icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang de terugverdientijd is.
Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

  • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
  • Kosten: ongeveer €4000.
  • Met 270 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3240 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 2900 kWh aan stroom.
  • Bij een elektriciteitsprijs van €0,19 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €550.

In ruim 7 jaar tijd verdien je de zonnepanelen dus terug. Als je de BTW terugvraagt (circa €700), krijg je een deel van je investering direct terug. Dan komt de terugverdientijd op ongeveer 6 jaar uit. In sommige gemeentes zijn er ook nog subsidies; die verlagen de terugverdientijd nog verder.

Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. Momenteel daalt de prijs echter. Als de prijs verder daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer. Voor de helderheid van dit voorbeeld en omdat we geen glazen bol hebben gaan we uit van gelijkblijvende stroomprijzen.

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Dus als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog 19 jaar gratis stroom. Wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder). Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig.

Benieuwd naar een indicatie met een ander aantal panelen?  Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Dus als je 10 panelen van 280 Wp installeert is je systeem 2800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 2800 = 2520 kWh op. Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar.

Mocht deze na bijvoorbeeld 12 jaar defect raken, dan heb je je zonne-energiesysteem al terugverdiend. Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost, afhankelijk van de grootte van je systeem en het gekozen merk omvormer, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig. Per saldo geldt deze vuistregel: in 6 of 7 jaar verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom, maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat daar een of 2 jaar jaar vanaf. Soms kan het daarom aantrekkelijk zijn om (tegen extra kosten) te kiezen voor garantieverlenging op de omvormer.

Salderingsregeling

In bovenstaand rekenvoorbeeld gaan we uit van het behoud van de salderingsregeling. Mocht deze regeling ondanks ons pleidooi toch stoppen in 2020, dan komt er een andere regeling voor in de plaats. Waarschijnlijk zal het gaan om een tarief per kWh stroom je die 'op het net zet' waarmee je je zonnepanelen nog steeds terugverdient.

Het voordeel van zo'n 'invoedpremie' (ook wel feed-in tariff genoemd) kan zijn dat het voor mensen met een groot dak aantrekkelijker wordt om meer panelen te installeren dan voor het eigen stroomverbruik nodig zijn. Maar hoe aantrekkelijk de nieuwe regeling wordt hangt natuurlijk vooral af van de hoogte van dat tarief. Consumentenbond houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

Lees ook: