icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Nieuwe spaarrekening openen of overstappen

Er zijn veel verschillende spaarrekeningen. Vaak nemen mensen een spaar- en betaalrekening bij dezelfde bank. Al is dat lang niet altijd het voordeligst. Je kunt ook kiezen voor een buitenlandse of minder bekende bank. Zorg er wel voor dat je spaargeld onder het depositogarantiestelsel valt. Of spreid het over meerdere banken.
Erik Snitselaar-280x280px

Erik Snitselaar   Expert sparenBijgewerkt op:7 mei 2024

Gebruiktips_ikwileennieuwespaarrekeningoverstappen

De banken met de hoogste spaarrentes zijn meestal niet de banken waar een betaalrekening verplicht is. Sterker: veel banken bieden helemaal geen betaalrekeningen aan.

Nieuwe spaarrekening openen

Het is heel makkelijk om een nieuwe spaarrekening of een nieuw spaardeposito te openen naast de betaalrekening bij je 'huisbank'. Ga naar de site van de bank, beantwoord een paar vragen en doe een proefoverboeking vanaf je betaalrekening. Meer is vaak niet nodig. 

Een spaarrekening openen is bij de meeste banken gratis. Uitzonderingen zijn:

 • ASN: €2,70 per maand (€32,40 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.
 • RegioBank: €3,05 per maand (€36,60 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.
 • SNS: €2,95 per maand (€35,40 per jaar), als je er geen bankrekening hebt en 18 jaar of ouder bent.

Triodos Bank heeft de kosten voor een spaarrekening van €2 per maand eind 2022 afgeschaft.

Overboeken van en naar je nieuwe rekening

Geld van en naar de nieuwe rekening overboeken is geen probleem. Al loopt dat altijd via je tegenrekening. Dit is de betaalrekening bij een spaarrekening.

Instant Payment

Met Instant Payment duurt zo'n overboeking maar een paar seconden. Maar zolang dit systeem voor spaarrekeningen nog niet is ingevoerd, kost het vaak wat meer tijd.

Veilig gevoel

Misschien heb je een minder veilig gevoel bij namen als Anadolubank, Leaseplan Bank of Yapi Kredi dan de vertrouwde Rabobank, ING of ABN Amro.

Depositogarantiestelsel

Maar zolang je als rekeninghouder niet meer dan €100.000 bij 1 bank onderbrengt, is je spaargeld gegarandeerd onder het depositogarantiestelsel. Vaak is dat het Nederlandse stelsel. Dat valt onder de verantwoordelijkheid van De Nederlandsche Bank (DNB).

Veel spaargeld? Spreiden!

Heb je meer dan €100.000 aan spaargeld? Dan is het een goed idee spaarrekeningen of spaardeposito's te openen bij meerdere banken. Zo spreid je je geld.

DNB-vergunning

Let op: sommige banken gebruiken dezelfde DNB-vergunning. Hierdoor worden tegoeden bij deze banken in geval van faillissement bij elkaar opgeteld. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Volksbank-labels ASN Bank, RegioBank en SNS.

Sparen bij buitenlandse banken

Sommige buitenlandse banken vallen onder het depositogarantiestelsel uit hun land van herkomst. Dit geldt bijvoorbeeld voor Advanzia (Luxemburg), Argenta (België), BFF Banking Group (Italië), Bigbank (Estland), Coop Pank (Letland), Euram Bank (Oostenrijk), Inbank (Estland) en Lloyds Bank (Duitsland).

Deze garantiestelsels zijn grotendeels gelijk aan het Nederlandse stelsel. Ze garanderen spaartegoeden tot €100.000 per rekeninghouder per bank.

Overstapservice banken

Helemaal overstappen naar een andere bank, met betaalrekening en al, kan natuurlijk ook. Al heeft dat wel wat meer voeten in de aarde.

Daarom is er de Overstapservice. Dit is een initiatief van de gezamenlijke banken in Nederland. De Overstapservice maakt het makkelijker om te veranderen van betaalrekening. Hiermee kun je betalingsverkeer van je ‘oude’ betaalrekening 13 maanden lang doorleiden naar een nieuwe of bestaande betaalrekening bij een andere bank. Vraag de Overstapservice aan bij je nieuwe bank.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • ABN-AMRO Review-3
  24 jun.

  Review: ABN AMRO Schenken met Beheer Spaarrekening

  In dit artikel lees je de belangrijkste aandachtspunten voor de ABN Amro Beheer spaarrekening en wat wij ervan vinden.
 • Bunq Easy Savings 1200x800
  12 jun.

  Review: Bunq spaarrekening

  De onlinebank Bunq staat met een spaarrente van 2,46% hoog in de lijst van Nederlandse banken. Maar is het aantrekkelijk en veilig om hier een spaarrekening te openen?
 • jong-stel-huis-kopen
  30 mei

  Vervroegde opname van een deposito

  Gedurende de looptijd van het spaardeposito kun je in principe niet aan je geld komen. Een aantal banken rekent een boete bij tussentijdse opname.
 • Rabo Tijdsslotsparen
  14 sep.

  Review: Rabobank TijdslotSparen

  Rabobank heeft een nieuw product gelanceerd: Rabo TijdslotSparen. De bank adverteert met een variabele rente van 2,25%. Is dit aantrekkelijk en wat zijn de voorwaarden?