icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geld schenken aan je (klein)kind

Geld schenken aan of een spaarrekening openen voor je kind is vrij eenvoudig. Boven een bepaald bedrag moet je wel belasting over je schenking betalen. Grootouders die een spaarrekening openen voor hun kleinkind hebben met andere fiscale grenzen te maken.
Rien Meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 31 januari 2022

geldschenken-kind

Geld schenken aan je kind

Belastingvrij schenken

Per kind mogen ouders in 2022 maximaal €5.677 onbelast schenken. In 2021 was dit nog €6.604. Dit bedrag geldt voor beide ouders samen, ook als zij gescheiden zijn.

Ouders mogen kinderen van 18 tot en met 39 jaar eenmalig maximaal €27.231 onbelast schenken in 2022. Bijvoorbeeld voor het aflossen van een studieschuld. Is een kind zelf te oud, maar is de partner van het kind wél tussen de 18 en 40 jaar? Dan geldt deze vrijstelling ook. Controleer goed of er niet al eens met een grote vrijstelling aan hetzelfde kind geschonken is.

De 2 vrijstellingen voor studieschuld en woning mag je in 1 jaar combineren. Bijvoorbeeld €80.000 voor de woning en €25.000 voor iets anders, zoals als een studieschuld.

Schenking voor een huis

Sinds 1 januari 2017 kun je een zogenoemde 'jubelton' (in 2022 €106.671) schenken aan je (klein)kind zonder schenkbelasting. Voorwaarde is dat het geld gebruikt wordt voor de aankoop van een eerste koophuis. Het mag niet gaan om een tweede huis. Ook hiervoor moet je (klein)kind tussen de 18 en 40 jaar oud zijn.

Het kabinet Rutte IV maakte bekend dat de Jubelton gaat verdwijnen. Eerder leek het erop dat dit al vanaf 2023 zou gebeuren. Nu is duidelijk dat de jubelton in elk geval tot 2024 blijft bestaan. Je kunt deze eenmalige extra verhoogde vrijstelling schenkbelasting in 2022 en 2023 dus nog gebruiken. Lees hoe je dat doet en wat de voordelen en valkuilen zijn.

Verbouwing of aflossing

Deze vrijstelling geldt niet alleen voor de aankoop van een huis.

De schenking mag ook gebruikt worden voor:

 • Een verbouwing.
 • Aflossing van de eigenwoningschuld.
 • Afkoop van erfpacht.
 • Aflossing van de restschuld.

Deze vrijstelling voor de aankoop van een huis geldt niet alleen voor giften van ouders aan hun kinderen. Het geldt ook voor een schenking aan anderen, zoals kleinkinderen.

Schenken voor een studie

Als het bedrag wordt gebruik voor een studie is de eenmalige belastingvrijstelling zelfs €56.724 (2022) voor schenkingen aan kinderen van 18 tot en met 39 jaar. Dit geldt alleen als de studie minstens €20.000 per jaar kost. Het gaat bij deze vrijstelling dus helaas niet om gewone studies.

Niet voor studieschuld of kleinkinderen

Deze schenking mag verder niet worden gebruikt om een studieschuld mee af te lossen. De vrijstelling geldt ook niet bij schenkingen aan kleinkinderen.

Rekenhulp

Als een schenking groter is dan de toegestane vrijstelling, dan wordt het meerdere belast voor maximaal 20%. De Belastingdienst biedt een handige rekenhulp waarmee je kunt berekenen hoeveel schenkingsrecht er moet worden betaald. 

Aangifte schenkbelasting

Van een schenking die onder de eenmalige vrijstelling valt, moet het kind ondanks de vrijstelling wel aangifte schenkbelasting doen. Dat moet voor 1 maart van het jaar na de schenking.

