icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je zonnepanelen

Als je in zonnepanelen geïnvesteerd hebt, wil je wel dat ze lang meegaan. Hoe zit het met onderhoud? Moet je ze regelmatig schoonmaken? En als er toch eens iets gebeurt, hoe zit het dan met de verzekering? Is een thuisaccu om zonnestroom op te slaan een goed idee?

Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  16 februari 2018


1
Zonnepanelen schoonmaken

Als zonnepanelen vuil worden, brengen ze minder op. In sommige Aziatische streken kan dat al na 2 maanden leiden tot 30% minder vermogen! Gelukkig dus maar dat het in Nederland vaak regent. Zo spoelt het meeste vuil vanzelf van zonnepanelen af.

Als je er makkelijk bij kunt, is het een goed idee om je zonnepanelen eens in de paar jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm water.

Let op: gebruik in ieder geval géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel! Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen, waardoor de opbrengst juist af zal nemen.

Soms kan vaker schoonmaken nodig zijn. Bijvoorbeeld als:

  • de hellingshoek van de panelen vrij klein is waardoor vuil minder goed wegspoelt door de regen;
  • je vlakbij een drukke weg, kanaal of vliegroute woont en er veel roet in de lucht zit. Industrie of houtkachels van buren kunnen hier ook voor zorgen;
  • er bijzonder hardnekkige vogelpoep op je panelen blijft zitten;
  • er helemaal onderaan je panelen een vies randje zichtbaar wordt (panelen zonder frame hebben hier geen last van), waardoor een deel van de zonnecellen minder goed gaat werken;
  • je via je monitoringssysteem ziet dat de jaarlijkse opbrengst duidelijk minder wordt, terwijl alle panelen werken en het geen minder zonnig jaar was.

Optie: Onderhoudscontract

Het kan natuurlijk zijn dat je niet goed bij de panelen kunt. Haal dan zeker geen halsbrekende toeren uit: er bestaan ook bedrijven die de reiniging voor je kunnen doen. Dat kost enkele tientjes. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten zodat er jaarlijks iemand langskomt om de panelen schoon te maken. Maar in veel gevallen zal dat dus niet nodig zijn.

Let wel op dat de schoonmakers voorzichtig te werk gaan en zeker niet op de panelen leunen of zelfs lopen. Dat kan tot onzichtbare schade aan de panelen (micro-cracks) leiden en in dat geval is het middel veel erger dan de kwaal!

zonnepanelen-schoonmaken-veilig-gebruiktips

2
Zonnepanelen verzekeren

Je hoeft je zonnepanelen niet apart te verzekeren. Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je zonnepanelen aan je huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt immers. 

Er zijn ook speciale zonnepanelenverzekeringen. In de Consumentengids van maart 2015 (pdf, alleen voor leden) concludeerden wij echter dat het niet heel aantrekkelijk is om deze af te sluiten.

Voor huurders kan het iets anders liggen: inboedelverzekeringen dekken geen zonnepanelen. Wij raden huurders aan om na te gaan of er een (goede) opstalverzekering is afgesloten voor de woning. Controleer dit bij de huiseigenaar op het moment dat je toestemming vraagt voor het installeren van zonnepanelen. Zonodig kun je een eigen aparte opstalverzekering afsluiten voor je zonnepanelen en eventuele andere dure zaken die je zelf 'aard- en nagelvast' aan het huis hebt verbonden.

zonnepanelen-verzekeren-gebruiktips

3
Thuisaccu voor zonnepanelen

Er komen steeds meer thuisaccu's op de markt, waarmee je te veel opgewekte zonnestroom kunt opslaan om op een later moment te gebruiken. De Tesla Powerwall is de bekendste, maar er zijn veel andere aanbieders, zoals Samsung, Enphase, Varta, SMA, SolarWatt en Mercedes.

Sommige thuisaccu's komen met geïntegreerde omvormer, die kun je dus het best meteen aanschaffen als je zonnepanelen installeert. Andere sluit je aan op de al aanwezig omvormer.

Loont het om zo'n thuisbatterij bij de zonnepanelen aan te schaffen? Zolang de salderingsregeling geldt, is het in Nederland voor consumenten niet financieel rendabel om accu-opslag aan je zonnepanelen te koppelen. De kosten van zo’n systeem beginnen momenteel vanaf een paar duizend euro.

Accu vervangen

Naar verwachting gaat de accu veel minder lang mee dan de zonnepanelen zelf, dus je zult ook nog eens een nieuwe moeten kopen. De prijzen van accu’s zullen omlaag gaan, maar zolang je je opgewekte stroom redelijk gunstig aan het net kwijt kan blijft dat laatste een voordeligere optie.

Zelfs als salderen niet zou kunnen is het financiële nut van een thuisaccu momenteel twijfelachtig.

Accu’s zijn bovendien bepaald niet zonder milieubelasting, al zijn ze goed te recyclen. Op plaatsen waar het elektriciteitsnet niet komt is een klein zonnesysteem met accu wel een handige manier om bijvoorbeeld 's zomers een koelkast aan te kunnen sluiten.

Zelf gebruiken

Opgewekte stroom direct zelf gebruiken zal in de toekomst meer de voorkeur krijgen. Voor die apparaten die je bijvoorbeeld 's avonds of 's nachts gebruikt kunnen accu’s dan uitkomst bieden. Voor automobilisten kan een koppeling met een elektrische auto en een ‘smart home-'systeem aantrekkelijk worden.

Thuisaccu’s helpen echter alleen de onbalans tussen dag en nacht of tussen een zonnige en een bewolkte dag te corrigeren. Ze zijn niet geschikt om grote hoeveelheden in voorjaar, zomer of herfst opgewekte stroom op te slaan om de donkere wintermaanden mee door te komen. De capaciteit van de huidige thuisaccu's volstaat namelijk hooguit voor een of enkele dagen stroomverbruik van een huishouden.

Voor echt grootschalige opslag, om de seizoenen te overbruggen, heb je bijvoorbeeld stuwmeren. Maar die passen dan weer niet in een gemiddeld Nederlands tuintje.

Kleinere accu's kunnen wel belangrijk worden voor het balanceren van het elektriciteitsnet. Ze helpen dan  wisselingen in het aanbod van zon en wind op te vangen, zodat er minder fossiele energiecentrales nodig zijn. Er vinden al proeven plaats waarbij consumenten gratis over een thuisaccu kunnen beschikken, op voorwaarde dat de netbeheerder het laden en ontladen van de accu op afstand kan aansturen.

Uitrekenen

In onze blogserie gaat Maarten Staats verder in op de ontwikkelingen rond thuisaccu's. En Marcel van der Steen laat zien hoe je zelf kunt uitrekenen of een thuisbatterij voor jou lonend kan zijn.

Praat mee over de zin en onzin van thuisaccu's in onze community.

tesla powerwall