icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Alles over de legitieme portie

De legitieme portie is het wettelijk recht van kinderen op een deel van de erfenis van zijn of haar ouders. Hier heb je recht op als je onterfd bent. Wel kan het zijn dat je moet wachten op je geld of dat je toch niets meer uitgekeerd krijgt. En de wetgever heeft complexe regels bedacht voor het berekenen van de legitieme portie.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:23 februari 2023

Belastingcoach papieren online aangiften

Ouders kunnen hun kinderen onterven. Maar dat wil niet zeggen dat je als kind geen rechten meer hebt. Je hebt namelijk nog steeds recht hebt op een gedeelte van de erfenis. Dit deel heet de legitieme portie. We hebben de meest gestelde vragen over de legitieme portie op een rij gezet. 

Wat is het verschil tussen kindsdeel en legitieme portie?

Deze termen worden vaak door elkaar gebruikt en zelfs juristen zijn het niet met elkaar eens. Kindsdeel is geen term die voorkomt in de wet. Daarom is er geen officiële definitie. Wij geven de meest voorkomende uitleg van het kindsdeel.

Kindsdeel

Dit is het deel van de erfenis dat de kinderen krijgen na overlijden van 1 van de ouders. Deze ouder laat dan een partner en 1 of meer kinderen achter. Als kind krijg je niet direct de erfenis in handen. Maar deze wordt omgezet in een vordering op de achterblijvende partner. Deze vordering wordt vaak het kindsdeel genoemd.

Legitieme portie

De legitieme portie is het wettelijk recht op de erfenis dat een kind minimaal heeft. Dus als je wordt onterfd door (1 van) je ouders. Dan heb je altijd nog recht op je legitieme portie. Dit erfdeel is lager dan het kindsdeel. Je bent dan ook geen erfgenaam, maar een legitimaris.

Wanneer heb ik recht op de legitieme portie?

Als je een onterfd kind bent van de overledene heb je recht op de legitieme portie. Om zeker te weten dat je onterfd bent, mag je om bewijs vragen. Onterven kan namelijk alleen als dit is vastgelegd in een testament. Je hebt het recht om dit testament in te zien. Maar alleen de delen waar je belang bij hebt. Je krijgt bijvoorbeeld niet te zien..... De erfgenamen hebben recht om zeker te weten dat je een kind bent van de overledene.

 

Hoe bereken je de legitieme portie?

Voorbeeld berekening legitieme portie.

Jan heeft 3 kinderen. Margot, Theo en Freek. Jan heeft Freek in zijn testament onterfd. Jan overlijdt 3 jaar na zijn vrouw Tineke. Zijn nalatenschap bedraagt €130.000.....

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  16 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.