Geld op papier schenken aan je kind

Met een schenking op papier kun je je (klein)kinderen later erfbelasting besparen. Of bijvoorbeeld ter voorbereiding op een mogelijke opname in een zorginstelling. Bij een schenking op papier krijgen de kinderen niet meer dan een vordering waarover de ouders rente moeten betalen.

Het geschonken bedrag gaat pas echt naar de kinderen als de ouders overlijden of op een ander (in de akte genoemd) moment. Tot die tijd beschikken de ouders over het geld.

Rente

Over de schenking moeten de ouders per jaar minimaal 6% rente betalen. Dat bedrag moeten ze aan de kinderen overmaken. Met dat geld kunnen de kinderen doen wat ze willen.

Let op: is bij het overlijden van de ouders niet alle rente voldaan, dan telt de fiscus de hele vordering alsnog bij de erfenis op. Als alleen de rente van het jaar van overlijden nog niet betaald is, speelt dit niet.

Notaris

Een schenking op papier moet altijd via de notaris geregeld worden. Anders moet later alsnog erfbelasting worden betaald over de vordering en de jaarlijkse rentebetalingen. De notaris is niet nodig als er is vastgelegd dat de schenking op papier ook op te eisen is in andere situaties dan bij overlijden.

Herroepelijk schenken aan je kind

'Herroepelijk schenken' is een andere manier van schenken zónder definitief afstand te doen van het geld. Hierbij leggen ouders nadrukkelijk vast dat zij de schenking ongedaan kunnen maken. Zij laten in de akte opnemen dat zij de schenking op elk moment of in specifieke situaties kunnen terugdraaien. Bijvoorbeeld als hun kind niet voor een bepaalde datum afstudeert.

Voordelen

Met de herroepelijke schenking kun je erfbelasting besparen en soms rendementsheffing. Het grote voordeel van een herroepelijke schenking is uiteraard dat je er nog vanaf kunt.

Er zijn verschillende situaties waarin het fijn is als je de schenking kunt terugdraaien. Bijvoorbeeld:

 • Als ineens dure zorg nodig is.
 • Als het kind zijn baan is kwijtgeraakt en in de bijstand terechtkomt. In dat geval moet het kind eerst het eigen vermogen 'opeten'. En dus ook de schenking.
 • Als het kind geld aan zaken besteedt waar je niet achter staat.

Notaris

Het is niet verplicht een herroepelijke schenking vast te leggen door de notaris. We raden het wel aan. Het is niet makkelijk zelf een goede akte op te stellen. Met een zelf opgemaakte akte kunnen problemen ontstaan als je de schenking wilt herroepen.

Geld schenken aan je kleinkind

Grootouders mogen hun kleinkinderen in 2022 maximaal €2.274 belastingvrij schenken. Als de opgetelde schenkingen aan 1 kleinkind in dit jaar boven dit bedrag uitkomen, dan moet minstens 18% van het meerdere naar de fiscus.

Lees ook hoe je meer dan €100.000 kunt schenken zónder schenkbelasting.

Sparen voor je (klein)kind

Voor wie wil sparen voor een (klein)kind zijn er verschillende mogelijkheden. Een kinderspaarrekening is niet altijd de beste optie. Bekijk welke kinderspaarrekening je het beste opent.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Nieuw & interessant

 • belastingaangifte-maart
  26 jan.

  Belasting over je vermogen

  De vermogensrendementsheffing ligt al geruime tijd onder vuur. In 2017 is een ontwikkeling ingezet richting het daadwerkelijk behaalde rendement op je vermogen.
 • jong-stel-huis-kopen
  12 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Oud en nieuw 2022
  Nieuws | 10 jan.

  Nieuwjaarsquiz: betaalvragen het moeilijkst

  Ruim 1800 deelnemers testten hun kennis over juridische en financiële kwesties via onze Geld Nieuwjaarsquiz. De vragen over betalen werden het minst goed beantwoord.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 4 nov.

  Renault Bank: spaarrente 0,35%

  Renault Bank biedt een spaarrente van 0,35%. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.