icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling met overeenkomst

Afspraken maken over een schenking. Vaak niet het eerste waar je aan denkt. Toch is het wel belangrijk om dit te doen. Zo voorkom je familieruzies en discussie met de Belastingdienst. In dit stappenplan geven we je informatie over de keuzes die je kunt maken. En je kunt onze voorbeeldovereenkomst gebruiken voor deze belastingvrije schenking.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 11 augustus 2022

Ontvanger schenking moois kopen

Wat is de eenmalig verhoogde vrijstelling?

Belasting betalen over geld dat je aan je kinderen geeft. Het voelt oneerlijk. Gelukkig zijn er vrijstellingen. Voldoe je aan de voorwaarden? Dan kun je een gedeelte belastingvrij schenken. Je kinderen hoeven hierover geen belasting te betalen.

Hoe hoog is de eenmalige schenking?

Er is een jaarlijkse vrijstelling en een eenmalige vrijstelling. Voor 2022 mag je €5677 belastingvrij schenken aan je kind. De hoogte van de eenmalige schenking bedraagt in 2022 €27.231. Hiervoor moet je wel voldoen aan de voorwaarden. Ook moet je in tegenstelling tot de jaarlijkse vrijstelling aangifte schenkbelasting doen.

Let op! Het is niet toegestaan om beide vrijstellingen in een kalenderjaar te schenken.

Afspraken schenking vastleggen

Om discussie met de Belastingdienst te voorkomen is het verstandig om de afspraken over de schenking vast te leggen in een schenkingsovereenkomst. Zo is het duidelijk welke voorwaarden er gesteld zijn aan de schenking. Ook na overlijden is dit handig. Zo weten je nabestaanden welke bedoeling je had met de schenking. Dit kan ruzie bij de kist voorkomen.

Kinderen gelijk behandelen?

Het komt voor dat kinderen niet altijd op hetzelfde moment en op dezelfde manier een schenking ontvangen. Meer informatie hierover vind je in stap 2. Je hebt de keuze om het schenkingsbedrag na je overlijden in mindering te brengen op de erfenis van het kind. Of wil je dat juist niet? In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘4 inbreng schenking’.  

Uitsluiting partner van de ontvanger

Als je dat wilt, kun je voorkomen dat de schoonzoon- of dochter aanspraak kan maken op het schenkingsbedrag. Bijvoorbeeld als je kind en de partner ooit gaan scheiden. In de schenkingsovereenkomst sluit je dan de partner uit als begunstigde. In onze schenkingsovereenkomst vind je deze bepaling onder ‘5 uitsluiting van de partner van de ontvanger’.  

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  20 sep.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  20 sep.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.