icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wettelijke verdeling: wat is dit en hoe werkt dit?

Het laatste dat je bij overlijden wilt is je partner in financiële problemen achterlaten. Helemaal als er ook kinderen in het spel zijn. De wetgever denkt hierin met je mee. De wettelijke verdeling is een speciale regeling in de wet om de achterblijvende partner financieel te beschermen. Maar wat betekent de wettelijke regeling in de praktijk voor je?
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 26 september 2022

Wettelijke verdeling

Wanneer geldt de wettelijke verdeling?

De wettelijke verdeling is een speciale regeling binnen het erfrecht. Deze is van toepassing als de overledene, ook wel erflater, een partner en 1 of meer kinderen achterlaat. Het doel van de wettelijke verdeling is om de langstlevende partner financieel te beschermen. De partner kan in dit geval de andere ouder van de kinderen zijn, maar ook de nieuwe partner van de overledene. De stiefouder van de kinderen. We noemen deze partner de langstlevende.

Testament

De wettelijke verdeling geldt als de overledene......... De wet geeft dan aan hoe je de erfenis verdeeld. Maar ook bij testamenten speelt de wettelijke verdeling vaak een rol. In veel testamenten wordt namelijk verwezen naar de wettelijke verdeling. Dit heet een quasi wettelijke verdeling. Bij de verdeling doe je alsof de wettelijke verdeling van toepassing is.

Hoe werkt de wettelijke verdeling?

Volgens de wet erven de partner en de kinderen.... De kinderen ontvangen ...... Maar dit wordt omgezet in een vordering..... Deze vordering wordt ook wel kindsdeel genoemd. De partner krijgt...... De wet biedt op deze manier financiële bescherming. Zonder deze wet kunnen er vervelende situaties ontstaan. 

Uitbetalen kindsdeel

Om de partner te beschermen kunnen de kinderen de vordering niet zomaar opeisen. De wet biedt 3 momenten waarop de kinderen de vordering op de achterblijvende partner kunnen opeisen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  8 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Volgend jaar je (klein)kind helpen? Schenk dan nu €1 en vul aan in 2023.
 • jubelton 1200x800
  20 okt.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.