icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Erfenis verwerpen of toch (beneficiair) aanvaarden?

Het overkomt ons allemaal wel een keer. Je bent erfgenaam van een erfenis. Meestal een financiële meevaller. Maar wat als de erfenis vol schulden zit? Ben jij dan aansprakelijk voor die schulden? De regels zijn voor iedere meerderjarige hetzelfde. Je kunt zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of de nalatenschap verwerpen. Het maakt niet uit of er wel of geen testament is.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 6 juli 2022

Erfenis aanvaarden

Risico's zuiver aanvaarden nalatenschap

Zuiver aanvaarden van de nalatenschap betekent dat je als erfgenaam alles accepteert. Alle bezittingen waar je recht op hebt, maar ook alle schulden. Dit gaat goed zolang de waarde van de bezittingen hoger is dan de waarde van de schulden. Een positieve nalatenschap.

Welk risico loop je?

Wat nu als de schulden hoger zijn dan de bezittingen? Dan is de nalatenschap negatief. Bij een zuivere aanvaarding moet je als erfgenaam vanuit je eigen vermogen de schulden aflossen. In een extreme situatie kun je daardoor zelf in financiële problemen komen.

Wanneer heb je de erfenis zuiver aanvaard?

Er zijn 2 manieren om een erfenis zuiver te aanvaarden:

 • Officieel aanvaarden.
 • Aanvaarding door gedrag, bewust of per ongeluk.

Alternatieven zuiver aanvaarden

In veel gevallen is het zuiver aanvaarden van de nalatenschap geen probleem. Wil je niet zuiver aanvaarden of twijfel je hierover? Dan zijn er 2 opties. Je kunt beneficiair aanvaarden of verwerpen. Iedere erfgenaam mag trouwens een eigen keuze maken.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  27 jun.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Laatste kans: tot eind 2022 mag je maximaal een ton belastingvrij schenken voor de eigen woning. Nog dit jaar je (klein)kind helpen? Wij geven antwoord op 30 veelgestelde vragen.
 • jubelton 1200x800
  1 aug.

  Jubelton regelen met overeenkomst

  Tot 2023 kun je nog maximaal €100.000 schenken voor de eigen woning van je kind of kleinkind. Volg het stappenplan en maak gebruik van onze voorbeeldovereenkomst.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • vermogende-bejaarde
  5 jan.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.