icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoelang de terugverdientijd is.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 16 juni 2022

Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van 12 zonnepanelen waarvan de opbrengst gelijk is aan een jaarlijks stroomverbruik van 3500 kWh. Zodat je alle opgewekte stroom kunt salderen.

Kosten installatie:

Kosten circa: €5000*
Btw (kun je terugvragen): €1000
  €4000

 

Opbrengst panelen (gelijk aan stroomverbruik)

Opbrengst /jaar circa: 3500 kWh
Elektriciteitsprijs: €0,24 per kWh (prijspeil zomer 2021)**
  €840 /jaar

 

Terugverdientijd

De terugverdientijd is in dit voorbeeld nog geen 5 jaar. Dit bereken je door de kosten te delen door de jaarlijkse besparing (€4000 / €840 = 4,76). We gaan er dus vanuit dat je de btw terugvraagt. Als je dat niet doet, is de terugverdientijd ongeveer 6 jaar.

Ander rekensommetje maken?

Benieuwd naar een schatting met een ander aantal panelen?  Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 10 panelen van 380 Wp installeert, is je systeem 3800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 3800 = 3420 kWh op.

Let op

* Prijzen verschillen flink. Kijk verder dan alleen de prijs. Let goed op wat wel/niet inbegrepen is (meerwerklijst installatiekosten), wat voor soort omvormer(s) je krijgt en hoe de garantie geregeld is.

** Eind 2021 zijn de energieprijzen omhoog geschoten. Met de hoge stroomtarieven van nieuwe energiecontracten in 2022 is de jaarlijkse besparing veel hoger. En de terugverdientijd van zonnepanelen dus een stuk korter.

Maar voor veel consumenten geldt dat ze nu nog een lopend energiecontract tegen lagere prijzen hebben. En het is erg onzeker hoelang de stroomprijs op het huidige zeer hoge niveau zal blijven. Daarom houden we in dit rekenvoorbeeld nog geen rekening met de extreem hoge elektriciteitsprijs van nu.

Aandachtspunten

Elektriciteitsprijs

Als de elektriciteitsprijs langer hoog blijft, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt tot onder die in het rekenvoorbeeld, gaat het terugverdienen wat langzamer.

Levensduur

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig, maar wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder).

Ligging panelen

Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Salderingsregeling zonnepanelen gaat wijzigen

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Maar deze gaat wijzigen. De details van de nieuwe regeling zijn nog niet bekend. Daarom kunnen we hier in onze berekeningen geen rekening mee houden.

Ontwikkelingen

We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. Op dit moment (mei 2022) heeft de Tweede Kamer het wetsvoorstel nog steeds niet behandeld. Minister Jetten (EZK) meldde op 20 mei 2022 dat de nieuwe regeling pas in 2025 zal ingaan. Het idee is dat je dan niet meer volledig kunt salderen. De regeling zal geleidelijk afgebouwd worden.

Vergelijkbare terugverdientijd

Volgens de minister moet de aangepaste regeling tot een vergelijkbare terugverdientijd leiden. Of dat wel zo is, hangt onder andere af van hoeveel je van je energieleverancier krijgt voor je opgewekte stroom. 

Let op je energiecontract

Het kiezen van je energieleverancier (zie onderaan dit artikel) wordt daardoor steeds belangrijker. Want de leverancier bepaalt hoeveel hij je vergoed per kWh. Wij blijven aandringen op wettelijke garanties dat deze 'terugleververgoeding' sowieso redelijk is. Ook na 2025.

Zelf verbruiken

De toekomstige afbouw van het salderen betekent dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom financieel steeds aantrekkelijker wordt. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je opgewekte energie 'in huis houden'.

Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond terugleveren aan het energienet. Hoe je dat kunt doen: bijvoorbeeld door je wasmachine te laten starten als de zon schijnt. 

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer kapot gaat. De gemiddelde levensduur van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar. Dus als deze bijvoorbeeld na 12 jaar kapot gaat, heb je de zonnepanelen al ruim terugverdiend. 

Kosten

Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je een nieuwe kopen. Die kost, (ruim) minder dan €1000. De prijs is afhankelijk van de grootte van je systeem en het merk. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

Vuistregel

Per saldo geldt deze vuistregel: in een jaar of 6 verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom. Maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat er 1 of 2 jaar jaar af van die 'gratis' stroom.

Soms kan het daarom aantrekkelijk zijn om (tegen extra kosten) te kiezen voor garantieverlenging op de omvormer.

Flinke verschillen per energieleverancier

De terugverdientijd is erg afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh dan de andere. Bij de huidige stroomprijzen kan dit honderden euro's per jaar schelen. Let daarom op de 'terugleververgoeding'. Die moet bij de tarieven vermeld staan.

Vastrecht

Het vastrecht verschilt ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Hoe minder stroom je netto nog van het net afhaalt, des te belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

Onderzoek terugleververgoeding

In april 2022 onderzochten wij de terugleververgoeding bij een nieuw variabel contract per leverancier. Deze tarieven wijzigen regelmatig, maar ons onderzoek laat zien dat de vergoedingen enorm variëren tussen leveranciers. We zagen wel een factor 20 verschil tussen leveranciers.

Stijging energieprijzen

Sinds najaar 2021 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Een groot deel van de leveranciers heeft het teruglevertarief laten meestijgen met de leveringstarieven. Terwijl sommige leveranciers nog vasthouden aan een vergoeding van rond of onder de €0,10 per kWh. Dat was vroeger een normaal tarief.

Wek je op jaarbasis bijvoorbeeld 1000 kWh meer op dan je verbruikt? Dan kan de keuze voor een leverancier je wel €600 schelen. Het loont dus om bij overstappen van energieleverancier hiernaar te kijken.

Energievergelijker

In onze Energievergelijker zie je normaal direct welke leverancier het gunstigste is in jouw situatie, inclusief zonnepanelen. Helaas is de Energievergelijker op dit moment (april 2022) bijna helemaal leeg omdat veel leveranciers geen vaste contracten durven aanbieden. 

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.