icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je wilt zonnepanelen. Maar hoeveel is optimaal? Dat hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. We leggen uit hoe je het optimale aantal zonnepanelen berekent en waar je op moet letten.
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  16 februari 2018

gewone-mensen-zonnepanelen2

Wat heb je nodig?

Wanneer haal je financieel gezien de meeste opbrengst uit zonnepanelen? Het meest optimaal is als je precies genoeg zonnepanelen hebt om je totale jaarlijkse stroomverbruik mee op te wekken. 

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn, heb je dus nodig:

  • Een inschatting van de opbrengst (het vermogen) van de aan te schaffen zonnepanelen.
  • Je eigen energierekening om te zien hoeveel stroom je per jaar verbruikt.
  • Afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het (maximale) piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt onder standaard laboratoriumcondities (zogenaamde STC-condities: optimale instraling, temperatuur van 25 graden).

Het piekvermogen is nodig om de jaarlijkse opbrengst te berekenen, maar ook om te bepalen wat de capaciteit van de omvormer moet zijn voor een bepaald aantal panelen.

Er zijn inmiddels zonnepanelen van standaard formaat met piekvermogens tot zo'n 360 Wp, maar 260-290 Wp is gangbaar. Panelen met extra hoge vermogens zijn duurder en vaak alleen lonend als de dakruimte beperkt is; ze bieden immers wel meer opbrengst per vierkante meter, maar niet altijd per euro-investering.

Bereken de jaaropbrengst van zonnepanelen

In Nederland geldt de volgende vuistregel:

De jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek.

Voorbeeld: 10 panelen van 270 Wp leveren dus zo'n 0,9 x 10 x 270 = 2430 kWh op.

In kustgebieden - waar de jaarlijkse instraling hoger is - zal dit iets meer zijn. Koele temperaturen zijn ook gunstig, want zonnepanelen presteren bij dezelfde hoeveelheid zonlicht beter als ze kouder zijn.

Als de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer op zuidoost of zuidwest liggen kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Check je jaarlijkse stroomverbruik

Zoals hierboven blijkt leveren gemiddelde nieuwe zonnepanelen per stuk dus rond de 240 kWh elektriciteit per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt zo'n 3300 kWh aan stroom per jaar. Voor dit stroomverbruik heb je 14 gemiddelde zonnepanelen nodig (14 x 240 = 3360). Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.

Het is dus slim om eerst je energierekening erbij te pakken om te zien hoeveel panelen voor jou optimaal zijn. Houd daarbij, voor zover mogelijk, rekening met toekomstige veranderingen in je huishouden of leefstijl.

Bereken zelf het aantal zonnepanelen

Een goede installateur kan een behoorlijk precieze opbrengstverwachting voor jouw dak bepalen, maar voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je de formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) : (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Voorbeeld:

  • Je jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh.
  • Je leverancier heeft zonnepanelen van 270 Wp in de aanbieding.
  • Daarvan heb je er dan 3000 x 1,1 = 3300 gedeeld door 270 = 12,2 nodig.

Omdat de opbrengst van zonnepanelen jaar op jaar verschilt, en in de loop der jaren langzaam iets achteruit gaat, zou je bijvoorbeeld voor 13 panelen kunnen kiezen als die op je dak passen.

Benodigd aantal zonnepanelen

  Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
  270 300 330
Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
1000 4 4 3
2000 8 7 7
3000 12 11 10
4000 16 15 13
5000 20 18 17

Dakoppervlak

Pas op met simpelweg berekenen van je dakoppervlak om het mogelijke aantal zonnepanelen te bepalen. Als delen van het dak (soms) in de schaduw liggen kan het slimmer zijn om daar geen panelen te leggen. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om bij een deels beschaduwd dak de opbrengst te optimaliseren.

Puur vanuit financieel oogpunt was het altijd verstandig om niet meer zonnepanelen te installeren dan nodig zijn om je jaarlijkse stroomverbruik te dekken, zodat je zoveel mogelijk kunt salderen. Maar de salderingsregeling zou na 2020 vervangen kunnen worden door een premie per geleverde kWh. In dat geval kan het wel lonen om zoveel panelen te installeren als er op je dak passen. Later panelen bijplaatsen brengt meer installatiekosten met zich mee.

Ook interessant: