icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Terugverdientijd zonnepanelen

Zonnepanelen kopen is een investering. Maar je energierekening wordt meteen flink lager en zo verdien je je investering terug. Daarna heb je als het goed is nog vele jaren gratis zonnestroom. Met een rekenvoorbeeld laten we zien hoe lang de terugverdientijd is.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:12 november 2018

Artikel rekenvoorbeeld zonnepanelen

Rekenvoorbeeld: hoe snel verdien ik zonnepanelen terug?

Stel:

  • Je laat 12 zonnepanelen op je dak installeren.
  • Kosten: ongeveer €4000.
  • Met 270 Wattpiek (Wp) per paneel is dit in totaal 3240 Wp.
  • Ieder jaar leveren deze panelen ongeveer 2900 kWh aan stroom.
  • Bij een elektriciteitsprijs van €0,19 per kWh is dat een jaarlijkse besparing van €550.

In ruim 7 jaar tijd verdien je de zonnepanelen dus terug. Als je de BTW terugvraagt (circa €700), krijg je een deel van je investering direct terug. Dan komt de terugverdientijd op ongeveer 6 jaar uit. In sommige gemeentes zijn er ook nog subsidies; die verlagen de terugverdientijd nog verder.

Als de elektriciteitsprijs gaat stijgen, zal het terugverdienen sneller gaan. Momenteel daalt de prijs echter. Als de prijs verder daalt, gaat het terugverdienen wat langzamer.

De panelen gaan een jaar of 25 mee. Dus als er geen andere kosten zouden zijn, dan heb je na het terugverdienen nog 19 jaar gratis stroom. Wel zul je de omvormer een keer moeten vervangen (zie onder). Er zijn geen verdere variabele kosten en schoonmaken is meestal nauwelijks nodig.

Benieuwd naar een indicatie met een ander aantal panelen?  Je kunt uitgaan van een jaaropbrengst in kWh van 0,9 maal de capaciteit van het systeem in Wattpiek. Dus als je 10 panelen van 280 Wp installeert is je systeem 2800 Wp. Dat levert per jaar ongeveer 0,9 x 2800 = 2520 kWh op. Liggen de panelen niet op het zuiden, maar ongeveer zuidoost of zuidwest? Dan kun je voor de zekerheid 10% van de verwachte opbrengst afhalen.

Salderingsregeling zonnepanelen gaat wijzigen

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Vanaf 2021 zal deze zeer waarschijnlijk wijzigen. Omdat details over de nieuwe regeling eind 2018 nog niet bekend zijn, kunnen we hier nu geen rekening mee houden in het rekenvoorbeeld. Wel zal de nieuwe subsidieregeling volgens de minister tot een vergelijkbare terugverdientijd leiden. En er komt een overgangsregeling voor wie nu al zonnepanelen heeft. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten.

De nieuwe regeling zal in ieder geval uitgaan van een vast bedrag dat je per teruggeleverde kWh stroom krijgt. Een voordeel van zo'n 'terugleversubsidie' (ook wel 'invoedpremie' of 'feed-in tariff' genoemd) is dat het aantrekkelijker wordt om meer panelen te installeren dan voor het eigen stroomverbruik nodig zijn.

Nieuwe omvormer

Het is waarschijnlijk dat tijdens de levensduur van je zonnepanelen, de omvormer tussentijds sneuvelt. De gemiddelde leeftijd van een omvormer ligt rond de 10 à 15 jaar.

Mocht deze na bijvoorbeeld 12 jaar defect raken, dan heb je je zonne-energiesysteem al terugverdiend. Als er geen garantie meer op je omvormer zit, moet je investeren in een nieuwe omvormer. Dat kost, afhankelijk van de grootte van je systeem en het gekozen merk omvormer, (ruim) minder dan €1000. Deze nieuwe investering verdien je in ongeveer 1 of 2 jaar terug, daarna is de stroom weer gratis.

In geval van pech is binnen de periode van 25 jaar een tweede nieuwe omvormer nodig. Per saldo geldt deze vuistregel: in 6 of 7 jaar verdien je je zonnepanelen terug, daarna heb je nog zo'n 19 jaar gratis stroom, maar per keer dat je buiten de garantietermijn een nieuwe omvormer moet aanschaffen gaat daar een of 2 jaar jaar vanaf. Soms kan het daarom aantrekkelijk zijn om (tegen extra kosten) te kiezen voor garantieverlenging op de omvormer.

Flinke verschillen per energieleverancier

De keuze van je energieleverancier is belangrijk voor je terugverdientijd. Vooral als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan je verbruikt. De ene leverancier biedt een veel hoger bedrag per kWh stroom dan de andere. Het vastrecht verschilt ook per leverancier. Dit betaal je onafhankelijk van hoeveel je verbruikt en opwekt. Hoe minder stroom je netto nog van het net afhaalt, hoe belangrijker dat vastrecht is voor je energierekening.

We hebben het salderingsbeleid, vastrecht en hoogte van de terugleververgoeding voor alle leveranciers uitgezocht. Kijk hier welke leverancier het gunstigste is.

Lees ook: