icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Verzeker je zonnepanelen

Zonnepanelen vallen onder de dekking van je opstalverzekering. Huur je een woning en heb je zonnepanelen, dan vallen ze onder (het huurdersbelang van) je inboedelverzekering. Waar moet je op letten als je je zonnepanelen wilt verzekeren? 
Yvo_Verschoor_S

Yvo Verschoor   Expert zonnepanelenBijgewerkt op:23 mei 2023

Artikel blauwe of zwarte panelen

Vast aan het huis

Zonnepanelen vallen standaard onder de opstalverzekering zeker als ze vastzitten aan het huis. Bij veel verzekeraars zijn zonnepanelen die op de grond staan niet of slechts beperkt gedekt.

Zonnepanelen zijn in de regel voor een hoog bedrag meeverzekerd. Alleen bij De Goudse is het standaardbedrag met €5000 aan de lage kant. Tegen meerpremie kan het verzekerd bedrag daar wel worden verhoogd. 

Soorten schade

Doorgaans zijn zonnepanelen tegen de meest gangbare vormen van schade verzekerd. Een uitzondering is opnieuw De Goudse, waar qua schade door het weer alleen storm en blikseminslag zijn gedekt. Een uitgebreidere dekking is mogelijk met de aanvullende dekking Duurzaam Wonen. Onzichtbare schade aan zonnepanelen (haarscheurtjes of microcracks) is vaak uitgesloten, bijvoorbeeld bij ABN AMRO, Centraal Beheer, FBTO en Interpolis.

Misgelopen stroomopbrengst bij schade

Enkele opstal-/inboedelverzekeraars vergoeden ook misgelopen stroomopbrengst door gedekte schade aan de zonnepanelen:

  • Ohra en de Woonhuisverzekering Maatwerk All-in van Nationale-Nederlanden dekken deze inkomstenderving tot maximaal 26 weken na de schadegebeurtenis
  • AnsvarIdea vergoedt per gebeurtenis maximaal €2500
  • a.s.r. en ASN vergoeden per gebeurtenis maximaal €1500
  • ABN AMRO vergoedt sinds mei 2023 energiekosten die je maakt doordat geen energie wordt opgewekt door je zonnepanelen. Tot €2.000 per gebeurtenis.

Lemonade heeft (nog) geen opstalverzekering. Ze hebben wel een oplossing voor dit soort schade bij huurders. Zijn de zonnepanelen beschadigd door een gebeurtenis die onder de dekking van de inboedelverzekering valt? En vallen de panelen niet onder je opstalverzekering? Dan dekt Lemonade alle redelijke en noodzakelijke kosten die uit de claim voortvloeien. Dus ook het verlies van inkomsten.

Is de totale schade meer dan het door de huurder gekozen verzekerde bedrag (tussen €10.000 en €200.000)? Dan biedt Lemonade een extra vergoeding van 10% om deze aanvullende kosten te dekken.

Diverse verzekeraars geven aan na te denken over een vergoeding voor financiële schade van productieverlies. Wij houden je op deze pagina op de hoogte!

Op de inboedelverzekering

Heb je zelf geen opstalverzekering, omdat je een woning huurt of een appartement hebt? Dan wil je je zonnepanelen wellicht (aanvullend) verzekeren op de inboedelverzekering. Dit kan bij de meeste aanbieders, maar niet bij Allianz, De Goudse, Mintley en ZLM. Bij Hema*, Inshared, Lemonade, United Insurance en Univé kun je met zonnepanelen alleen terecht als huurder.

*Let op! Vanaf 26 februari 2024 kun je geen inboedelverzekering meer afsluiten bij HEMA. Deze verzekering gaat verder via Inshared. 

Huurders- of eigenaarsbelang

Bij sommige inboedelverzekeraars vallen zonnepanelen onder het zogenoemde huurders- of eigenaarsbelang. Controleer dan goed of het (standaard) bedrag van dit huurders- of eigenaarsbelang toereikend is voor jouw zonnepanelen. De maximaal €6000 van Ik kies zelf van a.s.r. is bijvoorbeeld krap, zeker als je nog meer aan je woning wilt verbeteren.

Vallende panelen

Als je zonnepanelen bij veel wind van het dak vallen en schade veroorzaken bij anderen, dan valt dit in principe onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Maar daar zijn opvallende verschillen:  

Vanaf windkracht 7

De meeste verzekeraars geven aan zich bij storm (in verzekeringstermen is dat vanaf windkracht 7) te beroepen op overmacht en de schade aan gedupeerden dus niet te vergoeden.

Windkracht 9/10

ASN Bank en ASR laten weten dat de grens voor storm bij de AVP ligt op 26 meter per seconde, ofwel windkracht 9/10. Ook Allianz beroept zich bij windkracht 10 of meer pas op overmacht en wijst de aansprakelijkheid dan af.

Windkracht 11/12

Bij Aegon is van wettelijke overmacht pas sprake als de omstandigheden zo uitzonderlijk zijn dat een pand daar niet meer op gebouwd is. Denk aan een orkaanachtige wind, kracht 11/12.

Aegon: ‘Windkracht 7/8 komt bij ons meermalen per jaar voor en is dus niet uitzonderlijk. Panden worden gebouwd om hiertegen bestand te zijn. Voor het afvallen van dakpannen of zonnepanelen ben je wettelijk aansprakelijk en wij vergoeden deze schade. Ook Univé wijst pas schades af bij uitzonderlijke zware storm.

Vereniging Eigen Huis geeft zelfs aan dat er met betrekking tot storm geen uitsluitingen op de aansprakelijkheidsverzekering zijn.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.