icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering en daarom wil je dat ze lang meegaan. Lees waarom zonnepanelen schoonmaken belangrijk is. En is een accu voor zonnepanelen eigenlijk wel een goed idee?

1

Zonnepanelen schoonmaken

Als zonnepanelen vuil worden, brengen ze minder op. In sommige Aziatische streken kan dat al na 2 maanden leiden tot 30% minder vermogen! Gelukkig dus maar dat het in Nederland - normaal gesproken - vaak regent. Zo spoelt het meeste vuil vanzelf van zonnepanelen af. Vooral als ze schuin liggen.

Als je er makkelijk bij kunt, is het een goed idee om je zonnepanelen eens in de paar jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm water.

Let op: gebruik in ieder geval géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel! Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen, waardoor de opbrengst juist af zal nemen.

Soms kan vaker schoonmaken nodig zijn. Bijvoorbeeld als:

  • de hellingshoek van de panelen vrij klein is waardoor vuil minder goed wegspoelt door de regen;
  • je vlakbij een drukke weg, kanaal of vliegroute woont en er veel roet in de lucht zit. Industrie of houtkachels van buren kunnen hier ook voor zorgen;
  • er bijzonder hardnekkige vogelpoep op je panelen blijft zitten;
  • er helemaal onderaan je panelen een vies randje zichtbaar wordt (panelen zonder frame hebben hier geen last van), waardoor een deel van de zonnecellen minder goed gaat werken;
  • je via je monitoringssysteem ziet dat de jaarlijkse opbrengst duidelijk minder wordt, terwijl alle panelen werken en het geen minder zonnig jaar was.

Optie: Onderhoudscontract

Het kan natuurlijk zijn dat je niet goed bij de panelen kunt. Haal dan zeker geen halsbrekende toeren uit: er bestaan ook bedrijven die de reiniging voor je kunnen doen. Dat kost enkele tientjes. Je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten zodat er jaarlijks iemand langskomt om de panelen schoon te maken. Maar in veel gevallen zal dat dus niet nodig zijn.

Let wel op dat de schoonmakers voorzichtig te werk gaan en zeker niet op de panelen leunen of zelfs lopen. Dat kan tot onzichtbare schade (micro-cracks) aan de panelen leiden. Het middel is dan veel erger dan de kwaal! 

zonnepanelen-schoonmaken-veilig-gebruiktips

2

Zonnepanelen verzekeren

Je hoeft je zonnepanelen niet apart te verzekeren. Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je zonnepanelen aan je huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt immers. 

Voor huurders is de situatie anders, je hebt dan zelf geen opstalverzekering. 

Je kunt de zonnepanelen dan (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering, al kan dat niet via alle verzekeraars

Bij sommige inboedelverzekeraars vallen zonnepanelen onder het huurders- of eigenaarsbelang. Dat is niet altijd toereikend voor de waarde van de zonnepanelen. Controleer dit dus goed. 

Je kunt ook een eigen aparte opstalverzekering afsluiten voor je zonnepanelen en eventuele andere dure zaken die je zelf 'aard- en nagelvast' aan het huis hebt verbonden.

zonnepanelen-verzekeren-gebruiktips

3

Accu voor zonnepanelen

Er komen steeds meer thuisaccu's op de markt, waarmee je te veel opgewekte zonnestroom kunt opslaan om op een later moment te gebruiken.

Loont het om zo'n thuisbatterij bij de zonnepanelen aan te schaffen? Zolang de salderingsregeling geldt, is het in Nederland voor consumenten niet financieel rendabel om accu-opslag aan je zonnepanelen te koppelen. De kosten van zo’n systeem beginnen momenteel vanaf een paar duizend euro.

Een thuisaccu past wel heel goed in een 'smart home'-systeem. Zeker met dynamische energietarieven zal het steeds aantrekkelijker worden om stroom terug te leveren wanneer deze veel waard is en van het net te halen wanneer deze goedkoop is. Dat kan met een thuisaccu.

tesla powerwall

4

Duurzamere keuze

Steeds vaker zie je bij tests en onderzoeken informatie over duurzaamheid. Zoals hoeveel energie en water een product gebruikt, informatie over materiaalgebruik en hoe iets geproduceerd wordt. Lees meer over duurzamer leven of vergelijk producten in onze vergelijker met de milieuvriendelijkste opties.

Lees meer