icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Erfenis verwerpen of toch (beneficiair) aanvaarden?

Het overkomt ons allemaal wel een keer. Je bent erfgenaam van een erfenis. Meestal een financiële meevaller. Maar wat als de erfenis vol schulden zit? Ben jij dan aansprakelijk voor die schulden? De regels zijn voor iedere meerderjarige hetzelfde. Je kunt zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of de nalatenschap verwerpen. Het maakt niet uit of er wel of geen testament is.
Carola van Dorp

Carola van Dorp , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 6 juli 2022

Erfenis aanvaarden

Risico's zuiver aanvaarden nalatenschap

Zuiver aanvaarden van de nalatenschap betekent dat je als erfgenaam alles accepteert. Alle bezittingen waar je recht op hebt, maar ook alle schulden. Dit gaat goed zolang de waarde van de bezittingen hoger is dan de waarde van de schulden. Een positieve nalatenschap.

Welk risico loop je?

Wat nu als de schulden hoger zijn dan de bezittingen? Dan is de nalatenschap negatief. Bij een zuivere aanvaarding moet je als erfgenaam vanuit je eigen vermogen de schulden aflossen. In een extreme situatie kun je daardoor zelf in financiële problemen komen.

Wanneer heb je de erfenis zuiver aanvaard?

Er zijn 2 manieren om een erfenis zuiver te aanvaarden:

 • Officieel aanvaarden.
 • Aanvaarding door gedrag, bewust of per ongeluk.

Alternatieven zuiver aanvaarden

In veel gevallen is het zuiver aanvaarden van de nalatenschap geen probleem. Wil je niet zuiver aanvaarden of twijfel je hierover? Dan zijn er 2 opties. Je kunt beneficiair aanvaarden of verwerpen. Iedere erfgenaam mag trouwens een eigen keuze maken.

Benieuwd naar dit artikel?

Word lid van Geld & Recht. Voor €7,50 per maand krijg je toegang tot financiële artikelen én juridisch advies.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  2 jan.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  Sinds 1 januari 2023 is het tijdperk van de jubelton voorbij. In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen.
 • Goede doelen donatie
  11 okt.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  6 jul.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.