icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt direct flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je nog veel jaar gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoelang de terugverdientijd is.
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:25 april 2023

Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Rekenvoorbeeld

In dit voorbeeld gaan we uit van 10 zonnepanelen waarvan de opbrengst gelijk is aan een jaarlijks stroomverbruik van 3600 kWh. Zodat je alle opgewekte stroom kunt salderen.

Kosten installatie:

Kosten circa: €5000*
Btw (Staat sinds begin 2023 op nul): €0
  €5000

 

Opbrengst panelen (gelijk aan stroomverbruik)

Opbrengst /jaar circa: 3600 kWh
Elektriciteitsprijs: €0,30 per kWh **
  €1080 per jaar

* Prijzen verschillen flink. Kijk verder dan alleen de prijs. Let goed op wat wel/niet inbegrepen is (meerwerklijst installatiekosten), wat voor soort omvormer(s) je krijgt en hoe de garantie geregeld is.

** Sinds eind 2021 zijn de energieprijzen flink veranderd. Eerst sterk omhoog. Daarna langzaam weer omlaag. Hoe hoger de elektriciteitsprijs, hoe korter de terugverdientijd. In het voorbeeld is uitgegaan van een gemiddelde van prijzen bij een 1-jarig contract in februari 2024. 
 

Terugverdientijd

De terugverdientijd is in dit voorbeeld nog geen 4 jaar en 8 maanden. Dit bereken je door de kosten te delen door de jaarlijkse besparing (€5000 / €1080 = 4,63). Tot 2023 moest je zelf de btw terugvragen, administratief geen eenvoudige klus. Sinds 2023 is er een nultarief voor btw.

Dit maakt de berekening weer wat eenvoudiger. Maar energieleveranciers zien dat hun winstgevendheid door de grote hoeveelheid consumenten die zonnepanelen hebben, in gevaar komt. De energieleveranciers maken de situatie weer ingewikkelder.

Bijvoorbeeld door naast een terugleververgoeding, ook terugleverkosten te gaan rekenen. Hier is in het rekenvoorbeeld nog geen rekening mee gehouden. Energieleveranciers die dit doen zijn nu nog in de minderheid, maar dit zal snel veranderen. 

Ander rekensommetje maken?

Benieuwd naar een schatting met een ander aantal panelen? Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Als je 12 panelen van 400 Wp installeert, is je systeem 4800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 4800 = 4320 kWh op.

Aandachtspunten

Elektriciteitsprijs

Als de elektriciteitsprijs langer hoog blijft, zal het terugverdienen sneller gaan. En omgekeerd: als de prijs daalt tot onder die in het rekenvoorbeeld, gaat het terugverdienen wat langzamer.

Levensduur

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Heb je geen andere kosten? Dan heb je na het terugverdienen nog zo'n 20 jaar gratis stroom. Je hebt geen variabele kosten. Je zonnepanelen schoonmaken is meestal nauwelijks nodig. Hou er wel rekening mee dat je de omvormer een keer zal moeten vervangen. Dit geldt met name voor string omvormers. (zie onder).

Ligging panelen

Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Haal dan voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst af.

Staar je niet blind

Offertes die door zonnepaneel-installateurs worden gemaakt, bevatten vaak ook een berekening van de terugverdientijd. Omdat alle termen en cijfers op een offerte soms wat technisch overkomen, lijkt het aantal jaar waarbinnen je het systeem kunt terugverdienen een aantrekkelijke waarde om mee te vergelijken.

In theorie weet de installateur ook het beste wat het systeem kan opleveren. Dit betekent niet automatisch dat de juiste aannames zijn gedaan en de berekening klopt. Andere elementen zoals goede service, of het netjes wegwerken van kabels zijn ook belangrijk, en lastiger van een duidelijk bedrag te voorzien. 

Salderingsregeling zonnepanelen zou gaan wijzigen

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Deze regeling zou gaan veranderen. Maar blijft door tegenstemmen bij een wetvoorstel nog even bestaan. 

Let op je energiecontract

Een energieleverancier kiezen (zie onderaan dit artikel) wordt daardoor steeds belangrijker. Want de leverancier bepaalt hoeveel hij je vergoedt per kWh. De winst van energieleveranciers krimpt door eigen opwek van consumenten.

Daarom nemen ze steeds meer maatregelen om zonnepanelen te weren. Bijvoorbeeld door het rekenen van terugleverkosten. Of door het niet meer aanbieden van een 3-jarig contract. Zelfs de gasprijs binnen een contract kan hoger zijn voor bezitters van zonnepanelen. 

