icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Terugverdientijd zonnepanelen

In zonnepanelen moet je eerst investeren om ze vervolgens terug te verdienen en daarna gratis zonnestroom te hebben. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang de terugverdientijd is.
Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

  • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
  • Kosten: ongeveer €4000.
  • Met 270 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3240 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 2900 kWh aan stroom.
  • Bij een elektriciteitsprijs van €0,19 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €550.

In ruim 7 jaar tijd verdien je de zonnepanelen dus terug. Als je de BTW terugvraagt (circa €700), krijg je een deel van je investering direct terug. Dan komt de terugverdientijd op ongeveer 6 jaar uit. In sommige gemeentes zijn er ook nog subsidies; die verlagen de terugverdientijd nog verder.

Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. Momenteel daalt de prijs echter. Als de prijs verder daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer. Voor de helderheid van dit voorbeeld en omdat we geen glazen bol hebben gaan we uit van gelijkblijvende stroomprijzen.

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Dus als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog 19 jaar gratis stroom. Wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder). Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig.

Benieuwd naar een indicatie met een ander aantal panelen? Doe onze Dakcheck, of reken het zelf uit. Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Dus als je 10 panelen van 265 Wp installeert is je systeem 2650 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 2650 = 2385 kWh op. Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar.

Mocht deze na bijvoorbeeld 12 jaar sneuvelen, dan heb je je zonne-energiesysteem al terugverdiend. Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost tegenwoordig, afhankelijk van de grootte van je systeem, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig. Per saldo geldt deze vuistregel: in 6 of 7 jaar verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom, maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat daar een jaar vanaf.

Salderingsregeling

In bovenstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van het behoud van de salderingsregeling. Mocht deze regeling ondanks ons pleidooi na 2020 toch afgebouwd worden, dan zal dit zeer waarschijnlijk heel geleidelijk gaan. Bovendien heb je in 2020 je systeem al voor een deel terugverdiend, en gaat het terugverdienen zelfs zonder de huidige regeling door, zij het langzamer.

Geen zin in uitzoekwerk en wil je lange garanties op je hele systeem tegen een scherpe prijs? Doe mee aan onze inkoopactie voor zonnepanelen. Update: Het Zonnecollectief is gesloten per april 2017. Je kunt niet meer meedoen met de actie.

Lees ook:

 

Ondersteund door het Intelligent Energy Programme van de Europese Unie

De Consumentenbond is als enige verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel, dat niet noodzakelijk de mening van de Europese Unie weergeeft. Het EASME (Executive Agency for Small and Medium-sized Enterprises) noch de Europese Commissie is aansprakelijk voor het gebruik dat kan worden gemaakt van de erin vervatte informatie.

Lees meer over het project CLEAR

Combi logo Clear EASME