! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Erven en schenken

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen. Het loont de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Anders laat je geheid belastingvoordeel liggen of moet je onnodig schenkbelasting of erfbelasting betalen. Wie vooruit kijkt, kan besparen.
Nelleke Rookmaaker

Nelleke Rookmaaker , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 1 januari 2022

Vermogen kun je op 2 manieren aan de volgende generatie, of anderen, doorgeven:

 • tijdens je leven met een schenking
 • na je overlijden via de nalatenschap

In beide gevallen kijkt de fiscus mee of iemand belasting moet betalen. Schenk je zo nu en dan grote bedragen? Dan betalen je erfgenamen vaak veel minder belasting over het vermogen dat ze van je krijgen.

Belastingaangiftes na overlijden

Artikel erfbelastingNa iemands overlijden moet je binnen 8 maanden een aangifte erfbelasting indienen. Veel mensen denken dat de erfbelasting veel hoger is dan hij in werkelijkheid is. Hij blijft altijd onder de 40% van de erfenis. Voor kinderen blijft hij altijd onder de 20%. Partners hoeven voor hun erfdeel (door een heel grote vrijstelling) nóg veel minder af te staan aan de fiscus. Vaak zelfs niets.

Daarnaast moet er nog aangifte inkomstenbelasting gedaan worden namens de overledene. Soms zelfs nog voor 2 jaren. Ook in je eigen aangifte inkomstenbelasting moet je vaak (je eigen aandeel in) de onverdeelde erfenis al opgeven bij je vermogen. Niet gek dat er weleens verwarring ontstaat over wat er nu in welke aangifte moet staan. 

Lees meer over de aangiftes na overlijden

Vrijstellingen schenkbelasting 

In 2022 mag je maximaal €5677 schenken per kind, zonder dat het schenkbelasting hoeft te betalen. Geef je meer, dan moet je kind meestal 10% van het meerdere afstaan aan de fiscus. Schenk je aan een ander dan je (eigen) kind, dan kun je diegene in totaal maximaal €2273 belastingvrij schenken in 2022. Deze vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor de schenking aan je kleinkind. In uitzonderingsgevallen mag je een hoger bedrag belastingvrij schenken. Bijvoorbeeld als het geld wordt besteed aan de eigen woning.  

Check de tarieven en vrijstellingen

Schenken aan je kinderen

Artikel kinderopvangtoeslagEr zijn verschillende manieren om slim te schenken aan je kind. Zolang je nog leeft kun je bijvoorbeeld zorgen dat je een schenking nog zelf kunt gebruiken. Als dat nodig blijkt. Dat kan altijd met een schenking op papier en soms ook met een herroepelijke schenking. 

Ouders moeten het saldo op de spaarrekeningen van hun minderjarige kinderen trouwens opgeven in hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Er valt dus geen inkomstenbelasting te besparen door alvast geld over te maken aan deze kinderen. Wel toekomstige erfbelasting.

Verschillende manieren van schenken aan je kind

Schenken voor een koophuis 

Artikel schenkbelasting

Je kunt iemand ook helpen bij de aanschaf van een eigen woning. Of door hem te helpen (een deel van) zijn lening bij de bank te verlossen. Dat kan met een lening en/of een schenking. Beide opties leveren veel fiscaal voordeel op. Daarnaast een lager rentetarief voor het leningdeel dat overblijft bij de bank.

Schenken

Je kunt maximaal €106.671 schenken zónder schenkbelasting, als het bedrag gebruikt wordt voor de eigen woning. De vrijstelling geldt als je schenkt aan iemand tussen de 18 en 40 jaar oud. Diegene, bijvoorbeeld je kind, moet het geld gebruiken voor zijn eigen woning. De schenking mag verdeeld worden over 3 achtereenvolgende jaren. Let op: de vrijstelling tot €106.671 wordt vaak beperkt of is zelfs helemaal niet meer beschikbaar voor kinderen die eerder een vrijgestelde schenking kregen van hun ouders. 

Alles over €106.671 schenken zónder schenkbelasting

Lenen

Als je als ouder wilt bijspringen zonder dat je het geld terug wilt, ligt een schenking voor de hand. Toch is het vaak een aanrader om dan te beginnen met een lening. Tenminste als je maximaal financieel voordeel voor de familie nastreeft. In de eerste jaren levert een lening namelijk meestal nóg meer voordeel op dan een schenking. Dat komt door de renteaftrek.