Zelf verbruiken

Het veranderende energielandschap zorgt ervoor dat het direct zelf verbruiken van zonnestroom financieel steeds aantrekkelijker wordt. Dat geldt met name bij een dynamisch contract. Met slimme apparaten en eventueel een thuisaccu kun je een groter deel van je opgewekte energie 'in huis houden'.

Daardoor ben je minder afhankelijk van de regels en tarieven rond terugleveren aan het energienet. Hoe je dat kunt doen: bijvoorbeeld door je wasmachine te laten starten als de zon schijnt. 

Nieuwe omvormer

Stringomvormers worden al zeer lang toegepast bij zonnepaneelsystemen. Daarom is er veel over bekend. Bijvoorbeeld dat de levensduur ervan zo'n 10 á 15 jaar is.

Reken er dus op je deze na zo'n 12 jaar misschien moet vervangen. De zonnepanelen heb je dan al ruim terugverdiend. Bij stringomvormers hangt er ergens in huis een enkele kast. De zonnepanelen zijn daar in serie op aangesloten. 

Kosten

Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je een nieuwe kopen. Die kost, bijvoorbeeld €1400 inclusief installatie. De prijs hangt af van de grootte van je systeem en het merk. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 jaar terug, als je uitgaat van het bovenstaande rekenvoorbeeld. Daarna is de stroom weer gratis.

Langere levensduur

Sommige omvormer-fabrikanten durven een langere garantieperiode te beloven. Soms moet je aan het begin een extra bedrag betalen voor langere garantie, waarmee je het risico afkoopt. Dat kan soms aantrekkelijk zijn. 

Het lijkt erop dat micro-omvormers, waarbij ieder zonnepaneel een eigen omvormer heeft, een langere levensduur hebben. Deze producten zijn nog niet zo heel lang gangbaar, maar de fabrikanten geven makkelijk langere garantie periodes aan. 25 jaar is geen uitzondering.

Bij een systeem met bijvoorbeeld 12 panelen en 12 micro-omvormers is de kans wel groter dat bijvoorbeeld 1 van deze omvormers voortijdig stuk gaat. Maar de kosten om deze te vervangen, als de garantie voorbij is, zijn niet zo hoog.

Een systeem met micro-omvormers is prijziger dan met een enkele grote stringomvormer. Maar micro-omvormers zijn wel goedkoper geworden gedurende de jaren. Ze concurreren met een stringomvormer waar zogenaamde 'optimizers' aan zijn toegevoegd. 

Vuistregel

Per saldo geldt deze vuistregel: in een jaar of 5 verdien je je zonnepanelen terug. Daarna heb je nog zo'n 20 jaar gratis stroom. Per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet kopen gaat er 1 jaar af van die 'gratis' stroom.

Flinke verschillen per energieleverancier

De terugverdientijd is erg afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh dan de andere. Bij de huidige stroomprijzen kan dit honderden euro's per jaar schelen. Let daarom op de 'terugleververgoeding'. Die moet bij de tarieven vermeld staan.

Vastrecht

Het vastrecht verschilt ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Hoe minder stroom je netto nog van het net afhaalt, des te belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

Onderzoek terugleververgoeding

In juli 2022 onderzochten wij de terugleververgoeding bij een nieuw variabel contract per leverancier. Deze tarieven wijzigen regelmatig, maar ons onderzoek laat zien dat de vergoedingen enorm variëren tussen leveranciers. We zagen wel een factor 20 verschil tussen leveranciers.

Stijging energieprijzen

Sinds najaar 2021 zijn de energieprijzen enorm gestegen. Een groot deel van de leveranciers heeft het teruglevertarief laten meestijgen met de leveringstarieven. Terwijl sommige leveranciers nog vasthouden aan een vergoeding van rond of onder de €0,10 per kWh. Dat was vroeger een normaal tarief.

Wek je op jaarbasis bijvoorbeeld 1000 kWh meer op dan je verbruikt? Dan kan de keuze voor een leverancier je wel €600 schelen. Het loont dus om bij overstappen van energieleverancier hiernaar te kijken.

Energievergelijker

In onze Energievergelijker zie je direct welke leverancier het gunstigste is in jouw situatie, inclusief zonnepanelen. Door de situatie op de energiemarkt was deze vergelijker in 2022 lange tijd leeg. Maar sinds het begin van 2023 zijn er weer steeds meer aanbieders die ook vaste contracten aanbieden.  

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.