icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kwaliteit van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een kwaliteitscertificaat. Maar wat zegt dat precies? Waar kun je op letten om lang plezier te hebben van goed werkende zonnepanelen?
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:9 april 2021

Artikel onderzoek kwaliteit zonnepanelen

Kwaliteit

Zonnepanelen die in Nederland verkocht worden, moeten gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’.

De testen die bij zo'n keurmerk horen, moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren zonder problemen werken. En dat het vermogen klopt.

Een certificaat zegt alleen minder over de goede werking na bijvoorbeeld 10 jaar. Bij minder goed gemaakte panelen kunnen na zo'n lange tijd problemen optreden. Kies daarom voor een betrouwbare leverancier en voor producten met een goede en lange garantie.

Fabrikant

Naast garantie kun je letten op de 'track record' van de fabrikant. Is het een stabiel bedrijf dat al lang zonnepanelen maakt? En onderdeel van een grotere multinational die niet snel zal omvallen? Maken ze alleen budgetproducten of hebben ze ook 'premium' zonnepanelen met extra hoge vermogens en lange garanties?

Onderzoek 2015

In 2015 deden we een onderzoek, waaruit bleek dat fabrikanten over het algemeen goede kwaliteitscontroles hebben. Maar deze resultaten zijn helaas verouderd en op dit moment hebben wij geen budget voor een nieuw onderzoek.

Nieuwe test?

Nieuw onderzoek is helaas niet mogelijk. De levensduur van losse panelen testen kost veel geld en is ook erg tijdrovend. Daarbij komt dat er duizenden panelen zijn en het aanbod steeds wijzigt.

Zwakke plekken

De meeste zonnepanelen zijn van prima kwaliteit. Sommige 'early adopters' hebben panelen die al decennia stroom leveren. En volledige systeem- of installatiegarantie voor de eerste 10 jaar wordt gelukkig steeds normaler.

Toch is het niet verstandig om veel te bezuinigen bij de keuze van zonnepanelen. Of voor een aanbieder met kortere installatiegarantie te kiezen om wat goedkoper uit te zijn. Onderstaande problemen zouden zich jaren na aankoop kunnen voordoen.

Delaminatie

Bij snel geproduceerde zonnepanelen kan na vele jaren 'delaminatie' optreden. Dat is het van elkaar loskomen van verschillende laagjes binnen een zonnepaneel. Het is van afstand zichtbaar aan vlekken/bubbels op de panelen.

Delaminatie kan leiden tot een lagere opbrengst of zelfs onveilige situaties. Oorzaak is vaak onzorgvuldig 'lijmen' van de verschillende lagen van een zonnepaneel in de fabriek.

Micro-cracks en hotspots

Elk zonnepaneel van 1.0 m bij 1.60 m bestaat uit 60 afzonderlijke zonnecellen. Bij onzorgvuldige productie kunnen in sommige cellen barstjes (micro-cracks) ontstaan. Bijvoorbeeld bij het aan elkaar solderen van de zonnecellen en de geleiders voor de zonnestroom.

Deze barstjes zorgen in de eerste jaren niet voor problemen, maar zijn later funest voor de levensduur van een paneel. In de zonnecellen ontstaan plaatselijk hogere temperaturen die voor allerlei problemen kunnen zorgen.

Deze barstjes of scheurtjes zijn met het blote oog niet zichtbaar. Een goede fabrikant voert daarom in de productielijn zogenaamde Elektroluminescentie-scans (EL-scans) uit. Deze brengen zulke beschadigingen letterlijk aan het licht brengen voordat de panelen op transport gaan.

EL-scan

ELSCAN

Links zie je het paneel zoals je het met het blote oog ziet. Rechts staat een beeld van ditzelfde paneel gemaakt met een EL-scan. 

Met een degelijk geproduceerd zonnepaneel ben je er nog niet. Tijdens transport en installatie kunnen alsnog onzichtbare barstjes ontstaan. Deskundige en zorgvuldige installatie is daarom essentieel voor langdurig plezier van je zonnepanelen. Een installateur die op panelen gaat staan, kun je beter wegsturen.

Glas-glaspanelen

Zogenaamde glas-glaspanelen zouden minder gevoelig zijn voor de micro-cracks, omdat de achterkant van het paneel steviger is en de druk beter verdeeld wordt. Wij hebben hier verder geen onderzoek naar gedaan.

Let sowieso altijd extra goed op de garantie als je zonnepanelen koopt.

Lees meer

 

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.