Het fiscale voordeel van een familielening loopt hard op als de ouders een hoge rente in rekening brengen bij de kinderen. Omdat de meeste ouders hun kinderen juist willen ontzien, compenseren zij hun kinderen daarbij gewoonlijk met giften. Dit kost meer moeite dan meteen een lage rente rekenen. Of helemaal geen lening optuigen en direct een bedrag schenken. Maar dat werk is niet voor niets. Het levert in de eerste jaren jaarlijks honderden tot duizenden euro’s voordeel op. Let wel goed op bij uitlenen van geld. Als jullie je niet aan de regels houden, kan je kind fluiten naar zijn renteaftrek.

Wil je het geld als ouder helemaal niet terug en heb je de lening alleen vanwege het fiscale voordeel? Dan is het een aanrader om de lening na een jaar of 5 langzaam te gaan kwijtschelden. In porties van de jaarlijkse vrijstelling.

Kies je voor een familielening, dan helpen wij je op weg met een stappenplan voor een familielening. Dat is bruikbaar voor wie schenkt aan zijn kind voor een eerste huis of voor een verbouwing. Check daarbij ook onze veelgestelde vragen over de familielening.

Kopen en verhuren

Je kunt ook een huis kopen en verhuren aan je kind. Ouders kiezen hier vooral vaak voor voor hun studerende kinderen of die met een laag inkomen. Dat is niet voor niets, want zo'n verhuurconstructie kan in die situatie heel gunstig uitpakken.

Tip: huis kopen voor verhuur aan je kind

Schenken aan goede doel

Giften aan het goede doel zijn meestal aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Je krijgt (afhankelijk van je belastingtarief) maximaal 40% van je gift terug van de fiscus als je het slim regelt. Let wel op, want wie niet vooruit kijkt trekt waarschijnlijk aan het kortste eind.

Haal het maximale uit de aftrekpost giften

Handige naslagwerken

 • Wil je je nabestaanden goed achterlaten? Soms is het handig een uitvaartverzekering af te sluiten of een testament op te maken. Maar dat is lang niet altijd nodig. In het boek 'Testament & overlijden' helpen we je bij keuzes zoals deze. Het tweede deel van het boek bevat informatie voor erfgenamen. Over wat er op je af komt na het overlijden en het afwikkelen van de nalatenschap. En tips voor de belastingaangiftes die dan gedaan moeten worden.
 • Er zijn situaties waarin je niet meer zelf kunt beschikken over je vermogen, bedrijf of je medische behandeling. In een levenstestament kun je hiervoor regelingen treffen. In het boek 'Het levenstestament' vertellen we wat het nut is van een levenstestament.

Nieuw & interessant

 • vermogende-bejaarde
  5 jan.

  Veel vermogen? Verlaag je eigen bijdrage

  Als je naar een verzorgingshuis gaat, moet je een eigen bijdrage betalen. Wij geven tips om de eigen bijdrage zo laag mogelijk te houden.
 • verzorghuis rolstoel
  4 jan.

  Eigen bijdrage bij opname in verpleeghuis

  Als je in een verpleeg- of verzorgingshuis wordt opgenomen, ga je een eigen bijdrage betalen. Hoe hoog is dat bedrag?
 • verschil-notaris-tarieven-nb
  Nieuws | 2 okt.

  Honderden euro’s verschil in notaristarieven

  De tarieven die notarissen hanteren voor het opstellen van een overeenkomst voor schenken op papier lopen flink uiteen. De Consumentenbond komt met stappenplannen en voorbeeldovereenkomsten om te besparen op notariskosten.
 • belastingdienst-telefoon
  Nieuws | 27 mrt.

  Weer onvoldoende voor BelastingTelefoon

  De BelastingTelefoon krijgt voor het zesde jaar op rij een onvoldoende van de Consumentenbond. Na onderzoek rond de jaarwisseling (4,8) kreeg het een herhaalonderzoek in maart. Cijfer: 5,4. Ver onder de maat, vindt de Consumentenbond.