icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling met overeenkomst

Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. In ons stappenplan vind je informatie over de voorwaarden en de keuzes die je kunt maken. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst om alle afspraken voor deze belastingvrije schenking goed vast te leggen. 
ellen kloor

Ellen Kloor   Expert schenkenBijgewerkt op:1 januari 2024

Ontvanger schenking moois kopen

Wat is de eenmalig hoge vrijstelling?

Belasting betalen over geld dat je aan je kinderen geeft. Het voelt oneerlijk. Gelukkig zijn er vrijstellingen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan mag je belastingvrij schenken. Je kind hoeft dan geen schenkbelasting te betalen.

Hoe hoog is de eenmalige schenkingsvrijstelling?

Er is een jaarlijkse vrijstelling en een eenmalige vrijstelling. In 2024 mag je €6633 belastingvrij schenken aan je kind. En volgend jaar mag je weer ruim €6000 schenken. De hoogte van de eenmalige schenkingsvrijstelling bedraagt in 2024 €31.813. Hiervoor moet je kind voldoen aan de voorwaarden. Deze schenking is belastingvrij maar je kind moet wel aangifte schenkbelasting doen. 

Let op! Het is niet toegestaan om beide vrijstellingen in een kalenderjaar te schenken.

Afspraken schenking vastleggen

Om discussie met de Belastingdienst te voorkomen is het verstandig om de afspraken over de schenking vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Zo is het duidelijk wat de voorwaarden zijn voor de schenking. Ook na overlijden is dit handig. Zo weten je nabestaanden welke bedoeling je had met de schenking. Dit kan ruzie bij de kist voorkomen.

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.