icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe spaarrekening openen of overstappen

Er zijn veel verschillende spaarrekeningen. Vaak nemen mensen een spaar- en betaalrekening bij dezelfde bank. Al is dat lang niet altijd het voordeligst. Je kunt ook kiezen voor een buitenlandse of minder bekende bank. Zorg er wel voor dat je spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt. Of spreid het over meerdere banken.
rien meijer

Rien Meijer , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op: 29 december 2022

Gebruiktips_ikwileennieuwespaarrekeningoverstappen

De banken met de hoogste spaarrentes zijn meestal niet de banken waar een betaalrekening verplicht is. Sterker: veel banken bieden helemaal geen betaalrekeningen aan.

Nieuwe spaarrekening openen

Het is heel makkelijk om een nieuwe spaarrekening of een nieuw spaardeposito te openen naast de betaalrekening bij je 'huisbank'. Ga naar de site van de bank, beantwoord een paar vragen en doe een proefoverboeking vanaf je betaalrekening. Meer is vaak niet nodig. 

Een spaarrekening openen is bij de meeste banken gratis. Uitzonderingen zijn:

 • Triodos Bank: €2 per maand (€24 per jaar). Ben je jonger dan 25 jaar, dan worden geen kosten in rekening gebracht.
 • ASN: €2,20 per maand (€26,40 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.
 • RegioBank: €2,75 per maand (€33 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.
 • SNS: €2,55 per maand (€30,60 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.

Overboeken van en naar je nieuwe rekening

Geld van en naar de nieuwe rekening overboeken is geen probleem. Al loopt dat altijd via je 'tegenrekening'. Dit is de betaalrekening bij een spaarrekening.

Instant Payment

Met Instant Payment duurt zo'n overboeking maar een paar seconden. Maar zolang dit systeem voor spaarrekeningen nog niet is ingevoerd, kost het vaak wat meer tijd.

Veilig gevoel

Misschien heb je een minder veilig gevoel bij namen als Anadolubank, Leaseplan Bank of Yapi Kredi dan de vertrouwde Rabobank, ING of ABN Amro.

Depositogarantiestelsel

Maar zolang je als rekeninghouder niet meer dan €100.000 bij 1 bank onderbrengt, is je spaargeld gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel. Vaak is dat het Nederlandse stelsel. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB).

Veel spaargeld? Spreiden!

Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld? Dan is het een goed idee spaarrekeningen of -deposito's te openen bij meerdere banken. Zo spreid je je geld.

DNB-vergunning

Let op: sommige banken maken gebruik van dezelfde DNB-vergunning. Hierdoor worden tegoeden bij deze banken in geval van faillissement bij elkaar opgeteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Volksbank-labels ASN Bank, RegioBank en SNS.

Buitenlandse banken

Sommige buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. Dit geldt bijvoorbeeld voor Advanzia (Luxemburg), Argenta (België), BFF Banking Group (Italië), BigBank (Estland), Coop Pank (Letland), Euram Bank (Oostenrijk), Inbank (Estland), Lloyds Bank en SolarisBank (Duitsland).

Deze garantiestelsels zijn gelijk aan het Nederlandse stelsel. Ze garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.

Overstapservice

Helemaal overstappen naar een andere bank, met betaalrekening en al, kan natuurlijk ook. Al heeft dat wel wat meer voeten in de aarde.

Daarom is er de Overstapservice. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De Overstapservice maakt het makkelijker om te veranderen van betaalrekening. Hiermee kun je betalingsverkeer van je ‘oude’ betaalrekening 13 maanden lang doorleiden naar een nieuwe of bestaande betaalrekening bij een andere bank. Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank.

Nieuwste artikelen

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • jong-stel-huis-kopen
  16 jan.

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Canon EOS M zon in bos 259x173
  Nieuws | 1 dec.

  Geen geld meer naar ontbossing

  Als het aan het Europees Parlement ligt, mogen banken en verzekeraars straks geen leningen of andere financiële diensten meer verlenen die bijdragen aan ontbossing. De Consumentenbond vindt dit een goed plan en pleit ervoor dat Nederland zich achter dit wetsvoorstel schaart.
 • Renault Bank
  Eerste indruk | 9 nov.

  Renault Bank

  Renault Bank biedt sinds de lancering op de Nederlandse markt een relatief hoge spaarrente. De bank is onderdeel van het Franse autoconcern Renault Group.
 • DHB-bank-spaarrekening
  9 nov.

  DHB CombiSpaarrekening

  De nieuwe DHB CombiSpaarrekening zit ergens tussen een gewone spaarrekening en een korte-termijndeposito in. Omdat je geldopnames 33, 66 of 99 dagen van tevoren aankondigt, krijg je een hogere spaarrente.