icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoeveel zonnepanelen heb je nodig?

Je wilt zonnepanelen. Maar hoeveel heb je er nodig? Dat hangt af van je stroomverbruik en de opbrengst van de zonnepanelen. We leggen uit hoe je dat berekent en waar je op moet letten.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:16 juni 2022

gewone-mensen-zonnepanelen2

Hoeveel zonnepanelen?

Wanneer je precies genoeg zonnepanelen hebt voor je jaarlijkse stroomverbruik, leveren zonnepanelen financieel het meeste op.

Dat is in ieder geval tot en met 2024 het geval. Maar installeer er gerust meer als je verwacht meer stroom te gaan gebruiken. Bijvoorbeeld omdat je elektrisch gaat rijden, op inductie gaat koken, of omdat je een (hybride) warmtepomp overweegt.

Om te bepalen hoeveel zonnepanelen voor jou optimaal zijn, heb je nodig:

  • Een inschatting van de opbrengst (het vermogen) van de zonnepanelen.
  • Je eigen energierekening om te zien hoeveel stroom je per jaar verbruikt.
  • Verwacht je een (hybride) warmtepomp of elektrische auto aan te schaffen? Tel dat verbruik dan op bij je huidige jaarverbruik.
  • Afmetingen, hellingshoek en oriëntatie van je dak.

Bereken zelf het aantal zonnepanelen

Een goede installateur kan vrij nauwkeurig de verwachte opbrengst van je dak bepalen. Voor een eerste inschatting van het aantal panelen dat je nodig hebt gebruik je deze formule:
(jaarlijks stroomverbruik x 1,1) gedeeld door (het vermogen van 1 paneel in wattpiek).

Voorbeeld:

  • Je jaarlijks stroomverbruik is 3000 kWh.
  • Je leverancier heeft zonnepanelen van 350 Wp in de aanbieding.
  • Daarvan heb je er dan 3000 x 1,1 = 3300 gedeeld door 350 = 9,4 nodig.

De opbrengt van zonnepanelen is elk jaar verschillend. In de loop der jaren gaat de opbrengst ook een klein beetje achteruit. Daarom zou je bijvoorbeeld voor 10 panelen kunnen kiezen als die op je dak passen.

Aantal zonnepanelen nodig

Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
2000 7
3000 10
4000 13
5000 16

Het aantal panelen dat je nodig hebt, hangt af van het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek (Wp, zie onder). De tabel gaat uit van panelen van 350 Wp en rondt naar boven toe af.

Met de formule: (gewenste opbrengst in kWh x 1,1) gedeeld door (het vermogen per paneel in wattpiek) bereken je het aantal voor panelen met een hoger of lager vermogen.

Let op
Deze berekening gaat uit van een situatie waarin geen of nauwelijks schaduw op de zonnepanelen valt. Is de ligging minder ideaal dan zal de opbrengst lager zijn. Voor schaduw op een deel van de panelen zijn oplossingen.

Het vermogen van de zonnepanelen in wattpiek

Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in wattpiek (Wp). Dat is het (maximale) piekvermogen dat het zonnepaneel opwekt onder standaard laboratoriumcondities. Met optimale instraling en een temperatuur van 25 graden.

Het piekvermogen is nodig om de jaarlijkse opbrengst te berekenen. Maar ook om te bepalen wat de capaciteit van de omvormer moet zijn voor een bepaald aantal panelen. Het is vaak slim om de capaciteit van de omvormer iets (bijvoorbeeld 10%) lager te kiezen dan de capaciteit van het zonnesysteem.

Dan heb je aan een 'kleinere' omvormer genoeg en kan deze efficiënter werken. Het verlies van het net niet kunnen halen van het maximale (STC-)vermogen is heel erg klein, omdat die situatie in Nederland nauwelijks voorkomt.

Standaard formaat zonnepanelen hebben piekvermogens tot zo'n 370 Wp. Zo'n paneel heeft 6 bij 10 zonnecellen en de afmetingen zijn ongeveer 1 x 1,65 meter. Panelen met extra hoge vermogens zijn duurder en lonen vaak alleen als je weinig ruimte hebt. Ze brengen meer op per vierkante meter, maar niet altijd per euro-investering.

