icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Wettelijke verdeling: wat is dit en hoe werkt dit?

Het laatste dat je bij overlijden wilt is je partner in financiële problemen achterlaten. Helemaal als er ook kinderen in het spel zijn. De wetgever denkt hierin met je mee. De wettelijke verdeling is een speciale regeling in de wet om de achterblijvende partner financieel te beschermen. Maar wat betekent de wettelijke regeling in de praktijk voor je?
Carola van Dorp

Carola van Dorp     Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 23 februari 2023

Wettelijke verdeling

Wanneer geldt de wettelijke verdeling?

De wettelijke verdeling is een speciale regeling binnen het erfrecht. Deze is van toepassing als de overledene, ook wel erflater, een partner en 1 of meer kinderen achterlaat. Het doel van de wettelijke verdeling is om de langstlevende partner financieel te beschermen. De partner kan in dit geval de andere ouder van de kinderen zijn, maar ook de nieuwe partner van de overledene. De stiefouder van de kinderen. We noemen deze partner de langstlevende.

Testament

De wettelijke verdeling geldt als de overledene......... De wet geeft dan aan hoe je de erfenis verdeeld. Maar ook bij testamenten speelt de wettelijke verdeling vaak een rol. In veel testamenten wordt namelijk verwezen naar de wettelijke verdeling. Dit heet een quasi wettelijke verdeling. Bij de verdeling doe je alsof de wettelijke verdeling van toepassing is.

Hoe werkt de wettelijke verdeling?

Volgens de wet erven de partner en de kinderen.... De kinderen ontvangen ...... Maar dit wordt omgezet in een vordering..... Deze vordering wordt ook wel kindsdeel genoemd. De partner krijgt...... De wet biedt op deze manier financiële bescherming. Zonder deze wet kunnen er vervelende situaties ontstaan. 

Uitbetalen kindsdeel

Om de partner te beschermen kunnen de kinderen de vordering niet zomaar opeisen. De wet biedt 3 momenten waarop de kinderen de vordering op de achterblijvende partner kunnen opeisen.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

  • schenken zonder schenkbelasting
    6 mrt.

    Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

    Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
  • Goede doelen donatie
    23 feb.

    Goede doelen: slim geld doneren

    Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
  • Erfenis aanvaarden
    23 feb.

    Is beneficiair aanvaarden verstandig?

    Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
  • 1 Laptop 1200x800

    Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

    Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.