icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kwaliteit van zonnepanelen

Zonnepanelen hebben een kwaliteitscertificaat. Maar wat zegt dat precies? Waar kun je op letten om lang plezier te hebben van goed werkende zonnepanelen?
Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op: 9 april 2021

Artikel onderzoek kwaliteit zonnepanelen

Kwaliteit

Om in Nederland verkocht te mogen worden, moeten zonnepanelen gecertificeerd zijn. Ze hebben dan bijvoorbeeld een ‘TüV-keurmerk’. Maar wat zegt dat precies?

De bijbehorende testen moeten vooral productfouten in de eerste jaren van de levensduur van een zonnepaneel uitsluiten. Je mag er dus vanuit gaan dat je panelen de eerste jaren sowieso zonder problemen werken. En dat het vermelde vermogen klopt.

Maar zo'n certificaat zegt minder over de goede werking na bijvoorbeeld 10 of meer jaar. Bij minder goed gemaakte panelen kunnen zich na zo'n lange tijd problemen voordoen. Daarom is het vooral belangrijk te kiezen voor een betrouwbare leverancier. En voor producten met een goede en lange garantie.

Fabrikant

Naast garantie kun je letten op de 'track record' van de zonnepanelenfabrikant. Is dit een stabiel bedrijf dat al lang in de zonnepanelen zit? Onderdeel van een grotere multinational die niet snel zal omvallen? Maken ze alleen budgetproducten of hebben ze ook 'premium' zonnepanelen met extra hoge vermogens en lange garanties?

In 2015 deden we een onderzoek, waaruit bleek dat fabrikanten over het algemeen goede kwaliteitscontroles hebben. Maar de resultaten zijn nu verouderd.

Op dit moment hebben wij geen budget om het onderzoek te herhalen. En losse zonnepanelen op levensduur testen is behalve heel erg duur ook erg tijdrovend. Daarbij komt dat het aantal verkrijgbare panelen in de duizenden loopt en het aanbod voortdurend wijzigt. Dit is dus geen optie voor ons.

Zwakke plekken

De meeste zonnepanelen zijn van prima kwaliteit. Sommige 'early adopters' hebben panelen die al decennia stroom leveren. En volledige systeem- of installatiegarantie voor de eerste 10 jaar wordt gelukkig steeds gebruikelijker.

Toch is het niet verstandig om teveel te bezuinigen bij de keuze van zonnepanelen. Of voor een aanbieder met kortere installatiegarantie te kiezen om wat goedkoper uit te zijn. Onderstaande problemen zouden zich jaren na aankoop kunnen voordoen.

Delaminatie

Bij haastig geproduceerde zonnepanelen kan na vele jaren 'delaminatie' optreden. Dat is het van elkaar loskomen van verschillende laagjes binnen een zonnepaneel. Het is van afstand zichtbaar aan vlekken/bubbels op de panelen.

Delaminatie kan leiden tot een lagere opbrengst of zelfs onveilige situaties. Oorzaak is vaak onzorgvuldig 'lijmen' van de verschillende lagen van een zonnepaneel in de fabriek.

Micro-cracks en hotspots

Elk zonnepaneel van 1.0 m bij 1.60 m bestaat uit 60 afzonderlijke zonnecellen. Bij onzorgvuldige productie kunnen in sommige cellen kwalijke barstjes ontstaan tijdens het fabricageproces. Bijvoorbeeld bij het aan elkaar solderen van de zonnecellen en de geleiders voor de zonnestroom.

Zulke barstjes (vaak micro-cracks genoemd) kunnen in de eerste jaren geen problemen opleveren, maar later funest zijn voor de levensduur van een paneel. Plaatselijk ontstaan er hogere temperaturen binnen de zonnecellen, die voor allerlei problemen kunnen zorgen.

Deze barstjes of scheurtjes zijn met het blote oog niet zichtbaar! Een goede fabrikant voert daarom in de productielijn zogenaamde Elektroluminescentie-scans (EL-scans) uit, die zulke beschadigingen letterlijk aan het licht brengen voordat de panelen op transport gaan.

EL-scan

ELSCAN

Links zie je het paneel zoals je het met het blote oog ziet. Rechts staat een beeld van ditzelfde paneel gemaakt met een EL-scan. 

Met een degelijk geproduceerd zonnepaneel ben je er nog niet. Ook bij het transport en bij de installatie moet voorzichtig met de panelen wordt omgegaan, zodat er niet alsnog onzichtbare barstjes ontstaan. Deskundige en zorgvuldige installatie is daarom essentieel voor langdurig plezier van je zonnepanelen! Een installateur die op panelen gaat staan kun je beter wegsturen.

Glas-glaspanelen

Zogenaamde glas-glaspanelen zouden minder gevoelig zijn voor de micro-cracks, omdat de achterkant van het paneel steviger is en de druk beter verdeeld wordt. Wij hebben hier verder geen onderzoek naar gedaan.

Let sowieso altijd extra goed op de geboden garantie als je zonnepanelen koopt.

Lees meer

 

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.