icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wettelijke verdeling: wat is dit en hoe werkt dit?

Het laatste dat je bij overlijden wilt is je partner in financiële problemen achterlaten. Helemaal als er ook kinderen in het spel zijn. De wetgever denkt hierin met je mee. De wettelijke verdeling is een speciale regeling in de wet om de achterblijvende partner financieel te beschermen. Maar wat betekent de wettelijke regeling in de praktijk voor je?
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert erven & schenkenBijgewerkt op:18 januari 2024

Wettelijke verdeling

Wanneer geldt de wettelijke verdeling?

De wettelijke verdeling is een speciale regeling binnen het erfrecht. Deze is van toepassing als de overledene, ook wel erflater, een partner en 1 of meer kinderen achterlaat. Het doel van de wettelijke verdeling is om de langstlevende partner financieel te beschermen. De partner kan in dit geval de andere ouder van de kinderen zijn, maar ook de nieuwe partner van de overledene. De stiefouder van de kinderen. We noemen deze partner de langstlevende.

Testament

De wettelijke verdeling geldt als de overledene......... De wet geeft dan aan hoe je de erfenis verdeeld. Maar ook bij testamenten speelt de wettelijke verdeling vaak een rol. In veel testamenten wordt namelijk verwezen naar de wettelijke verdeling. Dit heet een quasi wettelijke verdeling. Bij de verdeling doe je alsof de wettelijke verdeling van toepassing is.

Hoe werkt de wettelijke verdeling?

Volgens de wet erven de partner en de kinderen.... De kinderen ontvangen ...... Maar dit wordt omgezet in een vordering..... Deze vordering wordt ook wel kindsdeel genoemd. De partner krijgt...... De wet biedt op deze manier financiële bescherming. Zonder deze wet kunnen er vervelende situaties ontstaan. 

Uitbetalen kindsdeel

Om de partner te beschermen kunnen de kinderen de vordering niet zomaar opeisen. De wet biedt 4 momenten waarop de kinderen de vordering op de achterblijvende partner kunnen opeisen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,75 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue
Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.