icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Schenking op papier: veelgestelde vragen

Een schenking op papier is een uitgestelde schenking. Deze kan veel voordelen opleveren. Maar er zijn ook nadelen. Kijk daarom goed of een schenking op papier bij je past. In dit artikel geven we antwoord op de meest gestelde vragen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 13 oktober 2022

2017-of-2018-schenken

Een schenking op papier is een populaire manier om gemakkelijk veel erfbelasting te besparen. We hebben de financiele voor- en nadelen op een rij gezet voor je.

Maar voordat je besluit om een schenking op papier te doen, wil je natuurlijk wel precies weten hoe het zit. Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen en je weet precies waar je op moet letten.

Welk bedrag mag ik schenken?

Bij een schenking op papier ben je vrij om zelf een bedrag te kiezen. Voor de schenking gelden de normale schenkingsregels. Zo zijn er een aantal vrijstellingen:

 • Jaarlijkse schenkingsvrijstelling (€5677 in 2022).
 • Eenmalig verhoogde schenkingsvrijstelling voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar (€27.231 in 2022).
 • Schenkingsvrijstelling voor de eigen woning voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar (€106.671 in 2022).
 • Schenkingsvrijstelling voor een dure studie (€56.724 in 2022).

Schenk je meer dan de vrijstelling? Dan betaalt je kind schenkbelasting over de schenking. Hou er wel rekening mee dat je kind geen geld ontvangt bij een schenking op papier. Maar wel schenkbelasting moet betalen.

 

Aan wie mag ik op papier schenken?

Je kunt met iedereen een schenking op papier afspreken. De belangrijkste reden van een schenking op papier is het besparen van erfbelasting. Daarom wordt de regeling veel gebruikt door ouders en kinderen. Maar ook voor alleenstaanden is een schenking op papier een goede oplossing.

Geen partner en kinderen

Als je zelf geen partner of kinderen hebt, komt je erfenis vaak bij nichtjes of neefjes terecht. Het tarief voor de erfbelasting is dan 30 en 40%. Iedere erfgenaam betaalt over de eerste €130.425 30% erfbelasting en 40% over het meerdere. Er geldt een vrijstelling van €2274.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  8 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  20 okt.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • Onterecht schenk- of erfbelasting betaald
  22 sep.

  Recht op een teruggave erf- of schenkbelasting?

  In sommige gevallen heb je recht op teruggave van erf- of schenkbelasting. Kijk of je hier recht op hebt als je in de afgelopen 5 jaar erf- of schenkbelasting hebt betaald.