icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Veelgestelde vragen kindsdeel erfenis

Na het overlijden van 1 van je ouders krijg je de erfenis meestal niet uitbetaald. Je krijgt dan een vordering op de langstlevende (stief)ouder. Dit noemen ze het kindsdeel. Hoeveel is dit, wanneer kun je het opeisen en wat als je vader of moeder een nieuwe partner tegenkomt? We beantwoorden de veelgestelde vragen voor je. 
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert Geld & VerzekeringGepubliceerd op:24 augustus 2023

Vragen kindsdelen

Na het overlijden van je ouder ontvang je meestal niet direct jouw deel van de erfenis. Je erfenis wordt omgezet in een vordering op de achterblijvende (stief)ouder. Deze vordering noemen we het kindsdeel. Deze regeling is in de wet opgenomen om de achterblijvende partner te beschermen en wordt de 'wettelijke verdeling' genoemd. Veel testamenten sluiten ook aan bij deze regeling. Verwar het kindsdeel niet met de 'legitieme portie'. Dat is het erfdeel waar je recht op hebt als je onterfd bent als kind.

We hebben 10 veelgestelde vragen over het kindsdeel beantwoord. 

Hoe hoog is mijn vordering?

De hoogte van je vordering is gelijk aan je erfdeel. Dit is afhankelijk van 2 elementen: 

 • De hoogte van de nalatenschap
 • Aantal erfgenamen

Hoogte nalatenschap 

Je inventariseert eerst welke bezittingen en schulden er zijn. Vervolgens bepaal je of deze bezittingen/schulden tot het privévermogen van de overledene of tot het gezamenlijke vermogen behoorde. Daarna bepaal je de omvang van de nalatenschap van de overledene.

Let op

De waarde van de nalatenschap voor de erfbelasting kan anders zijn dan de waarde van de nalatenschap. Voor de erfbelasing telt bijvoorbeeld de WOZ-waarde van een eigen woning mee. Voor de vordering mag je uitgaan van de hogere of lagere werkelijke waarde.

Aantal erfgenamen

Als je weet hoeveel de nalatenschap bedraagt, ga je verdelen. Dit doe je door het aantal erfgenamen te tellen. Dit zijn de langstlevende ouder + het aantal kinderen van de overledene. We lichten dit toe met een voorbeeld.

Wanneer erfbelasting betalen over je kindsdeel?

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  9 jun.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.