icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling met overeenkomst

Afspraken maken over een schenking. Vaak niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel belangrijk om dit te doen. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst. In dit stappenplan geven we je informatie over de keuzes die je kunt maken. En je kunt onze voorbeeldovereenkomst gebruiken voor deze belastingvrije schenking.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 5 januari 2023

Ontvanger schenking moois kopen

Wat is de eenmalig verhoogde vrijstelling?

Belasting betalen over geld dat je aan je kinderen geeft. Het voelt oneerlijk. Gelukkig zijn er vrijstellingen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je een gedeelte belastingvrij schenken. Je kinderen hoeven hierover geen belasting te betalen.

Hoe hoog is de eenmalige schenking?

Er is een jaarlijkse vrijstelling en een eenmalige vrijstelling. Voor 2023 mag je €6035 belastingvrij schenken aan je kind. De hoogte van de eenmalige schenking bedraagt in 2022 €28.947. Hiervoor moet je wel voldoen aan de voorwaarden. Ook moet je in tegenstelling tot de jaarlijkse vrijstelling aangifte schenkbelasting doen.

Let op! Het is niet toegestaan om beide vrijstellingen in een kalenderjaar te schenken.

Afspraken schenking vastleggen

Om discussie met de Belastingdienst te voorkomen is het verstandig om de afspraken over de schenking vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Zo is het duidelijk welke voorwaarden er gesteld zijn aan de schenking. Ook na overlijden is dit handig. Zo weten je nabestaanden welke bedoeling je had met de schenking. Dit kan ruzie bij de kist voorkomen.

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.