Let op
Er komen steeds meer zonnepanelen op de markt die een groter formaat hebben, bijvoorbeeld 110 bij 185 centimeter. Het vermogen, tot ruim boven de 400 Wattpiek, is hoger. Maar er passen natuurlijk minder van op je dak. De ruimte op je dak bepaalt of een extra groot formaat wel of niet handig is. 

Bereken de jaaropbrengst van zonnepanelen

In Nederland geldt de volgende vuistregel:

De gemiddelde jaaropbrengst van zonnepanelen in kilowattuur (kWh) bedraagt 90% van de capaciteit van het systeem in wattpiek.

Voorbeeld

10 panelen van 350 Wp leveren dus zo'n 0,9 x 10 x 350 = 3150 kWh op.

In kustgebieden waar de jaarlijkse instraling hoger is, is dit iets meer. Koele temperaturen zijn ook gunstig, want zonnepanelen presteren bij dezelfde hoeveelheid zonlicht beter als ze kouder zijn.

Het verschil in opbrengst tussen extreem zonnige jaren, zoals 2018, 2019 en 2020, en bovengemiddeld sombere jaren kan wel 25% bedragen. Sinds 2000 zijn deze bovengemiddelde sombere jaren niet meer voorgekomen.

Zonnepanelen zuidoost of zuidwest

Als de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer op zuidoost of zuidwest liggen kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte jaaropbrengst afhalen.

Zonnepanelen oost-west

Zonnepanelen op het westen en oosten zijn zeker ook lonend. Niet voor niets worden veel grootschalige zonneparken al in een zogenaamde 'oost-west-opstelling' geplaatst, waarbij de helft van de panelen op het westen en de andere helft op het oosten gericht is.

Gelijkmatig verdeeld

Zo wordt de opbrengst van het systeem veel gelijkmatiger over de dag verspreid, in plaats van vooral rond een flinke piek in de middag. De zon komt op in het oosten, staat op zijn hoogst (en schijnt het felst) in het zuiden en gaat weer onder in het westen. De zonnepanelen belasten op deze manier het elektriciteitsnet minder. 

Waarde in de toekomst

In de toekomst kan stroom die je 's ochtends of 's avonds teruglevert meer waard worden dan stroom die je 's middags teruglevert. En stroom direct gebruiken of opslaan op het moment van opwekken zal steeds gunstiger worden.

Check je jaarlijkse stroomverbruik

Zoals we hierboven beschrijven, leveren gemiddelde nieuwe zonnepanelen per stuk dus rond de 300 kWh elektriciteit per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Ook de hoeveelheid apparaten, hoe zuinig deze zijn en of je elektrisch rijdt speelt een rol.

Om te zien hoeveel panelen voor jou optimaal zijn, is het slim je energierekening erbij te pakken. Probeer ook rekening te houden met veranderingen in je huishouden of leefstijl.

Let op
Veel mensen zullen de komende jaren elektrisch gaan koken (inductie), elektrisch rijden en (deels) elektrisch verwarmen met een (hybride) warmtepomp. Voor dat scenario komt een flink aantal zonnepanelen goed van pas. Later bijplaatsen is vanwege de installatiekosten financieel minder gunstig dan direct het dak vol te leggen.

Dakoppervlak

Pas op met simpelweg berekenen van je dakoppervlak om het mogelijke aantal zonnepanelen te bepalen. Als delen van het dak (soms) in de schaduw liggen kan het slimmer zijn om daar geen panelen te leggen. Wel zijn er verschillende mogelijkheden om bij een dak dat deels in de schaduw ligt de opbrengst te optimaliseren.

Vanuit financieel oogpunt was het altijd verstandig om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt voor je jaarlijkse stroomverbruik. Zodat je zoveel mogelijk kunt salderen. Maar de salderingsregeling wordt vanaf 2025 waarschijnlijk langzaam afgebouwd. Direct veel panelen plaatsen is goedkoper dan later panelen bijplaatsen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.