! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang de terugverdientijd is.
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 9 april 2021

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

  • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
  • Kosten: ongeveer €5000*, inclusief btw (circa €1000), die je kunt terugvragen.
  • Met 330 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3960 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 3500 kWh aan stroom.
  • Bij een elektriciteitsprijs van €0,22 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €780.

* Prijzen lopen tamelijk ver uiteen. Kijk verder dan alleen de prijs. Let goed op wat wel/niet inbegrepen is (meerwerklijst installatiekosten), wat voor soort omvormer(s) je krijgt en hoe de garantie geregeld is.

De zonnepanelen in bovenstaand voorbeeld verdien je dus terug in 6-7 jaar tijd. Als je de btw terugvraagt (circa €1000), krijg je een deel van je investering direct terug. Dan komt de terugverdientijd op ruim 5 jaar uit.

Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer.

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig, maar wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder).

Benieuwd naar een indicatie met een ander aantal panelen?  Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 10 panelen van 380 Wp installeert, is je systeem 3800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op.

Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Salderingsregeling zonnepanelen gaat wijzigen

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Vanaf 2023 zal deze wijzigen. Je kunt dan niet meer volledig salderen; de regeling zal geleidelijk afgebouwd worden. Volgens de minister zal de aangepaste regeling tot een vergelijkbare terugverdientijd leiden.

De details van de nieuwe regeling zijn nog niet bekend. Daarom kunnen we hier nu geen rekening mee houden in het rekenvoorbeeld. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Momenteel (voorjaar 2021) ligt er een wetsvoorstel ter behandeling door de Tweede Kamer.

Het afbouwen van de mogelijkheid om te salderen na 2023 betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je opgewekte energie 'in huis houden'. Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond terugleveren aan het energienet. Hoe je dat kunt doen: bijvoorbeeld door een wasmachine die start als de zon schijnt. 

Het belastingvoordeel van zelf opgewekte stroom op de energierekening gaat dus lager worden. Daarmee wordt het kiezen van de meest gunstige energieleverancier (zie onderaan dit artikel) juist steeds belangrijker.

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar.

Mocht deze na bijvoorbeeld 12 jaar defect raken, dan heb je je zonne-energiesysteem al ruimschoots terugverdiend. Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost, afhankelijk van de grootte van je systeem en het gekozen merk omvormer, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig. Per saldo geldt deze vuistregel: in 6 of 7 jaar verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat er 1 of 2 jaar jaar af van die 'gratis' stroom.

Soms kan het daarom aantrekkelijk zijn om (tegen extra kosten) te kiezen voor garantieverlenging op de omvormer.

Flinke verschillen per energieleverancier

De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere.

Het vastrecht verschilt ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Hoe minder stroom je netto nog van het net afhaalt, des te belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

We hebben het salderingsbeleid, vastrecht en hoogte van de terugleververgoeding voor alle leveranciers uitgezocht. Je kunt ook direct in onze Energievergelijker kijken welke leverancier het gunstigste is in jouw situatie, inclusief zonnepanelen.

Lees ook: