icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Erven en schenken

Of je nu schenkt aan een goed doel of aan je kinderen. Het loont de moeite om vooraf te kijken naar de belastingregels. Anders laat je geheid belastingvoordeel liggen of moet je onnodig schenkbelasting of erfbelasting betalen. Wie vooruit kijkt, kan besparen.

Header_Erven schenken_1200x675
Carola van Dorp

Carola van Dorp   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 januari 2024

Je kunt op 2 manieren zorgen dat je vermogen bij je kinderen of bij anderen terechtkomt:

 • Tijdens je leven met een schenking.
 • Na je overlijden via de nalatenschap.

In beide gevallen kijkt de Belastingdienst mee of iemand belasting moet betalen. Schenk je zo nu en dan grote bedragen? Dan betalen je erfgenamen vaak veel minder belasting over het vermogen dat ze erven.

Belasting na overlijden

Artikel erfbelastingErfbelasting

Veel mensen denken dat de erfbelasting een stuk hoger is dan hij in werkelijkheid is. Hij blijft altijd onder de 40% van de erfenis. Voor kinderen blijft hij altijd onder de 20%. Partners hoeven voor hun erfdeel nóg veel minder af te staan aan de Belastingdienst. Door de hoge vrijstelling betalen ze vaak helemaal niets.

Inkomstenbelasting

Na overlijden moet er ook aangifte inkomstenbelasting gedaan worden namens de overledene. Soms zelfs nog voor 2 jaren. Ook in je eigen aangifte inkomstenbelasting moet je vaak (je eigen aandeel in) de onverdeelde erfenis opgeven bij je vermogen. 

Lees meer over aangiftes na overlijden

Vrijstellingen schenkbelasting 

In 2024 mag je maximaal €6633 schenken aan een kind, zonder dat het schenkbelasting hoeft te betalen. In plaats van deze jaarlijkse vrijstelling mag je je kind eenmalig een hoger bedrag belastingvrij schenken. In 2024 is de eenmalige hoge vrijstelling €31.813. Geef je meer, dan moet je kind meestal 10% van het meerdere afstaan aan de fiscus. Schenk je aan een ander dan je (eigen) kind, dan mag je diegene maximaal €2658 belastingvrij schenken in 2024. Deze vrijstelling geldt bijvoorbeeld voor de schenking aan je kleinkind. 

Check de schenkingsvrijstellingen 2024 en de tarieven schenkbelasting

Schenken aan je kinderen

Artikel kinderopvangtoeslagEen schenking levert vaak een financieel voordeel op. Voor jezelf en voor je kind. Er zijn verschillende manieren om slim te schenken aan je kind. Je kunt bijvoorbeeld schenken op papier. Dan 'beloof' je een schenking maar maak je nog geen geld over. Hierdoor kun je ook schenken als je vermogen nu nog in je huis vastzit. 

Ouders moeten het saldo op de spaarrekeningen van hun minderjarige kinderen opgeven in hun eigen aangifte inkomstenbelasting. Je kunt dus geen inkomstenbelasting besparen door alvast geld over te maken aan je minderjarige kind. Wel toekomstige erfbelasting.

Verschillende manieren van schenken aan je kind

Schenken voor een koophuis 

Artikel schenkbelasting

Je kunt iemand ook helpen bij de aankoop van een eigen woning. Of helpen (een deel van) de hypotheek bij de bank af te lossen. Dat kan met een schenking en/of een familielening. Beide opties kunnen financieel voordeel opleveren. 

Schenken

Ouders mogen in plaats van de jaarlijkse vrijstelling hun kind in 2024 eenmalig maximaal €31.813 belastingvrij schenken. Je kind (of de partner) moet tussen de 18 en 40 jaar oud zijn. Je bepaalt zelf of je kind de schenking moet gebruiken voor een specifiek doel. Bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning. Let op: de vrijstelling tot €31.813 is niet meer mogelijk bij kinderen die al eerder een grote belastingvrije schenking kregen van hun ouders. Bijvoorbeeld een schenking eigen woning.

Schenking eigen woning vóór 2024

De belastingvrije schenking specifiek voor de eigen woning bestaat in 2024 niet meer. Heeft je (klein)kind vóór 2024 een schenking eigen woning gehad maar nog niet uitgegeven? Een schenking in 2023 moet uiterlijk 31 december 2025 besteed zijn aan de eigen woning. 

Lees de veelgestelde vragen over de schenkingsvrijstelling eigen woning

Schenken of lenen aan je kind? 

Beide opties hebben voor- en nadelen. Het hangt van de persoonlijke situate af welke voor- of nadelen het zwaarst wegen. En welke keuze meer financieel voordeel oplevert. Bij de veelgestelde vragen over de familiehypotheek vertellen we je hier meer over. 

Kiezen tussen een schenking of een familiehypotheek 

Kopen en verhuren

Je kunt ook een huis kopen en verhuren aan je kind. Dit gebeurt vooral bij kinderen die studeren en/of een laag inkomen hebben. Dat is niet voor niets, want zo'n verhuurconstructie kan in die situatie soms gunstig uitpakken.

Huis kopen voor verhuur aan je kind

Schenken aan goede doel

Giften aan het goede doel zijn meestal aftrekbaar in de aangifte inkomstenbelasting. Periodieke giften leveren het meeste belastingvoordeel op. Die zijn van de eerste tot en met de laatste euro aftrekbaar. Maar alleen als je voldoet aan de voorwaarden.

Haal het maximale uit de aftrekpost giften

Handige naslagwerken

 • Wil je je nabestaanden goed achterlaten? Soms is het handig een uitvaartverzekering af te sluiten of een testament op te maken. Maar dat is lang niet altijd nodig. In het boek 'Testament & overlijden' helpen we je bij keuzes zoals deze. Het tweede deel van het boek bevat informatie voor erfgenamen. Over wat er op je af komt na het overlijden en het afwikkelen van de nalatenschap. En tips voor de belastingaangiftes die dan gedaan moeten worden.
 • Er zijn situaties waarin je niet meer zelf kunt beschikken over je vermogen. Of niet meer zelf kunt beslissen over een medische behandeling. In een levenstestament kun je hiervoor regelingen treffen. In het boek 'Het levenstestament' vertellen we wat het nut is van een levenstestament.
 • In je testament bepaal je wat er met je nalatenschap moet gebeuren. Maar hoe weet je zeker dat die wensen ook goed worden uitgevoerd? En hoe voorkom je dat er heibel ontstaat tussen erfgenamen? Het antwoord is: benoem een executeur. Die wikkelt de nalatenschap af en maakt hem ‘klaar’ om te verdelen onder de erfgenamen. Je leest er meer over in het boek 'De rol van de executeur'.

Artikelen binnen Erven en schenken

Nieuw & interessant

 • Levenstestament

  Levenstestament: waarom verstandig?

  Door het opstellen van een levenstestament houd je zelf de regie over je leven. Leg vast wat je wilt en wie beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.
 • Persoonlijk memorandum maken

  Informatie voor je nabestaanden

  Zet je persoonlijke wensen en gegevens in een nalatenschapsdossier en maak het je naasten makkelijker na je overlijden.
 • Schenken overzicht mogelijkheden

  Schenken: voordelen en nadelen

  Schenken levert vaak een flinke belastingbesparing op. Lees meer over de voor- en nadelen van schenken.
 • Periodieke gift goede doelen

  Belastingvoordeel periodieke gift goede doelen

  Een periodieke gift aan een goed doel levert extra belastingvoordeel op. Gebruik onze voorbeeldovereenkomst en lees alles over de voorwaarden.
 • Wie je erfgenamen zijn

  Wie zijn mijn erfgenamen?

  Wie zijn eigenlijk mijn erfgenamen? Als je een testament hebt, bepaal je zelf wie je erfgenamen zijn. Maar wat als je geen testament hebt? Wie krijgt dan de erfenis?
 • Ontvanger schenking moois kopen

  Overeenkomst voor verhoogde schenking

  Profiteer van de eenmalige hoge schenkingsvrijstelling voor een kind. Met ons stappenplan en voorbeeldovereenkomst leg je alle afspraken goed vast.