icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoelang de terugverdientijd is.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 23 mei 2022

Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Rekenvoorbeeld

Stel:

  • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
  • Kosten: ongeveer €5000*, inclusief btw (circa €1000), die je kunt terugvragen.
  • Met 330 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3960 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 3500 kWh aan stroom.
  • Het totale jaarlijkse stroomverbruik van je huishouden is ook minstens 3500 kWh. Zodat je alle opgewekte stroom kunt salderen.
  • Bij een elektriciteitsprijs van €0,24 per kWh (prijspeil juli 2021)** heb je dan een jaarlijkse besparing van €840.

De zonnepanelen in dit voorbeeld verdien je dus terug in zo'n 6 jaar tijd. En daarna krijg je nog vele jaren gratis stroom uit je panelen. Als je de btw terugvraagt (circa €1000), krijg je een deel van je investering direct terug. Dan komt de terugverdientijd op nog geen 5 jaar uit.

* Prijzen lopen ver uiteen. Kijk verder dan alleen de prijs. Let goed op wat wel/niet inbegrepen is (meerwerklijst installatiekosten), wat voor soort omvormer(s) je krijgt en hoe de garantie geregeld is.

** Eind 2021 zijn de energieprijzen omhoog geschoten. Met de hoge stroomtarieven van nieuwe energiecontracten in 2022 is de jaarlijkse besparing veel hoger. En de terugverdientijd van zonnepanelen dus een stuk korter. Maar voor veel consumenten geldt dat ze nu nog een lopend energiecontract tegen lagere prijzen hebben. En het is erg onzeker hoelang de stroomprijs op het huidige zeer hoge niveau zal blijven. Daarom houden we in dit rekenvoorbeeld nog geen rekening met de extreem hoge elektriciteitsprijs van nu.

Aandachtspunten

Als de elektriciteitsprijs langer hoog blijft, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt tot onder die in het rekenvoorbeeld, gaat het terugverdienen wat langzamer.

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig, maar wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder).

Benieuwd naar een indicatie met een ander aantal panelen?  Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 10 panelen van 380 Wp installeert, is je systeem 3800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op.

Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Salderingsregeling zonnepanelen gaat wijzigen

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Deze zal gaan wijzigen. De details van de nieuwe regeling zijn nog niet bekend. Daarom kunnen we in onze berekeningen hier geen rekening mee houden. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Op dit moment (mei 2022) heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog steeds niet behandeld.

Minister Jetten (EZK) meldde op 20 mei 2022 dat de nieuwe regeling pas in 2025 zal ingaan. Het idee is dat je vanaf dan niet meer volledig kunt salderen; de regeling zal geleidelijk afgebouwd worden.

Volgens de minister moet de aangepaste regeling tot een vergelijkbare terugverdientijd leiden. Of dat wel zo is, hangt onder andere af van hoeveel je van je energieleverancier krijgt voor je opgewekte stroom. Het kiezen van de gulste energieleverancier (zie onderaan dit artikel) wordt daardoor steeds belangrijker. Want de leverancier bepaalt hoeveel hij je vergoed per kWh. Wij blijven aandringen op wettelijke garanties dat deze 'terugleververgoeding' sowieso redelijk is. Ook na 2025.

De toekomstige afbouw van het salderen betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom financieel steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je opgewekte energie 'in huis houden'. Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond terugleveren aan het energienet. Hoe je dat kunt doen: bijvoorbeeld door je wasmachine te laten starten als de zon schijnt. 

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar.

Mocht deze na bijvoorbeeld 12 jaar defect raken, dan heb je je zonne-energiesysteem al ruimschoots terugverdiend. Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost, afhankelijk van de grootte van je systeem en het gekozen merk omvormer, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig. Per saldo geldt deze vuistregel: in een jaar of 6 verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat er 1 of 2 jaar jaar af van die 'gratis' stroom.

Soms kan het daarom aantrekkelijk zijn om (tegen extra kosten) te kiezen voor garantieverlenging op de omvormer.

Flinke verschillen per energieleverancier

De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Bij de huidige stroomprijzen kan dit honderden euro's per jaar schelen. Let daarvoor op de 'terugleververgoeding'. Die moet bij de tarieven vermeld staan.

Het vastrecht verschilt ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Hoe minder stroom je netto nog van het net afhaalt, des te belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

In april 2022 onderzochten wij de terugleververgoeding bij een nieuw afgesloten variabel contract per leverancier. Deze tarieven wijzigen regelmatig, maar ons onderzoek laat zien dat de vergoedingen enorm variëren tussen leveranciers. Sommige leveranciers houden (nog) vast aan een vergoeding van rond of onder de €0,10 per kWh. Dat was voorheen normaal, maar sinds najaar 2021 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Een groot deel van de leveranciers heeft hun teruglevertarief laten meestijgen met de leveringstarieven. Andere dus niet. We zagen wel een factor 20 verschil tussen leveranciers!

Je kunt ook direct in onze Energievergelijker kijken welke leverancier het gunstigste is in jouw situatie, inclusief zonnepanelen. Maar op dit moment (april 2022) is de Energievergelijker bijna helemaal leeg omdat veel leveranciers geen vaste contracten durven aanbieden. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.