icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
gebruikstips

Gebruikstips voor je zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een flinke investering en daarom wil je dat ze lang meegaan. Lees waarom zonnepanelen schoonmaken belangrijk is. En is een accu voor zonnepanelen eigenlijk wel een goed idee?

1

Zonnepanelen schoonmaken

Als je er makkelijk bij kunt, is het een goed idee om je zonnepanelen eens in de paar jaar extra te reinigen met een spons en lauwwarm water.

Gebruik in ieder geval géén schoonmaakmiddelen of een schurende borstel. Dat kan de vuilafstotende coating van de zonnepanelen beschadigen, waardoor de opbrengst juist af zal nemen.

Lees meer over:
Zonnepanelen schoonmaken

zonnepanelen-schoonmaken-veilig-gebruiktips

2

Zonnepanelen verzekeren

Je hoeft je zonnepanelen niet apart te verzekeren. Zonnepanelen vallen onder de opstalverzekering. Het is wel een goed idee om je verzekeraar te melden wanneer je zonnepanelen aan je huis toevoegt: de herbouwwaarde stijgt immers. 

Voor huurders is de situatie anders, je hebt dan zelf geen opstalverzekering. 

Je kunt de zonnepanelen dan (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering, al kan dat niet via alle verzekeraars

Bij sommige inboedelverzekeraars vallen zonnepanelen onder het huurders- of eigenaarsbelang. Dat is niet altijd toereikend voor de waarde van de zonnepanelen. Controleer dit dus goed. 

Je kunt ook een eigen aparte opstalverzekering afsluiten voor je zonnepanelen en eventuele andere dure zaken die je zelf 'aard- en nagelvast' aan het huis hebt verbonden.

zonnepanelen-verzekeren-gebruiktips

3

Thuisbatterij voor zonnepanelen

Er komen steeds meer thuisaccu's op de markt, waarmee je te veel opgewekte zonnestroom kunt opslaan om op een later moment te gebruiken.

Loont het om zo'n thuisbatterij bij de zonnepanelen aan te schaffen? Zolang de salderingsregeling geldt, is het in Nederland voor consumenten niet financieel rendabel om accu-opslag aan je zonnepanelen te koppelen. De kosten van zo’n systeem beginnen momenteel vanaf een paar duizend euro.

Een thuisaccu past wel heel goed in een 'smart home'-systeem. Zeker met dynamische energietarieven zal het steeds aantrekkelijker worden om stroom terug te leveren wanneer deze veel waard is en van het net te halen wanneer deze goedkoop is. Dat kan met een thuisaccu.

Lees meer over:
Thuisbatterij voor zonnepanelen
Energie vergelijken

tesla powerwall