanelen willen.

Bron en meer informatie: www.zonnestroomverdeler.nl

Zonnepanelen op huurhuis

Mensen met een huurhuis zonder gezamenlijk dak kunnen profiteren van zonnepanelen zonder stroomverdeler. Je moet dan wel schriftelijke toestemming hebben van de verhuurder voor het plaatsen van de zonnepanelen. Daarbij is het handig afspraken te maken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden, maar kan ook voordeel hebben van een beter energielabel voor de woning dankzij jouw zonnepanelen. Je kunt aan de verhuurder vragen om een vergoeding voor dat voordeel.
En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan het energiebedrijf.

Lees meer:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies