icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gegevens vastleggen voor je nabestaanden

Een nalatenschapsdossier is een praktisch en fijn document voor je dierbaren. Zo liggen je wensen vast en kunnen je naasten snel alle informatie vinden om je (financiële) zaken af te handelen. Maar waar bewaar je dit? En wat zet je erin? Download ons nalatenschapsdossier: het persoonlijk memorandum.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenGepubliceerd op:12 mei 2023

Persoonlijk memorandum maken

Wat is een persoonlijk memorandum?

Dit is een document waarin je je wensen en je (financiële) gegevens vastlegt voor je nabestaanden. Denk aan je uitvaartwensen, maar ook aan de vindplaats van je financiële stukken, welke abonnementen je hebt of wat er met de hond gebeurt als jij er niet meer bent.

Als je overlijdt of wilsonbekwaam bent door bijvoorbeeld dementie, dan moet iemand anders je (financiële) zaken regelen. Zelf weet je waar alle informatie ligt en hoe je overal inlogt, maar dit kan voor je naasten een hele zoektocht worden. Leg daarom alle informatie die nodig is goed vast. Om je hierbij te helpen hebben we een persoonlijk memorandum gemaakt. En beantwoorden 10 veelgestelde vragen hierover.

Download

Veelgestelde vragen

1. Waarom moet ik mijn nabestaanden informeren?

Door alle informatie overzichtelijk achter te laten, is het voor je erfgenamen een stuk gemakkelijker om je (financiële) zaken af te handelen. Hierdoor hoeven zij niet alle kasten uit te spitten op zoek naar je spullen. Of je bankrekening na te pluizen om bijvoorbeeld te zien welke abonnementen er allemaal zijn. Zo voorkom je in een verdrietige periode een hoop gedoe.

2. Wie Kan er een persoonlijk memorandum invullen?

Een persoonlijk memorandum is geschikt voor iedereen. Je weet tenslotte nooit wanneer je overlijdt of zelf je financiële zaken niet kunt regelen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het niet nodig is om alles vast te leggen als je een partner hebt. Maar wat als jullie tegelijk overlijden?

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.