icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Erven en schenken

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen. Het loont de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Anders laat je geheid belastingvoordeel liggen of moet je onnodig schenkbelasting of erfbelasting betalen. Wie vooruit kijkt, kan besparen.
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:5 juli 2023

Je kunt op 2 manieren zorgen dat je vermogen bij je kinderen of bij anderen terechtkomt:

 • Tijdens je leven met een schenking.
 • Na je overlijden via de nalatenschap.

In beide gevallen kijkt de Belastingdienst mee of iemand belasting moet betalen. Schenk je zo nu en dan grote bedragen? Dan betalen je erfgenamen vaak veel minder belasting over het vermogen dat ze erven.

Belasting na overlijden

Artikel erfbelastingErfbelasting

Veel mensen denken dat de erfbelasting een stuk hoger is dan hij in werkelijkheid is. Hij blijft altijd onder de 40% van de erfenis. Voor kinderen blijft hij altijd onder de 20%. Partners hoeven voor hun erfdeel nóg veel minder af te staan aan de Belastingdienst. Door de hoge vrijstelling betalen ze vaak helemaal niets.

Inkomstenbelasting

Na overlijden moet er ook aangifte inkomstenbelasting gedaan worden namens de overledene. Soms zelfs nog voor 2 jaren. Ook in je eigen aangifte inkomstenbelasting moet je vaak (je eigen aandeel in) de onverdeelde erfenis opgeven bij je vermogen. 

Lees meer over aangiftes na overlijden

Vrijstellingen schenkbelasting 

In 2023 mag je maximaal €6035 schenken per kind, zonder dat het schenkbelasting hoeft te betalen. Geef je meer, dan moet je kind meestal 10% van het meerdere afstaan aan de fiscus. Schenk je aan een ander dan je (eigen) kind, dan kun je diegene in totaal maximaal €2418 belastingvrij schenken in 2023. Deze vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor de schenking aan je kleinkind. In uitzonderingsgevallen mag je een hoger bedrag belastingvrij schenken. Bijvoorbeeld als het geld wordt besteed aan de eigen woning.  

Check de tarieven en vrijstellingen

Schenken aan je kinderen

Artikel kinderopvangtoeslagEr zijn verschillende manieren om slim te schenken aan je kind. Je kunt bijvoorbeeld schenken zonder dat je geld overboekt naar je kind. Bij een schenking op papier blijft het geld op je eigen rekening staan. Je kunt het dan zelf gebruiken. Bij een herroepelijke schenking kun je de schenking soms 'terugdraaien' als je het geld zelf nodig hebt. 

Ouders moeten het saldo op de spaarrekeningen van hun minderjarige kinderen opgeven in hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dus geen inkomstenbelasting besparen door alvast geld over te maken aan je minderjarige kind. Wel toekomstige erfbelasting.

Verschillende manieren van schenken aan je kind

Schenken voor een koophuis 

Artikel schenkbelasting

Je kunt iemand ook helpen bij de aankoop van een eigen woning. Of helpen (een deel van) de hypotheek bij de bank af te lossen. Dat kan met een schenking en/of een familielening. Beide kunnen financieel voordeel opleveren. 

Schenken

Ouders mogen naast de jaarlijkse vrijstelling hun kind eenmalig maximaal €28.947 belastingvrij schenken. Je kind (of de partner) moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Je bepaalt zelf of je kind de schenking moet gebruiken voor de eigen woning. Dat is niet verplicht. Een schenking voor de eigen woning moet uiterlijk eind 2025 besteed zijn. Let op: de vrijstelling tot €28.947 is vaak beperkt of helemaal niet meer mogelijk bij kinderen die al eerder een belastingvrije schenking kregen van hun ouders. 

Opa's en oma's let op

Wil je schenken aan je kleinkind? Dan is 2023 het laatste jaar dat je maximaal €28.947 belastingvrij mag schenken. Je kleinkind moet het geld dan uiterlijk eind 2025 gebruiken voor de eigen woning. 

Alleen nog in 2023: €28.947 schenken zónder schenkbelasting

Schenken of lenen aan je kind? 

Beide opties hebben voor- en nadelen. Het hangt van de persoonlijke situate af welke voor- of nadelen het zwaarst wegen. En welke keuze meer financieel voordeel oplevert. 

Kiezen tussen een schenking of een familiehypotheek 

Kopen en verhuren

Je kunt ook een huis kopen en verhuren aan je kind. Dit gebeurt vooral bij kinderen die studeren en/of een laag inkomen hebben. Dat is niet voor niets, want zo'n verhuurconstructie kan in die situatie gunstig uitpakken.

Tip: huis kopen voor verhuur aan je kind

Schenken aan goede doel

Giften aan het goede doel zijn meestal aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Periodieke giften leveren het meeste belastingvoordeel op. Die zijn van de eerste tot en met de laatste euro aftrekbaar. Maar alleen als je voldoet aan de voorwaarden.

Haal het maximale uit de aftrekpost giften

Handige naslagwerken

 • Wil je je nabestaanden goed achterlaten? Soms is het handig een uitvaartverzekering af te sluiten of een testament op te maken. Maar dat is lang niet altijd nodig. In het boek 'Testament & overlijden' helpen we je bij keuzes zoals deze. Het tweede deel van het boek bevat informatie voor erfgenamen. Over wat er op je af komt na het overlijden en het afwikkelen van de nalatenschap. En tips voor de belastingaangiftes die dan gedaan moeten worden.
 • Er zijn situaties waarin je niet meer zelf kunt beschikken over je vermogen. Of niet meer zelf kunt beslissen over een medische behandeling. In een levenstestament kun je hiervoor regelingen treffen. In het boek 'Het levenstestament' vertellen we wat het nut is van een levenstestament.
 • In je testament bepaal je wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Maar hoe weet je zeker dat die wensen ook goed worden uitgevoerd? En hoe voorkom je dat er heibel ontstaat tussen erfgenamen? Het antwoord is: benoem een executeur. Die wikkelt de nalatenschap af en maakt hem ‘klaar’ om te verdelen onder de erfgenamen. Je leest er meer over in het boek 'De rol van de executeur'.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • schenken zonder schenkbelasting
  16 nov.

  Schenking eigen woning: veelgestelde vragen

  In 2023 kun je nog €28.947 belastingvrij schenken voor de eigen woning. En kun je de schenking van 2021 of 2022 aanvullen. Wij geven antwoord op veelgestelde vragen.
 • Goede doelen donatie
  23 feb.

  Goede doelen: slim geld doneren

  Als je geld aan een goed doel geeft, wil je dit natuurlijk op de beste manier doen. Voor het goede doel, maar ook voor jezelf. Bepaal met ons stappenplan aan wie en op welke manier je wilt doneren.
 • Erfenis aanvaarden
  23 feb.

  Is beneficiair aanvaarden verstandig?

  Een erfenis is meestal een financiële meevaller. Maar soms erf je meer schulden dan bezittingen. Door een erfenis op de juiste manier te accepteren, ben je niet aansprakelijk voor de schulden.
 • 1 Laptop 1200x800

  Keuzehulp: wie zijn mijn erfgenamen?

  Je erfgenamen achterhalen is soms een hele opgave. In deze keuzehulp helpen we je daarbij. Beantwoord een paar vragen, bekijk wie je erfgenamen zijn en hoeveel iedere erfgenaam krijgt.